Страница 6 от 55 ПърваПърва ... 4567816 ... ПоследноПоследно
Резултати от 76 до 90 от общо 822

Газов котел - мнения и препоръки 2009г

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Novice
    Тук е от
    Jan 2009

Re:Газов котел - мнения и препоръки 2009г

според мен и най- добро решение е лятото да си го топли тоя бойлер на ток, на нощна енергия.Разликата е 1 ст. ток/газ за 1кв.

2.  

3. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

А бе и това е решение, ама да имаш газ и да се ограничаваш лятото с 80л топла вода е направо кощунство . От друга страна - нов бойлер 80л - к'во да го прави човек? Всеки си решава сам.

4. Тук е от
    Feb 2009

нали целта е да се ползват предимствата на газта - пост. топла вода през лятото+отполение през зимата. Така че варианта лятно време на ток а зимата на газ (за бойлера) някак си не ми се струва практичен..
    но все пак благодаря за мнението..

5. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002

Топлата вода за къпане е едно от най-големите предимства на газификацията. Жената и дъщерята направо си умряха от кеф. Първият път дъщерята не излезе от банята над половин час. Но това не е желателно да и става навик. Преди поне като източеше целия бойлер и принудително излизаше. Трябва да ги командировам, нея и майка и, при онези с климатиците, които на 20гр са все изпотени и с един бойлер от нощна енергия се къпят цяло семейство по няколко дни. Но те са факири. Накрая сметката им за ток 70лв.

6. Senior Member Аватара на edi1
    Тук е от
    Jan 2007
    Живее в
    Ямбол

Необоснована ирония, но проблема си е твой.И ми е топло и топла вода си имам колкото искам, ама няма да го разбереш, колкото и да се обясняваме. Всеки си е подбрал начин на отопление, подходящ за него.

7. Member Аватара на Ivan19
    Тук е от
    Jan 2009
    Живее в
    Стара Загора

Здравейте! Искам пак да задам въпрос! Имам сложен котел Vaillant ТУРБОМАКС ПЛЮС 24 kW .С него отоплявам жилище около 70 м2 (3 стаи + баня).Бихте ли ме насочили как да разбера дали ми е ефективна инсталацията за отопление (дали е голяма мощността на котела), дали е настроен правилно. Едната стая засега не я ползваме и съм спрял радиатора- това пречи ли на ефективната работа на котела?Миналия месец платих сметка от 300 лв., но това го отдавам, че се нанасяхме в апартамента и всички врати бяха отворени,за да се отопля целият,а също така е нов и досега не беше отоплян. Сега засякох,че е изгорил 35 м3 за една седмица, по мои сметки това прави около 150 лв за месец. Газ използваме също и за готвене и за битови нужди(котелът е двуконтурен).Нормално ли е да гори толкова при условие, че седмицата беше доста топла?Аз се намирам в Стара Загора, където по принцип е по-топло.Предварително благодаря!

8.  

9. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Моят съвет е да не изключваш радиатор, защото системата ти е на ръба - 8кВт минимална мощност на котела срещу горе-долу толкова мощност на радиаторите. Като изключиш една трета работата на котела ще стане неефективна. И си сложи програматор, ако нямаш! За настройките съм сигурен, че са както трябва - при инж.Нейчев лабаво нема ! Поздрави!

10. Moderator
    Тук е от
    Aug 2006

Да попитам и аз - този програматор изобщо върши ли някаква работа? Предполагам под програматор се има предвид едно "диастанционно" за котала, което има термометър и се настройва кога и колко да грее.

11. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Под програматор имах предвид комбиниран уред - стаен термостат със седмичен програматор. Това е едно изнесено управление на котела. Чрез него можеш да програмираш работата му по часове и минути за всеки ден от седмицата. Добре е да се избере такър терморегулатор, който управлява пламъка - тоест регулира му мощността за да се достигне зададената стайна температура. Ако няма терморегулатор котелът сам си модулира, но като следи зададената температура на водата, а не стайната температура.

12. geriko
    Guest

За Lazar приятел как се смята мощността на тия панелните радиатори като моите. И защо като съмна пиролизния котел ми е яко топло а за газовия мощността не стига.

13. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Мощността е дадена в таблици от производителя. По спомени за турските панели - киловат и половина на метър. Колко киловата е пиролизния котел приятелю?

14.  

15. geriko
    Guest

25

16. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002

Еди, някъде да съм насочил ирония към теб лично. В този форум съм още от преди 7г., когато си беше чисто ИТ насочен (един от 2-та най-добри в България). Въпреки, че съм лекар се занимавам с хардуер и софтуер от 22г. До сега никога, с никого не съм се заяждал и обиждал. Тези простотии започнаха, когато форумът изгуби идентичността си и в него започнаха да господстват разни битови теми, особено за климатиците. Когато много търговци започнаха да си правят реклама на стоката. Много неща съм виждал до сега. Някои съм разбрал, други не. Но това не означава, че можеш да се обръщаш лично към мен без да ме познаваш с този пренебрежителен тон. Това, което казах е породено от маниащината на някои хора да боготворят собствения си избор и да ни убеждават колко са по-прави от нас. Ти влезе по този начин в тази тема (не е за климатици) да ни даваш акъл и да ни казваш, че правим много грешен избор като избираме алтернативен начин на отопление. Още преди няколко дни написах, че всеки може да ползва каквото прецени и му харесва и може да си позволи. Ето ще се самоцитирам:
    Цитат Първоначално публикувано от VanDan
    Еди, приятелю. Не наливай масло в огъня. И аз съм писал обратното в климатичните теми. Няма смисъл да спорим. Нека всеки да си ползва каквото му харесва. Но нека бъдем малко обективни. Колко теми има за проблеми с климатици. Отговор - много. Колко има с проблеми с друг вид отопление. Отговор - почти няма. Колко от тези, които се топлят с клими на огромните 18-20гр. не бълват хиляди подробности как следели шумове, бръмчения, бълбукания, завихряния, температури, потребления, обороти, токове, ледове и т.н. Колко от тях топлят цялото си жилище, а не определени помещения. Колко от клима-филите ги интересува температурата в тоалетните помещения. Инвестицията в отопление на цяло жилище с климатици е не по-малка, дори по-голяма от локално парно. За цяло жилище и задоволително отопление трябват поне 3-4 маркови клими от 1500-1600лв. нагоре. Както излиза в последно време животът им не е толкова дълговечен и безпроблемен. Едно локално парно от нулата излиза от към 2000 (твърдо гориво) до 4000лв и нагоре (газ) в зависимост главно от типа и модела на котела. Локалното парно ти дава независимост от външни температури, много по-голям температурен диапазон, субективно по-добро усещане, топла санитарна вода. Повечето от тези с локално парно имаме и климатици, които използваме лятото за това, за което са създадени - да охлаждат и донякъде преходните сезони да позатоплят вечер въздуха. За сметките мисля, че го казах. Топлото и въобще комфортът имат своята цена. Почти всички енергоизточници за съжаление поскъпват. И ток, и газ, и дърва и въглища. Дори в пъти за няколко години. Не са проблем сметките, а доходите. Е, за някои от нас. За други като гледам как взимат ЛСД ТВ за по 4-5000лв. въобще не виждам какво ги бърка. Но хора и вкусове всякакви. Моя ток без климатици е 70-80лв. Как пък твоя с климатици и то на цяла къща е по-малко не знам. Колкото и е температурата в помещенията. А, баня, тоалетна или това няма значение. На мен навсякъде, без изключение, ми е 23-25гр. и то не само за по няколко часа. Няма шум, течение, външни температури, обледенявания и т.н. простотии. Жената и дъщерята иначе пускаха 2-те клими на по 27-29гр. 22-23гр. от парното е в пъти по-комфортно за моето семейство от 27гр. на климатика. Просто цялата къща равномерно и приятно си се затопля и дори да спра парното си държи известно време ако навън не е много студено. А в Плевен си е определено студено. Това с климатик няма как да стане посмъртно да загрее така цялата къща навсякъде. Котелът ми на твърдо гориво Дакон вече бачка 7-а година и няма изгледи да се разваля. Сега новия газов Еолостар (Иммергаз) не знам колко ще изкара, но ние да сме здрави. Винаги мога да мина от единия на другия, како ми се наложи. След края на гаранцията ако се развали един нов газов Теси на сравнително приемлива цена и отново в боя. За лятото имам 2 евтини Хайера да студят.
    Нека идва по-бързо лятото, моя любим сезон и това е!
    Аз просто поддържам тезата, че комфорта си има цена. Друг е въпросът, че точно, когато битовота газификация започна да набира темпове и фирмите вдигнаха цената на газа кажи речи близо 100% за 1г. Така че по-високите сметки са и в следствие на новите високи цени, а не само на режима на работа на котлите. Разделете 250-300лв. на 2 и се поручава съвсем нормална сметка от 125-150лв. Но и климатиците не са универсално решение и не са най-доброто за редица случаи, в това число за моя. Много хора, главно търговци ги изкараха едва ли не панацея. И ел.енергията ще се вдига и то постоянно. Така че спасение няма. Иначе неограничено количество топла вода може да имаш само от Тец или котел. От климатици не съм чул да става номера. В момента ми е 24-25гр. във всички помещения, жилищни и санитарни, с обща площ към 130кв.м. Нищо не ми духа и не ми шуми. Не следя навън дали е под -5гр. (в момента в Плевен е доста студено), дали е заледено, капе или мирише. Не съм сложил 3 термометъра, 4 електромера и други подобни уреди и не поддържам база дани през 5мин. с обороти на фан, изходяща струя и изразходени ватове. Дъщерята седи вече 25мин. в банята. С баща ми вече не чистим въглища, дърва и пепел. Не съм зависим от разни набедени фирми и майстори, защото имам 2 различни котела в една система. На мен това ми е напълно достатъчно.
    Но стига толкова с разправиите и спама. Аз нямам нищо против твоя избор и се радвам, че той те удовлетворява. Но това не ми пречи да имам собствено мнение за моя избор. Най-важното е ние да сме здрави, другото са дребни кахъри. Не е нужно да се заяждаме за битовизми. Отново повтарям, че никога не съм казал нещо насочено към теб лично. Ако някъде съм прозвучал саркастично се извинявам и обещавам, че спирам веднъж завинаги този сравнително детински спор.

