Трябва да погледна моите фактури. Конспиративното ми предположение е, че по този начин нескопосано да се опитват да прикрият пряката зависимост между повишаването на цените в м3 с някакво завоалирано преобразуване във фактурите. Газомерът мери в м3.
Трябва да погледна моите фактури. Конспиративното ми предположение е, че по този начин нескопосано да се опитват да прикрият пряката зависимост между повишаването на цените в м3 с някакво завоалирано преобразуване във фактурите. Газомерът мери в м3.
Доколкото съм запознат е европейско изискване
Благодаря, oldgraf и loshiat!
Видях коефициента и получих куб.м. Цената на 1 м3 е 93 ст.
Този пост е редактиран от zh; 05-02-19 в 07:56.
Според европейското законодателство по този начин се гарантирало качеството на газа ;-)
Или аз нещо не разбирам, но как вписването на някаква хипотетична мерна единица във фактура ще "гарантира" качеството на природния газ.
Най-вероятно изискването е определено количество природен газ да е с определена "калоричност" или каквото е определението. И нашите вписвайки го във фактурата все едно изпълняват изискването. Пък дали е така на практика, няма кой да каже.
Точно така, докторе. Отчета е на калоричност, за да се гарантира, че получаваш газ с необходимата калоричност, независимо колко кубика е.
В БълХария това естесвено нищо не значи. Все тая е за доставчика - той си преизчислява кубиците в калоричност по формули и го бОли ... за потребителя. Формално изпълнява заръките не еврогейовете и готово. А крайния потребител да продухва тръбата. Освен това местния доставчик реално няма какво да направи на газа за да подобри качеството му...
Всичко е безобразна политика "опакована" в хартийката "В ИМЕТО НА ПОТРЕБИТЕЛЯ".
Къде в закона пише, че може да се фактурира нещо, което не се мери? В отчетите има ли показания на газомера: старо-ново. Не знам как минава това за законно.
"Превръщането на количеството газ в енергиен еквивалент става чрез коефициент „Представителна калоричност, MWh/хил.куб.м“, който се определя за всеки месец от „Булгартрансгаз“ по утвърдена методика."
Къде е публикувана тази методика. Къде могат да се видят реалните документи и резултати от хипотетично извършваните всеки месец изследвания от Булгартрансгаз. Правят ли се на определено време контролни измервания от независими органи извън доставчиците, които да валидират верността на коефициента. Това е толкова измислена схема, че повече не може да бъде. Бас държа, че този коефициент ще е нещо като константа и няма никога да се промени в обозримо бъдеще. "Еврогейовете" може и да са геЮве, но поне имат някакъв дори и малък стремеж за защита на потребителя. Но пренасянето на тези неща до реалния живот е толкова опорочено, че няма на къде повече.
Да, бе, да ! ВЕрвай, че някой Брюкселки джендър го е еня за теб ! Чиста утопия.
За месец януари 231 куб.м. изразходени,208лв фактура,среден разход на газ 7.5куб.м.на ден
Дневните кубици всеки може да ги сметне, но не знаем какво топлиш, поне не помним