Страница 25 от 64 ПърваПърва ... 15232425262735 ... ПоследноПоследно
Резултати от 361 до 375 от общо 958
Like Tree2Одобрявам

Газов котел - мнения и препоръки 2010г

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Oct 2009

Re:Газов котел - мнения и препоръки 2010г

Цитат Първоначално публикувано от vanko68
    Така де,аз лично никога не съм засичал,ама с гаранция бъркаме нещо. Ако бойлера е 80 л на 60-65 гр и с разреждане стават 120-130 л,на мен как ми стигат за 30 мин спокойно къпане? И с гаранция не пестя от горещото и от струята.
    Ванко, най-лесния начин да премериш какъв ти е дебита през душа, е да го пуснеш и да зесечеш дебита за минута (през водомера ще ти е най-лесно). Така ще се убедиш защо ти стига 80 л. бойлер.

2.  

3. Member
    Тук е от
    Oct 2009

Ето един прост пример:
    Ще вземем един газов котел с мощност 24 kW, желана температура на БГВ 40*C и температура на водата от градската мрежа 10*C.
    Тогава ще получим следното:
    D =24 000/30 • 1,16 = 689 l/h
    производителност за минута : 689/60 = 11,5 l/min.

В същата формула ще заместим мощноста на уреда с 18 kW.
    D =18 000/30 • 1,16 = 517 l/h
    производителност за минута : 517/60 = 8,6 l/min.

Какво би се случило, ако аз искам температура на БГВ 43*C и температурата на водата от градската мрежа е 7*C ?

D =24 000/36 • 1,16 = 575 l/h
    производителност за минута : 575/60 = 9,6 l/min.

Отново смятане и за уреда с 18 kW мощност.
    D =18 000/36 • 1,16 = 431 l/h
    производителност за минута : 431/60 = 7,2 l/min.

На вас оставям сметките за дебит и температура на БГВ, в зависимост от температурата на водата от градската мрежа в различните райони на страната.

4. Тук е от
    Feb 2010

Цитат Първоначално публикувано от emil2564
    Здравейте.
    Дойде време да се ориентирам към газовото отопление(и топла вода).
    Засега съм се ориентирал към този котел http://slanchevisistemi.com/product/...ass-bosch.html
    Апартамента е южен нов и е 3 стаи( има няма 70кв.м). Гледам минималното топлоотдаване на котела е 6кв. , при мен инсталираните алуминиеви радиатори са около 4кв. Според мен трябва да увелича още малко радиаторите и да достигна около 7кв. та да си дойде на мястото всичко. Както е в момента според мен ще неикономично и неефективно. Решил съм да добавя още 3кв. в ламаринени радиатори. ...
    Здравей emil2564,
    точните технически данни на избрания от теб газов котел можеш да видиш на: http://junkers.bg/ceraclass_specification.htm

Дебитът на топла вода зависи от температурата на входящата вода (от водопровода, Т1) и температурата на изхода на уреда (тази която задаваш ти, Т2). За стандарт и отправна точка се приема дебитът при dT=30 0C (dT=T2-T1) . В твоя случай при dT=30 0C дебитът е 10 l/min, което е напълно достатъчно за къпане, миене и пр.

Изборът ти на уред с възможно най-ниска долна граница на мощността е правилен с оглед на ниската мощност на отоплителната ти система. При възможност, както те съветват и във форума, увеличи инсталираната мощност на радиаторите.

Най-добре се консултирай с инсталаторска фирма http://junkers.bg/partner/trade/ и направете оглед на жилището ти.

Поздрави!

5. Member
    Тук е от
    Oct 2009

solar77 това е правилния подход към клиента. Поздрави. Но не ми се връзват сметките нещо?!?! Как така 18 kW уред ще дава 10 l/min. Може, да, но при дТ 25*C.

6. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2008

Цитат Първоначално публикувано от solar77
    Здравей emil2564,
    точните технически данни на избрания от теб газов котел можеш да видиш на: http://junkers.bg/ceraclass_specification.htm

Дебитът на топла вода зависи от температурата на входящата вода (от водопровода, Т1) и температурата на изхода на уреда (тази която задаваш ти, Т2). За стандарт и отправна точка се приема дебитът при dT=30 0C (dT=T2-T1) . В твоя случай при dT=30 0C дебитът е 10 l/min, което е напълно достатъчно за къпане, миене и пр.

Изборът ти на уред с възможно най-ниска долна граница на мощността е правилен с оглед на ниската мощност на отоплителната ти система. При възможност, както те съветват и във форума, увеличи инсталираната мощност на радиаторите.

Най-добре се консултирай с инсталаторска фирма http://junkers.bg/partner/trade/ и направете оглед на жилището ти.

Поздрави!
    Благодаря за съвета.
    Малко пояснения: Цялата сграда е газифицирана и е сключен договор за поддръжка с .......-фирмата. Фирмата е направила оферта за газовото оборудване на същия като моя апартамент(просто е по-долен но не и 1 етаж).
    Посочен е този котел + още доста неща- ще имам офертата тези дни. Само не знам кв. на инсталираните радиатори в другия апартамент. Уточнявам - апартамента е готов с направена инсталация на 4.5 кв. алуминиеви радиатори. От всичко прочетено тук( този форум наистина досега много ми е помогнал - с негова помощ си избрах: телевизори, климатици, ........ и още неща, а сега и помощ за газта) разбирам, че трябва инсталираните кв. на системата да са в повече( аз мисля 30%) от минималното топлоотдаване на котела.
    По мое скромно мнение 6кв.(минимално) котел даже е малко множко - но по-малък не ми предлагат. ( друг подобен апартамент отоплявам с по-малко от 5кв. НО от КЛИМАТИЦИ при външна темп. до -10. На по-големи студове добавям още една клима -2кв.).
    П.П. Според по-знаещите от мен какви сметки мога да очаквам от така изработената от мен система - верно че ще е относително но ми е интересно. Както писах по-горе топля подобен апартамент вече и засега (тази зима) за топлина съм дал: -платени сметки към ЕВН - по месеци и то само за климите
    - ноември 20лв.
    - декември 40лв.
    - януари 70лв.
    февруари - не е излезнала ощен очаквам не повече от 60лв.
    Климите не са изключвани от октомври и поддържат в целия (много добре изолиран ) апартамент 23.5градуса.

7. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Такъв нисък разход на газ не можеш да достигнеш. Да речем 1.5 до два пъти повече

8.  

9. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2008

Цитат Първоначално публикувано от Lazar
    Такъв нисък разход на газ не можеш да достигнеш. Да речем 1.5 до два пъти повече
    Благодаря.
    И аз си мислех че ще е около 2 пъти повече. Все пак ще е добре. Като тръгне всичко ще споделя впечатленита си от + и - на двта вида отопление. Искам да съм на газ защото жилището няма да се използва постоянно и за ударно затопляне според мен газта ще е по-добре. А и инвестицията ще е по-малка - иначе 3 клими(хубави) са поне 5 хил. , а може повече да отидат. Системата ми за газта ще доиде заедно с увеличението на радиаторите не повече от 3 хил. - 2 пъти по-евтино - и то няма да се използват рационално климите така че газта според мен надделява.

10. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Абсолютно вярни разсъждения!

11. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2008

Цитат Първоначално публикувано от Lazar
    Абсолютно вярни разсъждения!
    и на теб
    Явно имаме единомислие.
    Благодаря за отделеното време ако имам още въпроси - ще търся помощ. Засега това беше предостатъчно - в смисъл че се потвърждават намеренията ми.
    Лека вечер

12. Member
    Тук е от
    Sep 2009

Цитат Първоначално публикувано от emil2564
    ... Искам да съм на газ защото жилището няма да се използва постоянно и за ударно затопляне според мен газта ще е по-добре...
    emil2564, според мен точно заради тази подробност ще продължиш да се топлиш с климатиците, но ще е късно- парите вече ще са дадени. Ако беше подово а не радиатори, може би наистина щеше да има смисъл цялата гимнастика.

Разсъждавам на база колко "бързо" стопля маслен, относително мощен радиатор.

13. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

По-инертно отопление от подовото няма, така че с него няма как да се стопли "ударно". Какво значи "относително мощен маслен радиатор" - 2 или 2,5 кВт, нали? По-мощен няма как да бъде заради ограничението на ел. инсталацията. А радиаторът за парно може да е 3-4кВт и повече - няма ограничение, може да се ползва цялата мощност на котела - 18кВт

14.  

15. Member
    Тук е от
    Sep 2009

Lazar, 3 kW на 3 степени и термостат, беше доста голям но не му помня марката- не е български със сигурност.
    Поставен в стая около 12.5 кв.м. първи етаж- стопля я с пъти по-бавно от климатика, но след това поддържа много по-комфортна топлина. Вече не се ползва по разбираеми причини.

16. Тук е от
    Feb 2010

Цитат Първоначално публикувано от eng.Neychev
    solar77 това е правилния подход към клиента. Поздрави. Но не ми се връзват сметките нещо?!?! Как така 18 kW уред ще дава 10 l/min. Може, да, но при дТ 25*C.
    eng.Neychev, благодаря.
    Диапазонът на мощността на котела за БГВ е 6 - 20 kW, за отопление 6 - 18 kW.

17. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2008

Цитат Първоначално публикувано от no one
    emil2564, според мен точно заради тази подробност ще продължиш да се топлиш с климатиците, но ще е късно- парите вече ще са дадени. Ако беше подово а не радиатори, може би наистина щеше да има смисъл цялата гимнастика.

Разсъждавам на база колко "бързо" стопля маслен, относително мощен радиатор.
    Здравей. Не искам да спорим - може и да си прав.
    От 2000г. съм изцяло на климатици. Минах през какви ли не модели, марки, размери......... Смея да твърдя, че винаги са ми били слабо място - в смисъл винаги много съм се интересувал за развитието на климатичната техника.Тази година ( 2009) се обзаведох с качествени японски климатици( на 100в.). Просто качеството им си е.....ло мамата. Досега бях скептичен към тях но сега......... само ги възхвалявам. Верно, че малко не на място ги хваля в тази тема - но истината си е такава.
    Да уточня че говоря за две отделни индентични жилища.
    Жилището ще се използва 3 до 5 вечери в месеца и то не последователни(най-вече зимата). За да може един климатик да ми отговори на изискванията трябва да е уникално добър - в смисъл прибирам се 23.оо часа и го пускам и искам топло. Първо това е страшно противопоказно за климатика и второ ако навън е -10 гр. тази така прекрасна машина ще работи наполовина от максимума си. Абе направо и някой да ми е подари не бих я пуснал в действие при такива температури. Сещай се, че тази машина ще е между 3-4хилки и то само за една стая. А сега сложи и два по-малки по 2хилки и смятай - минимум 6 хиляди лева и то за 5 вечери месечно и то абсолютно противопоказно включване. а с газта смятам да мина под 3 000 лева.( решавам и проблема с къпането - веднага имам топла вода) като при нея няма опасност от " студен старт" и като я надуя в тези 70кв.метра на 10 кв. ( а може и повече)то би трябвало максимум за час да имам нормална температура ( жилището е почти изцяло южно)
    Такива са ми размишленията и затова искам да мина на поне 8кв. радиатори( ако намеря място що да не станат и 10 ). Помисли и ако имаш аргументи - обориме.
    Пак ти казвам че не ми се спори а да действаме с факти.
    Лека вечер.

18. Member
    Тук е от
    Oct 2009

Цитат Първоначално публикувано от solar77
    eng.Neychev, благодаря.
    Диапазонът на мощността на котела за БГВ е 6 - 20 kW, за отопление 6 - 18 kW.
    Това вече е друго. Но в горепосочения сайт това не е описано никъде.
    Продължавам да твърдя : Само правилно консултирания клиент е доволен клиент!
    Ако всеки от дистрибуторите, гледа на клиента като на клиент а не като печалба - всички щяха да са доволни от битовата газификация.
    Нямаше да има оплаквания от високи сметки, като 400 лв. за 80 кв.м.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 25 от 64 ПърваПърва ... 15232425262735 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Газов котел - мнения и препоръки 2012
    От eng.Neychev във форум Отопление
    Отговори: 849
    Последно: 01-01-13, 08:39
  2. Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г
    От zhivko83 във форум Отопление
    Отговори: 805
    Последно: 02-01-12, 08:36
  3. Газов котел - мнения и препоръки 2009г
    От Saint във форум Отопление
    Отговори: 821
    Последно: 30-12-09, 00:43
  4. Газов котел - мнения и препоръки 2008г
    От karim във форум Отопление
    Отговори: 115
    Последно: 26-12-08, 01:34
  5. Газов котел - мнения и препоръки 2005-2007г
    От lsabg във форум Отопление
    Отговори: 151
    Последно: 16-12-07, 19:04

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе