Страница 12 от 55 ПърваПърва ... 2101112131422 ... ПоследноПоследно
Резултати от 166 до 180 от общо 822

Газов котел - мнения и препоръки 2009г

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002

Re:Газов котел - мнения и препоръки 2009г

Взимайте котел с възможно най-ниска минимална мощност. Това е за нормални жилища. Аз за 120-130м2 и едвам се вписвам в моя 23(9)кВт Еолостар. Така че за до тази площ най-удачно е котел с ниска минимална мощност. Дори 6-7кВт. са супер. Това се отразява на разхода. Много радиатори и малка мощност вършат идеална работа. Тук вече става удачен кондензен котел, но много пък скъпи бе, да му се не види. Само с бойлера със серпентина не съм съгласен. Това означава лятото да няма топла вода на газ. Според мен котел с вграден бойлер е по-удачно.
    Иначе тези Юнкерс не знам колко са добри. Предната нощ удари тока яко и моя непретенциозен италиански Еолостар-Иммергаз му нямаше нищо, а един Юнкерс на комшии му беше забило яко управлението. Не знам дали зависи от марката на котела. Иначе Вайлънт се водят най-доброто. Но различни майстори казват, че повечето котли, независимо от производителя са сбор от приблизително едни и същи компоненти и се опира до качество на сглобката и качествен контрол. Тук, колегата Лазарус18 примерно има чудесен разход на газ с Аристон ако не греша и влиза в твоя лимит. Аз за сега надвишавам с 50-100лв. лимита ти за съжаление, но съм в къща, по-голяма и студена и държа и по-високи температури, защото има винаги човек (бащата в пристройката) и бързо изстива.
    И последно ако вдигат цената на газта с такива темпове както декември и януари, няма как да се получат ниски сметки.

2.  

3. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Цитат Първоначално публикувано от VanDan
    Само с бойлера със серпентина не съм съгласен. Това означава лятото да няма топла вода на газ. Според мен котел с вграден бойлер е по-удачно.
    Не е така Докторе. Говориш така, защото изхождаш от старата система с котел на твърдо гориво. Едноконтурният газов котел му се добавя подходящ бойлер с мощна серпентина - да речем 24кВт и той спокойно си работи лятото само за бойлера. Освен това бойлера се отделя на отделен кръг и му се дава преимущество пред отоплението, чрез трипътен вентил, така че щом свърши водата в бойлера, котелът започва да работи само за него, докато го загрее за определени минути и след това пак превключва на отопление. През лятото просто работи само за бойлера. Впрочем котелът с вграден водосъдържател е на същия принцип, но е по-компактен, заради по-малкия водосъдържател - от 20 до 60 литра.

4. Member Аватара на Ivan19
    Тук е от
    Jan 2009
    Живее в
    Стара Загора

Gogo досега съм платил 2 сметки, като моят апартамент е 3 стаи: хол на юг(20 м2) с тераса с алуминиева дограма и 2 стаи на север по около 10-12 м2 с неостъклени тераси,като има стандартна изолация от 5 см стиропор.Живея на 1-ят етаж,като под мен са гаражи, а над мен още никой не живее.Подът също е изолиран с 3 см стиропор,а под ламинирания паркет съм сложил 5,5 мм фибран подложка.Та за сметките-първата ми беше 300 лв, а сега платих 168 лв.Като за първата сметка периодът беше с около 5-6 дни по- дълъг от 1 месец, тъй като ми пуснаха газта буквално преди Коледа. Имам и седмичен програматор calormatic 330. Но засега не използвам едната спалня(съответно съм спрял радиатора в нея),тъй като още нямам деца и от писаното в този форум ми е стана ясно, че това води до неефективна работа на котела и по-големи сметки, но не ми е ясно ако пусна спрения радиатор и сложа термоглавата на 3, дали сметката ще ми е пак същата, но поне ще се изгаря газът и ще се отделя топлина в апартамента,а не да се изхвърля в атмосферата.

5. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Ivan19, сигурен съм, че ще е по-добре да не изключваш радиатор. То и при три работещи радиатора трудно ще събереш сумарна мощност от 8кВт, колкото е минималната на котела, а при един изключен изобщо не може да става дума. Ако сложиш всички термоглави на 5, пак толкова ще плащаш, но ще ходиш по потник. Разберете, че при малките апартаменти не може да се икономисва от изолирането на някой радиатор. За да е икономияна работата на котела, трябва срещу него да има същата (или по-голяма) мощност радиатори. Вижте си минималните мощности на котлите - за 24кВт котел минималната мощност е 8-10кВт в зависимост от марката и модела. Вижте си и мощностите на радиаторите и трябва сумата от мощностите на радиаторите да е по-голяма или равна на минималната мощност на котела, ако не е - добавяйте радиатори иначе нищо не става. Всеки производител на радиатори дава в табличен вид мощностите на своето производство, но грубо е горе-долу така:
    - Алум Н600 - 190 Вт/глидер
    - Алум Н500 - 150 Вт/глидер
    - Алум Н350 - 120 Вт/глидер
    - Стом Н 600 - 2200 Вт/метър
    - Стом Н 500 - 1900 Вт/метър
    - Стом Н 300 - 1250 Вт/метър
    Тези данни са при температура 90°С, каквато газовите котли не могат да развият и реално мощността на радиаторите е с 20 до 50% по-ниска, в зависимост от работната температура на водата.

6. Moderator
    Тук е от
    Aug 2006

При тези сметки за моя котел ще трябва да сложа 140-150 глидера при температура на водата 50-55 градуса + 2-те лири в баните за да постигна минималната му мощност.
    За сведение след 50 процентното увеличение на ребрата преди сезона съм с 1/3 от горната бройка и мощност.
    Има нещо тотално сбъркано в цялото проектиране на отоплението в апартамента.

7. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Колко ребра имаш и какъв е котела?

8.  

9. Moderator
    Тук е от
    Aug 2006

Цитат Първоначално публикувано от Lazar
    Колко ребра имаш и какъв е котела?
    Ariston Uno 24 MFFI. Видях, че като мощност се води 9,6 - 24 кВ. Нещо не мога да намеря описанието на радиаторите ми, но са нещо от сорта:

Едит - сега ги измерих и преброих точно:
    1 радиатор за дневната с 22 ребра с височина 43 см.
    1 радиатор за основната спалня с около 13 ребра с височина 58 см.
    1 радиатор с около 13 ребра с височина 43 см за 2-рата спалня
    2 лири с по около 500W мощност за банята + мокро помещение.

Миналата зима определено забелязах проблема с малките радиатори и го увеличих до горните бройки и тази зима температурата се вдигна с 4-5 градуса при същите сметки за газ.
    Просто ако реша да спазя твоите препоръки ще трябва да обиколя целите стаи с радиатори и вътре ще е 30 градуса.

10. Member Аватара на Ivan19
    Тук е от
    Jan 2009
    Живее в
    Стара Загора

Lazar, благодаря за препоръката и веднага включвам и третия радиатор, тъй и тъй ще ги давам тези пари поне на жената да и е топло вкъщи. ще трябва само да се разберем за положението на термоглавите, че аз не издържам на много топло. Яд ме е само, че не сам чел достатъчно и не съм потърсил съвети преди да купя котела и сега тъй като знам, че Вайлант са държеливи котли ще карам с него няколко годинки, докато не установя,че ми е морално остарял или ремонта му ще ми излезе много скъп. От друга страна пък съм планирал детенце и като се появи даже в неговата стая ще сложа по-мощен радиатор и така котела може би ще се окаже, че работи в нормален режим или поне ще съм над минималната му мощност. Надявам се че поне седмичният ми програматор ми помага за по-добра работа на котела, тъй като съседа ми има абсолютно същия котел, но апартамента му е само с две стаи и термоглавите му бяха винаги на 5 първия месец, но без програматор, и плати с около 100 лв повече от мен.

11. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002

При тези котли 24кВт (миним. 9-11кВт), по-малкото стаи и съответно по-малко радиатори води до неефективна работа на котела. Така че няма нищо чудно в сметките и разликите. Програматорът го дават да помага до към 20% икономия. Лошото е, че няма чак толкова голям избор на котли с ниска мощност или пък фиримте не ги предлагат заради БГВ-то, което изисква пък повече мощност. Кондензните котли имат ниска минимална мощност, но са твърде скъпи за повечето от нас. Вариантите с едноконтурен нискомощен котел и отделен бойлер много малко фирми го предлагат. Не знам каква е причината. А и при цената на газа от преди 1г. разходът не изглежда толкова голям, но след повишенията от декември и януари вече е нанагорно.
    Моите радиатори.
    Пристройка 22м2 - Корадо панелен 2200 Н500
    пристройка баня - лира Корадо H1200 L450
    В къщата всички стаи са по 16-17м2.
    хол - Корадо панелен 2000 Н500
    детска - Корадо панелен 2400 Н500
    спалня - Корадо панелен 1800 Н500 + самоделна лира 1500 9-10 малки тръби
    кухня - панелен стар 1200 Н600 има врата към входно помещение 6-7м2 с алуминиево остъкление, което понякога топля
    баня 6-7м2- самоделна лира 1500 3 тръби 2 цола

12. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

lazarus18, ти сам си достигнал до същия извод! По груби изчисления мощността на радиаторите ти е към 8,5кВт и трябва да добавиш още един радиатор поне, за да влезе котелът в нормален режим - да не изключва преди да е достигнал зададената температура от термостата (ако имаш такъв). Ако нямаш сложи си на Аристон, като котела, модулиращ. Ето VanDan за няколко дни усети предимствата при използването му - разходът му падна значително. Ivan19 също го е разбрал.

13. Moderator
    Тук е от
    Aug 2006

Lazar, ще пробвал следващия сезон с дистанционен модул за управление, но още един радиатор няма къде да сложа.
    Тази мощност 8.5 кВ си я сметнал за 90 градуса, а аз повече от 55-60 не съм вдигал тази година. Както и да е, доволен съм от работата като цяло и дано с панела за управление с модулация да се подобри още малко и да паднат сметките.
    Най-важното е да намалят цената на газта, но явно ще изчакат да дойде лятото когато и без това плащам по 10 лева.

14.  

15. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002

Предизборно обещават намаление от 1 април и от 1 юли общо 40%. Само като дойде следващата зима след изборите да не вземат да си я вдигнат пак следизборно.

16. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006

И като се има впредвид опасността ***** пак да врътне кранчето на Украйна,да не се окаже че няма на какво да се намалява цената?

17. Member Аватара на Ivan19
    Тук е от
    Jan 2009
    Живее в
    Стара Загора

И аз като VanDan си мисля, че намалянето на газта е предизборен ход и като застудее цените пак ще скочат. Иначе цена от 380 лв за 1000 м3 газ направо ме радва, ако остане такава цената на газта няма така да ме притесняват сметките за топлото, но........ Ще поживеем и ще видим!

18. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002

Ванко, пак пророкуваш беди за неизползващите климатици. Както казаха за предизборното понижване на цената на газа, така казаха и, че Украйна е изплатила всички задължения към *****. По времето на т.н. газова криза нито един домашен абонат на газ в Плевен не е имал никакви проблеми с подаването на газ. Само големите индустриални потребители. Разбирам те, професионално си заинтересован. Продажбите на клими са силно намалели в момента. Заради сезона, заради кризата, заради насищане на пазара. То и на другите неща им намаляват продажбите, така че няма нужда от апокалиптични предсказания. Ние, които не се топлим на климатици пак може да сме ви клиенти. Хладим се на такива. Уж все спираме да се дъвчим и пак някой климаджия вземе, че се изцепи. Хиляди теми има за клими, поне единствената за газ да я пощадим от климаджии.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 12 от 55 ПърваПърва ... 2101112131422 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Газов котел - Избор и Цени
    От legaltk във форум Отопление
    Отговори: 2476
    Последно: 09-08-17, 00:52
  2. Газов котел - мнения и препоръки 2012
    От eng.Neychev във форум Отопление
    Отговори: 849
    Последно: 01-01-13, 08:39
  3. Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г
    От zhivko83 във форум Отопление
    Отговори: 805
    Последно: 02-01-12, 08:36
  4. Газов котел - мнения и препоръки 2010г
    От eng.Neychev във форум Отопление
    Отговори: 957
    Последно: 31-12-10, 12:56
  5. Газов котел - мнения и препоръки 2008г
    От karim във форум Отопление
    Отговори: 115
    Последно: 26-12-08, 01:34

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе