според мен и най- добро решение е лятото да си го топли тоя бойлер на ток, на нощна енергия.Разликата е 1 ст. ток/газ за 1кв.
според мен и най- добро решение е лятото да си го топли тоя бойлер на ток, на нощна енергия.Разликата е 1 ст. ток/газ за 1кв.
А бе и това е решение, ама да имаш газ и да се ограничаваш лятото с 80л топла вода е направо кощунство . От друга страна - нов бойлер 80л - к'во да го прави човек? Всеки си решава сам.
нали целта е да се ползват предимствата на газта - пост. топла вода през лятото+отполение през зимата. Така че варианта лятно време на ток а зимата на газ (за бойлера) някак си не ми се струва практичен..
но все пак благодаря за мнението..
Топлата вода за къпане е едно от най-големите предимства на газификацията. Жената и дъщерята направо си умряха от кеф. Първият път дъщерята не излезе от банята над половин час. Но това не е желателно да и става навик. Преди поне като източеше целия бойлер и принудително излизаше. Трябва да ги командировам, нея и майка и, при онези с климатиците, които на 20гр са все изпотени и с един бойлер от нощна енергия се къпят цяло семейство по няколко дни. Но те са факири. Накрая сметката им за ток 70лв.
Необоснована ирония, но проблема си е твой.И ми е топло и топла вода си имам колкото искам, ама няма да го разбереш, колкото и да се обясняваме. Всеки си е подбрал начин на отопление, подходящ за него.
Здравейте! Искам пак да задам въпрос! Имам сложен котел Vaillant ТУРБОМАКС ПЛЮС 24 kW .С него отоплявам жилище около 70 м2 (3 стаи + баня).Бихте ли ме насочили как да разбера дали ми е ефективна инсталацията за отопление (дали е голяма мощността на котела), дали е настроен правилно. Едната стая засега не я ползваме и съм спрял радиатора- това пречи ли на ефективната работа на котела?Миналия месец платих сметка от 300 лв., но това го отдавам, че се нанасяхме в апартамента и всички врати бяха отворени,за да се отопля целият,а също така е нов и досега не беше отоплян. Сега засякох,че е изгорил 35 м3 за една седмица, по мои сметки това прави около 150 лв за месец. Газ използваме също и за готвене и за битови нужди(котелът е двуконтурен).Нормално ли е да гори толкова при условие, че седмицата беше доста топла?Аз се намирам в Стара Загора, където по принцип е по-топло.Предварително благодаря!
Моят съвет е да не изключваш радиатор, защото системата ти е на ръба - 8кВт минимална мощност на котела срещу горе-долу толкова мощност на радиаторите. Като изключиш една трета работата на котела ще стане неефективна. И си сложи програматор, ако нямаш! За настройките съм сигурен, че са както трябва - при инж.Нейчев лабаво нема ! Поздрави!
Да попитам и аз - този програматор изобщо върши ли някаква работа? Предполагам под програматор се има предвид едно "диастанционно" за котала, което има термометър и се настройва кога и колко да грее.
Под програматор имах предвид комбиниран уред - стаен термостат със седмичен програматор. Това е едно изнесено управление на котела. Чрез него можеш да програмираш работата му по часове и минути за всеки ден от седмицата. Добре е да се избере такър терморегулатор, който управлява пламъка - тоест регулира му мощността за да се достигне зададената стайна температура. Ако няма терморегулатор котелът сам си модулира, но като следи зададената температура на водата, а не стайната температура.
За Lazar приятел как се смята мощността на тия панелните радиатори като моите. И защо като съмна пиролизния котел ми е яко топло а за газовия мощността не стига.
Мощността е дадена в таблици от производителя. По спомени за турските панели - киловат и половина на метър. Колко киловата е пиролизния котел приятелю?
Еди, някъде да съм насочил ирония към теб лично. В този форум съм още от преди 7г., когато си беше чисто ИТ насочен (един от 2-та най-добри в България). Въпреки, че съм лекар се занимавам с хардуер и софтуер от 22г. До сега никога, с никого не съм се заяждал и обиждал. Тези простотии започнаха, когато форумът изгуби идентичността си и в него започнаха да господстват разни битови теми, особено за климатиците. Когато много търговци започнаха да си правят реклама на стоката. Много неща съм виждал до сега. Някои съм разбрал, други не. Но това не означава, че можеш да се обръщаш лично към мен без да ме познаваш с този пренебрежителен тон. Това, което казах е породено от маниащината на някои хора да боготворят собствения си избор и да ни убеждават колко са по-прави от нас. Ти влезе по този начин в тази тема (не е за климатици) да ни даваш акъл и да ни казваш, че правим много грешен избор като избираме алтернативен начин на отопление. Още преди няколко дни написах, че всеки може да ползва каквото прецени и му харесва и може да си позволи. Ето ще се самоцитирам:
Аз просто поддържам тезата, че комфорта си има цена. Друг е въпросът, че точно, когато битовота газификация започна да набира темпове и фирмите вдигнаха цената на газа кажи речи близо 100% за 1г. Така че по-високите сметки са и в следствие на новите високи цени, а не само на режима на работа на котлите. Разделете 250-300лв. на 2 и се поручава съвсем нормална сметка от 125-150лв. Но и климатиците не са универсално решение и не са най-доброто за редица случаи, в това число за моя. Много хора, главно търговци ги изкараха едва ли не панацея. И ел.енергията ще се вдига и то постоянно. Така че спасение няма. Иначе неограничено количество топла вода може да имаш само от Тец или котел. От климатици не съм чул да става номера. В момента ми е 24-25гр. във всички помещения, жилищни и санитарни, с обща площ към 130кв.м. Нищо не ми духа и не ми шуми. Не следя навън дали е под -5гр. (в момента в Плевен е доста студено), дали е заледено, капе или мирише. Не съм сложил 3 термометъра, 4 електромера и други подобни уреди и не поддържам база дани през 5мин. с обороти на фан, изходяща струя и изразходени ватове. Дъщерята седи вече 25мин. в банята. С баща ми вече не чистим въглища, дърва и пепел. Не съм зависим от разни набедени фирми и майстори, защото имам 2 различни котела в една система. На мен това ми е напълно достатъчно.Първоначално публикувано от VanDan
Но стига толкова с разправиите и спама. Аз нямам нищо против твоя избор и се радвам, че той те удовлетворява. Но това не ми пречи да имам собствено мнение за моя избор. Най-важното е ние да сме здрави, другото са дребни кахъри. Не е нужно да се заяждаме за битовизми. Отново повтарям, че никога не съм казал нещо насочено към теб лично. Ако някъде съм прозвучал саркастично се извинявам и обещавам, че спирам веднъж завинаги този сравнително детински спор.
Да де, но тогава няма ли риск да работи нерационално котела? Слагам го примерно този датчик в хола и задавам в хола да постигне 23-24 градуса. Да, но той е отворен към коридора и като направи 24 там в спалните става 28.Първоначално публикувано от Lazar
Ами нали точно затова предварително се определят мощностите на радиаторите според помещенията, които ще отопляват. Ако коридора ще се топли от хола - нужно е там да се предвиди по-голям радиатор. Второто нещо, което може да се направи е да се притворт крановете в спалните (по-добре секретните, които се монтират на изхода на радиаторите), за да се синхронизира затоплянето на различните стаи. И трето - на радиаторите извън хола обикновено се поставят термоглави, които притварят автоматично крановете при достигане на зададената температура в тези помещения.