Aми щом с климатици ще плащаш 50лв, защо се изненадваш на сметка 100лв за газ, господин бивш газов техник от Русе-газ? Цена от 10ст/кВтч не е ли двойно по-ниска от цената на тока, дневна тарифа. Кое не ти е ясно?
Aми щом с климатици ще плащаш 50лв, защо се изненадваш на сметка 100лв за газ, господин бивш газов техник от Русе-газ? Цена от 10ст/кВтч не е ли двойно по-ниска от цената на тока, дневна тарифа. Кое не ти е ясно?
Пак нищо конкретно по въпросите ми.Ако ти ги напиша още веднъж,ще е за трети път,а това,че не ги разбираш,не говори добре за някого.Не е за мен.
И не е двойно по-ниска.Средната цена е около 15 ст за ЦЯЛОТО денонощие.Нали не ни смяташ нас с климатиците за толкова елементарни,че да си ги ползваме само денем на дневната тарифа???
Ами ти си просто уникален, но ми се струва, че оттук нататък просто нямам какво да обсъждам с теб. Жалко за оспамената тема!
Отнова бла-бла-бла. Явно си от онези,които не носят на факти и аргументи,а на "казвам ти,че е така".
Какви са фактите бе бате? Аз ти говоря с факти (фактури), а ти тръгваш да ми правиш сметки - ама в тази таблица какво пишело, ама 24 часа работа , ама средна денонощна цена на тока(у нас - старо строителство без изолация и с кофти дограма, тази зима не сме спали с отопление, а се отопляваме изцяло на дневна), ама като сложим и КОП-а (усещам ти десерта, ама тоя КОП е пак на книга, фактите са други), ела с'я да видиш колко малко ще платя с климите. Що мислиш, че с две технически образования не мога да смятам? Ма на фактите по- имам доверие, отколкото на таблиците. Пък, че има сметки за газ над 200-300лв казах, че знам. И моята кола може да гори 8л и да върви идеално, може да гори и 20л/100км и да няма тяга. Ама за 2-3 дни курс у Софето няма как да се научи всичко - минал съм ги всичките курсове на Газтек (там, където си станал газов техник) по желание - от монтажник до проектант и за всичко съм си плащал от джоба, а не са ме командировали, като тебе. Минал съм и други подобни курсове, извън системата на Овергаз. Така че уверявам те - мога да смятам и да си правя сметката. Айде остани си със здраве, нямам нужда от този разговор.
Здравейте,
и аз като повечето новодошли във форума започвам с молба за съвет, съдействие.
Ето и ТТ данни и история:
От Юли 2008 сме на газ, котела е Будерус логамакс U012 -28K, min мощност 9,8kW макс 28 кW, двуконтурен, жилището е мезонет по 55м2 на етаж, няма външна изолация, но стените са 40 см дебелина - тухла, тавана на горния етаж е изолиран с 3см стирофоам, прозорци ПВЦ 5 камерни, радиаторите са алуминиеви, колектор на всеки етаж
Месечен разход: ноември - 68лева; декември- 368лв.!!; януари -390лв.!!!!!! И то при положение че поддържаме температура 18-19 градуса, детската само я държим на 20 градуса.
От фирмата която направи инсталацията казаха че може би се дължи на по-ниското налягане на подаваната газ през последните два месеца. Да ама мой съсед със 120м2 апартамент е платил за януари около 200 лева, при 12КW kotel.
Той ми каза че в началото и неговата сметка е била висока, но повикал техник който му настроил котела да не превключва често а и да не "думти силно" като пали, нещо което се случва при мен.
Със сигурност ще повикам техник, но ви моля и за вашето мнение.
Довечера ще видя във фактурите реалните кубици, че фактурираната сума не е най-точния мерител предвид повишените цени.
Мнения относно плътността на газа? Влияе ли?
Благодаря предварително!
Здравейте!
И аз искам да задам едно въпросче.Става въпрос дали е избрана правилно мощността на котела(Вайлънт с макс. 24 kW) за жилище с големина около 70 квадрата(3 стаи и баня отоплям),като котелът ми е на терасата и до банята са около 6 м разстояние.От фирмата ми казаха,че трябва да е с такава мощност,заради комфорта на водата за битови нужди,тъй като котела е далече от банята.Чудя се дали не преозмерено и дали това не води до по-големи сметки.Как да разбера дали е настроен оптимално котела? Благодаря предварително!
Нормално ли е при зададен абсолютен минимум на котела /буквално преди да се изключи/ да държи около 50 градуса на водата в системата? При тази стойност температурата в стаите варира от 21-24 градуса, а ми се иска през деня /около 10-11 часа/ да го намаля още малко. Убедил съм се, че изключването на котела през деня не носи почти никаква икономия. Става дума за котел Ariston 24 нещо си.
Ванко, адаш, когато дойдеш да ми стоплиш цялата къща в Плевен с климатици, а не с парно (независимо от вида на котела) ела ми се обади. Климатиците не стават за всяко жилище. За апартаменти може би, но за еднофамилни къщи твърдо не. Всички с локално парно около мен държим спокойно 23-25гр., че и повече, когато се наложи. 99% от хората с климатиците държат макс 20-21, защото все потни били, а не защото климатиците са конструирани за 22гр и за повече вече драстично нарастват сметките и може и да не достига мощност на климатика. 8 апартамента от кооперацията срещу моята къща с климатици минаха заедно с мен на газ. Съседът до мен, също с еднофамилна къща мина от 2 климатика на локално парно с твърдо гориво и бойлер на газ. Сметките са относително нещо. Трудно се сравняват за различни жилища, климатични райони, начини на отопление и температурни вкусове на потребителя. Няколко пъти вече писах по темите, но отново ще се повторя. Единственото сигурно за мен нещо е, че няма топло и комфорт за без пари. Всичко друго са празни приказки. Също така топлината от радиатора от парното ми е в пъти по-уютна от топлината от климатик. Никой не може да ме убеди в противното. Виж колко теми има за хора с проблеми с климатици, маниаци с електромери на всеки климатик, поддържащи бази данни достатъчни за малък научен труд с температури, степен на фан, показания на електромер и т.н. А колко има на хора със локално парно. Един приятел ми се хвалеше колко евтино било с 2-та му климатика, но когато бях у тях да му оправям компа и се чудя, защо при влизането те си останаха с шапките и якетата, а аз се събличам по навик. Той си сложил климатиците на 18гр. и топли само 2 стаи, а на другите отворил вратите. На мен ми потече носа, а не съм зиморничав, а жена ми, която е, направо си тръгна, защото краката и ръцете и са все студени, но това е обект на друга приказка. След това гостуване жената ме предупреди, че ако някога спра парното в къщи ме напуска веднага. Цялата къща (+пристройката на баща ми) е изолирана, но многото външни стени, липсата на съседи отгоре, отдолу, отстрани си казва думата. Климатици не вършат работа. С парното топля къщата - 4 стаи и баня, и пристройката - 1 стая и баня, без проблем, шум, духане, размразяване на пити и т.н. Не меря и не вися по прозорците да наблюдавам постоянно климите (имам 2). Сега с природен газ елиминирах пушеците, мръсотията и хамалогията от донбаските въглища, но системата ми е такава, че старото котле си седи в готовност и с помощта на няколко крана спокойно може да минавам от едното котле на другото. Винаги обичам да имам резервен вариант.
Да се похваля, от снощи котлето на въглища вече ми е само бекъп и съм официално на газ.
Аз в офиса съм на климатик и в газовата криза нямаше парно в завода и се топлехме на климатика. ами да ви кажа с радост чакахме пускането на газта. комфорта от топлината от радиаторите си е несравнима.
в къщи засега съм с камина с водна риза и жената също е мнооооооого доволна , а също така инвестицията от 2000 лв. за радиатори, тръби и т.н. не за пренебрегване. Така че малко преустройство с котле на газ (още около 3000 лв.,защото тръбите на газта няма да са много дълги) и очаквам да продължи тя да е доволна срещу малко повече пари естествено, но все пак когато жената е доволна живота е песен
засега това ми коства 700 лв за твърдо гориво, като се надявам това да скочи до 1000 приблизително(дано не е повече) или 5*200 лв
Напротив ,точно от нея е понеже техника каза ,че не може да модулира ...преди да смени платката сложи нов клапан и нов искро генератор ,но ефект нямаше ...след като смени платката се оправиха нещата ...но се съмняваше и в едно друго нещо към клапана и утре ще го сменя и него ....малко разбирам от тези неща ,но модолатора е в самата платка ...Първоначално публикувано от espace
Здравейте!
Веждам ,че тук е мястото където мога да получа добър съвет. Първо да кажа с какво разполагам. Котелът ми е Radiant RSF20E вътрешен програматор Xilux ако не бъркам името ,както и външен датчик за който не знам нищо.Всичко това съм закупил и е монтирано от Софиягаз. Виках техниците на Софиягаз 10 пъти за настройка на котела поради голямото количество газ което харчех по данни от фактурата. Последната фактура ми е от 12.2005г. сметката ми беше около 500лв или 800м3 газ като сеима в пред вид ,че атаплявам 160м2 еднофамилна къща с изолация 6см ПВЦ дограма и т.н. Може ли някой да ми препоръча някакъв майстор който да дойде и да прегледа нещата и да ми каже може ли да ми сепомогне с някакви настройки по котела и системата или просто нещата със газта стоят потози начин и няма решение. И нека не забравяме ,че цената на газта тогава беше около 65ст. Информацията за сметката ми е стара поради причината ,че след 12.2005г. закупих пиролизен котел на дърва с който се отоплявам и в момента. Благодаря предварително ако някой мидаде компетентен съвет или връзка с човек който да реши моя случай.
Извинявам се, че се намесвам в темата без да съм специалист в материята, но като гледам какви проблеми имате и какви цени плащате, никога не бих си сложил газов или какъвто и да било друг котел.
edi А ти в същност с какво се отопляваш и какви сметки плащаш
Ако почна пък аз да разправям за проблемите, които съм имал с климатици... Като почнеш от монтажа, поддръжка, ремонти, подмяна и тн. Ежечасното ръчкане на дистанционнот, слушане колко често се включва генератора, да гледам обледило ли се е външното тяло, да закачам елетромери на всеки контакт само и само да постна в някой форум колко евтино било с климатика.Първоначално публикувано от edi1
Факта, че въпреки газта имам във всяка стая климатик и не ги пускам нито веднъж през зимния сезон би трябвало да ти говори нещо.