А иначе и аз измерих вътрешния диаметър на един нипел 1/2" и.... чудо... около 16мм. Който е измислил цола може да се гръмне. Този размер няма нищо общо с 1/2". Но такъв е стандарта.
А иначе и аз измерих вътрешния диаметър на един нипел 1/2" и.... чудо... около 16мм. Който е измислил цола може да се гръмне. Този размер няма нищо общо с 1/2". Но такъв е стандарта.
Lazar, нали знаеш с какви данни разполагам аз?
Зависимостите на скорост, дебит и загуби от диаметъра на тръбата. Ако е необходимо ще ги коментираме.
(За сведение това са данни само за медни тръби.)
Това са данни, които са необходими при проектиране на отоплителни инсталации. Същите важат и за доказване на проблеми в отоплителни инсталации.
Да, прати ми ги. Аз си спазвам основните принципи и грешка не може да стане, ама да си опресня знанията че да съм по-убедителен в споровете . Айде на скайпа.
Дайте да ги видим тези данни бе хора, да се ограмотим малко и ние.
eng.Neychev е по теоретичната подготовка - предлагам да докаже теоретично, с таблици, че с тръба ф20 Pex-Al няма как да работи нормално котелът на zhivko83, чиято монимална мощност е 12кВт, както и до каква мощност могат да се ползват тези тръби. Мисля, че това ще е много полезно за всички и всеки да си гони инсталатора за ремонт на инсталацията.
Полиетиленова тръба с алуминиева вложка (външен диаметър x дебелина на стената/вътрешен диаметър) PexAl 20х2,25 / 15,5 мм = Медна тръба (външен/ вътрешен диаметър) Cu 18 мм/16 мм. Максималният дебит през тези тръби е 658 l/h. със скорост 0,94 m/s. и съпротивление 600 Ра/m. (100 Ра = 1mbar.) Нека не забравяме, че скороста в отоплителните инсталации трябва да се движи в диапазона 0.6 - 0.8 m/s. Идеалната скорост е 0.71 m/s. При превишаване на скороста започва "шумене" в инсталацията, а при спадането под 0.6 започва т.н. "клокочене" или "водопад" или "наливане на вода" в радиаторите.
Приемаме инсталирана мощност 12 kW радиатори. Необходимият дебит за тази инсталация е 517.24 l/h. При диаметър на тръбата ф20, ще се постигне скорост от 0.72 m/s. и съпротивление 4 mbar/m. Към тези съпротивления, трябва да прибавят следните съпротивления: на останалите тръби от инсталацията, на фитингите (тройници, преходници, термовентили, секретни вентили), на радиаторите или вентилконвекторите. Както знаем всеки котел има показател "остатъчен напор на помпата". Така направените изчисления НЕ трябва да бъдат по-големи от този показател. Трябва да добавя и факта, че диаметъра на тръбите на извода на котела НЕ са показател за диаметъра на тръбата, с който трябва да се подведе отоплителната инсталация. Производитетелите гарантират този "остатъчен напор на помпата" на изводите на котела. От там нататък е задължение на проектанта (или домашния майстор) да изчисли диаметъра на тръбите така, че това съпротивление да не превишава показателя "остатъчен напор на помпата".
Минималната мощност на котела ни е 10,5 кВ и максимална 28 кВ.
Когато повече радиатори бяха намалени се чуваше водата да тече , а сега се чува лек шум от движението на водата .
Да не се бъркаш? Когато си ползвал по-малко радиатори не шумеше ли?
Да припомня , че в момента са пуснати средно 80 - 90 бр , а преди бяха около 60 - 65 глидера и тогава преливаха едни води .
П . П . остатъка до 115 бр са на мнимум .
Не те разбирам. Може ли да ми обясниш как е изградена отоплителната инсталация. С колектор?!?! Диаметър на тръбите?!?! Отоплителни тела?!?!
Инж . Нейчев , виж 67 - 72 страница , там е новата схема + резултатите и тук http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=21575 ако имаш желание .
В момента разхода е приличен и сложих край на експериментите за периода зима 2009 - 2010 .
Ако си доволен от разхода - няма какво да се коментира. Когато се замислиш отново за намаляване на разхода - тогава ще започнем темата отново.