Страница 19 от 55 ПърваПърва ... 9171819202129 ... ПоследноПоследно
Резултати от 271 до 285 от общо 822

Газов котел - мнения и препоръки 2009г

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

1. Тук е от
    Mar 2009

Re:Газов котел - мнения и препоръки 2009г

Цитат Първоначално публикувано от VanDan
    Прочети из темата, обяснено е. Кондензните котли имат приложение, когато се използва нискотемпературна система - 40-50гр. на водата. За да се стопли жилището трябва или да има много малко топлозагуби или да има огромни радиатори. Друг плюс е ниската минимална мощност на някои модели, което е фактор при по-малки и изолирани жилища.
    Ясно,че си проявяват силата при по-ниски температури. Но например през лятото като се ползва само БГВ не са ли по-икономични кондензните. А и гледам при високи температури пак им дават с 5 % по-висока ефективност. При 30-50 гр. може да стигне до 10 %. Ако е кондензен котела излиза,че не може да е по-малко ефективен от обикновен даже и при високи температури, така ли е? Само ме притеснява,че минималната му мощност е поне 10 kW, струва ми се много за 80 квадрата (4 радиатора+лира за баня)?

2.  

3. Тук е от
    Apr 2009

Здравейте, както писах по рано няколко поста нагоре, спрял съм се на котли от марката Immergas и Hermann.
    Отказах се от вграден бойлер
    И сега дилемата ми е за марката на котлето и дали да е кондензно или не. Апартамента принципно е 136 кв. чиста площ с хубава дограма, изолация и изложение югозапад. Разбрах, че дали е кондензно или не няма значение за топлата вода, която ползвам. Така ли е ?

Ще съм много благодарен за мнения и съвети!

4. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Не чакай икономия от работа в кондензен режим при БГВ. Процента гориво изгорен за БГВ е много малък, а и не винаги котелът е в кондензен режим. Високата минимална мощност ще ти докара много повече загуби, отколкото работата в кондензен режим при отопление или БГВ.

5. Тук е от
    May 2009

Здравейте умни глави.
    И аз от известно време попаднах в капана на отоплителната ламя. Схемата се получи по следния начин.
    Къша във Варна с РЗП 490 квадрата. Изолация на 5 сантиметра, нова пвц дограма, изолация на подовете.
    В момента се ползва един етаж с площ 160 квадрата и височина 2.7м. По мои сметки имам инсталирани 13 квт. радиатори /алуминиеви/ и ако смятам по вашите препоръки трудно докарвам 10 квт. реални. Имам и един 200 литра бойлер с две серпентини,закачени към отоплението. До сега се топля с един Виадрус U22 36 квт. Общо взето явно дамата, която ми е смятала парното изглежда, че е от старата генерация и твърде не се е запасила. Трудно дигам високи температури. Не е студено, но в студените месеци не става да ходя по потник.
    Сега ми предстои да си имам нов член и съм малко притеснен.
    Освен това ми прекараха газ.
    Дилемата ми е следната:
    Предлагат ми да сложа конвенционален котел. При моите малко радиатори ниска температура на водата не върши работа. Виадрусът като е студено ако не върви на 80 градуса в стаите почва да се захлажда. Общо взето ми предлагат Юнкерс на Бош.
    Тъи като аз сега имам 13 квт. + боилер и вероятно някакви загуби в инсталацията ми предлагат 10-30 квт. котел. Аз като сме си само двама не отоплявам двете спални и като цяло една спалня голям хол и баня + бойлера = 8.200 квт. + бойлера. Като извадим и някакъв процент то излиза, че 10 квт. минимално ми е много. Но пък ако взема 6-18 квт. ще ми дойде малко след две години да речем.
    Дилемата е какво да правя днес: 10-30 квт. и да плащам повечко или 6-18 и след 2-3 години ако се наложи нов котел.
    А и малко ме е страх той 18 да не се окаже малък пък още от сега.

Голямо писание написах, сигурно няма друг галфон като мен,който хем го иска голям, хем малък, хем топло, хем без пари и така.
    Ако имате предложения, различни от Юнкерс съм насреща.
    Аз съм от Варна.

6. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Сложно е с писане. Ако искаш намери ме на лични и заповядай да говорим надълго.

7. Тук е от
    Apr 2009

Цитат Първоначално публикувано от Lazar
    Не чакай икономия от работа в кондензен режим при БГВ. Процента гориво изгорен за БГВ е много малък, а и не винаги котелът е в кондензен режим. Високата минимална мощност ще ти докара много повече загуби, отколкото работата в кондензен режим при отопление или БГВ.
    Да потвърди това, което ми казаха.
    Може ли да вземеш отношение и за марката на котле, дали да е на Immergas или Hermann?

8.  

9. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

И двете имена са добри италиански марки, Херман е под крилото на Вайлант. По-важно е на кои модели си се спрял и дали са подходящи за твоето жилище. Защото мога да ти дам линк към тема в която обсъждахме един много красноречив случай и след като авторът смени котела с по-скъп кондензен, разходът му падна двойно!

10. Тук е от
    May 2009

За мен кондензен не става. Не работи ли над 70 градуса изходяща вода не топли. Малко са ми радиаторите, но не мога да ги увелича много. Така, че смисъл от кондензен няма. За сега съм се спрял на Junkers 10-30 kW. Моделът е ZS 30 AE.

11. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

deian_g,
    Ти така или иначе трябва да добавяш радиатори или някой конвектор, Ако не го направиш ще стоиш на студено или ще разболееш бебето. Тези радиатори 13кВт (при 90°С) са недостатъчни за 160м² къща на 2,70 висока, пък макар и с изолация и добра дограма. Приготвил съм и други нещица да говорим . Иначе случаят за който споменах е малко по-различен от твоя, но си прилича по малките радиатори. Там се тръгна към кондензен котел заради двойно по-ниската минимална мощност, а при тебе това не е необходимо. Ето я темата, но е в друг форум:
    http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=13408

12. Тук е от
    May 2009

Не съм убеден, че е наложително да увеличавам радиаторите.
    Все пак аз 3 години вече ползвам инсталацията и проблема е, че ако реша не мога да дигна 30 градуса когато е много студено, но на студено не съм бил до сега.
    Ако газовият котел не става, винаги мога да си пална Видруса и да си продължа по старому.

13. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

По груби сметки ти трябват около 20кВт мощност на радиаторите в най-студените дни. Газовият котел ще ти даде такава мощност (както и Виадруса), но насреща трябва да има инсталация, която да я приеме и да я предаде в помещенията. Щом радиаторите са 13кВт при 90°С, то при 80 са не повече от 10кВт. Това означава, че ако котелът го държиш постоянно на 80°С, радиаторите ще отдават 10кВт. Това при -5°С да речем ще е достатъчно, но по-надолу вече не. За газовия котел няма проблеми да работи денонощно на 80°С, но котелът на твърдо гориво е невъзможно да се управлява толкова прецизно. Ако добавиш още ребра същите мощности и температури в помещенията ще ги достигаш с по-ниска температура на водата, което означава, че ще имаш запас за по-големи зими. Разходът на газ или въглища ще е същия, единственоразликата е в допълнителното вложение за ребра или да речем един конвектор.

14.  

15. Тук е от
    May 2009

Абсолютно си прав Лазаре,
    Това съм го изпитал общо взето и съм го обмислил. Проблема е, че в най голямата стая няма голяма възможност от добявяне на ребра, но за да не разводнявам темата с дълги обяснения ще се обадя ще мисля и юе видим как да разрешим проблемя. После ще пишем какво се е случило.

Котела на твърдо гориво с палене сутрин и вечер може да поддържа температурата в стаите в границата 20-25 градуса когато е студено. Аз понеж не го паля вечер на пълна мошност сутрин стига до към 17 в хола най голямата стая и към 19-20 в спалните което за мен е ок ама за деца ще е малко. Ако пък го запаля вечер на мълна мошност е жежко през ноща. Ако го огранича на по ниска вода пък почва да запушва димоходите и трябва повечко чистене. Абе мръсотия си е голяма с него.

16. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

На линия съм.

17. Тук е от
    Apr 2009

Цитат Първоначално публикувано от Lazar
    И двете имена са добри италиански марки, Херман е под крилото на Вайлант. По-важно е на кои модели си се спрял и дали са подходящи за твоето жилище. Защото мога да ти дам линк към тема в която обсъждахме един много красноречив случай и след като авторът смени котела с по-скъп кондензен, разходът му падна двойно!
    Това са двата модела:
    1.http://www.alpis-bg.com/index.php?op...d=81&Itemid=29
    2.http://www.bgtherm.com/products/heat...nzni_kotli.pdf

Кондензните са с около 1000 лв. по скъпи от обикновенните и да ли си струва кондензно за жилище 136 кв. За тази площ ми предлагат алуминиеви радиатори с 57 глидера общо.

Ще се радвам да ми помогнете в избора на котле!

18. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Thesi condensing е много добър, не разбрах кой е модела на Иммергас. Дали си струва - за голямо жилище смятам, че си струва. Но тези 57 глидера са лудост за това жилище - трябва ти около 2 пъти повече мощност. По-добре си вземи панелни - двойно по-евтини са.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 19 от 55 ПърваПърва ... 9171819202129 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Газов котел - Избор и Цени
    От legaltk във форум Отопление
    Отговори: 2476
    Последно: 09-08-17, 00:52
  2. Газов котел - мнения и препоръки 2012
    От eng.Neychev във форум Отопление
    Отговори: 849
    Последно: 01-01-13, 08:39
  3. Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г
    От zhivko83 във форум Отопление
    Отговори: 805
    Последно: 02-01-12, 08:36
  4. Газов котел - мнения и препоръки 2010г
    От eng.Neychev във форум Отопление
    Отговори: 957
    Последно: 31-12-10, 12:56
  5. Газов котел - мнения и препоръки 2008г
    От karim във форум Отопление
    Отговори: 115
    Последно: 26-12-08, 01:34

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе