Страница 5 от 55 ПърваПърва ... 3456715 ... ПоследноПоследно
Резултати от 61 до 75 от общо 822

Газов котел - мнения и препоръки 2009г

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Re:Газов котел - мнения и препоръки 2009г

Благодаря ти, нямам повече въпроси, няма нужда от експерименти. То, че площта ти е голяма - вярно е, но при добра изолация и дограма този разход не е нормален. По котела засега няма нужда от намеса.
    Диагноза:
    Големият ти проблем е недостатъчната мощност на радиаторите. Задаваш някаква стайна температура чрез терморегулатора, котелът си вдига мощността за да я достигне, но радиаторите са слаби, не успяват да му отнемат произведената топлина, за да я отдадат на въздуха. Като няма кой да му отнеме топлината, той прегрява до 86°С и изключва. Водата в системата спада бързо на 40°С заради студените стаи и котелът пак включва за да гони зададената температура и така цикълът се повтаря многократно. При всяко палене и гасене, както съм писал много пъти назад, се изхвърля газ в атмосферата и се трупат сметки без да се получава топлина насреща
    Предписания и лекарства:
    Увеличи си мощността на радиаторите с 50% - някои ги премести в други стаи, а някъде може да сложиш вентилаторни конвектори. По този начин ще получиш много повече топлина с много по-малко пари. Твое право е да не ми повярваш, но мисля, че не би трябвало да те стресне едно вложение на стойност 1-2 сегашни месечни сметки, нали? Черпането - друг път.

2.  

3. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2005

Цитат Първоначално публикувано от Lazar
    При всяко палене и гасене, както съм писал много пъти назад, се изхвърля газ в атмосферата и се трупат сметки без да се получава топлина насреща
    Ааа, стига вече. Направо съм втрещен от твърдението, че газовите котли и при гаснене изхвърляли газ в атмосферата. Как гаснат тия котли аджеба като продължават да изпускат тоя газ??? Не че вярвам в това ама се чудя интелигентен човек като теб с познания в принципите на работа на котлите как може да го вярва. Я подкрепи тези твърдения с линк където някой водещ производител го пише това.

4. Moderator
    Тук е от
    Aug 2006

Не съм технически грамотен в тази сфера, но звука, който издава котела когато запали ме навежда на мисълта, че има нещо вярно в думите му.

5. Тук е от
    Jan 2009

Това е обаразво казано....има предвид че изгаря подаденото количество газ и не затопля отоплителната система...въпросът обаче ми е с колекорна система ли си и имаш ли директна връзка с лирата понеже на едни познати им го бяха вързали по подобен начин и минаваше първо през лирата ....и на каква мощност ти е настроен ...в протокола с гаранционната карта е описано ?

6. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Цитат Първоначално публикувано от espace
    Ааа, стига вече. Направо съм втрещен от твърдението, че газовите котли и при гаснене изхвърляли газ в атмосферата. Как гаснат тия котли аджеба като продължават да изпускат тоя газ??? Не че вярвам в това ама се чудя интелигентен човек като теб с познания в принципите на работа на котлите как може да го вярва. Я подкрепи тези твърдения с линк където някой водещ производител го пише това.
    espace, не мога да ти дам линк нито от водеш, нито от изоставащ производител. За да не оставаш дълго време втрещен , и понеже си умен човек, ще ти помогна в размислите. Знаеш, че за да има нормално горене трябва газът и кислородът да са в някаква определена концентрация и пропорции (за цифри няма да говорим). Без необходимата концентрация (насищане) на газ, горене няма, т.е. има кислород, има газ, има искра или пламък, но горене няма. Не може да не си палил газов котлон в къщи, но не си се замислял - ако започнеш да подаваш пламък или искра веднага след пускането на крана газът не се пали, въпреки, че усещаш миризмата му, а това става чак след нужното насищане. Та - да се върнем на котела. За да се запали горивната смес в горивната камера се пуска вентилаторът да вкарва въздух(всичко става автоматично), после се отваря газовия клапан и се пуска газ. Изходът на горивната камера е отворен(това не е ДВГ) и една част от газа си излиза в атмосферата още преди да се получило необходимото насищане и да е подадена искра. Дори и да има искра или пилотен пламък, горене не се получава, докато сместа от гориво и кислород не получи необходимите пропорции. Получената преди запалвнето бедна горивна смес отива в атмосферата!
    При гасене е същата история - газовият клапан спира притока на газ, намалява се концентрацията на газ в горивната смес и горенето спира, а останалата бедна горивна смес (под необходимата концентрация на газ) се изхвърля в атмосферата. А когато това се случва десетки пъти на час, можеш да си представиш за какво става дума. Затова:
    Още веднъж се обръщам към тези, които се отпляват с газов котел - ако сметките Ви се виждат големи - обърнете внимание как работи котелът Ви. Ако често включва и изключва, значи нещо в системата не е наред и една част от газа, който плащате отива в атмосферата и не се оползотворява. Ако котелът си модулира мощността и работи без да спира е идеален вариант, който рядко се случва, но поне спиранията трябва да са рядкост. Ако спира преди да е достигната зададената температура в стаята (за тези, които имат терморегулатор и задават температура в стаята, а не на водата) също означава, че нещо не е наред и трябва да се замислите или да извикате някой, който разбира да направи това вместо Вас. Не бързайте с покупката на пиролизен котел (шегичка към geriko )

7. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2005

Избумтяването при запалване го има при някои модели, при други е по слаб а при някои въобще не се чува, а при други се регулира. На практика имаш 10-12-14 дюзи които подават газ в 10-12-14 горелки. Запалването се осъществява първо върху една от горелките и после пламъка се прехвърля и върху останалите. Приемам с известна доза резервираност че при този процес е възможно да стане някакво минимално изхвърляне на неизгорял газ за времето от запалването на едната горелка до прехвърлянето на пламъка върху останалите но е такова незначително количество че няма до окаже никакво влияние на крайния разход.
    Виж при изгасването такова нещо като изхвърляне на неизгорял газ няма как да стане защото самото изгасване става като се спре притока на самата газ.
    (Сега прочетох горното мнение на Лазар. Има логика и истина но въпроса е до каква степен това влияе върху сметките, какво е реалното количество изгубена газ при палене и гаснене. Според мен е пренебрежимо малко.)
    Моя котел е корейски. 9,3-18,6kW. Шумно си запалва. Модулира и оборотите на вентилатора. Топля 70кв.м., тухла, трети етаж, никой не ме грее отдолу, среден апартамент, PVC дограма, няма изолация, 56 алуминиеви глидера.Последна сметка за декември 150лв. Поддържани температури около 20 гр. през деня, вечер след работа около 24. При зададена 60гр. на водата котела влиза в режим 5-6 минути работи, 7-8 почива. През деня е настроен на таймер - половин час е включен, час и половина изключен.
    Относно честото палене. Дано не забравя да снимам котела на едни познати. Български TESY котел. Към него има закачен един-единствен радиатор 9 глидера H500. Запалва, веднага сваля мощността на минимум, работи 10 секунди и изгасва. После прави 3 минутна пауза(задава се) и пак пали. Засякохме го колко гори за 1 такъв цикъл - 0,004куб.м. или около 0,080 куб.м. за час. Това прави по малко от 2 кубика на денонощие за стая 4х4 м. Не е зле за такова често палене и такъв ненормален режим, нали?
    Наблюденията ми покоазват че основно разхода си зависи от жилището. Къщи и апартаменти с външни стени да забравят за нисък разход освен ако не са със супер изолация. Не изключвам и проблеми свързани с топлообмена в самите котли. Важен параметър за диагностика работата на машините е температурата на изходящите газове и техния обем.

Сега за човека който се оплакваше с разхода от 800 кубика за месец. Това са си около 7000kWh. Топли вероятно 6-7 помещения по 20кв.м. или по 1000kWh на месец за помещение. Значи по 33kW на ден или по 1,3kW на час. Ако е бил студен месеца не виждам как ще стоплиш помещение 20 кв.м. например с 800W(духалка на половин мощност). Та колкото и да му се оптимизира системата и да се увеличават радиаторите има вероятност да се подобри нещо но да не очаква чудеса като двойно намаляване на разхода в студен месец. Особено при газ с цена прехвърляща 1лв. Има и нещо гнило в инсталацията щом при сумарна мощност на радиаторите 12-13 kW , долна граница на мощносттта на котела 11kW и подобен високотемпературен режим той изключва, а в стаите е студено значи и нещо с циркулацията вероятно не е наред.

8.  

9. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

(Сега прочетох горното мнение на Лазар. Има логика и истина но въпроса е до каква степен това влияе върху сметките, какво е реалното количество изгубена газ при палене и гаснене. Според мен е пренебрежимо малко.)
    Kогато прекъсванията са радкост - да, така е. Ама като почне да цъка като часовников мвханизъм вместо да работи по същество - няма място за успокоение.

Сега за човека който се оплакваше с разхода от 800 кубика за месец. Това са си около 7000kWh. Топли вероятно 6-7 помещения по 20кв.м. или по 1000kWh на месец за помещение. Значи по 33kW на ден или по 1,3kW на час.
    Не започвай и ти с подобни сметки. Нали се разбрахме, че те важат само, ако котелът работи постоянно без да изключва и да изхвърля га з в атмосферата.

Има и нещо гнило в инсталацията щом при сумарна мощност на радиаторите 12-13 kW , долна граница на мощносттта на котела 11kW и подобен високотемпературен режим той изключва, а в стаите е студено значи и нещо с циркулацията вероятно не е наред.
    Да, има гнило в инсталацията. Тази къща се нуждае от двойно по-голяма отоплителна мощност от тези 12-13кВт (по каталожни данни за радиаторите при 90°С)( грубо 160 х 2,5 х 60 = 24000Вт - е, разбира се той не отоплява всички помещения, но казах "грубо"). Той е задал стайна температура и котелът тръгва по някаква температурна крива да я достига. Ако след известно време няма промяна на стайната температура, процесорът задава по-стръмна крива и увеличава мощността за да се намали времето за достигане до зададената температура и т.н. Да, ама в случая системата е балансирана само, ако котелът работи на минимална мощност. Като почне да вдига мощност, той няма насреща си необходимите радиатори, които да го охладят, затова прегрява и изключва, без да е достиганата зададената температура в помещението, и пак пали, и т.н..Котелът може да си увеличава мощността до 24кВт и ако има насреща си 24кВт мощност на радиаторите, той няма да изключва (при подходяща помпа и тръбна мрежа), докато не достигне зададената температура. Тук е мястото да вметна, че от презапасяване с радиатори глава не боли и разходът не се вдига, но при недостиг - виждаме резултатите. Затова и препоръчах на geriko да си увеличи мощността на радиаторите поне с 50%, няма лошо да е и 100%.

10. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002

Зачетох се в книжката на моя Еолостар. Дават минимална полезна мощност отопление към 7 квт, а максимална към 23квт. После загледах, че може да се влиза в сервизното меню чрез комбинация от бутони. Влязох и в частта за минимална мощност отопление беше нагласен на 45%. Предполагам , че това е % от максималната. Първите няколко дни наистина ми направи впечатление, че след като достигне зададената температура, котела на всеки 3мин. цъква за малко, запалва с 2 деления и бързо спира. Сложих този % на 3. Сега котела запалва и работи без нито едно деление поне няколко минути. Нямам стаен програматор с термостат. Все си мисля, че е по-удачно да не се контролира котела със зададена температура на водата, а с температура на помещенията. Температурата на водата в системата пада само с няколко градуса, не повече и това не се отразява на температурата в стаите. Това обаче е достатъчно, за да се включи котелът, защото темп. на водата пада под зададената. А температурата в стаята се запазва по-дълго време в нормата и така мисля да намаля разхода, чрез по-дълги почивки на котела. За сега съм към 8куб.м. на ден., като дните са топли и го изключвам през деня.
    Еsрасе предполагам е мой човек от фирмата доставила ми котела и с негова помощ мисля да сложа едно управление CRD. Въпросът е дали ще помогне за по-икономична работа на котела.
    Светльо, този таймер ме заинтересува доста. Може ли да се измисли нещо такова за мен.

11. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2005

Щом е за теб Докторе, ще го измислим .

12. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Я виж ти - кой бил изневерил на марката

13. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2005

Кой? И коя е марката?

14.  

15. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Иммергаз ->Деу

16. Тук е от
    Feb 2009

Здравейте отново на всички,
    Преди няколко дена описах отопл. ми система, сега реших да не съм голословен да снимам проекта ми и да ви го покажа (макар че снимката трябваше да я намалям доста - и сигурно ще е размазано). Иначе радиаторите са алум. 4 бр. по 20 глидера на h500 и всеки с мощност 3000kW. Лира в банята - 980 W. Очаквам предложения за подходящ котел за тази инсталация, който би работил добре с тия радиатори.
    Имам и бойлер 80 л. със серпентина, но той ще се сменяс 120 л. такъв и по мощна серпентина.
    До Lazar - дали остава предложението ти или трябва да е друг модел котел ?

17. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Можеш да го оставиш и този, като го вържеш като радиатор, както досега, но лятото нама да може да работи сам с котела (без радиаторите) - котелът ще прегрява и изключва много бързо.

18. Тук е от
    Feb 2009

има и друго решение на проблема:бойлер вързан като радиатор

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 5 от 55 ПърваПърва ... 3456715 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Газов котел - Избор и Цени
    От legaltk във форум Отопление
    Отговори: 2476
    Последно: 09-08-17, 00:52
  2. Газов котел - мнения и препоръки 2012
    От eng.Neychev във форум Отопление
    Отговори: 849
    Последно: 01-01-13, 08:39
  3. Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г
    От zhivko83 във форум Отопление
    Отговори: 805
    Последно: 02-01-12, 08:36
  4. Газов котел - мнения и препоръки 2010г
    От eng.Neychev във форум Отопление
    Отговори: 957
    Последно: 31-12-10, 12:56
  5. Газов котел - мнения и препоръки 2008г
    От karim във форум Отопление
    Отговори: 115
    Последно: 26-12-08, 01:34

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе