Страница 7 от 55 ПърваПърва ... 5678917 ... ПоследноПоследно
Резултати от 91 до 105 от общо 822

Газов котел - мнения и препоръки 2009г

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006

Re:Газов котел - мнения и препоръки 2009г

VanDan-Докторе,само да вметна ,понеже аз съм от феновете на климатизацията- отдавна има климатици,осигуряващи НЕПРЕКЪСНАТО топла вода.В т.нар.термопомпи(малко общо понятие) тази функция е застъпена отдавна.Виж системата Алтерма на Дайкин или в сайта на БГ фирмата Геоток.Така получаваме топла вода на 4-5 ст/Квт ,а при газа е 10 ст.
    Друг достъпен начин е чрез съвременните вакуумни решения в соларната техника-така можем целогодишно да се получава непрекъснато топла вода,ако е проектирана така системата,и то напълно безплатно.

2.  

3. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

А бе що си чешете езиците само - има други теми за тази цел! Като е безплатно колко такива има във Вашия вход, щото в нашия блок няма, и в квартала не съм виждал, ама явно живея между прости хора .

4. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2008

Нищо напълно безплатно няма

5. Member Аватара на Ivan19
    Тук е от
    Jan 2009
    Живее в
    Стара Загора

Lazar благодаря за бързия отговор! Не съм се изразил правилно, притеснявам се не от настройките на котела ,а дали е избран правилно като мощност за моят апартамент. Програматор имам закупен-Calormatic 330.Всичките ми радиатори да панелни(наистина в Европа това са предпочитаният тип радиатори-видях го в Словакия,а и в Италия),като за този в хола ми е 3 kW, а в двете спални са по-малки, но не си спомням точно с каква мощност(холът ми е 20 м2,а спалните 10 и 12 м2). Тъй като не разбирам много,а и нямам в момента възможност да отида при Нейчо и да го разпитам подробно се обръщам към теб,тъй като ми изглеждаш достатъчно осведомен.Ти ме съветваш да включа и третия радиатор(на каква степен да държа термоглавата на радиатора -може би 1,тъй като стаята в момента я използваме като склад),за да работи ефективно котела,добре, но въпросът ми е дали по този начин ще ми паднат сметките за газ,няма ли като се добави още един консуматор да се вдигнат? Искам да попитам също и ако температурата в холът ми достигне зададената температура в програматора и горелката спре (там готвим,стаята е южна,терасата е остъклена), но спалнята(северна и неостъклена тераса) е все още студена какво мога да направя?Избрахме мястото на програматора да е в хола,тъй като това е стаята,където прекарваме повечето време,а и котела е на холовата тераса.

6. Senior Member Аватара на edi1
    Тук е от
    Jan 2007
    Живее в
    Ямбол

Цитат Първоначално публикувано от VanDan
    Еди, някъде да съм насочил ирония към теб лично. В този форум съм още от преди 7г., когато си беше чисто ИТ насочен (един от 2-та най-добри в България). Въпреки, че съм лекар се занимавам с хардуер и софтуер от 22г. До сега никога, с никого не съм се заяждал и обиждал. Тези простотии започнаха, когато форумът изгуби идентичността си и в него започнаха да господстват разни битови теми, особено за климатиците. Когато много търговци започнаха да си правят реклама на стоката. Много неща съм виждал до сега. Някои съм разбрал, други не. Но това не означава, че можеш да се обръщаш лично към мен без да ме познаваш с този пренебрежителен тон. Това, което казах е породено от маниащината на някои хора да боготворят собствения си избор и да ни убеждават колко са по-прави от нас. Ти влезе по този начин в тази тема (не е за климатици) да ни даваш акъл и да ни казваш, че правим много грешен избор като избираме алтернативен начин на отопление. Още преди няколко дни написах, че всеки може да ползва каквото прецени и му харесва и може да си позволи. Ето ще се самоцитирам:Аз просто поддържам тезата, че комфорта си има цена. Друг е въпросът, че точно, когато битовота газификация започна да набира темпове и фирмите вдигнаха цената на газа кажи речи близо 100% за 1г. Така че по-високите сметки са и в следствие на новите високи цени, а не само на режима на работа на котлите. Разделете 250-300лв. на 2 и се поручава съвсем нормална сметка от 125-150лв. Но и климатиците не са универсално решение и не са най-доброто за редица случаи, в това число за моя. Много хора, главно търговци ги изкараха едва ли не панацея. И ел.енергията ще се вдига и то постоянно. Така че спасение няма. Иначе неограничено количество топла вода може да имаш само от Тец или котел. От климатици не съм чул да става номера. В момента ми е 24-25гр. във всички помещения, жилищни и санитарни, с обща площ към 130кв.м. Нищо не ми духа и не ми шуми. Не следя навън дали е под -5гр. (в момента в Плевен е доста студено), дали е заледено, капе или мирише. Не съм сложил 3 термометъра, 4 електромера и други подобни уреди и не поддържам база дани през 5мин. с обороти на фан, изходяща струя и изразходени ватове. Дъщерята седи вече 25мин. в банята. С баща ми вече не чистим въглища, дърва и пепел. Не съм зависим от разни набедени фирми и майстори, защото имам 2 различни котела в една система. На мен това ми е напълно достатъчно.
    Но стига толкова с разправиите и спама. Аз нямам нищо против твоя избор и се радвам, че той те удовлетворява. Но това не ми пречи да имам собствено мнение за моя избор. Най-важното е ние да сме здрави, другото са дребни кахъри. Не е нужно да се заяждаме за битовизми. Отново повтарям, че никога не съм казал нещо насочено към теб лично. Ако някъде съм прозвучал саркастично се извинявам и обещавам, че спирам веднъж завинаги този сравнително детински спор.
    аз също нямам намерение да оспорвам предимствата на която и да е система.И аз съм само потребител.Пък да ти кажа и не съм виснал на машините, само си се топля. Не съм искал да те засегна или за се заяждам, съжалавям, ако е станало така.Просто ми се видя доста проблемна системата за отопление на газ и затова споделих лично мнение.Да се топлим......

7. Тук е от
    Feb 2009

Цитат Първоначално публикувано от Ivan19
    Искам да попитам също и ако температурата в холът ми достигне зададената температура в програматора и горелката спре (там готвим,стаята е южна,терасата е остъклена), но спалнята(северна и неостъклена тераса) е все още студена какво мога да направя?Избрахме мястото на програматора да е в хола,тъй като това е стаята,където прекарваме повечето време,а и котела е на холовата тераса.
    Можеш да притвориш ( затваряш до край и отваряш с 1,5 - 2 оборота ) секретният кран ( крана на изхода ) на радиатора в хола, а в стаите в които не можеш да достигнеш желаната от теб температура - да отвориш съответните секретни кранове. С такова регулиране на радиаторите ще постигнеш две неща : 1. Ще намалиш дебита ( потока ) на водата преминаваща през радиатора в хола, като с това газовият уред по-бавно ще достига зададената температура т.е. ще има време за отделяне на достатъчно топлина в останалите стаи. 2. Ще увеличиш дебита през радиаторите в северните стаи и те ще работят по-ефективно.

8.  

9. Member Аватара на Ivan19
    Тук е от
    Jan 2009
    Живее в
    Стара Загора

Благодаря за съвета!Изглежда ми съвсем добро разрешение-просто и ефективно.Направо ме е срам,че не съм се сетил!

10. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Цитат Първоначално публикувано от VanDan
    Отново повтарям, че никога не съм казал нещо насочено към теб лично. Ако някъде съм прозвучал саркастично се извинявам и обещавам, че спирам веднъж завинаги този сравнително детински спор.
    Нее, недей Докторе,
    Често пъти ми помагаш в спорове с независимото си мнение! Темата е дълга и не всеки я чете цялата, затова има нужда от периодично повтаряне на казаното.

11. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006

Lazare-ако във вашия вход няма,защо не дойдеш при нас в Симеоново и Драгалевци,да се нагледаш на соларни системи,даващи безплатна топла вода колкото ти сърце сака.Това,че живееш в блок,не означава,че "такова животно нема".Влез във форума на http://solar.sts.bg/ да видиш как се топли басейн зимата със 100 КВт соларна система ,а не на газ.

12. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002

Соларните системи са нещо много хубаво. Никой не го отрича. Геотермалната и слънчевата са едни от най-евтините и чисти видове енергия. Може би едно от най-добрите решения според мен. Проблемът е в сложността и цената на съответните системи. Както и специфичността на инсталациите спрямо вида на жилището. Кварталите Симеоново и Драгалевци са известни с платежоспособността на собствениците на имоти там, които градят нови палати (еднофамилни къщи де) с проекти от-до, включващи модерни, цялостни и завършени решения. Доста богати имоти в САЩ съм чел, че използват газови инсталации. Сега ако мога да си позволя голям басейн едва ли ще съм загрижен за месечната си сметка за газ или ток. Там е по-важна ефикасността на системата и осигуряването на достатъчно ниво на комфорт. Аз ако имах финансова възможност примерно бих ударил един сондаж в двора си и да пробвам геотермална инсталация. Или да инсталирам на покрива на пристройката една соларна система. Кеф ти електричество, кеф ти топла вода. Е, преди години правихме за един приятел "БГ соларна" система - боядисан в черно варел на покрива на къщата му, вързан с тръбите на топлата вода след бойлера. 200л. вода във варела се топлеха спокойно лятото при 50-60гр. на слънце в Плевен.
    Еди, адаш Ванко аз не съм привърженик нито на парно, било то централно или локално нито на климатиците. Аз съм привърженик на тропическите острови, палмите, сините лагуни, оскъдно облечените каки и вечното лято, но това е друга тема. Никога не съм обичал есента и зимата. И преди, когато нямаше финансови проблеми с отоплението ме дразнеха, сега още повече. Обожавам топлото време, когато ми трябват само едни чехли, къси панталони и тениска. Всеки климатик става за охлаждане. Ако можеше като в американските филми, да продам всичко и да ми стигнат парите за малък имот на Бахамите или Хаваите. Ех мечтиииии!

13. Member Аватара на Ivan19
    Тук е от
    Jan 2009
    Живее в
    Стара Загора

Здравейте! Докато разглеждах по-старите постове на тази тема изникнаха още въпроси в мен. За моят случай (с програматор и термоглави на всички радиатори) как е най добре да процедирам: 1.Да дам термоглавите на степен 5 в двете стаи които ползвам,а в стаята която не ползвам да е на 1 напр. и да разчитам на управлението от програматора или 2. Давам термоглавата във всекидневната на 5,в спалнята на 3,а в спалнята която не ползваме на 1 или я спирам напълно? И другият ми въпрос от Вайлант ми казаха че щом имам програматор най добре е потенциометъра за отоплението, който се намира на котела, да е на максимум.Вярно ли е това,тъй като тук прочетох мнения,че по икономично да се намали стойността на тази температура или това се отнася само за случаи без програматор(моят е Calormatic 330)?

14.  

15. Member
    Тук е от
    Dec 2007

Цитат Първоначално публикувано от edi1
    Необоснована ирония, но проблема си е твой.И ми е топло и топла вода си имам колкото искам, ама няма да го разбереш, колкото и да се обясняваме. Всеки си е подбрал начин на отопление, подходящ за него.
    edi1,ако обясненията ти са същите като тези,защо и как климатика ти е по-икономичен при -10*отколкото при +10*,наистина човека(а и не само той) няма да те разбере...един хипотетичен въпрос:-ако ти се прииска при влизането в банята да се поплацикаш и да изразходиш 1м3 топла вода можеш ли да го осъществиш...

16. Senior Member Аватара на edi1
    Тук е от
    Jan 2007
    Живее в
    Ямбол

Не мисля, че мястото на този спор е в тази тема.Но, все пак не съм хипопотам, че да спя в банята, ако ми трябваше 1 кубик гореща вода, щях да си я осигуря. Въпроса за сметките за отопление е предмет на друга тема, там мога да ти напиша разхода си за 16.12 - 22.01, ако желаеш.

17. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002

Ванко, загледах го този сайт за соларните системи. Хубави са, но не са сами за себе си и те панацея каквито ги изкарваш. И при мъглив и облачен ден ще стоплиш точно едно нищо ако не си със специална вакуум-тръбна система. Става на въпрос за комбинирани хибридни системи, включващи термопомпи, газови, пиролзни и ел.котли и соларни системи и то от вакуум-тръбен тип. Става на въпрос на инсталации само за баровци и то не случайни баровци, а от голямото добро утро. Пак гръмки фрази говориш, но май истината е някъде по средата и няма нищо общо с климатиците.

18. geriko
    Guest

Лазаре пита ме каква мощност е котела пиролизния и аз ти отговорих 25кв. защо ме попита?

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 7 от 55 ПърваПърва ... 5678917 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Газов котел - Избор и Цени
    От legaltk във форум Отопление
    Отговори: 2476
    Последно: 09-08-17, 00:52
  2. Газов котел - мнения и препоръки 2012
    От eng.Neychev във форум Отопление
    Отговори: 849
    Последно: 01-01-13, 08:39
  3. Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г
    От zhivko83 във форум Отопление
    Отговори: 805
    Последно: 02-01-12, 08:36
  4. Газов котел - мнения и препоръки 2010г
    От eng.Neychev във форум Отопление
    Отговори: 957
    Последно: 31-12-10, 12:56
  5. Газов котел - мнения и препоръки 2008г
    От karim във форум Отопление
    Отговори: 115
    Последно: 26-12-08, 01:34

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе