Мен лично не ме притесняват, а и ще ги приемат по-малко гаранция и то след март чак. Аз няма да се откажа, докато не стане по-скъпо удоволствие от Топлофикация, то и нямам много голяма алтернатива, освен да мина на ток.
Мен лично не ме притесняват, а и ще ги приемат по-малко гаранция и то след март чак. Аз няма да се откажа, докато не стане по-скъпо удоволствие от Топлофикация, то и нямам много голяма алтернатива, освен да мина на ток.
Назад си с материала колега Плам64. Тук много хора сме минали и през 120-130% поскъпване през годините. Стигал съм 1.24лв. за м3 при сегашна 0.68-0.72лв. Това което имам само с друг котел мога да го постигна като комфорт, но като удобство и чистота много трудно.
От началото писах, че си за климатичните теми, а не за тук. [emoji6] Там на 20гр. им е топло на много хора. 70-80% са накичили измервателни уреди на всеки контакт, висят часове около климатика да следят какво прави, някои снимат с камери, споделят техники за хакване на датчици, за да не дефростват климите на 40мин. и начини за размразяване с топла вода в шишета и кофи.
Ние тук поне откровено и честно само за сметките се притесняваме.
Този пост е редактиран от VanDan; 14-02-17 в 10:23.
Освен система от типа вода-вода или въздух-вода не виждам какво ще замести газта по комфорт и икономия.
Sent from my XT1635-02 using Tapatalk
По-принцип газта нищо не може да я замести.
По мое мнение бъдещето е подово/стенно отопление от соларни термопанели + термопомпа дали вода-вода или въздух-вода.Все пак въздух вода е по-малко сложна, по -ремонтодостъпна и пригодна и възможна, защото за последната(въздух-вода) не са необходими подпочевени води, които не навсякъде са налични, а и отделно това че днес има подпочвени води, не означава че и утре ще ги има.Тоест и по-сигурна е.
Ван Дан никога не съм се отоплявал на климатик. Не знам откъде вадиш извод, че съм за климатичните теми. Много отдавна се отоплявам на парно и никога не съм бил привърженик на клима. Това за мен е течение, духане и бръмчене. Друго си е парното!!
Що се отнася за предното ми писане. Това бе шега, за което се извинявам, няма да се откажа от газификация. Тъй като съм доста добре запознат с комфорта в моя дом и желая още да го подобря. Изразявайки се само с включване на едно копче и комфорт.
Може и да съм се объркал с някой друг. Но е факт, че цената на природния газ в България е динамична. Аз съм писал преди време, че на газ сме сравнително малко битови потребители и не ни броят като фактор за социално напрежение. Докато на ток са много повече и там умишлено задържат такива големи амплитуди в цените. Твърдото гориво, включително пелети също има динамика в цените. И за това единственото решение независимо от начина на отопление е свръх изолация, като колегата с 96м3 разход. Проблемът е, че за стари жилища това означава пълен основен ремонт на абсолютно всичко. И ще струва доста пари, усилия за майстори и време.
Този пост е редактиран от VanDan; 15-02-17 в 05:36.
Нормлано да е динамична. Не е нормално тока да е статичен. Неговата цена също се влияе. Предполагам когато я отпушат цената ще почне да играе точно както и газта.
По горе бяха коментирали Топлофикация. Да реално в момента КВч от Топлофикация София струва 7.7ст а газта ми в софия е 6.7ст./КВч . В момента цената на ЧЕЗ София средно-денонощна с двойнотарифен електромер го изкарвам 17.7ст/КВч
Интересно ми е да коментираме отоплението на дърва. До колкото съм чел калоричността е 1500КВч на м3 бук. Но със цените не съм наясно. По слухове от познати зимата са стигнали 100лв/м3 и при тази цена се изравняват с газта при 100% ефективност. Но предполагам лятото цената е доста по-надолу, но пък и ефективността на котлите на дърва се върти около 80%.
С твърдото гориво много трудно може да се направят такива сметки. Първо, когато бях на въглища и дърва какво ставаше. Горе-долу ми отиваха 4-4.5 тона донбаски въглища и 6-7 м3 дърва на сезон. В град съм, а не до гората и какво се случваше. Никога дървата, които ми караха не отговаряха по количество след като ги прибирах. Една година се изнервих и начертах до оградата 3м. дължина на 2м ширина и 1.1м. височина на оградата (заради пролуките между дървата) и нито един от т.н. "доставчици" не се съгласи така да му измерим стоката заявена за 6м3. Да не говорим, че ги карат доста влажни и трябва не през сезона да се купуват. После с въглищата - никога въглищата, които купувах пакетирани в чували не отговаряха на някакъв стандарт. Пепел и камъни, колкото си искаш. Пък за насипни с камион да не говорим какво чудо е. Сега чета, че и при пелетите имало всякакви изпълнения. Дали е вярно не знам. На твърдо гориво само при абсолютно извънредни обстоятелства бих се върнал - ако изцяло фалираме семейството и няма никакъв друг изход.
Всичко това ме навежда на мисълта какво ли пък е качеството на газта след като няма как да е "пипнем" или "видим"...
Какво да е качеството?, каквото е в земята. Добре че не я произвеждат като LPG-то.
Що бе, може да и слагат подобрители...
Ако калоричноста на газта не е в нормите , кубиците си летят , а ние можем само да гледаме жълт или син е пламъка . . . За тези 30% от 01.04.2017 не се стряскам , въпроса е към 01.10.2017 каква ще е цената ! Иначе битовите потребители на газ сме към 3% в страната и затова никой не ни еб . . .. !!!
Това с пламъка не е фактор. Според мен зависи от това какви дюзи сте сложили на котлоните - при подходящи е син, при неподходящи жълт. Винаги в комплекта на плотове, котлони и печки има и двата типа дюзи. Ако сложите тезми за бутилка на котлон с централно подаване - ще жълтее, както и обратното. Доколкото знам признакът е, че при готвене, отдолу по дъното на тигана, тенджерата или каквото там ползвате, кафеварка, джезве и пр. се образува черен налеп, който за капак и трудно се отмива.
Сметка за януари 219,43лв или 319м2 газ - котел термомакс минимакс и площ около 90м2 апартамент 3 етаж с източно и западно изложение... Изолация 4см.фибран. Източната страна прозорците са по памет цитирам енержи или нещо такова а на запад съвсем обикновен стъклопакет и ПВЦ дограма.. Стаен терморегулатор но обикновено е 21-22 градуса...