Страница 11 от 55 ПърваПърва ... 91011121321 ... ПоследноПоследно
Резултати от 151 до 165 от общо 822

Газов котел - мнения и препоръки 2009г

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Re:Газов котел - мнения и препоръки 2009г

geriko, не веднъж съм се убеждавал, че тези проекти са само да ти вземат парите. Покрай този бум на строителство толкова нови проектанти виждам, дето не стават за нищо, че да ти падне шапката. По-реални ми се виждат тези 20кВт, дето ти ги е сложила фирмата (но и те са при 90°С, които газовият котел не може да осигури). Аз мисля, че навремето смятах твоята мощност на 13кВт приблизително, но трябва да разлистя назад в темата. Както и да е. Проблемът с майсторите е, че никой не иска да се рови и да оправя бакиите на предния, който е взел парите и избягал. Трудно се намира такъв човек, а на мен си ми далече.Все пак ще ти дам някой жокер на лични. Успех!

2.  

3. geriko
    Guest

Благодаря все пак. Мисля ,че си струва да опитам всичко след като съм хвърлил пари да го правя. А за проектанта не знам точно какъв е щото ми правиха всичко на куп но точно този по ТОВК инж Е.Тихчева май съм я виждал не беше млада иначе щях да си избия парите.

4. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Цитат Първоначално публикувано от joropet
    liusien, привет,

И аз имах подобни проблеми(виж http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=13408) и с помощта на хората от форума(някои от тях пишат и тук), търпение и повече данни, проблема се разреши на поне 80%. Ако ти се чете виж темата.

Поздрави и успех!
    Да, случаят на joropet е емблематичен и се радвам, че той послуша съветите, които му бяха дадени, рискува, повярва ни и се захвана с една одисея, която му костваше доста нерви, търчане и средства, но накрая се увенча с успех. Препоръчвам темата да бъде прочетена от всички, които имат съмнения за висок разход на газовия си котел!

5. Тук е от
    Feb 2009

Здравей, Лазаре!
    Прав си и ти и останалите които коментирате проблема ми! Вярно, че първата ми сметка беше 730 лв.! След като ни "зарадваха" на Нова година с новите цени на газта втората ми сметка е точно 769.63 лв.!!! Съгласен съм, че жилището трябва да е санирано, но... Просто в момента нямам възможност да направя това. Още повече като плащам тия убийствени сметки - не мога да заделя някой лев настрани за направата на изолация. Затова сядам и пиша тук молба - ако има възможност да се намали разхода на газ - подскажете ми, моля! Нищо не разбирам, но човек се учи докато е жив, нали? Кажете ми - направи това или онова - ще го направя, но ако трябва да пипне специалист - ще го поканя у дома, ще си платя услугата. Но пак повтарям - за общо 100 кв. метра отопляема площ, при непрекъсната температура 18 градуса /студено ни е/ и да плащам такава убийствена сметка - не е нормално!!! Четох, че беше писано - при температура по-ниска от +7 градуса, газомера отчита по-високи сметки до 20-30 %!!! Вярно ли е това или са приказки от пазара???

6. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002

Вчера ми пристигна CRD-то за Еолостар-а. С любезното съдействие на специалиста Еspace от темата го монтирахме снощи, след което направихме и една лека неангажираща почерпка. Дори по моя идея и негово изпълнение добавихме и една модификация. Монтирахме към корпуса на СРД-то едно ключе, което чрез елементарно даване на късо, връща управлението на таблото на котела и спира това от дистанционното. Сега следващата ми задача е да намеря най-оптималните стойности на максимална температура на водата, на т.н. "режим икон" за температура в помещенията и съотношение на работа "режим комфорт" - "режим икон" по време, за да се постигне най-добро съотношение субективен комфорт-разход на газ. Приемам съвети на колко да е температурата на водата. Как е по-правилно - да му давам почивки чрез по-нисък "режим икон", но пък така изстива къщата или по продължителна работа с по-малки температурни разлики между двата температурни режима, което запазва по постоянна температура в помещенията. Дано намалят и цената на газа, защото при цена от преди двойното увеличение от декември и януари сметката щеше да бъде съвсем приемлива - до към 200-250лв. максимум. Силно се моля от 1 април да има не само символично намаление, но то пък и зимата ще си отиде и до другия отоплителен сезон нищо не се знае, дали няма пак да ни изненадат леко "изотзадзе".

7. Тук е от
    Feb 2009

Здравейте на всички форумци и Честит празник !!!
    Доста време не съм писал и допитвал до вас, тъй като се занимавах с документалната работа по газифицирането. Относно избора ми на котел съм се спрял на Valliant 24 kW двуконтурен със седмичен програматор calormatic 392. Припомням че апартамента ми е вътрешен тухлен 100 кв.м 1 стая север 18 кв.м, 3 стаи юг - по 16; 15 и 14 кв.м съответно по 20 глидера Н500 алум. във всяка стая. Нова ПВЦ дограма на север. средна темп. за отопл. сезон за Казанлък се приема +4 С (това го смятат проектантите). При това положение трябва ли да добавя глидери, тъй като из други форуми четох за коеф. 40-65 кВ/м3 в зависимост от много фактори.
    Другото ми питане е ако седм. програматор е с външен датчик за темп. - какво става. Обяснявам го по-образно - напр. ситуация - темп в стаята не е достигната, но навън не е толкова студено - кой кмандва приоритетно котела ? Програматора "казва" на котела да подава топла вода за да достигне заданието си, обаче външния датчик "казва" обратното - навън е топло няма нужда от толкова мощност. Как работят съвместно тези два уреда и в някои случаи не си ли "пречат"?
    Дано не звучи тъпо тоя въпрос но мисля че напълно възможна подобна ситуация. Питам защото си мисля дали да не взема програматор с външен датчик. Той какво би помогнал за работата на системата ?

8.  

9. Moderator
    Тук е от
    Aug 2006

За програматора не мога да помогна, но с толкова ребра за тези стаи няма да имаш проблем.
    При мен двете спални са подобни размери и "по-немощни" радиатори и без проблем постигам 23 градуса при 45-50 градуса на водата в котела. Все пак много зависи и от това какви съседи имаш и колко те топлят и те.

10. Тук е от
    Feb 2009

Съседите отдолу и отгоре са с климатици и топлят макар че не много. но все пак не е като без тях. М/у другото горния ми съсед като разбра че ще се газифицирам като почна една лекция на тема климатици и каолко са икономични чудо. за същия апартамент плащал 150 лв. ток за три хубави климатика+бойлер и печка.
    За тази квадратура и при добра настрийка на котела би ли ми изхарчил към 200 лв. газ при сегашните цени. смятах, че за тази сума би трябвало да ми консумира 5-6 куб.м газ на ден. Това възможно ли е ако искам в стаята да е 22-23 С , апрез нощта естествено 17-18 С ?

11. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Аз искам още веднъж да ти обърна внимание, че ако търсиш икономии е по-добре да избереш 20кВт котел - не е все едно и също дали минималната мощност е 6 или 8кВт. Броят на ребрата като цяло е добре, но не знам защо 18кв.м. северна стая трябва да има еднакъв радиатор с 14кв.м. южна? Защо не прехвърлиш малко ребра? За външния датчик не се притеснявай - той само помага на стайния термостат, като му указва колко да е стръмна температурната крива на подгряването. Не знам твоят съсед колко време му работят климатиците. Аз през неотоплителен сезон плащам по около 100лв ток - нез нам как щях да разпределям останалите 50лв на три климатика, ако имах . Ама българинът е факир .

12. Тук е от
    Feb 2009

Благодаря Лазар за мнението. За радиаторите - така ми ги сметна проектанта - всъщност в северната стая в момента е и камината, която излъчва 6 кВт без водната риза. та за тая стая той сметна че е необходимо това колич. радиатори+камината. истината е че засега е мнооого топло в стаите, даже се налага понакога да затварям крановете на някои от тях. Ще пробвам с тези глидери и ако не достигат ще прехвърля от другите стаи.
    аз ги гледах тези котли но не знам дали 20кВ ще са достатъчни за БГВ на проточен принцип - като потреблението ни не мисля че е свръхголямо. и другото дали си заслужава външен датчик или може и без него ?

13. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Не е задължителен външния датчик. Има и 18 кВт двуконтурни котли - и Вайлант, и Юнкерс, така че не се притеснявай.

14.  

15. Тук е от
    Feb 2009

OK. тези 18 кВт стигат ли за нормално потребление на БГВ проточно ?

И защо всички проектанти за подобна квадратура задължително слагат 24 кВт котел.

Казвам така, щото на баща ми сложиха такъв миналия месец (апартамента е същия - в другия вход, но с по-малко глидери). Италиански - FONDITAL ??? Не съм го чувал - обаче от инсталаторската фирма казаха че работят с тях и ще го сервизират те.

16. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

По немски стандарти, които ползва Вайлант, за един обилен душ са необходими 8л/мин, а за един смесител на мивка са необходими 4-5л/мин. Един 20кВт котел произвежда 9,5л/мин гореща вода с дТ=30°С, т.е. ако водата идва с Т=10°С, а искаме да я загреем до 40°С, ще разполагаме с 9,5 л/мин. Това е повече от нуждите на душа, но ако се включи и мивката, комфорта се намалява. При 24кВт котел почти не се усеща. Твой е изборът кое е по-важно за тебе - да забраниш ползването на топла вода на мивката докато се къпиш или пък да плащаш големи сметки за парно, ако избереш по-големия котел. Трябва да кажа, че най-висок комфорт при къпане се осигурява с комбинацията едноконтурен котел + бойлер със серпентина. Така че изборът на мощен котел заради комфорт при къпане е един компромис - голям разход за отопление през целия месец заради няколко пъти в месеца по половин час въздържане на ползването на мивка по време на къпане. Досега съм поставял най-много 20-ки и нямам клиент, който да се е оплакал от недостатъчен дебит при къпане. Е, разбира се става въпрос за ползването само на един душ. Проектантите обикновено слагат 24кВт котел, защото повечето производители нямат по-малки двуконтурни котли - най-малкия е 24кВт.

17. Member Аватара на Ivan19
    Тук е от
    Jan 2009
    Живее в
    Стара Загора

Здравейте!
    Моят случай е същият-предложиха ми и взех 24 kW двуконтурен котел на Вайлант, заради дебита на топла вода за къпане. Истина е,че дори и да пусна още един консуматор на топла вода не се усеща разлика в температурата на водата под душа, но сега след като прочетох постовете в този форум взех да се тюхкам как от незнание сега плащам доста за парно.Ако някога сменям котела бих си взел 20 kW или едноконтурен и бойлер със серпентина.

18. Тук е от
    Feb 2009

Значи остава 20 кВт Вайлант (заради сервиза, обслужването и надеждността на уредите им - в Казанлък не са много представени други фирми, да не кажа хич). все пак не си заслужава по-големи сметки за парно и гоооолям комфорт при къпане. еди душ се взема за 10-15 мин. (жената надявам се да изтърпи дотогава да не мие чинии). пък и сега се чувства при бойлера със серпентината - като се пусне водата в кухнята и водата под душа изстива.
    от един друг тфоруом бяха публикувани формули за изчисление на топлинни мощнности и така като си поиграх с Excel-а се получиха доста интересни неща - моята система при коеф 45W/м3 е 7,5 кВт а при коеф. 65W/м3 е 10 кВт. Отделно за броя на глидерите се оказа че при темп. на водата 70/50 - трябва да добавя в северната 10 глидера а в другите по 5-6.
    Мисля да взема за базова малката мощност и затова се спирам на по-малкия котел.
    До ИВан - а колко са големи тези сметки които плащаш и какво отопляваш - разбираш ме като човек , който мисли да се "хване на газовото хоро" - дано всички тези съвети мнения помогнат да не се получи накрая нещо ужасяващо. За мен сметки за газ и топла вода до 250 лв. месечно зимата са приемливи. Но нагореееее...

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 11 от 55 ПърваПърва ... 91011121321 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Газов котел - Избор и Цени
    От legaltk във форум Отопление
    Отговори: 2476
    Последно: 09-08-17, 00:52
  2. Газов котел - мнения и препоръки 2012
    От eng.Neychev във форум Отопление
    Отговори: 849
    Последно: 01-01-13, 08:39
  3. Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г
    От zhivko83 във форум Отопление
    Отговори: 805
    Последно: 02-01-12, 08:36
  4. Газов котел - мнения и препоръки 2010г
    От eng.Neychev във форум Отопление
    Отговори: 957
    Последно: 31-12-10, 12:56
  5. Газов котел - мнения и препоръки 2008г
    От karim във форум Отопление
    Отговори: 115
    Последно: 26-12-08, 01:34

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе