Mersi за бързите отговори I62 и аз си мислех за скоростта на помпата, но ме мога да се ориентирам как да я намаля, ако можеш съветвай.
Никакъв друг начин няма и защо само лирата и в хола шумят.
Mersi за бързите отговори I62 и аз си мислех за скоростта на помпата, но ме мога да се ориентирам как да я намаля, ако можеш съветвай.
Никакъв друг начин няма и защо само лирата и в хола шумят.
" Оборотите на циркулационната помпа на отоплителната система
могат да се променят от клемната кутия на помпата." Цитат от ръководството. Обикновено е 3-та скорост. Изключи захранването на котела с ел. напрежние и превключи на втора.
мерси ще пробжам
чудех се дали да отварям нова тема, но ми се струва излишно... та, искам съвет за оптимизация на работата на котела(който е пълно дърво, но по-надолу ще обясня)
когато изключи, забравя да включи дълго време, терморегулатора на различни места в една стая... прави разлика от 4-5 градуса, което не е ок.. поставен на по-хладно място в дадена стая, става доста топло навсякъде, а на топлите места(високо; по-близо до радиаторите) пък идва въпросният проблем със забравянето за включване и усещането за изстинали крайници настъпва сравнително бързо(около или по-малко от час) и докато затопли отново си минава време..
за момента решавам проблема като терморегулатора е в най-студената стая.. както прочетох в някои от темите
другият проблем е високото потребление което е близо 1 кубик на час, което за средно жилище ми се струва прекалено, дори и за неадекватния котел, който бях принуден(не с пистолет до челото де) да купя
ето и параметрите(които са ми известни) на цялата инсталация и жилището:
- 20кв хол; изток 15 глидера
- 19кв спалня; североизток 16 глидера
- 13кв спалня;север 11 глидера
- 14кв трапезария;северозапад 12 глидера
- 4кв баня; запад лира 800-900~ вата; изчезна опаковката; а в договора беше заложена друга лира, но това е друга тема
- 7кв коридор нищо... което може би е грешка
външен; след основен ремонт; без външна изолация; вътрешна само на тавана, като е смъкнат на 2.5м~; пода е с дървен паркет, 5мм xps и отгоре ламинат 10мм и 8мм; пълен вход; под и над мен са пенсионери; до малко дете; ПВЦ дограма;
трапезарията, банята и коридора са най-студените, най-малките и най-неизползваните помещения :D
тухлено(дебели стени) старо строителство, на което догодина му предстои да се изолира(не останаха средства тази)
глидерите
Модел Височина Междуосово разстояние ШиринаДълбочина Водно съдържаниe МощностΔ T 60 Kmm mm mm mm l Watt Kcal/h EL600 680 600 80 95 0.39 198 171
това е котела
Fondital Antea CTFS 24 AF - котел газовый двухконтурный турбированный (турбо). Купить в Николаеве, Одессе, Киеве, Донецке
70° - за отопление
40° - за разни битовизми :D
терморегулатора в момента е нагласен само и единствено на 22°, с хистерезис от 1° и съм включил DLY, което не позволява на котела да се включва при по-малко от 5 минути пауза
крановете са отворени на макс
в момента е доста топло все още, допреди няколко дни дори нямахме парно и след като се проветри, температурата в стаите не беше кой знае колко ниска, няколко часа след това и ме притеснява високата консумация дори на това време.. при продължителни минусови температури не ми се мисли къде ще се отиде :D
котела беше предложен и закупен от газоразпределителя, тъй като мислех че нямам друг избор.. защото търсейки в интернет, нямаше в близост никакви представители на бош/вайлант.. оказа се че препоръчания ми и одобрен за водната инсталация човек е на 40км от населеното ми място и е представител на Бош.. та и котела ще се коригира догодина ако е възможно с конденз 7000w или 2500w
въпросът е в момента как да се оптимизира всичко за работи по-качествено и дай боже по-евтино.. че към момента изчисленията ми са за фактура от около 500лева и то при липсващ особен комфорт; при един наистина студен месец не ми се мисли
Благодаря предварително на отзовалите се и ще помоля за извинение за липсата на главни букви, тук таме предполагам и препинателни знаци и някоя и друга правописна грешка... но иначе ще ми отнеме доста повече време поста
Малко са ти радиаторите, особено в дневната. Много грубо, но най бързо - смятай по 50W на кубик, ама всички помещения - и коридора! После разделяй на мощността на 1 глидер, но приемай един глидер не повече от 100-115W и ще видиш колко ти трябват. Коридора, ако вече не можеш да сложиш радиатор там - разхвърляй го на съседните помещения.
Пример: Дневна - 20х2,70=54.00м3; 54.00х50=2700W; 2700.00/110=24.54глидера; Избираш: 25глидера!
Този пост е редактиран от tony34al; 02-12-16 в 18:40.
благодаря ами май нямам възможност или и да имам, ще го отложа за пролетта... ще попитам този, който прави инсталацията възможно ли е без да се руши много, да се сложат няколко глидера... че сега не ми се занимава с цапане, чакане и т.н. а за момента какво мога да направя? със слагането на терморегулатора в кухнята реших проблема с редуването на топло и студено и 8 часа си подържа топло без да спира, ако може такъв кратък и сравнително топъл период(днес беше значително по-топло в града от предходните) да е някаква извадка.. то отгоре на всичкото излиза че е и по-икономично с около 10% :D естествено не мисля че може да се правят изводи за такъв кратък период и ще видим по нататък как ще се развиват събитията
Икономия се постига само, когато котелът не работи. Това може да се постигне единствено с малки топлозагуби и бързо затопляне. Изолация и големи радиатори е решението. Ако те са наред, вече и поддържаните градуси оказват значение.
Здравейте,
Моля за съвет. В дневната ми 26кв.м. х 2.5м имам инсталирани 17 бр. H500 глидера, които ми се струват недостатъчни, а нямам как да добавя още. Добър ли е варианта да сложа воден вентилаторен конвектор с мощност 3.5-4кв? В офиса отоплението е такова и е доста комфортно. Допустим ли е варианта за комбинация на глидери и конвектори в една система? Важно ми е също какво става с вентилатора когато котела не работи и водата е студена, продължава ли да духа - студено? Ползвам безжичен стаен он/оф термостат в дневната ако е от значение.
Sent from my XT1635-02 using Tapatalk
Става - предполагам искате да замените радиатора с конвектор. Хубаво е да има 3.5-4.0 кВт при 50*С температура на водата. А за работата, вземете си такъв с управление по температура на водата и можете да си го настроите да включва когато водата надхвърля 35-40*С и да изключва, респективно, когато падне под тази температура. Така няма да имате дискомфорт от работата му. Котела, ще си го управлява стайния термостат и конвектора няма да го обърква.
Благодаря!
Може ли препоъка за марка? Ломските дали стават?
Sent from my XT1635-02 using Tapatalk
Предполагам, че стават. Аз имам на Клима 2000 и външно са неразличими с ломските. Сега, има и много по висок клас конвектори, но и цените стават съотносими на климатик нисък клас, така че въпрос на харесване и бюджет.
Предполагам. че ломските и вътрешно са еднакви с Клима 2000. Не са нищо особено, малко са шумнички, но вършат работа. Вземи си с турбина - КФТ, по тихи са. Предполагам, че модел 060 ще ти пасне точно. Не забравяй, да си поискаш управление по температура на водата - предполагам, че е опция/екстра/Успех!
Здравейте, искам да благодаря на всички за помощта и да споделя първата си сметка, но първо, I62 мерси за ъкъла, намалих скоростта на циркулационната помпа и всякакъв шум изчезна, сега е тихо, топло и уютно. И така апартамент в Пловдив, 80 кв.м., изложение изток запад, без съседи отгоре. Кухня - радиатор Н 60 10 глидера, детска - радиатор Н 60 - 20 глидера спалня Н 60 - 20 глидера хол Н 30 или 35 не съм сигурен 33 глидера, лира в банята 400 / 1000. Котел Бош конденз 2500 двуконтурен. Газта е пусната на 07.11, първата седмица котела работи на 70 градуса за отопление и 40 градуса топла вода, после следвайки съветите ви намалих температурата на 55 градуса за отопление и 40 за топла вода, температурата по стаите регулираме с термоглави, защото всеки си иска неговото си и не съм сигурен дали със стаен термостат ще угодя на трима човека, а всички почти постоянно са в къщи. Та цифрите са както следва
за период от 23 дни - 7.11 - 30.11 2016 имам изразходени 121 кубика газ и заплащам 76,87 лева, не знам за вас добре ли е или не, но за мен е супер, за октомври с един климатик и няколко дни духалка платих 96,00 лева, е ще видя колко ще е и тока за 11 месец, но е било топло навсякъде, а толата вода си е топла вода - без край.
svalya, радвам се за теб, направил си скъпа инвистиция но си е засружавало. 0.64 лева ти излиза кубика газ а в него са 9.6 киловата. Благодарности заслужават всички изградили инсталацията. Имаш още резерв за оптимизация.
От всичко тук най-хубавото е цената на газта !!! Тези 0,64 лв. за кубик ! В Стара Загора е към 0,69 лв. кубика , но на фона на 1,00 лв.преди година и нещо си е 30% намаление . . . Иначе разход от 5,0 м3 на ден за м. ноември си е нормален . При мен е същия за 30 дни - 158 м3 платих 108 лв. Апартамента ми е 92 м² , 1 етаж без комшии отникъде и поддържана Т 21,5 C° . Топла вода и готвене .
Този пост е редактиран от МИК66; 09-12-16 в 15:29.
Хм,че то Ноември си беше лято ,какви са тея разходи за отопление.Аз за 85 кв. апартамент ,със лоша изолация очаквам сметка макс. 50 лв за отопление за ноември.Виж вече за Декември ще е друго.