Здравейте!
От три месеца съм активен абонат на Софиягаз и вече съм се видял в чудо! Ще опитам да обясня какъв проблем имам. Живея в кв. Княжево, София. Имам "къщичка" 36 кв. метра и едно кафене с площ около 40 кв. метра което е залепено за къщата. От 19 ноември съм включен в газоразпределението, но като ми дойде сметката - щях да почина! Беше 730 лв.! От Демоцентъра на Софиягаз ме излъгаха да си купя от тях проточен бойлер "Мора Проксима". Подведох се по ниската долна граница на горене, но това "удоволствие" ми излезна солено! Както и да е, направих всичко възможно да върна този котел защото той беше пълен автомат и не можеше да му се влияе на режима на работа - в смисъл да е по-икономичен! Идваха сервизни техници и винаги ми казваха, че проблема е в мен! Заради тях първо купих стаен програматор. Оказа се, че той върши работа САМО за къща или апартамент, но комбинацията - къща + кафене - не става! Наложи се да купя и монтирам термоглави на радиаторите. Ефект от тях нямаше! Наложи се да преправя цялата инсталация на парното в къщи - максимално кратки пътища до радиаторите. Направих изолация на тръбите за парното и топлата вода. Отново - никакъв ефект! На ден разхода на газ ми беше около 25 кубика!!! След като се преборих с представителите на Софиягаз да си вземат обратно калпавия котел, закупих нов, немски - "De Dietrich" модел MCR 24/28 MI. Казаха ми, че е добър, икономичен, кондензен и най-хубавото - може да му се влияе на мощността на работа! От една седмица го ползвам и каква беше изненадата ми - той работи още по-зле от предишния, в смисъл - разхода му е по-голям от предния ми котел!!! Вчера извиках специалисти от сервиз на фирма "Рувекс" от която купих котела и бях на прага на побъркването след като си тръгнаха! Един час се препирахме, карахме се, че тоя разход е не нормален! Не може за обща отопляема площ около 100 кв. метра да плащам още по-големи сметки! Предишната ми беше около 780 лв. Техника с който спорих ме убеждаваше, че котела автоматично се модулирал и е работел перфектно с фабричните му настройки! Исках да направят настройка да работи по-икономично, но... глас в пустиня! Тръгнаха си и нищо не направиха! Единственото което направиха - настроиха температурата за отопление на 45 градуса и казаха да отворя докрай термоглавите - по този начин щяло да има икономия на разхода на газ! Битовата гореща вода - също е настроена на 45 градуса! Това е одисеята ми накратко /ако пиша подробно - ще стане роман!/.
Виждам, че доста сте писали за вашите премеждия с прословутата газ. Затова се обръщам за помощ към вас - ако някой знае начин как да се "спъне" котела откъм мощност на горене - моля, помогнете ми! Не мога да си позволя да плащам тия огромни сметки за отопление на месец!
Забравих да пиша - като чета книжките на котела "De Dietrich" - има опция за "ръчна" настройка. Никакви обяснения няма за това какво се управлява ръчно. Доколкото успях да разчета една графика - има някакъв вентилатор който колкото по-големи обороти прави - толкова повече се вдига мощността на котела!!! Има ли начин да влияя на този вентилатор да работи непрекъснато на дадени от мен обороти? Ако правилно разчитам графиката - при 2000 об./мин. мощността е около 10 kW, при 3000 об./мин. мощността е 15 kW.
Отново ви моля за съвет - ако някой е имал подобен проблем или знае какво да направя за да не плащам тия огромни сметки и да лишавам семейството си от финанси - ще съм безкрайно благодарен!!! Извинявам се ако съм ви досадил със проблема ми!