На предната страница 113та съм описал и затова не написах подробности
На предната страница 113та съм описал и затова не написах подробности
Днес прекъснахме проводника към външната темп. сонда, че покрай тези външни температури 10-14 градуса, висмана се ошашква, а на мен ми омръзна постоянно да търся коя аджаба температурна крива да задам. Сложихме и една устар-клема на кабелчето на сондата, че ако реша, пак да я свържа. Сега съм задал 55 градуса на водата и желана стайна температура, пък да видим. Предполагам, че когато стегне яко студ и температурите трайно се задържат под нулата, ще има файда от виншния датчик, но сега не ми се струва удачно използването му. Така и не се разбрахме с тези криви, особено като позатопли :-) , в по-топло време температурата на водата е много ниска, радиаторите едва толят а всъщност има разход на газ. Демек нуждая се аз от някакво отопление, котела подава ту много ниска температура на водата, ту много висока и прави каквото си иска, съответно аз не мога да го контролирам. А икономията с този външен датчик (ако я има) едва ли е повече от 5 процента. Тук да попитам знаещите с по-голям опит: каква максимална температура да задам? Поставих 55 градуса, заради кондензния режим, макар че според мен конденз си има при всяка темп. на водата - къде повече, къде по-малко, но нали все около тези градуси трябва да гравитираме. Ако задам по-ниска, например 45, дали ще е ОК, в смисъл - би ли довело до по-дълга работа на горелката, респективно по-дълго време топли радиатори или в резултат на тази дълга работа на горелката ще има прегряване и изключване и после пак наново?
Не ми се ровичка къде точно го писа Лазар, затова ще го цитирам по-спомен. Задава се възможно най-ниската температура на водата така, че да изключва от стайния термостат, а не по температура на водата. Послепис от мен. Когато външната температурата е много ниска се дига заданието на водата и се намаля когато е по-топло.
"stamantonov" Гледам с тези градуси дето потдържаш имаш доста добра сметка. Явно ти е оразмерена правилно системата и направена както трябва.какви са тези външни датчици не знам.Направи на 50гр. водата и да изключва на стайна темп.Аз съм със същият котел и държа 50гр моята и си изключва по стайна темп.И на 22 и на 23гр в най студеното време пак изключва.Работи по дълго на най икономичната степен но е по комфортно.Моят етаж е по голям от твоя апартамент и имам 350лв за тримесечието.4 стаи и кухня.Държа 22гр от 5.30ч до 21.00,останалото време 21гр.
Loshiat, супер доволен съм от монтажа и от системата като цяло. В интерес на истината очаквах по-високи сметки, относно външния темп. датчик - в комплекта на котела е, но от днес е само украшение. Сигурно има смисъл от него, но явно за страни с по-студен климат, като северна европа мисля. Благодаря за съветите!
А и за нашия климат става, но ако апартамента ти има поне 60-70 стаи.
хайде готово..
Айде, честито.При нас може да си избираш мерните единици.
Здравейте,
Равносметката за изминалия сезон
София, Краен югозападен апартамент около 100м2, без съседи от долу за този сезон
Отоплителна инсталация:
Двуконтурен котел ΒΑΧΙ DUO-TEC COMPACT 24.Подово отопление настроено на 20-22градуса
Вода за къпане/миене настроена на 42градуса
Средни сметки за газ за 5 месеца - 125лв/месец
Или на кратко - Много доволен!
Специални благодарности на хората от форума за съветите които ми дадоха.
Този пост е редактиран от vanz; 05-04-19 в 16:16.
При мен равносметката е следната.
660 лв за сезона след смяната на стария котел с Bosch 2500.
Това е със 70 лв по-малко от миналата година при положение, че цената на газта е завишена и от януари сме с бебе.
Като потребление цифрите са следните - 705 куб. за тоя сезон спрямо 919 куб. за миналия.
Моето мнение е, че тази "зима" не може да се сравнява с предходните. И при мен е 800 към 650 кубика без да съм сменял котел.
Русе, разположение юг-запад, външна изолация, вата, последен етаж. Котел Bosh Condens 3000W на 8 г., редовно обслужван ежегодно, 73 м2 ефективно отопляема стандартна квадратура. Три радиатора в стая плюс лира в банята, дистанционен термостат с програма пон-пет и съб-нед нонстоп, освен на икономия през нощта. Отопление на 21-22.5 градуса + топла вода и без употреба на климатици в тези периоди.
Октомври 2017 - Март 2018 г 0.581 хнм3 = 6.141194 MWh = 477.64 лв , средно по 79.61 лв на месец
Октомври 2018 - Март 2019 г 0.599 хнм3 = 6.326030 MWh = 571.05 лв , средно по 95.18 лв на месец
През останалите шест месеци върви по около 18-20 м3 газ приблизително по 20 лв на месец за топла вода.
Октомври 2018 - Март 2019 1583 м3, 1357 лв
230 м2 подово, два етажа къща, регулаторът нагласен да не пада под 21,6 във всекидневната,
БГВ и котлони
Октомври 2018 - Март 2019 общо 795 куб.м., по-нагоре съм писал за апартамента квадратура, разположение на стаите и т.н. Към началото на януари вдигнах стайната температура през деня на 23, а през нощта на 22.4 градуса, че се поизнежихме, ама лошо няма . Котела Висман имаше някакъв външен темп. датчик, ама вече го няма, че само бъркаше работата при по-високи външни температури и сега е нагласен на 50 градуса на водата в ОИ. Като резултат - много доволен, като за пръв отоплителен сезон 695 лв и това включва котлони и топла вода, която топла вода е за четирима възрастни и едно бебе. Не знам защо се шири мнението, отоплението на газ не е от евтините, а напротив. Тока ми е към 50 лв. на месец, газта идва средно 116лв. За такива пари ни на дърва, ни на ток ще се получи уравнението (според мен де). Сигурно и по-малко може да е ако намаля стайната температура, ама за 15-20 лв. евентуално по-малко на месец според мен няма смисъл.