Страница 2 от 55 ПърваПърва 12341252 ... ПоследноПоследно
Резултати от 16 до 30 от общо 822

Газов котел - мнения и препоръки 2009г

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2005
    Мнения
    1,572
    #16

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2009г

    Аз залагам че първия път проблема не е бил в платката, а в газовия регулатор (модулатор). От човъркането може да е тръгнал за малко и сега окончателно да е отказал. Може и филтъра за газта на входа му да е задръстен. Но Лазар е прав, тука никой нищо сигурно не може да каже. Ще се оправи човека, ще смени и модулатора ако трябва.

  2.  
     
  3. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2009
    Мнения
    41
    #17

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2009г

    Здравейте на всички в този форум. След като изчетох дискусиите по тази тема тук , а и на други места, окончателно се убедих за отопление на природен газ, вместо климатици. При мен ситуацията е следната:
    - отопляем обект - апартамент 100кв.м (4 стаи+бокс+2 коридора+баня и тоалетна), 3 стаи южни+всекидневната-северна, вътрешен, 2 етаж, остъклена тераса северна(където би се разположил котела).
    - изградено локално парно за камина с водна риза на дърва с радиатори алуминиеви конвекторни h500 по 20 глидера в стая (около 3kW всеки), разделени на 2 кръга (1-ви-3-те южни стаи; 2-и-северната+бойлер 80 л. със серпентина и лира в банята).
    - камината и разш. съд е във всекидневната и оттам тръгват тръбите (най-вътрешното помещение)
    - ако котела е на терасата (остъклена) ще е една и съща стена с бойлера, но от разл. страни на стената
    Дано не съм отегчил специалистите с толкова инфо, но тъй като очакват професионален съвет от всички вас относно това какъв газов котел да избера ?
    Едноконтурен или двуконтурен, кондензационен или атмосферен ?
    Тъй като по стечение на обстоятелсвата съм инженер , и в работата си използваме природен газ (за пещи за термообработка на метали) мисля че имам известни познания по темата. Още повече че след толкова четене на литература за котли, КПД-та, кВт и др., предимства и недостатъци доста се колебая за горепосоченото.
    Така че се надявам на съвети от всички, които са по-вещи от мене в тази област. Благодаря предварително

  4. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2009
    Мнения
    41
    #18

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2009г

    Отново съм аз. Забравих да вметна че в момента "въртя" в инсталацията топла вода 60-70 °С и това е достаъчно за поддържане на температура в помещението 23-24 °С. Въпросът ми е дали тази система е нискотемпературна или не , тъй като за ефективната работа на кондензните котли разбрах, че е много важно това.

  5. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2008
    Мнения
    11
    #19

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2009г

    Здравей gogo1966,
    Аз отоплявах същата квадратура  от 2004 до 2008 със котел Vaillant. Миналата зима януари сметка 390лв. за газ. Сега с 3 бр. климатици /втора употреба са -  досега 4 години съм ги ползвал само на охлаждане/. Сметката ми за ток от 18.12.2008 до 22.01.2008г.  / за малко повече от месец/ 270 лв. - 3бр. PC два от които не се изключват денонощно ,  3 бр. LCD TV, пералня, съдомиялна , фурна, микровълнова. Климатиците работят непрекъснато,

  6. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,260
    #20

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2009г

    poko,
    ти си за Гинес. Говорил съм с трима от последните собственици на монтирани от нас Вайланти и нито един няма по-голяма сметка от 100лв за декември (сметките за януари ощр не са излезли). Мога да ти покажа развитието на подобен на твоя проблем - сметките за газ паднаха няколко пъти.
    gogo1966,
    По-добре е едноконтурен, но този бойлер вероятно ще трябва да се сменя, за да може да се ползва и лятото. Иначе вземаш двуконтурен и лятото ползваш вода на проточен принцип, а зиме - от бойлера. Дали кондензен - ами добре е, но ще трянва да добавяш глидери. Ако вземеш конвенционален котел това няма да се налага. Системата ти е високотемпературна. Вземи си задължително и термостат с програматор от същата марка.

  7. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    3,036
    #21

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2009г

    Лазар-по-горе в таблицата виждам цена за 1 Квт/ч от 10 ст.Тези 100 лв са 1 000 Квт/ч.Разделени на 30 дни се падат по 33 Квт/ч на ден или по 1,5 Квт на ч.И как да повярваме,че с киловат и половина топлиш 100м2 + топлата вода?
    Аз пък имам за декември и януари 20 клиента,спиращи газа поради високи сметки и минаващи на климатици.Всички са доволни от промяната.Е,някои останаха да готвят на газ,и аз съм така.

  8.  
     
  9. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,260
    #22

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2009г

    Ванко68, нямам намерение да ти преча на бизнеса, ама как разбра, че тези 20 клиента от декември и януари са доволни, и то ВСИЧКИ - кога ги монтирахте тези климатици, кога работиха, кога си платиха сметките хората, кога им се обади да ги питаш, че и мигновен отговор да ми пуснеш . Но както и да е - да речем, че имаш наблюдения от минали периоди и съм съгласен, че има доволни, както има и недоволни, нормално е, проценти няма да търсим. За тези, които плащат високи сметки за газ ще кажа, че проблемът не е в скъпата цена на газа, а в ефективността на изградената отоплителна система и неподходящ избор на уреди - газов котел, радиатори, диаметри на тръби, терморегулатори и др. Климатика е също една такава сложна система, но тя е сметната и компилирана в завода-производител и задачата на монтажника е само да завие четори гайки дет' се вика и пак виждаш колко калпави монтажи има, а какво да говорим, ако трябва всичко да се проектира и сглобява, да сеподберат правилните уреди? Нормално е, че има калпави отоплителни системи и недоволни клиенти. Газовият котел изобщо не може да се сравнява с ел.отоплителен уред - да умножиш часовия разход по броя на работните часове и да получиш консумацията. ГАзовият котел може да си работи неефективно денонощно, в къщи да е студено, а сметките да са огромни, защото газът отива в атмосферата. Виждал съм котли, които цъкат като часовник на всяка минута - вкл./изкл.. При правилно оразмерена система котелът почти не изключва, а си модулира мощността в зависимост от нуждите за да поддържа зададената от терморегулатора температура. И не поддържа постоянно 23°С, а само когато има хора в къщи. През останалото време и през нощта - 16-17°С. Тъй че тези сметки 31дни х 24часа ги забрави. Делът на топлата вода е до 15лв, лятото до 20лв, че повече се ползва. Как да повярваш ли - ами той @Pat веднъж ти беше предложил вариант в друга тема, ама май мизата ти се видя голяма . Мога да поискам фактури от клиенти и да ги постна, ама не знам дали ги пазят. Мога да поръчам за януарските сметки, ако те устройва. Аз лично още няма газ в къщи, че да ти пратя моя сметка.

  10. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    3,036
    #23

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2009г

    Една камара празни приказки."Мога да поискам ф-ри" ? Е аз ако ти извадя на N клиента ф-ри по 250-300-400лв,на всичките ли ще обясниш как не са им проектирани кадърно системите?
    И не се занасяй с това,че не можело да се сравни как топли газта в сравнение с ел. Таблиците са направени ТОЧНО за това-да се сравнят. И на конкретния ми въпрос за киловатите получих какво? Нищо.Получих напътствие да се топля на 16-17°.Щом за теб е нормално-ОК.
    Забравих да ти кажа,че съм с диплома на газов техник от Русе-газ и това съм работил ,преди да се махна от тях.

  11. Member Аватара на Ivan19
    Тук е от
    Jan 2009
    Живее в
    Стара Загора
    Мнения
    241
    #24

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2009г

    Здравейте и аз реших да се включа.Сега ми излезе първата фактура за газ (м.Януари) и беше доста шокиращо за мен - 300 лв.Но се надявам да е само за този месец така,защото се нанасяхме в апартамента(ново строителство) и вратите на стаите бяха отворени и предполагам,че котела е работил постоянно.Отдавам значение и на факта ,че и стените са акумулирали някаква първоначална топлина,а и Януари беше студен.Котела ми е на Вайлант и имам и седмичен програматор.Засякох колко е изхарчило за една седмица и излезе,че е 45 м3.Това пак ми се вижда доста,но е по-поносимо от 300 лв.Сега сме спрели радиатора в една от стаите,които не ползваме,също и мислим как да настроим по-оптимизирано програматора и се надявам тази зима да наладим системата,за да плащаме по-малко.Иначе е комфортно и чисто(досега бях на твърдо гориво).Чудя се дали с климатици щеше да ми е по-евтино,че за газовата инсталация хвръкнаха 7000 лв.

  12. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2009
    Мнения
    41
    #25

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2009г

    Здравей Иван,


    Цитат Първоначално публикувано от Ivan19
    Сега сме спрели радиатора в една от стаите,които не ползваме,също и мислим как да настроим по-оптимизирано програматора и се надявам тази зима да наладим системата,за да плащаме по-малко.
    как мислиш да настройваш по-оптимизирано програматора и да наладиш системата за да намалиш разхода на газ ?

  13. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2008
    Мнения
    11
    #26

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2009г

    Към Ivan19 - би ли споделил каква температура на водата в радиаторите поддържаше в периода в който си изхарчил 45м3 за седмица.

  14.  
     
  15. Member Аватара на Ivan19
    Тук е от
    Jan 2009
    Живее в
    Стара Загора
    Мнения
    241
    #27

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2009г

    Ами мисля да настроим по-точно часовете през които да гори котела на по-висока температура (когато сме си вкъщи), а също така и мисля да намалим чрез термоглавата температурата в спалнята(досега беше на 5).Надявам се по-този начин да се намали още повече сметката за газ.Ясно ми е че такава сметка като първата няма да се повтори тази зима,но искам сметката да е максимално малка,но без да губя температурния комфорт.

  16. Member Аватара на Ivan19
    Тук е от
    Jan 2009
    Живее в
    Стара Загора
    Мнения
    241
    #28

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2009г

    Ами каква е била водата в радиаторите не мога да кажа точно,защото не съм я наблюдавал,мога да ти кажа,че потенциометъра на котела е на максимум(така ни посъветва техника на вайлант-имаме седмичен програматор).Аз наблюдавам програматора-зададени са 2 температури (21 и 18 градуса) и задавам времеви интервали,когато да е по-висока температурата,а през останалото време поддържа по-ниската.Според мен това са комфортни температури.

  17. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,260
    #29

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2009г

    Не изключвайте радиатори. В малките апартаменти това не води до икономии. Един изключен радиатор разбалансира системата и котелът прегрява и изключва преди да е достигнал зададените температури в останалите стаи. После пак включва, ипак изключва и резултатът е по-студени стаи без намаление на сметките за газ.
    Цитат Първоначално публикувано от vanko68
    Забравих да ти кажа,че съм с диплома на газов техник от Русе-газ и това съм работил ,преди да се махна от тях.
    Оооу, Русе-газ откога раздават дипломи? Уби у мене всякакво желание да си мерим ... дипломите. Колкото до таблиците - не знам дали си забелязал, ама тези таблици са много различни в зависимостот това от кой сайт се взимат - дали от сайта на Овергаз, дали от сайта на вносител на климатици или от сайта на производител на камини за твърдо гориво

  18. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    3,036
    #30

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2009г

    Като те пратят в Софето на курс и дават кетап.От русе-газ в смисъл като бях там.И таблиците са различни,ама разликите са дребни,а не в пъти.И досега чакам да ни светнеш как с киловат и половина да топлим 100 м2 + топлата вода.
    Понеже в поста на адаша стана на въпрос за 7 000 лв инвестиция,та питам-при сметка от 300 лв къде е ползата от файдата.Сега ще ме светнеш как от 300 ще стане на 100. Друг път.За климатици от 7 000 ще те стопля за 50 лв.И ще те охлаждам лятото.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 55 ПърваПърва 12341252 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Газов котел - Избор и Цени
    От legaltk във форум Отопление
    Отговори: 2476
    Последно: 08-08-17, 23:52
  2. Газов котел - мнения и препоръки 2012
    От eng.Neychev във форум Отопление
    Отговори: 849
    Последно: 01-01-13, 07:39
  3. Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г
    От zhivko83 във форум Отопление
    Отговори: 805
    Последно: 02-01-12, 07:36
  4. Газов котел - мнения и препоръки 2010г
    От eng.Neychev във форум Отопление
    Отговори: 957
    Последно: 31-12-10, 11:56
  5. Газов котел - мнения и препоръки 2008г
    От karim във форум Отопление
    Отговори: 115
    Последно: 26-12-08, 00:34

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе