Страница 10 от 55 ПърваПърва ... 8910111220 ... ПоследноПоследно
Резултати от 136 до 150 от общо 822

Газов котел - мнения и препоръки 2009г

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

1. Тук е от
    Feb 2009

Re:Газов котел - мнения и препоръки 2009г

Здравейте!
    От три месеца съм активен абонат на Софиягаз и вече съм се видял в чудо! Ще опитам да обясня какъв проблем имам. Живея в кв. Княжево, София. Имам "къщичка" 36 кв. метра и едно кафене с площ около 40 кв. метра което е залепено за къщата. От 19 ноември съм включен в газоразпределението, но като ми дойде сметката - щях да почина! Беше 730 лв.! От Демоцентъра на Софиягаз ме излъгаха да си купя от тях проточен бойлер "Мора Проксима". Подведох се по ниската долна граница на горене, но това "удоволствие" ми излезна солено! Както и да е, направих всичко възможно да върна този котел защото той беше пълен автомат и не можеше да му се влияе на режима на работа - в смисъл да е по-икономичен! Идваха сервизни техници и винаги ми казваха, че проблема е в мен! Заради тях първо купих стаен програматор. Оказа се, че той върши работа САМО за къща или апартамент, но комбинацията - къща + кафене - не става! Наложи се да купя и монтирам термоглави на радиаторите. Ефект от тях нямаше! Наложи се да преправя цялата инсталация на парното в къщи - максимално кратки пътища до радиаторите. Направих изолация на тръбите за парното и топлата вода. Отново - никакъв ефект! На ден разхода на газ ми беше около 25 кубика!!! След като се преборих с представителите на Софиягаз да си вземат обратно калпавия котел, закупих нов, немски - "De Dietrich" модел MCR 24/28 MI. Казаха ми, че е добър, икономичен, кондензен и най-хубавото - може да му се влияе на мощността на работа! От една седмица го ползвам и каква беше изненадата ми - той работи още по-зле от предишния, в смисъл - разхода му е по-голям от предния ми котел!!! Вчера извиках специалисти от сервиз на фирма "Рувекс" от която купих котела и бях на прага на побъркването след като си тръгнаха! Един час се препирахме, карахме се, че тоя разход е не нормален! Не може за обща отопляема площ около 100 кв. метра да плащам още по-големи сметки! Предишната ми беше около 780 лв. Техника с който спорих ме убеждаваше, че котела автоматично се модулирал и е работел перфектно с фабричните му настройки! Исках да направят настройка да работи по-икономично, но... глас в пустиня! Тръгнаха си и нищо не направиха! Единственото което направиха - настроиха температурата за отопление на 45 градуса и казаха да отворя докрай термоглавите - по този начин щяло да има икономия на разхода на газ! Битовата гореща вода - също е настроена на 45 градуса! Това е одисеята ми накратко /ако пиша подробно - ще стане роман!/.
    Виждам, че доста сте писали за вашите премеждия с прословутата газ. Затова се обръщам за помощ към вас - ако някой знае начин как да се "спъне" котела откъм мощност на горене - моля, помогнете ми! Не мога да си позволя да плащам тия огромни сметки за отопление на месец!
    Забравих да пиша - като чета книжките на котела "De Dietrich" - има опция за "ръчна" настройка. Никакви обяснения няма за това какво се управлява ръчно. Доколкото успях да разчета една графика - има някакъв вентилатор който колкото по-големи обороти прави - толкова повече се вдига мощността на котела!!! Има ли начин да влияя на този вентилатор да работи непрекъснато на дадени от мен обороти? Ако правилно разчитам графиката - при 2000 об./мин. мощността е около 10 kW, при 3000 об./мин. мощността е 15 kW.
    Отново ви моля за съвет - ако някой е имал подобен проблем или знае какво да направя за да не плащам тия огромни сметки и да лишавам семейството си от финанси - ще съм безкрайно благодарен!!! Извинявам се ако съм ви досадил със проблема ми!

2.  

3. Moderator
    Тук е от
    Aug 2006

Да не би да има проблем с "газомера"? ТОва, което казваш е луда работа.

4. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Не е нормално това нещо, но все пак въпреки дългия пост - никаква информация не да ваш за това кафене за да добием представа за топлозагубите. Най-добре е да се види на място от спец по отоплителни инсталации. Сервизните специалисти ги интересуват само повреди по котела - датчици, клапани и т.н. Ще ти пратя на лични координати на човек от София, който си разбира от работата. Сезонът сега е по-спокоен откъм работа и смятам, че ще може да отдели малко време за да се запознае с твоя случай и да изкаже мнение.

5. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006

Я си спри газта преди котела за няколко часа или за цял ден и виж на газомера дали ще отчете някакъв разход.Може да имаш пробив по линията от газомера до котела.

6. fbr
    fbr е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Jul 2007

Ха сега да залагаме кога ще отменят високата цена на газа и връщане на пари, по подобие на цената на парното за София .Ако караме по същия ред на мисли , отмяната на високи цени трябва да се разпространи и в други градове и за други видове горива. В противен случай се получава неравнопоставеност.

7. Тук е от
    Mar 2005

Не даваш инфо каква температура поддържаш, нали разбираш, че не е все едно дали е настроен на 22 или на 25 градуса,освен това, както споменаха по-горе на казваш нищо за топлоизолацията, имаш ли, нямаш ли.
    Аз съм изцяло газифициран, в къщи съм с котел на "Имергаз" и програматор на "Хенюуел", настроен на 22 градуса,котела работи от 8 до 22 часа нон стоп, сметката за миналия месец беше - 230 лв. при това с топлата вода.(всички външни стени са санирани), става въпрос за 127 кв.м. жилище.
    Имам и заведение 60 кв.м, кухня 40 кв.м., офиси и кабинети - около 80 кв.м. - отопляеми от "Риело" , освен това към заведението има и зимна градина около 80 кв.м. отопляема от газови излъчватели, но те работят само петък и събота, общо около 260 кв.м. , и не съм платил повече от 800 лева.
    Освен това котелът трябва да е настроен да работи с мощност приблизително равна на радиаторите, изчислява се мощноста им и уредът се настройва на същата мощност, това разбира се го прави техникът.
    Според мен, поискай да ти сменят разходомера, напълно е възможно да не отчита правилно.
    Можеш да опиташ да спреш всякакво потребление и да провериш на разходомера за разлики, ако има, мини по цялата линия и провери за течове, провери връзките с една туба с вода и веро, макар че ако има такива големи загуби, ще мирише от далече.

8.  

9. Тук е от
    Jun 2006

liusien, привет,

И аз имах подобни проблеми(виж http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=13408) и с помощта на хората от форума(някои от тях пишат и тук), търпение и повече данни, проблема се разреши на поне 80%. Ако ти се чете виж темата.

Поздрави и успех!

10. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002

ФБР, това риторичен въпрос ли е? Цената на парното за София е политически въпрос. Ние, които не сме от София и сме на друг вид отопление, сме сравнително по-малко и не играем толкова роля при избори. Ние трябва да си плащаме изрядно сметки и данъци, за да може държавния бюджет да посрещне дотациите на определени фирми.
    Лазар, днес трябва да ми пристигне CRD-то от София. В документацията му, която намерих в нета чета, че бил настроен да управлява модулацията. Имал възможност и за он-оф режим. Как да го наглася. Знам, че си привърженик на модулацията, но при мен котелът на 99% работи на най-ниска мощност. Просто няма как да го натоваря повече. Имам 4 от новите панелни български радиатори средно по 2000/500 (някои повече, някои по-малко 1800-2400). Имам още 1 стар панелен радиатор към 1000/600, 1 от новите модели лира от 1200/500 в банята на бащата, 1 ръчно правена лира 1800 от 3 тръби по 1.5 цола в моята баня и 1 ръчно правена лира 1500 от 10-на по-тънки тръби. Доволен съм от температурата в помещенията. Дори бях идеален за кондензен котел, защото с 40-50гр. температура на водата се затоплят добре помещенията. Така че си мисля, че ще ми е по-изгодно да настроя СРД-то но он-оф режим, за да си почива котела. Повече от 50гр. не съм настройвал Еолостар-а и дори и при -8 -10гр. от последните сутрини ми е достатъчно.
    Колкото до бащата, той ми дава цялата си пенсия от 370лв. и си иска човекът парно в стаята и банята. Не мога да му откажа. Винаги ми е помагал и правил всичко за мен, а и рано почина майка ми и той остана сам, така че докато е жив ще се грижа за него.

11. Тук е от
    Feb 2009

Здравейте отново, момчета! Значи кафенето не е санирано - няма изолация. Къщата също няма изолация. Въпреки всички тези недостатъци такъв разход на газ не е нормален! Дограмата на кафето е дървена, а на всичкото отгоре нали има изискване от ХЕИ да има вентилация на въздуха, та има един вентилатор който работи като има повече хора които пушат. В момента температурата в къщи е 18 градуса и ми е студено! Оня ден идваха техници и казаха температурата на водата за радиаторите да е 45 градуса и термоглавите на радиаторите да са отворени до край! Така и не ми стана ясно защо ме караха да хвърлям пари на вятъра?! Като е отворена до край термоглавата тя не върши никаква работа - по-добре да си бяха останали кранчетата на радиаторите. От първия ден на пускане на газов котел в къщи - температурата не се е вдигала повече от 21 градуса! Относно съвета да спра котела да не работи - безсмислено е. Като си свалиха котела "Мора Проксима" - шефа на Софиягаз - г-н Хитев беше разпоредил да се направи отново проба на тръбопровода от шкафа с газоразходника до крана на газовия котел. Пробата я прави шеф на технически отдел на Софиягаз. Надуха инсталацията с 2 атмосфери и след десетина - петнадесет минути налягането не беше мръднало! Взеха ми отново 65 лв. и нищо! Явно няма проблем по трасето, а в самата регулировка на котела!!! Общата мощност на радиаторите които са монтирани е около 15 киловата... Да, но котела според мен работи на много по-голяма мощност която не ми е обходима! Чудя се как, по кой начин мога да го огранича да работи примерно не на 24 киловата, а на по-малка - да речем 15 киловата?!

12. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Еее, VanDan, не става въпрос да оставиш баща си на студено! Предложих ти да помислиш за един газов конвектор за 400лв, който си работи независимо от котела и денем може да работи само той. А иначе инсталацията ти по груби сметки е към 15кВт, а котелът ти мисля че има минимална мощност 9кВт, което означава, че има сравнително широк диапазон за модулация. Какво значи да си почива котела? Та той не се изморява от работа, а напротив, за него е по-добре да работи без да спира отколкото "спри-тръгни". Това, последното го уморява повече! Слагай го най-сетне това СРД, че зимата свърши и няма да можеш да пишеш за отзиви ! Чакаме!

13. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2005

Цитат Първоначално публикувано от liusien
    Здравейте отново, момчета! Значи кафенето не е санирано - няма изолация. Къщата също няма изолация. Въпреки всички тези недостатъци такъв разход на газ не е нормален! Дограмата на кафето е дървена, а на всичкото отгоре нали има изискване от ХЕИ да има вентилация на въздуха, та има един вентилатор който работи като има повече хора които пушат. В момента температурата в къщи е 18 градуса и ми е студено! Оня ден идваха техници и казаха температурата на водата за радиаторите да е 45 градуса и термоглавите на радиаторите да са отворени до край! Така и не ми стана ясно защо ме караха да хвърлям пари на вятъра?! Като е отворена до край термоглавата тя не върши никаква работа - по-добре да си бяха останали кранчетата на радиаторите. От първия ден на пускане на газов котел в къщи - температурата не се е вдигала повече от 21 градуса! Относно съвета да спра котела да не работи - безсмислено е. Като си свалиха котела "Мора Проксима" - шефа на Софиягаз - г-н Хитев беше разпоредил да се направи отново проба на тръбопровода от шкафа с газоразходника до крана на газовия котел. Пробата я прави шеф на технически отдел на Софиягаз. Надуха инсталацията с 2 атмосфери и след десетина - петнадесет минути налягането не беше мръднало! Взеха ми отново 65 лв. и нищо! Явно няма проблем по трасето, а в самата регулировка на котела!!! Общата мощност на радиаторите които са монтирани е около 15 киловата... Да, но котела според мен работи на много по-голяма мощност която не ми е обходима! Чудя се как, по кой начин мога да го огранича да работи примерно не на 24 киловата, а на по-малка - да речем 15 киловата?!
    Какъвто и котел да сложиш, не очаквай да свалиш разхода. Искаш с 5-6kW да топлиш помещение 40кв.м. без изолация и с активна вентилация и да ти е топло. Е няма как да се получи това. Лошото е че не са ти го обяснили предварително и си останал с прекалени очаквания. Средно гориш по 25куб.м. на ден. Това са грубо 200-220kWh или 4-5 духалки по 2 kW. За да се увериш че котела ти е в ред мини на ел. отопление за ден-два и виж какви температури при какъв разход на ток ще поддържаш.

14.  

15. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002

Писах ти на ЛС. CRD-то не дойде. Нямало в София. Търся някакъв универсален програмируем или обикновен термостат, който да става и за моя Еолостар. Котелът досега никога на съм го слагал повече от 50гр. Дори при 50гр. ми става твърде топло в стаите. Това означава, че мощността на радиаторите е добра и изолацията ми помага. Почти постоянно е на най-нисък режим на мощността. При по-топло време дори влиза в режим "цък-цък" - включва се работи малко и изключва. След 3мин., колкото е максимално отложеното запалване се запалва отново и т.н. Ако поизстине работи няколко минути и почива няколко минути. Днес отново пробвах. Изключих го следобед за 3.5часа и в стаите не беше станало толкова студено. Очевидно нямам нужда да работи постоянно. А, само от време на време, в зависимост от външната температура.

16. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

liusien,
    Бъди сигурен, че котелът ти (и новия и стария) не работи на максимална мощност. Ако отидеш на 15-та страница на темата ще видиш данните, които е изнесъл Valen1 - според тях 1кВт топлина от газ струва 10ст.. Ако за час харчиш 15кВт(както искаш), това 1,50лв/час. Ако котелът ти работи 16часа на ден, това са 24лВ/ден. За 30 дни ще изгориш 30х24=720лв. Колко ти беше сметката за месеца?
    Беше 730 лв.

17. geriko
    Guest

Здрасти Лазаре.
    Аз продължавам калкулациите по моя проблем с газовия котел и сметките за газ. Намерих си проекта за топлофицирането на къщата и извадих калкулацията на инженера за необходимата ми мощност която показва ,че са ми необходими 12000Вт. след това по таблица от фирма и размера на моите панелни радиатори сметнах инсталираната ми мощност която се равнява на 20659Вт. от всичко това излиза ,че не недостиг на мощност а имам презапасяване. Излиза ,че при мен проблема с недостига на мощност отпада и трябва изцяло да търся причината в котела и майсторите по настройката. Какво да правя давай координатите на някой майстор да го викам на място да даде някакво решение ако въобще има такова. Не мога да се примиря ,че има хора които се хвалят ,че плащат по 200-300лв. за отоплението на 140м2 ,а пък аз да плащам по 500-600лв. за 10м2 повече. Да допълня може би е от значение радиаторите ми са вързани долу-долу ако това понижава по някакъв начин КПД да ги превържа по по-добър начин ама КАКЪВ.

18. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006

ИЗОЛАЦИЯ му е майката.Тази зима се убедих на практика.Живея в къща в Симеоново,под Черни връх и си е студено.Ако в Сф дават - 10,тук е - 15°.Миналата зима с еднакъв климатик в хол 25 м2 вдигах до 20° при нонстоп работа 24 часа. Сега след санирането климатика работи на on/off и при - 15°,ако не работи цял ден температурата в стаята пада от 22 до 15°.За 1 час си прави от 22 до 30°,чак е неприятно.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 10 от 55 ПърваПърва ... 8910111220 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Газов котел - Избор и Цени
    От legaltk във форум Отопление
    Отговори: 2476
    Последно: 09-08-17, 00:52
  2. Газов котел - мнения и препоръки 2012
    От eng.Neychev във форум Отопление
    Отговори: 849
    Последно: 01-01-13, 08:39
  3. Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г
    От zhivko83 във форум Отопление
    Отговори: 805
    Последно: 02-01-12, 08:36
  4. Газов котел - мнения и препоръки 2010г
    От eng.Neychev във форум Отопление
    Отговори: 957
    Последно: 31-12-10, 12:56
  5. Газов котел - мнения и препоръки 2008г
    От karim във форум Отопление
    Отговори: 115
    Последно: 26-12-08, 01:34

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе