Честита баба Марта !
Ей, любители на камини след една година( на 01.03.2011) ще ви питам колко пъти сте я палили и сте се топлили на тази камина, пък дори и само за кеф.
п.п.Мойта камина ръждясва в мазето,запазих я като алтернатива при газова криза. Мисля вече да я предам на вторични.
Наистина беше по-евтино и по-топло с нея, но никога не бих се върнал на нея, като си спомня как жена ми ме посрещаше на вратата с почернен нос и апартамента опушен, или ми звъни на работата на пожар-детето изключило помпата и печката заклокочила......филма си беше истински екшън.
Аз нали написах по-назад, че "мъчениците" са мнооооого.Първоначално публикувано от gog067
Ха да ние честита Баба Марта.
Веееееееееече виждам края на отоплителния сезон напук на ЧЕЗ ЕОН ЕВН и Софиягаз
Ето я и офертата от газифициращата фирма. Според вас как е относно цена ( предполагам , че в момента цените са горе-долу еднакви).
Необходимо ли е нещо друго да се добавя към системата или пък да се махне .( признавам си че ГАЗТА ми е малко неясна )
Според мен газсигнализатора е излишен, освен ако не си много страхлив. За справка, мога да ти посоча цени на същия уред на Vaillant, за да се убедиш, че не е толкова по-скъп от Junkers.
Газов котел двуконтурен ТУРБОТЕК ПРО 20 kW, М, - 1630.00 лв.
Присъединителни фитинги за двуконтурни уреди тип ПРО, М, - 116.00 лв.
Комплект хоризонтален стенно-покривен проход, дължина 1,0 м - 104.00 лв.
Според посоченото виждам че цените са почти идентични(леко в моя полза).
Мисълта ми е дали това е всичко необходимо за да действа системата.
" Стаен регулатор със седмична програма " - разбирам че мога да настройвам всеки ден от седмицата във всеки определен час каква температура да се поддържа или се лъжа
Първоначално публикувано от eng.Neychev
zadyljitelno li e izpolzvaneto na Газов кран с термозащита 3/4" pri svyrzvane na dvukonturen kondenzen ured Vaillant Eco Tec 24 kW?
Писането на кирилица е задължително!
ДА. Това е достатъчно за подвързване на котела към съществуващата отоплителна инсталация.
icel, газовият кран с термозащита мисля, че е окомплектовка на уреда. Това означава, че фирмата, която ти прави газовата инсталация НЕ трябва да ти слага още един кран. В повечето случаи това се прави за да се вземат парите на клиента. За какво служи газовият кран с термозащита: при повишаване на температурата в помещението до 60*С, той се самозапечатва. Това е предпазна мярка в случай на пожар.
eng.Neychev, Blagodarq mnogo za byrziq i izcherpatelen otgovor.
Бих допълнил:Първоначално публикувано от eng.Neychev
...освен, ако в проекта не е предвиден кран и на друго място в инсталацията.
Иии ichel, имаш кирилица, не предизвиквай модераторска намеса, моля те
Tesy са пуснали кондензен котел с алуминиев топлообменник TESY kompakt HR 24/28
Някой знае ли нещо за модела?
Не знам какво би се случило с алуминия
При повечето уреди той е неръждавейка.
Повечето фирми паралелно с неръждаеми топлообменници произвеждат и котли с алуминиеви топлообменници т.к. алуминия е с по-добра топлопроводимост, освен това при отливането може да се постигне по-голяма контактна повърхност м/у водата и газовете от горенето.(Така например модел МСА 15 на De Dietrich постига температура на изгорелите газове 59 гр. в р-м 80/60).
В БГ виждам че не са много популярни алуминиевите модели заради по-високата цена. Отдавна събирам инфо за тяхната работа, но още не съм срещал човек който да си е купил такъв или да има впечатления от работата на такъв кондензен котел.
gog067, да няма правописна грешка?
1. Изгорелите газове се охлаждат от водата постъпваща в котела - как вода с температура 60°С ще охлади изгорелите газове до 59°С? Аз не мога да си го обясня
2. Не съм запознат точно с конструкциите на моделите от тази марка, но колкото и добра линейка топлопроводимост да има алуминия, самият метод- отливане предполага много по-големи дебелини на стените, което влошава топлоотдаването в сравнение с тънката неръждаема ламарина
3. Наистина алуминият не е подходящ материал за изработка на детайли на кондензен котел, защото самия кондензат е с киселинен характер и много бързо окислява алуминия. Точно затова тръбата на димоотвода , която при конвенционалните котли се изработва от алуминий, при кондензните се прави от пластмаса.
4. Чрез щанцоване и заваряване могат много по-лесно да се получат сложни форми и голяма контактна повърхност, отколкото с отливане
5. Ако наистина е толкова иновативен и скъп този модел, както казваш, колко му е Коефициента на ефективност - има ли разлика от котлите с неръждаем топлообменник и ако няма - защо е цялата дандания?
Това го казвам не за да плюя дадена марка или технология, а да поразсеем малко митове. Иначе няма лошо в това всяка марка да си върви по свой път и да не се копират другите.