17. Moderator
    Тук е от
    Aug 2006

Цитат Първоначално публикувано от Lazar
    Под програматор имах предвид комбиниран уред - стаен термостат със седмичен програматор. Това е едно изнесено управление на котела. Чрез него можеш да програмираш работата му по часове и минути за всеки ден от седмицата. Добре е да се избере такър терморегулатор, който управлява пламъка - тоест регулира му мощността за да се достигне зададената стайна температура. Ако няма терморегулатор котелът сам си модулира, но като следи зададената температура на водата, а не стайната температура.
    Да де, но тогава няма ли риск да работи нерационално котела? Слагам го примерно този датчик в хола и задавам в хола да постигне 23-24 градуса. Да, но той е отворен към коридора и като направи 24 там в спалните става 28.

18. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Ами нали точно затова предварително се определят мощностите на радиаторите според помещенията, които ще отопляват. Ако коридора ще се топли от хола - нужно е там да се предвиди по-голям радиатор. Второто нещо, което може да се направи е да се притворт крановете в спалните (по-добре секретните, които се монтират на изхода на радиаторите), за да се синхронизира затоплянето на различните стаи. И трето - на радиаторите извън хола обикновено се поставят термоглави, които притварят автоматично крановете при достигане на зададената температура в тези помещения.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 6 от 55 ПърваПърва ... 4567816 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Газов котел - Избор и Цени
    От legaltk във форум Отопление
    Отговори: 2476
    Последно: 09-08-17, 00:52
  2. Газов котел - мнения и препоръки 2012
    От eng.Neychev във форум Отопление
    Отговори: 849
    Последно: 01-01-13, 08:39
  3. Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г
    От zhivko83 във форум Отопление
    Отговори: 805
    Последно: 02-01-12, 08:36
  4. Газов котел - мнения и препоръки 2010г
    От eng.Neychev във форум Отопление
    Отговори: 957
    Последно: 31-12-10, 12:56
  5. Газов котел - мнения и препоръки 2008г
    От karim във форум Отопление
    Отговори: 115
    Последно: 26-12-08, 01:34

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе