Всичко ще скача като цени по свирката на природния газ. Който не вярва, ще види в началото на новата година.
Лично според мен при нарастващо потребление на електроенергия за бита/а в не далечно бъдеще и масово при автомобилите/ и цената ще се движи доста нагоре. Колкото по-търсен е един продукт или услуга, толкова цената му ще се повишава в дългосрочен план.
А по темата: този месец 268лв. ми е ф-рата, при цена на газа 1.66лв за куб.м. с такси и ддс. Отоплявам къща 85кв.м., като поддържам от 0-10ч 22гр., а през останалото време 23.5гр. Котел Бош 2-14кв. обемен бойлер 150л. Чесно казано ме изненада фактурата този месец, който беше сравнително топъл и явно има нещо, което пропускам
Ще наваксаш,споко
Изпратено от моят SM-A505FN с помощта на Tapatalk
e*eм ти и комфорта да ви кажа .. моята сметка за ток е 160 лв ,което при летни сметки около 80 лв 3те ми климатика са изхарчили 80 лв за отоплението на 92 квадрата апартамент като поддържам 24 часа 22° ,не намалям нощем ( установил съм че икономията е нищожна - икономисваш от нощен ток ,после наваксва на дневен ) ... по груби сметки отопление с газ ще ми коства едни 1000 лв отгоре на сезон ... колега е за първа година на газ в санирана кооперация ,за момента е потресен .. 260 лв за миналия месец само за газ
Нали се сещаш ,че има много голямо значение изложение,комшии и изолация на помещенията.Ела при на моя етаж от къща ,всички стени са външни,отдолу само едната стая с кухнята топли комшията,отгоре ми е тавана пак никой не ме топли.4 стаи с коридор и кухня и баня и тоалетна,знаеш ли кога ще се стопля с три климатика за 80лв.Сега навсякъде ми е топло и банята и така.Просто е времена работа с цените.да не мислиш ,че ще оставят и тока така от януари.Просто доходите са ни малки.7-ма зима почвам на газ и съм доволен.За да мина на климатици колко трябва да вложа ,минимум три трябва да са и то хубави.
Имало е различни цени през годините. И пак ще има нагоре/надолу. Моля, тези с климите и помпите да си пишат в съответните теми, а не днес да се изтъкват.
Последните няколко години плащам например 1800, 1550, 1350. Тази, до сега съм 1400. Къща, отоплявам над 200м2 с подово, бойлер и котлони.
Тръбеше се за евтина газ и една камара хора се вързаха, без алтернатива.
В студените дни газ + топла вода отиват на над 7кубика на ден, минимум, при цена от 1,50 за кубик са над 10лв..
Тока в момента е 22ст. за киловат, което прави 45 киловата за 10лв., егати аз на духалки да се топля, няма да изхарча толкова за денонощие.
Та аз лично съм доволен, че сложих и климатици.
Температурата създадена от отопление с радиатори или подово не може изобщо да се сравнява с постоянното течение и въздушен поток от климатика. Ама понеже имаме три климатика, да си ги хвалим, па и 30 лв. за ток да имате за месец! Това е дискутирано многократно и лично мое мнение, че ако имаше как и лятото да избягам от климатика, с радост бих го махнал
Не е толкова голяма драмата с тия климатици.
И в двете си жилища имам парно и климатици, та знам каква е разликата.
Ако едното ще ми струва 5 пъти повече, егати и комфорта.
Написаното отговаря на истината, при не добра изолация, дограма и изградена отоплителна система ( не за отопление на централно парно,а за газов кондензен котел). При мен потреблението на газ е на половина, без да имам помощ от отопляващи се съседи, така, че си бръмчете с климатиците на воля
Комфорта ни е най-важен. Освен младите, никой друг не понася течението. Лятото, заради стъклопакета и изолацията, няма нужда от клими в къщата. Проветряване рано сутрин и това стига, през деня е до макс 24гр. Нямам тераси над прозорците. Да, може би в преходните сезони и меко време зимата е по-евтино с клими, но това не е за мен, а и все още мога да си го позволя