Страница 33 от 64 ПърваПърва ... 23313233343543 ... ПоследноПоследно
Резултати от 481 до 495 от общо 958
Like Tree2Одобрявам

Газов котел - мнения и препоръки 2010г

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #481

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2010г

    Получих имейл от колегата, решил да помогне на rozi-maxi в сложната ситуация, в която я поставят газовото дружество ЧТК. Отделна тема е, че вместо да правят всичко възможно за да привличат клиенти тези монополисти карат хората всеки да си дърпатръба от 50м разстояние. Ами ако решат още 5 или 10 клиента от входа на rozi-maxi да поискат газ всички трябва да опъват тръби по 50метра по фасадата на два входа - луда работа. Та колегата има желание да помогне на rozi-maxi да остане доволна от цялото мероприятие, наречено "газификация". Не се познавам лично, но ми се иска да му вярвам. Успех в съвместната дейност, пък аз чакам от него отговор на въпрос

  2.  
     
  3. Junior Member
    Тук е от
    Mar 2010
    Мнения
    30
    #482

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2010г

    Да,точно така се оказа.Трите фирми,преди тази последната,видяха разстоянието,на око,но никой не го измери(без Зизи,ама те и без това за 30 метра ми казаха 1400 лв.,така че за 50,правете сметка).Мисля си,че им е станало ясно че е много,че аз съм го измерила неправилно,и са си правили сметките,че ако ми работят те инсталацията,накрая ще ме сюрпризират с още около 600 лв..
    Разбирам ви,че всеки от вас,работи с дадена марка котли,и е нормално за него те да са най-добрите.Но кой е най-добър за мен!?Имам ли аз сметка,да сложа скъп котел,на моето малко и топло жилище?За колко време ще си възвърна инвестицията,ако дам примерно 3000 лв. за котел,при положение ,че месечните ми сметки ще са от порядъка на 100 лв. през зимният период?И пак съм в питанка,дали изобщо да слагам този кондензен Витрикс,а да не предпочета доста по-евтиния еоло мини.Раздвоена съм,уморена съм,по цял ден за това мисля,а и вечер това сънувам.....
    Тръба ще взема от северната страна,от там са 20-25 метра,но медната тръба ще минава през къщи,а никак не ми се искаше,но не ми се иска и да се отказвам,защото най-трудното-да избера фирмата,мина.Момчетата вчера 1 час мериха разстоянието,искаше им се да го изкарат по-късо,заради мен...

  4. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #483

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2010г

    Минито е доста по-евтин, но после ще ти дава доста по-голям разход - едно заради некондензния принцип и второ (най-вече) заради високата минимална мощност за твоя малък апартамент. Изборът е твой.
    Извън темата:
    А бе ти мъжа си как го избра?

  5. Junior Member
    Тук е от
    Mar 2010
    Мнения
    30
    #484

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2010г

    На мен хич не ми е смешно.

    Лазаре,това е твое изказване-"Кондензът трябва да се изведе в канализацията,разходът е няколко литра на час при пълна мощност,но има киселинен характер и не става през терасата."
    Това никой не ми го е казвал.И пак не са ми ясни онези 1500 лв.,които оскъпявали инсталацията,ако се монтира кондензният котел.Питах,казаха ми-няма какова нещо,освен по-големите радиатори,но те вече бяха предвидени,но те не са скъпи,особено панелните.Не са скъпи,имам в предвид,като цяло.

  6. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2008
    Мнения
    42
    #485

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2010г

    Сега да видим каква ще е новата цена на ЧТК...Сериозно се замислям за 2 хубави климатика, след днешната фактура за март месец и изравняването на тримесечието. З

  7. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2009
    Мнения
    130
    #486

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2010г

    Привет на всички!
    Да кажа и аз няколко думи на rozi-maxi, че се е измъчила женицата и напълно я разбирам. Моето жилище е 70кв.м. апартамент и съм с кондензен котел Имергаз Виктрикс 24kW и стаен терморегулатор Amico. Относно котелът и неговата работа за сега нямам никакви забележки. В кондензен режим действително дава икономия, а и в некондензен пак работи малко по-икономично от обикновен котел. Панелните радиатори, коита са ти предложили, rozi-maxi, далеч не са най-големите. Има и 3 метрови. Защо за теб е добре да вземеш кондензен котел? Ами просто отоплителната мощност на радиаторите ти е много малка (малко и топло жилище) и съответно ти е необходим котел с възможно най-ниска минимална мощност. Та такива котли са кондензните (моят е с 4,3kW минимална мощност). Иначе ще имаш ненужно високи сметки за газ. А и кондензният котел винаги може да работи във високотемпературен режим, ако се наложи, и дори тогава пак е малко по-икинимичен от обикновения. Общо взето повтарям това, което Лазар и инж.Нейчев ти казват. Относно конденза Лазар е прав - трябва да се отведе в канала и действително може да достигне няколко литра. При мен в студеното време, когато котелът работи по-дълго се е събирал един голям леген за ден. Говорил съм няколко пъти със специалисти от вносителя на тези котли Амакс и останах доволен от отговорите им. Бяха компетентни и изчерпателни. Сервизът им едва ли е най-добрият в България, но е на ниво. Пробвал съм го и също съм доволен поне за сега.
    Rozi-maxi, дано да съм ти бил полезен поне малко. В никакъв случай не приемай казаното от мен като агитация за марката. Със сигурност има и по-добри марки, но Имергаз също са на ниво. Все пак решението си е твое. Успех в главоблъсканицата, наречена "газификация". За съжаление некоректните фирми в България са мноооооооооого повече от коректните... Но това е действителността. Ако не искаш да те излъжат нарочно или от некомпетентност трябва сам да се запознаеш в детайли с материята и това съвсем не се отнася само за газификацията, а почти във всяка област е така.

    Поздрави на всички форумци!

  8.  
     
  9. Junior Member
    Тук е от
    Mar 2010
    Мнения
    30
    #487

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2010г

    Благодаря много!Четох назад,че и ти имаш същият котел,и изглеждаше че си доволен.А освен това апартаментът е със същата квадратура.Да,разбрах че има и по-големи радиатори,но нямам място за такива.А моите 3 радиатора-общо 5.60 метра,високи 50 см.,достатъчни ли са за такъв котел?Доколкото разбрах,за дадена мощност,съответстват определен брой ребра или сантиметри панелни радиатори.Не че имам място за повече,но да знам,да мисля вариант,че после панелните не могат да се уголемяват.Всъщност ,в коридора мога да сложа още,въпреки че е с най-малка квадратура,но ако трябва...предполагам,че момчетата от фирмата са го съобразили,но това не сме го говорили,но ще,а искам и вас да питам. Важно ми е,че резервни части за тези котли има(дано не ми се налага,поне не скоро).
    От постовете ти назад,е ясно,че и ти много ги разбираш нещата.Би ли споделил,моля,с какво е по-различна инсталацията на кондензен от конвекторен котел,само в броя ребра ли?

    Ами това е,слагам главата в торбата и се гмурвам....

  10. Member
    Тук е от
    Oct 2009
    Мнения
    302
    #488

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2010г

    Разликата в инсталациите е по-голяма инсталирана мощност във вид на радиатори и по-голям диаметър на тръбите. При по-ниски температури е необходим по-голям дебит.Мощноста на радиаторите се определя в зависимост от температурата на топлоносителя. Повечето производители дават мощност при различни температури, но за по-лесно можеш да използваш таблица с корекционни коефициенти. Ако искаш, кажи на какви радиатори си се спряла и ще направим сметките заедно.

  11. Member
    Тук е от
    Oct 2009
    Мнения
    302
    #489

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2010г

    Количество конденз (pH-стойност 3,5 - 4,0) при режим на работа на котела за отопление 50 °C / 30°C е приблизително :
    23 kW - 1.9 l/h
    24 kW - 2.2 l/h
    29 kW - 2.2 l/h
    30 kW - 2.7 l/h
    34 kW - 3.1 l/h
    37 kW - 3.8 l/h
    46 kW - 4.5 l/h
    Желателно е получаващият се при изгарянето конденз, да се отвежда към отпадачната (канализационна) вода чрез отворена връзка през сифон.
    Тази връзка трябва да бъде разглобяема, с цел обслужване.

  12. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2009
    Мнения
    130
    #490

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2010г

    Rozi-maxi, инж.Нейчев е отговорил на въпроса ти. Мощността на отоплителните тела зависи от техния размер (площтта им) и температурата на топлоносителя в отоплителната инсталация. Ако котелът ти е кондензен би трябвало да смяташ мощността на радиаторите за режим 50/40/20 или с други думи 50°С температура на водата, която излиза от котела, 40°С - температура на водата, която се връща в котела и 20°С стайна температура. На сайта на Корадо има добър калкулатор за смятане на мощностите на техните панелни радиатори - много добро екселско файлче - http://www.korado.bg/bg/software-sup...t-output.shtml. Ако радиаторите ти са тип 22 (това е дебелината на радиатора най-общо казано; тип 22 е около 11см - те се ползват най-често) то тогава при режим 50/40/20 радиатор с дължина 2м и височина 0,5м ще има отоплителна мощност 1137W, а този, който е 1,6м на 0,5м ще е с мощност 909W. Или цялата ти инсталация ще е общо около 3183W или 3,18kW. Това дори за кондензен котел е твърде малко. Така че ако може да се сложат по-големи радиатори (например тип 33 - той е по-дебел - около 16см, ако не се лъжа) ще е добре. С тип 33 и същите размери ще се получи отоплителна мощност около 4,5kW, което вече е горе-долу добре. А ако има възможност слагай радиатор или лира в коридора и банята. Така ще е още по-добре. Относно диаметрите на тръбите инж.Нейчев може да ти помогне повече от мен. Добре е да са около Ф20, но и с Ф16 ще работи горе-долу добре. При мен са Ф20 от котела до колектора, а от колектора до всеки радиатор - Ф16. За кондензен котел тези диаметри са малко малки, но системата ми работи общо взето добре. Ако не можеш да сложиш по-големи или повече радиатори помисли да смениш поне един от радиаторите с вентилаторен конвектор. Малко по-скъп е от радиатор и има вентилатор, който шуми като климатик, но пък е доста мощен и ще вкара кондензния режим в нормален режим на работа без проблем. При мен е така.

    Поздрави!

  13. Junior Member
    Тук е от
    Mar 2010
    Мнения
    30
    #491

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2010г

    Eng.Neychev,eng.Simeonov,благодаря много!Обяснили сте ми просто и ясно и всичко разбрах.Ще мисля варианти ,а и ще питам майсторите.Мерих,шерих и установих,че мога да сложа,са 2 по 2.20 м. ,1 по 1.60 м. и 1 по 0.80 см.(радиаторите са тези от 11 см.),но смятам,че пак няма да са достатъчни,за жалост.Но от вас научих,че има и 3 метра радиатори,не знаех,защото в офиса не видях такива и не знам дали имат.Ако да,в коридора мога да сложа вместо 2.20,3 метра,само там,и така нещата долу-горе ще се наредят.Т.Е.,1 от 3 метра,1 от 2.2м,1 от 1.6м. и 1 от 0.8 м.(не съм сигурна дали има такъв,но мисля че да).,общо 7.60 метра радиатори,това са 4.3 kw.,ако съм ги сметнала правилно.Ще питам и за този тип 33,ще помисля и за тях като вариант.
    Благодаря още веднъж!

    Приятна почивка и весели празници!

  14.  
     
  15. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #492

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2010г

    rozi-maxi,
    сега предполагам ти е станало ясно какво имам предвид като казах 1500 лв в повече ? Тези големи радиатори струват пари, а и изискват по-големи диаметри тръби - инсталацията се оскъпява. Като сложиш и по-скъпия кондензен котел, горницата се закръгля към 1000-1500лв, в зависимост от жилището и уредите, а понякога и повече. Аз не смея да те посъветвам кой вариант е по-добре за тебе - конвенционален котел с високотемпературна инсталация или кондензен котел с нискотемпературна инсталация. Казвам, че не смея да те посъветвам, защото жилището ти е малко, а конвенционалните котли на Иммергаз са с висока минимална мощност - 9.3кВт, а кондензния Виктрикс е с 4,5кВт, но пък всичко се оскъпява много.Сега се сетих за нещо и ще гопредложа на твоя инсталатор, с когото се оказа, че се познаваме отдавна от виртуалното пространство . Весели празници!

  16. Junior Member
    Тук е от
    Mar 2010
    Мнения
    30
    #493

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2010г

    Благодаря,Лазаре!
    Да,това е дилемата,и аз съвсем се обърках вече.Но защо пък всичко да се оскъпява много?Мога да прибавя още 2 метра радиатори, тези по-дебелите тръби,колко по-скъпи ще са,пък и те в досегашните сметки може да са ги предвидили?Котела ми е на чудесна цена,така че там разликата не я смятам.
    Аз наистина съм на път да се откажа.Ако знаех че да се газифицираш е такова голямо изпитание,изобщо нямаше да се хващам с това.Не съм човек,който бяга от трудностите,напротив,обаче сега залогът е голям.
    Оказва се че има хора,които не си пускат инсталацията ,защото не им е по-евтино.И като чуеш от 2-3 места това,и почваш да се страхуваш.Давам си сметка,че при тях явно някой не си е свършил работата,затова питам,разпитвам,търся съвети,помощ,искам всичко да науча,да си го обясня...Извинявам се,ако съм досадна вече.

  17. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #494

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2010г

    Да, вярно е че има много проблемни инсталации.За туй се хабим да пишем в тая тема - за данамалим броя на такива случаи .

  18. Junior Member
    Тук е от
    Mar 2010
    Мнения
    30
    #495

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2010г

    Не бих нарекла помоща хабене!Със сигурност има хора,които са ви благодарни,и аз съм в това число!Все едно какво ще реша,аз научих много,и ако не сега,то по-нататък,наученото ще ми послужи,дори може аз да посъветвам за нещо някого!

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 33 от 64 ПърваПърва ... 23313233343543 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Газов котел - мнения и препоръки 2012
    От eng.Neychev във форум Отопление
    Отговори: 849
    Последно: 01-01-13, 07:39
  2. Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г
    От zhivko83 във форум Отопление
    Отговори: 805
    Последно: 02-01-12, 07:36
  3. Газов котел - мнения и препоръки 2009г
    От Saint във форум Отопление
    Отговори: 821
    Последно: 29-12-09, 23:43
  4. Газов котел - мнения и препоръки 2008г
    От karim във форум Отопление
    Отговори: 115
    Последно: 26-12-08, 00:34
  5. Газов котел - мнения и препоръки 2005-2007г
    От lsabg във форум Отопление
    Отговори: 151
    Последно: 16-12-07, 18:04

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе