Възможно ли е да има 20% разлика? Не ми се вярва.
Възможно ли е да има 20% разлика? Не ми се вярва.
В същност тази цена може и да е стара вече не съм сигурен но в никакъв случай не е по-ниска.
Е, нали новата ще е по-ниска - обещаха намаление, я
Обещаха, от 1-ви Април...ако не е лъжа както подобава за този ден, то е малко смешно - 11% , при условие, че Декември повишението е 29%, Януари 11%. Да не говорим , че ***** смъква цените с 40 %.Но както знаем тук всичко е възможно и абсурдите са норма за съжаление.
Аз за сега като ново присъединен имам показание 230м3 от тази сутрин с начало вечерта на 04.02.2009г. В различни дни имах различен разход. В топли дни по 8м3, в студени 10-16м3. Отоплявам къща и пристройка - общо към 120-130м2. Имам изолация. Котел Еолостар 23квт. Още не съм сложил дистанционно управление с програмируем терморегулатор. Лошото е, че през деня само баща ми си е в пристройката, и цялата празна къща се топли, заради него и не мога да го спирам или намалявам драстично. При тези цени отивам към 300-360-400лв. в зависимост от температурите. В това число влиза разбира се и топлата вода за къпане, така че ще спестя пък малко от сметката за ток. При цени от 0.65ст. от предни години щях да бъда около 200-250лв., което е добра за мен цена. На 1лв. и горница вече ми е нанагорно. С твърдо гориво също не ми беше малка сметката - в студени месеци по 1т. донбаски въглища и дърва отделно за подпалка, в топли месеци 700-800кг. донбаски и повечко дръвца. Те и донбаските при мен скочиха много тази зима. По едно време бяха станали 336лв. за тон. Като прибавим транспорт, хамалогия, мизерия. Също е важен факта, че трябва да ги платя наведнъж, а не всеки месец по малко. Лошото е, че цените на всички енергоносители се вдигат, а бюджетната ми заплатка искат да я замразяват, заради кризата. Вдигнаха газта с общо 40% за 1-2 месеца, а ще я свалят само с 9%. Каква е тази методология не знам. Нали уж по цената на петрола нещо се смята, а тя доста падна. Няма какво да се направи. Комфортът струва пари. По-бързо да идва лятото, че я мразя тази зима. Ако опре ножът до кокала, може да пусна пак стария котел на твърдо гориво в най-студените месеци, а в по-топлите на газ. Или едно дневно палене на въглища и като угасне вечерта и за през нощта на газ. Но хамалогията и мизерията с пушеците сякаш не искам пак да си ги припомням....
Той май темата отива към "Колко ми харчи парното" и аз ще споделя. За януари месец сметката ми е 225 лева. Тристаен апартамент, 90 кв.м чиста площ, нови строителство със супер калпава изолация и дограма, съседи отвсякъде без под мен. Поддържа се температура от 21-22 градуса през деня докато сме на работа и вечер около 24. Котела не е изключван дори и за един час през месеца. В цената влиза и топла вода разбира се. Сметката ми за ток е 20-тина лева.
Това са отлични резултати според мен. Какъв ти е котела, какви радиатори използваш - вид, брой и как управляваш котела.
Каква температура поддържаш с този нисък разход на газ? Постоянно ли е включено отоплението! При мен за последните няколко дни разхода е около 20м3 , в по-топлите 15 м3.
Въпросът ми бе към VanDan.
Котела е Ariston 24 Uno MFFI. Радиаторите са някакви уж италиански, алуминиеви. В дневната са около 17 ребра с височина около 40 см. Този радиатор топли помещение към 40 кв. силно отворено към коридора на целия апартамент. Едната спалня е 17 кв. и е с радиатор 9-10 ребра около 55-60 см. Другата е към 14 кв. и е с 11-12 ребра 40-45 см. Тези три радиатора са с термакранове, които през деня държа на 3, а вечер на 4. В двете бани има сравнително големи лири, които работят на макс нонстоп и топлят и коридора донякъде.Първоначално публикувано от VanDan
Котела го държа под 1 през деня и на 2 през вечерта. Нямам друго управление.
Смятам, че с лека настройка на котела и нанасянето на съседи под мен ще падне разхода поне с още 10-15%. В момента пода ми е лед студен защото никой не топли под мен. Съседа над мен ходи бос - ще трябва да черпи в края на годината.
В края на сезона ще пусна едно сравнение между газ и климатици. Човека над мен е в абсолютно същия апартамент и се топли с 3 климатика + ел. лира в едната баня.
Компетентен, май излиза, че Лазарус18 има най-добрият разход. В момента нямам терморегулатор и за това не мога да кажа каква температура поддържам в помещенията. Всичките ми стайни термометри са счупени отдавна. При баща ми е останал един много стар и той показва 22-24гр., понякога и нагоре. Не знам дали е верен, но той има изолация и на тавана, защото пристройката му е доста по-ново построена. Ходя си по къс ръкав ако това е мерило за температура. В топлите дни изключвах котела по няколко часа през деня, защото ставаше много топло в помещенията. Нямам терморегулатор и котела го настройвам по температура на водата. В стаята обаче е топло, но температурата на водата пада само 1 градус и котела включва.
VanDan
При твоя тип котел хамалогията и мизерията са в голямо количество. Моят котел е Атмос пиролизен само на дърва зареждам го сутрин и вечер чистя го 1 или 2 пъти в седмицата а дървата ми ги носят,режат,цепат и подреждат вътре при котеле аз ги пренасям 2 метра за да ги сложа в котела така ,че хамалогията ми е сведена до минимум иначе нямаше никога да закупя котел на твърдо гориво. Но за сметка на това разликата в парите е съществена с тази на газ за което вече писах по-горе. Да допълня по 24 часа имам топла вода в изобилие от котела на дърва.
Абе газовия котел е перфектен вариянт но ако си депутат или роднина на такъв в БЪЛГАРИЯ.
Това е вариант за самостоятелно жилище. Аз къде да складирам дървата? Или като един съсед от отстрещния блок, който прекарва половината си събота да качва дърва с една макара през терасата. Айде няма нужда.Първоначално публикувано от geriko
Здравейте, отдавна следя форума но пиша чак сега, т.к. нямах достатъчно впечатление от раотата на газовите котли. От 06.2008г. съм в апартамент ново строителство 80кв.м който бе проектиран да се отоплява на газ. В апартамента бе инсталиран газов котел на TESY модел GBR 28G01 SN21. Признавам си, че бях скептично настроен първо че е българско производство, второ, че не намерих никъде менние за модела. Оказа се, че котела работи добре. За последното 3-месечие отоплението на апартамента + топлата вода ми излезе 75лв. Аз съм от Шумен и при нас ЧГК (Черноморска газова компания - Варна) работи с 2 базови вноски и трета изравнителна. За януари и февруари съм си засякал, че имам около 100 куб. (или около 100лв.). Котела има програматор чрез който го настройвам в кои дни от седмицата от колко до колко да работи. Поддържам температура на водата между 50 - 70 градуса в зависимост от времето, а в стаите между 21 и 23 градуса. По новогодишните празници го оставих да работи постоянно без да го изключвам. Оказа се че поддържа почти същите температури но ми изгори 3-пъти повече газ. Така че сега работи на предварително настроен седмичен режим и съм доволен.
VanDan, защо не помислиш за вариант за газов конвектор в пристройката, който да работи денем без котела?