Доволен от разхода е малко сино казано . В сравнение с това което беше преди да разместим радиаторите , сега разхода е малко по - малък и по - нормален .
П . П . ще бъда благодарен за всякаква помощ в бъдеще , мерси !
Доволен от разхода е малко сино казано . В сравнение с това което беше преди да разместим радиаторите , сега разхода е малко по - малък и по - нормален .
П . П . ще бъда благодарен за всякаква помощ в бъдеще , мерси !
Винаги разчитайте на помощ от моя страна.
Само правилно консултирания клиент е доволен клиент!
Точно в това е истината .Първоначално публикувано от eng.Neychev
Ако всички така разсъждаваха , този форум нямаше да го има , а вместо него , щеше да има такъв с благодарности .
Здравейте.
Дойде време да се ориентирам към газовото отопление(и топла вода).
Засега съм се ориентирал към този котел http://slanchevisistemi.com/product/...ass-bosch.html
Апартамента е южен нов и е 3 стаи( има няма 70кв.м). Гледам минималното топлоотдаване на котела е 6кв. , при мен инсталираните алуминиеви радиатори са около 4кв. Според мен трябва да увелича още малко радиаторите и да достигна около 7кв. та да си дойде на мястото всичко. Както е в момента според мен ще неикономично и неефективно. Решил съм да добавя още 3кв. в ламаринени радиатори. Въпроса ми към вас ( по знаещи от мен ) е проблем ли е в една система да има свързани алуминиеви и тенекиени радиатори. Според мен не е проблем но знае ли се.
И още един въпрос. Лирата в банята ми е на такова място че ще мога с много малко изменение в тръбите да пусна и едно малко радиаторче -1кв. и в коридора (коридора е малък). Та според вас удачно ли е да има радиатор в коридор?
Разбирам, че малко е неясно всичко но говоря по принцип и въпросите ми са принципни( изпълнението ще си го доосъвършенствам сам + някаква помощ от форума.
В този сайт има дадена характеристика на избраният от теб котел "Дебит БГВ [l/h] = 1.8 – 6.6
Това сигурно не е за час а за минута и ако е така - няма да ти е достатъчен. На един класически душ му е необходим 8 l/min. Никъде не е описано с какво дТ ще получиш този дебит от 6.6 l/min.
Ако не си прочел по-нагоре във форума - дебита на топлата вода от газовите котли се измерва в l/min. Освен това от съществено значение и с каква температурна разлика ще получаваш този дебит.
Нейчев,нещо със сметките ти не е наред....Въпрос от мен с повишена трудност - ако според теб за един "класически" душ са необходими 8 л/мин,то питам моя ел. бойлер 80 л за колко мин ще го източа ???
Не знам - може и да си прав, но и най-мощниякотел е с почти същите параметри за топлата вода. Не вярвам умниците от БОШ да са си сметнали криво топлата вода.Първоначално публикувано от eng.Neychev
Въпросите ми бяха към отоплителната система - дали ще работи добре с 1-2 кв. радиатори повече.
Ванко, най-лесно става с проба - пускаш душа и засичаш. Ама душа ти "класически" ли е ? Майтапя се. Иначе така го дават немците, а българинът може и на юнга да се къпе.
Колкото до посочения в линка модел дава 6,6 л/мин вода с Т=60°С и 10 л/мин с Т=40°С, при входяща вода с Т=10°С
emil2564, от пусни още някой киловат радиатори за да може да работи котелът на по-ниска температура
Така де,аз лично никога не съм засичал,ама с гаранция бъркаме нещо. Ако бойлера е 80 л на 60-65 гр и с разреждане стават 120-130 л,на мен как ми стигат за 30 мин спокойно къпане? И с гаранция не пестя от горещото и от струята.
Отчиташ ли факта, че за 30 мин докато се къпеш, нагревателят продължава да загрява и увеличава водата с която разполагаш?
Да,ама с 1 квт за 30 мин ще си затопля само чашата с кафе...
Съгласен съм, че тези 8 л/мин са звишена цифра, но това са стандарти, които са приети и се спазват при подсигуряването на БГВ на проточенпринцип. Сигурно се има предвид, че след време се очаква натрупване на котлен камък и намаляване на топлоодаването. Освен това в някои райони може през зимата студената вода да е с по-ниска температура и да е нужно повече дТ. Затова двуконтурните газови котли са минимум 24кВт (по изключение 20), за да се осигури поне 10-12 л/мин. С такава мощност са и трифазните ел.бойлери.
Благодаря за отговора. Последно се спирам да сложа около 8кв. алуминиеви и ламаринени радиатори (ще стане смесено , но не и в една стая).Първоначално публикувано от Lazar
При проектирането на системи за отопление и топла вода, се използва фактора " Типична продължителност на консумация на топла вода".
За тези, които не са чували за това нещо:
мивка 5 l/min - Типична продължителност, 1,5 - 3 min.
кухня 4 l/min - Типична продължителност, 1,5 - 3 min.
икономичен душ 6 l/min - Типична продължителност, 5 - 7 min.
стандартен душ 8 l/min - Типична продължителност, 5 - 7 min.
комфортен душ 13 l/min - Типична продължителност, 5 - 7 min.
вана 15-20 l/min - Типична продължителност, 8 - 10 min.
Това са параметри при температура на водата 40*С.
За производителноста на газовите котли виж това: http://new.gaskomfort.com/Bulgarian/...seriaPLUS.aspx
Там много точно е казано, различната мощност котли при различно дТ какъв дебит осигуряват.
Не се подвеждай по електрическия бойлер.
Каква е разликата между обемен бойлер и проточен принцип на производство на БГВ?
Обемният бойлер може да ти даде голямо количество топла вода за кратко време, но проблема му е, че има лимит.
Проточният принцип ще ти осигурява топла вода толкова време, колкото искаш, но проблема му е, че е ограничен в дебита.
Грешката не е в немците а в неуточнение на написаното.Първоначално публикувано от emil2564