Говориш за стария Витопенд100 ли (защото новия май има)? Е, няма друг толкова дървен котел! Орязан отвсякъде заради цена. Хубавите им модели са скъпи и непродаваеми.Първоначално публикувано от espace
Говориш за стария Витопенд100 ли (защото новия май има)? Е, няма друг толкова дървен котел! Орязан отвсякъде заради цена. Хубавите им модели са скъпи и непродаваеми.Първоначално публикувано от espace
старите модели на Vaillant също нямаха датчик за минимално налягане
и стариите / трите версии / , и новия със сигурност нямат датчикПървоначално публикувано от Lazar
Това не е вярно със сигурност. Като се появи eng.Neychev ще коментира повечеПървоначално публикувано от babalugata
ок - говоря за датчик за налягането. може ако иска и да дойде да ми го покаже в уреда - може и да съм се объркалПървоначално публикувано от Lazar
oertly GMR1024 Condens , също няма датчик за налягане. Има за вх. и изх. температура и за критична температура. Предполагам че разчитат на тях.
При старите уреди на Vaillant нямаше датчик за налягане, но имаше два датчика на входа и изхода на топлообменника. Електрониката следеше времето за покачване и температурата на двата датчика. Ако за определено време няма температурна разлика между двата датчика, електрониката регистрира "ниско налягане в ОИ".
eee не е чак такав проблем ,да няма датчик за налягане,като няма налягане (завира) и изклучва при
коя е грешката която изписва и каква е реакцията на уреда ?Първоначално публикувано от eng.Neychev
Първоначално публикувано от trifonov
разбира се че не е голям проблем - наличието му е превативна мярка - тоест котела няма да тръгне да пали, което за мен е по-добре от това да тръгне да работи , да прегрее и след това да изключва.
Здравейте!
На кратко ще Ви изложа проблема, с който се сблъскахме тази зима при отопление с газ за първи път.
Ще се опитам да бъда максимално конкретна.
Сградата е в София, ново строителство, с 5 см изолация на външните стени. Апартаментът, който отопляваме е 85 кв. м. вътрешен, състоящ се от:
- две спални (североизточни) по 12.5 кв. м - във всяка са монтирани по 12 глидера на Ruvex с височина 57 см ( ако не греша това са по 2 кw в стая);
- хол (югозападен) 30 кв.м - там монтирахме конвектор 7 кw;
- баня 5 кв.м - с 5 бр. глидери;
- тоалетна 2 кв.м - няма глидери, но от там минават всички тръби и все едно има подово отопление;
- коридор 9 кв.м. - няма монтирани радиатори.
Или от всичко казано, инсталацията е почти 12 кw - монтирахме кондензен котел "Де Дитрих MCR 24/28". Уж едно от най-добрите котли.
Нанесохме се в апартамента Февруари и одисеята започна - сметката за месеца беше 300 лв или около 380 куб газ. (Първите няколко дни бяхме настроили котлето на 50 градуса температура на водата, конвектора беше настроен на 22.5 градуса а останалите радиатори бяха на положение 5. В хола с конвектора се затопли, но в спалните беше хладно затова за няколко дни увеличихме на 59 градуса котлето и последните дни на февруари го оставихме на 45 градуса. Винаги има разлика между температурата в хола, която е 22.5 градуса зададена на конвектора и спалните, където е по-хладно и радиаторите са с винтили.)
За март сметката е 190 лв със среден разход 8 куб/ден. (Котлето е роботило при 45 градуса зададена температура, а последната седмица 40 градуса)
За април вече сме изключили отоплението и ползваме само вода и котлони, а разходът е средно 2 куб.( 4 членно семейство сме)
Разговарях със техник от София газ, и той казва че разходът съответно сметките са много големи.
Според мен също има някакъв проблем. Не знам настройка на котлето ли е , инсталация ли, но са факт големите сметки и по-ниската температура в спалните. Не казвам, че са студени, но са по- студени от хола.
Моля, дайте съвет как да намалим сметките. Познати с такова котле плащат макс 120 лв за 100 кв. апартамент в най-студените месеци, а на нас само водата ни е 50 лв.
И нещо което пропуснах е, че радиаторът в детката стая е по студен от този в спалнята, въпреки че са еднакви. Тъй като е еднакво топъл по цялата дължина, мисля че не се дължи на обезвъздушаване.
Благодаря предварително на всички, които биха изказали мнението си за разрешаване на нашите проблеми и ни дадете насоки на действие.
Здравей iliana_1102,
Чудя се защо е трябвало да чакаш края на отоплителния сезон, за да предприемеш някакви мерки? Предполагам, че инсталацията ти е изпълнена от строителя, а котела са го слагали Рувекс? Или те са изпълнили и инсталацията. Както и да е - който е слагал котела е трябвало да забележи, че тази инсталация не е за кондензен котел - това е високотемпературна инсталация. Вярно, че тези радиатори са почти 2кВт, но при режим 90/70/20. При режим 50/40/20 мощността им е около 2.3 пъти по-малка, т.е. те излъчват около 870Вт. Същото важи и за конвектора, така че при 50*С на водата ти имаш радиаторна мощност не 12кВт, а около 5.2кВт - по-малка от минималната на котела. Затова в къщи ти е хладно, а плащаш големи сметки защото котелът ти не работи в нормален режим. Освен това системата ти явно не е балансирана хидравлически и затова единия радиатор е по-топъл от другия. При това положение временно решение е едно повишаване на работната температура на водата - ще повиши мощността на радиаторите и котелът ще влезе в нормална работа, но по-късно трябва да се добавят още ребра в спалните - да речем по 5. И да се балансира системата. Много би помогнал един модулиращ стаен термостат, но не съм сигурен дали Де Дитрих имат такива - знам, че те предпочитат да управляват с външен датчик. Ако някой от колегите знае - да каже.
За този котел мод.термостати са два - Easymatic-жичен, и Easyradio-безжичен. И двата са с еднакви функции-управляват по стайна и външна температура посредством промяна на отоплителната крива.Не съм сигурен дали освен модулиране на горелката нямат и функция за у-е на оборотите на помпата.
От гледна точка на икономия на енергия и преди съм споделял че не е удачно Цялото потребление на БГВ в жилището да е вързано към контура за БГВ- пластинчатия топлообменник. Този контур е икономичен за душа в банята, където пусканията са рядко и продължителни. Но разни мивки в тоалетни и кухни където постоянно се пуска вода за по няколко секунди и всеки път котела пали и гасне- това никак не е икономично-тези консуматори трябва да са на обемен бойлер( тук пък лятото се налага да се топли на ток,обикновенно е вързан към отолението).
Поне при мен така стоят нещата, в момента нищо друго не мога да измисля. Ако някой има опит и постижения в икономичното производство на БГВ нека сподели.
Здравей Lazar,
Благодаря ти за бързия отговор! Тъй като съм абсолютен лаик в тази област ще те попитам още няколко въпроса.
Инсталацията е изградена от строителя, който беше монтирал общо 29 глидера за целия апартамент. Останалото добавихме ние по изчисления на техниик от Ruvex, който дори ни е далечен познат. Та той монтира и котлето, след което направиха пуска и всичко било ОК. Няколко пъти споделям за проблемите ни на техника, но всичко се дължало на това, че сградата е нова, влажно било все още, котлето не е настроено правилно. От Ruvex идваха два пъти за да проверяват настройките - и там всичко е ОК. Но е явно, че нещо не е направено както трябва.
Относно съвета ти веднага ще добавим по още 5 глидера в спалните. Но ако те разбирам правилно това ще бъде ли достатъчно за икономична работа на котела при режим 50/40/20 ?
Няма ли да са ни необходими 20 глидера за да достигнем 15 kw работещи около 2.3 пъти по -малко - или 6.5 kw инсталация, при минимална мощност на котела 6.3 kw. ?
Извинявам се за може би глуповатия въпрос, но какво е балансиране на системата хидравлически, и как се прави?
Относно топлата вода температурата е настроена на 45 гр. С качеството и комфорта всичко е ОК, но нормално ли е 2 куб/ден разход на газ?
Здравей, има нещо вярно в това за новото жилище /също и липса на комшии/ , и при мен беше така. Що се касае до пуска и до настройките на котела - при пуска дадоха ли ти някакъв протокол за пуска, или дадоха ли ти гаранционна карта в която да са написани настроиките които са направени на уреда / ако са правени изобщо/. Що се касае за разхода ти от 2 м3/ден - то това е ориентировъчно все едно котела да ти работи за топла вода /БГВ/ около 1 час сумарно на ден.Първоначално публикувано от iliana_1102
Да. Имам настройки на един лист като касова бележка, но аз нищо не разбирам от тях. Имаме и гаранционна карта.
От Ruvex казват, че всичко е наред, но са факт високите сметки.
Най-обективна картина ще имам през новия отоплителен сезон, когато всички се нанесат, но не очаквам някаква фрапираща разлика в разхода. От ляво и дясно имаме съседи, ще чакаме тези под и над нас.
Не мога да си дам логично обяснение как двуетажна къща по 100 кв.м. на етаж в Симеоново със същото котле с малко по-висока мощност - 30 kw плащат макс 200 лв. в най, най, най-студените месеци, а лятото за вода 15-20 лв.???