Ванко, най-лесния начин да премериш какъв ти е дебита през душа, е да го пуснеш и да зесечеш дебита за минута (през водомера ще ти е най-лесно). Така ще се убедиш защо ти стига 80 л. бойлер.Първоначално публикувано от vanko68
Ванко, най-лесния начин да премериш какъв ти е дебита през душа, е да го пуснеш и да зесечеш дебита за минута (през водомера ще ти е най-лесно). Така ще се убедиш защо ти стига 80 л. бойлер.Първоначално публикувано от vanko68
Ето един прост пример:
Ще вземем един газов котел с мощност 24 kW, желана температура на БГВ 40*C и температура на водата от градската мрежа 10*C.
Тогава ще получим следното:
D =24 000/30 • 1,16 = 689 l/h
производителност за минута : 689/60 = 11,5 l/min.
В същата формула ще заместим мощноста на уреда с 18 kW.
D =18 000/30 • 1,16 = 517 l/h
производителност за минута : 517/60 = 8,6 l/min.
Какво би се случило, ако аз искам температура на БГВ 43*C и температурата на водата от градската мрежа е 7*C ?
D =24 000/36 • 1,16 = 575 l/h
производителност за минута : 575/60 = 9,6 l/min.
Отново смятане и за уреда с 18 kW мощност.
D =18 000/36 • 1,16 = 431 l/h
производителност за минута : 431/60 = 7,2 l/min.
На вас оставям сметките за дебит и температура на БГВ, в зависимост от температурата на водата от градската мрежа в различните райони на страната.
Здравей emil2564,Първоначално публикувано от emil2564
точните технически данни на избрания от теб газов котел можеш да видиш на: http://junkers.bg/ceraclass_specification.htm
Дебитът на топла вода зависи от температурата на входящата вода (от водопровода, Т1) и температурата на изхода на уреда (тази която задаваш ти, Т2). За стандарт и отправна точка се приема дебитът при dT=30 0C (dT=T2-T1) . В твоя случай при dT=30 0C дебитът е 10 l/min, което е напълно достатъчно за къпане, миене и пр.
Изборът ти на уред с възможно най-ниска долна граница на мощността е правилен с оглед на ниската мощност на отоплителната ти система. При възможност, както те съветват и във форума, увеличи инсталираната мощност на радиаторите.
Най-добре се консултирай с инсталаторска фирма http://junkers.bg/partner/trade/ и направете оглед на жилището ти.
Поздрави!
solar77 това е правилния подход към клиента. Поздрави. Но не ми се връзват сметките нещо?!?! Как така 18 kW уред ще дава 10 l/min. Може, да, но при дТ 25*C.
Благодаря за съвета.Първоначално публикувано от solar77
Малко пояснения: Цялата сграда е газифицирана и е сключен договор за поддръжка с .......-фирмата. Фирмата е направила оферта за газовото оборудване на същия като моя апартамент(просто е по-долен но не и 1 етаж).
Посочен е този котел + още доста неща- ще имам офертата тези дни. Само не знам кв. на инсталираните радиатори в другия апартамент. Уточнявам - апартамента е готов с направена инсталация на 4.5 кв. алуминиеви радиатори. От всичко прочетено тук( този форум наистина досега много ми е помогнал - с негова помощ си избрах: телевизори, климатици, ........ и още неща, а сега и помощ за газта) разбирам, че трябва инсталираните кв. на системата да са в повече( аз мисля 30%) от минималното топлоотдаване на котела.
По мое скромно мнение 6кв.(минимално) котел даже е малко множко - но по-малък не ми предлагат. ( друг подобен апартамент отоплявам с по-малко от 5кв. НО от КЛИМАТИЦИ при външна темп. до -10. На по-големи студове добавям още една клима -2кв.).
П.П. Според по-знаещите от мен какви сметки мога да очаквам от така изработената от мен система - верно че ще е относително но ми е интересно. Както писах по-горе топля подобен апартамент вече и засега (тази зима) за топлина съм дал: -платени сметки към ЕВН - по месеци и то само за климите
- ноември 20лв.
- декември 40лв.
- януари 70лв.
февруари - не е излезнала ощен очаквам не повече от 60лв.
Климите не са изключвани от октомври и поддържат в целия (много добре изолиран ) апартамент 23.5градуса.
Такъв нисък разход на газ не можеш да достигнеш. Да речем 1.5 до два пъти повече
Благодаря.Първоначално публикувано от Lazar
И аз си мислех че ще е около 2 пъти повече. Все пак ще е добре. Като тръгне всичко ще споделя впечатленита си от + и - на двта вида отопление. Искам да съм на газ защото жилището няма да се използва постоянно и за ударно затопляне според мен газта ще е по-добре. А и инвестицията ще е по-малка - иначе 3 клими(хубави) са поне 5 хил. , а може повече да отидат. Системата ми за газта ще доиде заедно с увеличението на радиаторите не повече от 3 хил. - 2 пъти по-евтино - и то няма да се използват рационално климите така че газта според мен надделява.
и на тебПървоначално публикувано от Lazar
Явно имаме единомислие.
Благодаря за отделеното време ако имам още въпроси - ще търся помощ. Засега това беше предостатъчно - в смисъл че се потвърждават намеренията ми.
Лека вечер
emil2564, според мен точно заради тази подробност ще продължиш да се топлиш с климатиците, но ще е късно- парите вече ще са дадени. Ако беше подово а не радиатори, може би наистина щеше да има смисъл цялата гимнастика.Първоначално публикувано от emil2564
Разсъждавам на база колко "бързо" стопля маслен, относително мощен радиатор.
По-инертно отопление от подовото няма, така че с него няма как да се стопли "ударно". Какво значи "относително мощен маслен радиатор" - 2 или 2,5 кВт, нали? По-мощен няма как да бъде заради ограничението на ел. инсталацията. А радиаторът за парно може да е 3-4кВт и повече - няма ограничение, може да се ползва цялата мощност на котела - 18кВт
Lazar, 3 kW на 3 степени и термостат, беше доста голям но не му помня марката- не е български със сигурност.
Поставен в стая около 12.5 кв.м. първи етаж- стопля я с пъти по-бавно от климатика, но след това поддържа много по-комфортна топлина. Вече не се ползва по разбираеми причини.
eng.Neychev, благодаря.Първоначално публикувано от eng.Neychev
Диапазонът на мощността на котела за БГВ е 6 - 20 kW, за отопление 6 - 18 kW.
Здравей. Не искам да спорим - може и да си прав.Първоначално публикувано от no one
От 2000г. съм изцяло на климатици. Минах през какви ли не модели, марки, размери......... Смея да твърдя, че винаги са ми били слабо място - в смисъл винаги много съм се интересувал за развитието на климатичната техника.Тази година ( 2009) се обзаведох с качествени японски климатици( на 100в.). Просто качеството им си е.....ло мамата. Досега бях скептичен към тях но сега......... само ги възхвалявам. Верно, че малко не на място ги хваля в тази тема - но истината си е такава.
Да уточня че говоря за две отделни индентични жилища.
Жилището ще се използва 3 до 5 вечери в месеца и то не последователни(най-вече зимата). За да може един климатик да ми отговори на изискванията трябва да е уникално добър - в смисъл прибирам се 23.оо часа и го пускам и искам топло. Първо това е страшно противопоказно за климатика и второ ако навън е -10 гр. тази така прекрасна машина ще работи наполовина от максимума си. Абе направо и някой да ми е подари не бих я пуснал в действие при такива температури. Сещай се, че тази машина ще е между 3-4хилки и то само за една стая. А сега сложи и два по-малки по 2хилки и смятай - минимум 6 хиляди лева и то за 5 вечери месечно и то абсолютно противопоказно включване. а с газта смятам да мина под 3 000 лева.( решавам и проблема с къпането - веднага имам топла вода) като при нея няма опасност от " студен старт" и като я надуя в тези 70кв.метра на 10 кв. ( а може и повече)то би трябвало максимум за час да имам нормална температура ( жилището е почти изцяло южно)
Такива са ми размишленията и затова искам да мина на поне 8кв. радиатори( ако намеря място що да не станат и 10 ). Помисли и ако имаш аргументи - обориме.
Пак ти казвам че не ми се спори а да действаме с факти.
Лека вечер.
Това вече е друго. Но в горепосочения сайт това не е описано никъде.Първоначално публикувано от solar77
Продължавам да твърдя : Само правилно консултирания клиент е доволен клиент!
Ако всеки от дистрибуторите, гледа на клиента като на клиент а не като печалба - всички щяха да са доволни от битовата газификация.
Нямаше да има оплаквания от високи сметки, като 400 лв. за 80 кв.м.