Страница 16 от 55 ПърваПърва ... 6141516171826 ... ПоследноПоследно
Резултати от 226 до 240 от общо 822

Газов котел - мнения и препоръки 2009г

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

1. Тук е от
    Mar 2009

Re:Газов котел - мнения и препоръки 2009г

Здравейте,моля дайте ми съвет.Апартамента ми е 70кв. и мислим как да се отопляваме следващата зима до сега бяхме с камина и радиатори на дърва.Но много боклук много проблеми с комина.Решихме да си направим газово парно на пропан бутан.Въпроса ми е дали си струва и колко ще ми струва на месец газта за да се отопли апартамента и да има топла вода.Изчетох доста и разбрах че един котел струва около 1500-2000лв но незнам колко пари ще ми струва на месец газта за да отопля целия апартамент.Моля който може да ми пише и да даде съвет.Благодаря ви.

2.  

3. fbr
    fbr е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Jul 2007

Пропан-бутана излиза по-скъпо и от тока (пренасянето на бутилки е бонус) ,така че въобще не се набутвай. За апартаменти ,които по принцип са топли и без отопление ,климатика, с някои забележки е най-доброто решение. Разбира се, ако няма възможност за природна газ.

4. Тук е от
    Feb 2009

Здравейте отново,
    Отдавна не съм писал по темата за газово отопление и тъй като пред мен се появи една дилема, искам да се допитам до вас кое е по-добро, а именно - т[size=10pt][size=10pt][size=10pt]термоглави на всички радиатори или стаен терморегулатор в едната стая,а в другите термоглави ?
    тъй като говорих с едни съседи ползватели на газ и те ми "рекламираха" първия вариант. При тях 120 кв.м апартамент вътрешен 2 етаж се отоплява за около 200 лв. при котел FONDITAL(италиански) - 9-24 кВт двуконтурен. Други познати пък са в къща горе-долу същата квадратура с/у 300 лв са с терморегулатор и термоглави. Казаха, че след като са го сложили разхода им паднал почти двойно.
    тат тъй като нямам нито едното нито другото се чудя какво да си сложа (да ви кажа повече съм за идеята стаен терморегулатор без термоглави, което в случая се явява трети вариант, и да притварям или отварям спирателните кранове на другите радиатори, като този в стаята с терморегулатора да е отоворен напълно).
    Очаквам мнението на всички.

5. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Третият вариант е напълно достатъчен, въпреки че вторият се предпочита повече от клиенти и инсталатори по различни причини.. Вариантът само с термоглави не е съвсем удачен,защото не управлява директно котела, а и не дава възможност за програмиране

6. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002

Дистанционно управление с вграден стаен програмируем терморегулатор е много хубава добавка към котела. Аз лично съм много доволен от добавянето на CRD управление към котела си Еолостар (Имергаз). Все пак не се постигат чудовищни икономии, но икономия от порядъка на 10-15% (на моменти дори 20%) също е нещо. А и е много по-удобно от субективна гледна точка, защото задаваш програмите и забравяш за управлението...

7. Тук е от
    Feb 2009

Здравейте отново,
    имам следното питане пак - за целта ще припомня само за инсталацията ми - колектор , от който тръгват 2 кръга към радиаторите. 1 кръг - всекидневна, лира в банята и серпентината на бойлера. 2 кръг - хол, детска, спалня. тъй като котела ще е на терасата и ще е на една стена с бойлера в банята ми препоръчват тръбите за отоплителния кръг да се включат към тръбите на 1 кръг между лирата в банята и радиатора във всекидневната, като до него да вървят тръби ф22 мм, след него вървят тръби ф20 мм. ако направя това - последния в случая радиатор в спалнята няма ли да е вече студен, не идва ли много далеч като преди него ще има 3 радиатора ?
    второ колектора сега трябва ли да го махна и да съединя тръбите и да остане само един кръг или водата стигайки до него ще си тръгне и по 2 кръг ?

8.  

9. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Доколкото разбрах, колектора го заменяш с тройник ф25 (а не ф22). Четири радиатора са много за ф20 - може 2, най-много 3 (ако са по-малки)

10. Тук е от
    Feb 2009

да - тройник , който ще е едната страна към котела, втората към лирата в банята и третата към другите радиатори с ф22. съществуващия колектор е доста далеч от котела и мися че пускането на тръби от котела до него не е изгодно.
    Всъщност не знам - дали пускането на тръби до него (около 10 м) и ползването на съществуващата система или включването на тръбите от котела в тройник но в "началото" на системата ще е по добре ?

11. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Какъв е този диаметър ф22 - това мед ли е? Имаше ли схема по-назад в темата? Май ще е по-добре да захраниш колектора

12. Тук е от
    Feb 2009

Нее това са тръби с алум вложка и диаметъра може да им е 20. не са медни. От колектора до първите радиатори тръгват ф20, после намаляват на ф18, а до лирата (последна в 1-я кръг) - ф16 мм.
    Ако пусна тръби от котела до колектора, както казах около 10 м, какви да са медни или с алум вложка и какви диаметри ?
    Другия вариант по-зле ли е ? - включване в края на 1-я отоплителен кръг - межу лирата и радиатора в всекидневната (тръби алумин. вложка ф20 мм до него), като нататък ще останат последователно - колектора, радиаторите в хола, детската и спалнята последен.

13. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Значи варианта е да пуснеш тръби ф25(26) Ал или ф22 мед до тройника, от там същите тръби до колектора - не знам дали има възможност за подмяна на съществуващите ф20, или по друго трасе да ги пуснеш. Но колектора трябва да е захранен с ф25 или ф22 мед. Ф20 е малък диаметър за 4 радиатора.

14.  

15. Тук е от
    Feb 2009

Нещо не ми стана ясно. Дали е така - от извода на котела за топлата вода тръгва ф25 алум. тръба и стига до съществуващия колектор(който представлява всъщност тройник - влиза една тръба от камината, излизат две - за всеки отопл. кръг), като движението на водата ще е същото както досега. това важи и за студената връщаща се вода. там пак имам колектор-тройник. Междъ другото сега от камината в тези два колектора влизат поцинковани стоманени тръби 1 цол или 25,4 мм. значи би трябвало без проблем да се подкача с гореописаните тръби. малко дълго става трасето - това не знам дали може да го поеме помпата в котела?

16. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Правилно си разбрал, а за помпата няма никакъв проблем.
    Само една забележчица при стоманените тръби в цолови размери се дава вътрешният размер на тръбата, така тръба 1" има вънщен диаметър около 33мм, а тази за която говориш е 3/4" - около 27мм външен диаметър

17. Тук е от
    Feb 2009

Благодаря Лазар за съвета - аз също го виждах така преди, обаче после говорих с проектанта си и той каза че би могло и другия вариант. итъй като ми се вижда по икономичен затова реших да питам кое е по-удачно. Но явно ще се теглят тръби до сегашните колектори. Пък и след време, ако дървата ги дават без пари , ще мога да се върна в старото положение.

18. Member
    Тук е от
    Apr 2008

Лазаре, по рано бяхме говорили че кондензните котли при управление с оригинален програматор, модулират по команда от него, т.е. по температура на помещението. Имаш ли някаква информация, защото където и да питам ми казват че управлението е само off/on независимо от вида на дистанционното управление. А модулирането е само по температура на водата (или при наличие на външен д-к- съответно по външна температура)

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 16 от 55 ПърваПърва ... 6141516171826 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Газов котел - Избор и Цени
    От legaltk във форум Отопление
    Отговори: 2476
    Последно: 09-08-17, 00:52
  2. Газов котел - мнения и препоръки 2012
    От eng.Neychev във форум Отопление
    Отговори: 849
    Последно: 01-01-13, 08:39
  3. Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г
    От zhivko83 във форум Отопление
    Отговори: 805
    Последно: 02-01-12, 08:36
  4. Газов котел - мнения и препоръки 2010г
    От eng.Neychev във форум Отопление
    Отговори: 957
    Последно: 31-12-10, 12:56
  5. Газов котел - мнения и препоръки 2008г
    От karim във форум Отопление
    Отговори: 115
    Последно: 26-12-08, 01:34

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе