какъв котлон си купи, аз търсих но със сертификат неможах да намеря - освен за вгражданеПървоначално публикувано от gog067
какъв котлон си купи, аз търсих но със сертификат неможах да намеря - освен за вгражданеПървоначално публикувано от gog067
Най - високата тази зима беше 230 лв. включваща минусовите температури в края на януари - до края на февруари.Първоначално публикувано от babalugata
Ще си потърся параметрите на всяка стая и броя на радиаторите и ще те помоля за твоето мнение дали са достатъчни глидерите. Става ли?Първоначално публикувано от Lazar
Как да сложа газов котлон върху керамичен плот!?Печката ми не е вградена,ако беше,можех да сменя само плота.Първоначално публикувано от gog067
Sashuncho,благодаря за пожеланията!тези 230 лв. не са ли много?Моите съседи,имат същият Юнкерс,малкият,топлят 130 кв. апартамент,4 човека са,и топлата вода много се ползва,и на газ готвят,и сметките им не са повече от 150-160 лв.Но пък по-голямата част от жилището е на юг,и това има значение,и външни стени нямат.Имат общо 7 метра панелни радиатори(от 50 см.) и една лира.
Аха,сега назад прочетох,че апартаментът ти е много студен.
От това,което съм разбрала досега,кондензен котел си струва да си инсталираш,ако имаш голям и студен апартамент,и най-вече къща,която си е с 4 външни стени.Големите сметки на газ биха възвърнали по-бързо по-голямата инвестиция,и ми става ясно,че аз наистина няма смисъл да слагам такъв.Затова на запад хората си слагали такива,те си живеят в къщи,не в кутийки като нас.Освен това,те могат да си го купят,с едномесечната заплата на единият член от семейството....
наистина е така - водещото на българския пазар е може би цената
Може ли някой да сподели,колко е средно животът на газовите котли?Правя сметка,че моята инсталация би се избила за 8 години,и то с не кондензен котел.Някъде бях чела,че ако не се изплати за 5-6 години,не си струва.
А има ли вероятност,да минат 2-3 години примерно,и да забранят конвекторните котли,или пък да вкарат някои такси вредни емисии?И тогава какво правят тези с обикновените котли!?
различно е - повечето производители казват 10-15 години . Но все пак зависи и от експлоатацията. Моя котел е на 6 години и си мисля че може да изкара още 10, поне така се надявам.![]()
Живота на един газов уред, зависи много от това как е подържан. Правени ли са му годишни профилактики и в какво състояние се намира отоплителната инсталация. Повечето производители, при правилна експлоатация на уреда и ежегодни годишни профилактики, гарантират живот от 20 до 25 години.
Вярно е, че в западна европа вече са забранени конвенционалните уреди. За справка: в Англия от 3 години не се продават конвенционални уреди - само кондензни.
интересно казано - "гарантират" . как могат да ми го гарантират ?
В България газифицирането е по принцип скорошна работа,и едва ли има някой да каже-моят котел е примерно,на 15 години и си работи.А това какво казват и гарантират...,можем само да се надяваме.Предполагам ако издъхне на 8-мата ,производителят винаги може да каже-ми не си го едсплоатирал правилно или нещо от сорта.Т.е. дали ще се изплати,преди да се развали!?Късметът винаги ни е нужен.
Така е и със застарховките "Живот" у нас в момента-внасяйте пари сега,пък ние ще ви ги върнем в по-голям размер след 20-25 години,на запад всички го правят....Ша видим...
Rozi-maxi да наистина апартамента ми е много студен: Първи етаж - отдолу никой не ме топли; Всичките 4 стаи са с външни стени; Само едната стая е юг, другите север-изток. Но тази сметка беше само един месец. Останалите и аз плащах около 120 - 160 лв. за отопление, БГВ и готвене.Първоначално публикувано от rozi-maxi
Странно,на този студен апартамент,как му насмогва малкият Юнкерс,и защо точно него са ти сложили,има и по-голям 24 кв.?Ама явно се справя.
Amica- Полски, от Технополис, за вграждане. Завих му 4 крачета и го сложих в/у раховеца, понеже за сега няма къде да го вградя. Имаше Зануси със същите части но с20-30 лв.по-скъп.Първоначално публикувано от babalugata
rozi-maxi,
Понеже съм голяма пинтия и цепя стотинката на две, на твое място бих цопнал газовия котлон в/у керамичния плот без да се замислям. Убеден съм че готвенето на газ е изключително бързо и икономично-разходомера почти не се върти.