тази тръба ф16 е достатъчна да захрани радиатор с мощност около 2.5 kW, НО при 70 градуса температура на водата.
тази тръба ф16 е достатъчна да захрани радиатор с мощност около 2.5 kW, НО при 70 градуса температура на водата.
Тоест, ако разбирам правилно, ако при 70 градуса 1 глидер отдава 116w, могат да се захранят макс 21 такива глидера по едно трасе ?Първоначално публикувано от eng.Neychev
А каква е нормалната работна температура на обикновено котле? Ако не се лъжа е 70 градуса, нали така ? И радиатор с каква макс мощност могат да се захранят през тръба с ф16 при работна температура 60 градуса? Дължината на тръбите оказва ли влияние?
Още веднъж благодарности...
Около 20% по-малко - по метода на интерполацията. Как е изпълнена инсталацията - колекторна или попътна?
Всеки радиатор е свързан индивидуално със колекторите. Свързването е предвидено да е едностранно долу-горе.
Поздрави...
Колекторите с каква тръба (диаметър) са захранени и на какво разстояние от котела са?
В момента още няма тръба м/у колекторите и колето, понеже не съм се спрял на котле Иначе котлето е предвидено да е точно над колекторната кутия, тоест разстояние м/у 30 и 50 см. Кухненската мивка е в съседство. Само растоятнието до банята е леко притеснително - тръбата до там е 13 метра по проект... дали 20кв мощност за БГВ ще е достатъчна в такъв случай ?
За БГВ не се притеснявай, само ще трябва да изчакаш докато влезеш под душа . Колекторите ги захранете поне с ф25 от котела (или ф22 мед)
Ами аз например съм с Вайлант 24 kW, но пак трябва да се чака известно време, докато дойде топлата вода!
Няма начин да не се изчаква топлата вода при уреди работещи на проточен принцип.
При Vaillant има функция "Aqua - comfort", но тя е ефективна за тръбен път от уреда до мястото за ползване на БГВ до 1.5 м.
Не забравяй, че уреда започва произвеждането на БГВ в момента на отваряне на крана.
Все пак е необходимо време.
Разбира се, че е така! Просто исках да кажа на n1co, че не бива да се притеснява от мощността за БГВ и изчакването да дойде топлата вода го има и при по-висока мощност на котела.Първоначално публикувано от eng.Neychev
Здравейте,
Поздрави на всички, които пишат във форума. След доста внимателно изчитане на наличната и много полезна информация, все пак бих желал да задам един въпрос към по-компетентните във форума. Предстои ми газифициране на апартамент ново строителство(юг), около 40м2 площ (100-105м3) с двуконтурно конвенционално котле(Bosch ili Vaillant)с параметри 6-20кВ. От прочетеното до момента разбрах, че предвидената по проект мощност на инсталацията ми (3.5кВ), ще е крайно недостатъчна, както за обема на жилището, така и за мощността на котела. Тъй като радиаторите са общо 3 (2 броя+1лира, свързани индивидуално с тръби фи 16) и няма възможност за поставяне на други, тоест ще добавя глидери, бих искал да разбера, дали с наличните тръби ще мога да захраня 2 радиатора*3кВ(+1кВ лира), за да стане около 7кВ общата мощност? Благодаря Ви предварително.
Здравей svetlio_76,
правилно си се ориентирал, точно това трябва да направиш. Тръбите ще са достатъчни.
Здравей и от мен, аз те съветвам и да не поставяш термовентили а само радиаторни вентили.
Здравейте отново, благодаря на Лазар и инж.Нейчев за бързите отговори и съвети, а и за написаното в предните им постове. По последни данни май ще се насоча към котле Bosch, тъй като разликата в цената спрямо Vaillant е около 600лв надолу. Иначе параметрите им изглеждат сходни, предполагам все пак, че Vaillant са по-добри, но ще трябва и с бюджета да се съобразя. Ако някой от форума има някакви наблюдение за Bosch Gaz 3000 W или съвети при инсталирането на газ, бих се радвал, ако може да сподели. Поздрави
за всичко се чака бе хора, са при тока не. Как го пипнеш, веднага те ловиПървоначално публикувано от Ivan19