Страница 51 от 64 ПърваПърва ... 41495051525361 ... ПоследноПоследно
Резултати от 751 до 765 от общо 958
Like Tree2Одобрявам

Газов котел - мнения и препоръки 2010г

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на bobivg
    Тук е от
    Feb 2010

Re:Газов котел - мнения и препоръки 2010г

@svetlio_76
    Не знам какво си прочел и защо мислиш, че проектната инсталация няма да ти върши работа. Моя съвет е да не я променяш предвидената ти мощност си е сметната. Числото което посочваш не е никак малко за апартамент 40м2, които по всяка вероятност е вътрешен с 1-2 външни стени и добра изолация. Според мен правиш ненужни инвестиции.

2.  

3. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2008

Цитат Първоначално публикувано от bobivg
    @svetlio_76
    Не знам какво си прочел и защо мислиш, че проектната инсталация няма да ти върши работа. Моя съвет е да не я променяш предвидената ти мощност си е сметната. Числото което посочваш не е никак малко за апартамент 40м2, които по всяка вероятност е вътрешен с 1-2 външни стени и добра изолация. Според мен правиш ненужни инвестиции.
    Ей от такива съвети свят да ти се завие.......
    Как ще накараш котел дето има минимум топлоотдаване 6 кв. да топлоотдава нормално през 3.5кв. радиатори........
    Аман от разбирачи.
    Не го приемай лично но така си е ............

4. Senior Member Аватара на bobivg
    Тук е от
    Feb 2010

@emil2564
    Приеми, че съм тъп защото ти сигурно си прочел цяла тема и това те прави експерт пък и имаш цели 85 поста което явно е показател, че може бързо и точно да даваш оценки кой е разбирач и кой не е. Както и да е въобще нямам намерение да изпадам в спорове. Ти ми кажи в какво точно се състои твоето предложение при положение, че няма как да осигуриш по-голяма консумация? А, чакай сетих се монтираш 7кв. радиатори така на котела му е ОК влиза си в нормален режим и същевременно човека си отваря прозорците е да може произведената енергия да отиде някъде.
    п.п Много ми е чудно как проектираните инсталации си работят нормално, но ако попаднат в магазина на бай Иван (с прякора 50В/м3) винаги има проблем в проекта.
    п.п. Приеми го лично и по-добре не си прави труда да ми отговаряш приемам, че аз нищо не разбирам и не си заслужава да ми се отговори. Пък и какво ми трябваше въобще да пиша само да дразня лъвовете.

5. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2005

@emil2564
    Приеми, че съм тъп защото ти сигурно си прочел цяла тема и това те прави експерт пък и имаш цели 85 поста което явно е показател, че може бързо и точно да даваш оценки кой е разбирач и кой не е. Както и да е въобще нямам намерение да изпадам в спорове. Ти ми кажи в какво точно се състои твоето предложение при положение, че няма как да осигуриш по-голяма консумация? А, чакай сетих се монтираш 7кв. радиатори така на котела му е ОК влиза си в нормален режим и същевременно човека си отваря прозорците е да може произведената енергия да отиде някъде.
    п.п Много ми е чудно как проектираните инсталации си работят нормално, но ако попаднат в магазина на бай Иван (с прякора 50В/м3) винаги има проблем в проекта.
    п.п. Приеми го лично и по-добре не си прави труда да ми отговаряш приемам, че аз нищо не разбирам и не си заслужава да ми се отговори. Пък и какво ми трябваше въобще да пиша само да дразня лъвовете.
    Eй, браво. Един човек да мисли като мен в този форум. И пак казвам за скептиците. Миналата година по неволя вързах към газов котел 1 радиатор-500х1200 май беше. Човека нямаше пари за повече. Сметките му през зимата си бяха нормални като за отопление на една стая. И аз не мога да разбера какъв е този стремеж котела да не гасне. Вярно е че всяко палене води до загуби но не поради химерно "изхвърляне на газ в атмосферата", а поради продухването на горивната камера, респективно топлообменника със студен въздух при всяко палене. Но все пак след загасване никой котел не пали веднага така, а поне след 3 минути, така че загубите могат да се сметнат за приемливи. Не че, по принцип не съм за преоразмеряване на радиатори, защото това води до по добра конвекция на въздуха в отопляемото помещение и до реална икономия, но сляпо гонене на минимална мощност на котела е малко излишно и според мен.

6. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2008

@emil2564
    Хайде да не се правим на обидени.
    Никъде не съм писал че си тъп. Идеята е че проектантите( имам удоволствието да познавам няколко такива ) са точни хора - даже прекалено. Те смятат необходимото за да се утоплява жилището, но не знаят какво се продава на пазара. Те казват - 40кв. по ....вата с такава изолация... изложение. ..... и ето 3кв. Дотук добре даже прекрасно само че това не е печка духалка да я пуснеш на 1 степен и да топли и поддържа вече стопленото помещение. Тука идват котлите, а те не са маломощни - в смисъл те топлоотдават тези 6 кв когато работят почти постоянно на минимума си. Проблема при човека е в малки размер на жилището(пожелавам му по-голямо жилище) и високите минимуми на отдаване на котлите. Мисля че гледах кондензни котли(дано не бъркам нещо - но преди 6 месеца че и повече си газифицирах жилището) които имаха минимално топлоотдаване около 4кв или може би 4.5кв. Бяха с много добри параметри, но и цената им беше почти двойна на посочения от него БОШ.Те са много добър избор - но всичко опира до финанси.
    Това че имам 85 поста не значи че знам повече - напротив и аз съм се допитвал тук(даже май само това правя). Всички останали приказки за "лъвове" и други животни запази за себе си.
    Тук е форум и в спора се ражда истината, а ти щом не търпиш разумни доводи - не пиши.
    Човека след моя по-горен пост също не е против преоаразмеряването - а тук не става въпрос за преоразмеряване , а за едно нормално оразмеряване, съгласно така упоменатия лотел.
    Относно магазина на Бай Иван - понякога тези хора са по в крак с нещата отколкото новоизлюпените проектанчета дето хал хабер си нямат от действителността, а само формули гледат

7. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Ти ми кажи в какво точно се състои твоето предложение при положение, че няма как да осигуриш по-голяма консумация? А, чакай сетих се монтираш 7кв. радиатори така на котела му е ОК влиза си в нормален режим и същевременно човека си отваря прозорците е да може произведената енергия да отиде някъде.
    Защо трябва да отваря прозорците? Котелът ще бъде изключен от стайния термостат щом е достигната зададената стайна температура и няма да включи преди да е спаднала с 2° примерно. Едно е обаче да изключи при достигане на стайната температура, съвсем друго е да изключва 10 или 20 пъти докато я достигне. Моите наблюдения са, че когато мощността на инсталацията е приблизително равна на минималната мощност на котела, то изключването на радиатори с цел икономия не води до такава, а води само до понижаване на общата температура в жилището и занижаване на комфорта. Тогава в пълна сила важи поговорката "Икономията е майка на мизерията". Радиатори могат да се изключват само в големи жилища и сгради. Термоглави също не е добре да се слагат в такива случаи

8.  

9. Moderator
    Тук е от
    Aug 2006

Цитат Първоначално публикувано от espace
    Eй, браво. Един човек да мисли като мен в този форум. И пак казвам за скептиците. Миналата година по неволя вързах към газов котел 1 радиатор-500х1200 май беше. Човека нямаше пари за повече. Сметките му през зимата си бяха нормални като за отопление на една стая. И аз не мога да разбера какъв е този стремеж котела да не гасне. Вярно е че всяко палене води до загуби но не поради химерно "изхвърляне на газ в атмосферата", а поради продухването на горивната камера, респективно топлообменника със студен въздух при всяко палене. Но все пак след загасване никой котел не пали веднага така, а поне след 3 минути, така че загубите могат да се сметнат за приемливи. Не че, по принцип не съм за преоразмеряване на радиатори, защото това води до по добра конвекция на въздуха в отопляемото помещение и до реална икономия, но сляпо гонене на минимална мощност на котела е малко излишно и според мен.
    Моя опит /частен/ показва съвсем друго. След първата зима увеличих размера на радиаторите с 50%. Следващата зима плащах по-ниски сметки, въпреки увеличението на газта и температурата в стаите е била поне с 2-3 градуса по-висока. Котела ми стои на абсолютния си минимум като мощност зададена от копчето, датчика му за водата не прескача 55о и в стаите е 23-25о.
    100-процентово поддържам теорията за високи сметки при малко радиатори, която при мен беше доказана на практика.
    Тази година смятам да увелича ребрата в едната стая, в която все още температурата не ми харесва, пък и без това все още съм много под минимума на котела.

10. Тук е от
    May 2009

При мен при малко инсталирани радиатори се получи следната ситуация. Котела командван от стайния термостат се опитваше да стопли при което по цял ден работеше на 75 градуса /максималната му температура/. В стаите беше студено, а котела се пънеше постоянно. След увеличаване на радиаторите от примерно 20 лева предния ден сметката ми стана 12 лева за следвашия. Температурата се повиши до зададената и котела си намали и дори взе да изключва.
    Това обаче е при ситуация със стаен термостат и невъзможност да се достигне желаната температура.
    Мисля, че ако радиаторите са достатъчни за да отопляват обена и да покриват загубите котела и да изключва и да не изключва се тая. Разхода му ще е се един и същ почти.
    Моя котел Вайланд има 99 параметъра с който може да се регулират разни величини но в великата фирма която ги продава немали и хабер за тез неща май.

11. Senior Member Аватара на bobivg
    Тук е от
    Feb 2010

Цитат Първоначално публикувано от emil2564
    Тук е форум и в спора се ражда истината, а ти щом не търпиш разумни доводи - не пиши.
    Ми виж си предния пост за какво точно искаш да спорим, а и къде видя доводи в него ? За това от какво ти се вие свят или за това аз аман разбирач ли съм или само аман?

За да не съм и аз като теб offtopic та по темата.
    Според мен реализирана икономия за която говорите се дължи на това, че променяте режима на котела примерно при @ lazarus18 Твода.=55 градуса което е добре ако котела е кондензационен, но ако не е? Тези занижени параметри на водата водят до повишаване на КПД-то на котела и един вид превръщането му в псевдо кондензационен ,но как ще се отрази на живота му аз не бих се ангажирал да прогнозирам?
    Само по себе си увеличаването на радиаторите води до повишаване на инертността на системата и увеличаване на температурната амплитудата в помещението което е предпоставка за увеличаване на разхода, но явно това не е достатъчно за да компенсира по-високото КПД.
    Искам да ви задам още един въпрос как така до сега никой производител на котли не се е сетил за този проблем и не е поставил ограничение за минимална мощност на консуматорите (поправете ме ако греша)? Във водоохлаждащите системи където е проблем честото включване и изключване на компресорите решението е намерено отдавна с минимален обем на водата в инсталацията и съответно такова решение би било по-елегантно и имало и тук същия ефект, но факта, че не се поставя изискване нито за минимална инсталирана мощност нито за обем на водата в инсталацията ме навява на мисълта че това не е необходимо.
    п.п Никъде не съм казал, че съм против преоразмеряването стига да е в разумни граници за мен от 3,5кв (в които пак има запас) на 7кв не е такова.
    п.п.2 @ lazarus18 котела ти кондензационен ли е? Забелял си осезаемо намаление в броя включвания на котела?

12. Moderator
    Тук е от
    Aug 2006

п.п.2 @ lazarus18 котела ти кондензационен ли е? Забелял си осезаемо намаление в броя включвания на котела?
    Не е. Ariston UNO 24 MFFI. Изобщо не го следя кога и за колко се включва. Топло ми е, сметките са поносими, нямам проблеми с топлата вода.

13. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Само по себе си увеличаването на радиаторите води до повишаване на инертността на системата
    @bobivg, извинявай, но не съм съгласен с това. Напротив - увеличаването на мощността на системата много бързо снижава инертността и, защото много бързо се достига желаната температура. Както знаем съвременните радиатори и тръби са с много малко воден обем, така че за минимално(незабележимо) повишаване на обема на системата получаваме голямо повишаване на мощността и оттам - бързо действие, т.е. - малка инертност.
    Болшинството от съвременните котли са с неръждаем топлообменник и никой производител не е предявил желание за работа на котела на максимална температура. Напротив - европейските директиви са за ограничаване на максималната работна температура - докато преди беше 82-85°С, сега ограничението падна на 75°С и това все с цел икономии и борба с глобалното затопляне.
    Изискванията за минимална инсталирана мощност не се дават от производителите на котли, защото това че инсталацията трябва да е по-мощна от котела си е азбучна истина и не е валидно само за газовите котли - дори за котлите на твърдо гориво важи с още по-голяма сила заради тяхната инертност. Това е все едно на един автомобил да му сложиш малък радиатор!
    Много сме обсъждали това, че с бума на строителството много често инвеститора залага малки мощности за инсталиране, като сметките се правят за -10°С (и по-малко дори), вместо за -18°С да речем. При денонощно отопление с ТЕЦ (както едно време в целия блок) сметките за радиаторите са едни, но при индивидуално отопление с газов котел, с възможност за управление на температурата в помещенията сметките за радиаторите трябва да са съвсем други. Мощността им трябва да доста по-голяма от топлозагубите на помещенията за по-бързо достигане на зададената стайна температура и по-голям комфорт. Ако топлозагубите в едно жилище са 3,5кВт наистина, то най-добре е да се търси котел с такава минимална мощност, но ако се избере по-голям котел, много по-правилно е да се съобрази с него и радиаторната мощност , отколкото да се впряга кон в детска количка. Много по-добре е бъвзо загряване и изключване за по-дълго време, отколкото постоянно палене и гасене на котела. Мисля, че eng.Neichev беше дал линк към едно изследване на руски учени за влиянието на времето за затопляне на едно помещение за икономията на енергия - сега нямам време да го търся във форума.

14.  

15. Member
    Тук е от
    Oct 2009

Май доста интересни дебати съм изпуснал във форума !

16. Тук е от
    Sep 2010

Здравейте,

предварително искам да кажа, че започнах да чета форума от началото, но е доста информацията и ми трябва малко време. Затова междувременно ви пиша от какво имам нужда и ще съм ви много благодарен ако някой ми даде съвет и помогне.

Предстой ми изграждане на газова инсталация в апартамента ми. Става дума за ново строителство, има си изолации, ПВЦ дограма и не съм на първи или последен етаж. Апартамента е около 100 кв. метра - дневна и 2 спални. Желанието ми е да ползвам газта за отопление през зимата и за топла вода за битови нужди. Освен това искам да имам и ел. бойлер, който да ползвам лятото за топла вода (все още не знам дали е ефективно да се ползва газта лятото само за загряване на топла вода или да се ползва ел. бойлер). Все пак като алтернатива е добре да има ел. бойлер. В последствие разбрах, че има и комбинирани бойлери който са част от газовата инсталация, но могат и отделно да работят на електричество. Та посетих 2 фирми и това което ми казаха е следното:

1. В първата фирма направиха ми цялостна оферта за около 6000 лв (всичко от до). Предложиха ми кондензен котел 24кв ДеДитрих. Ел. бойлера се монтира отделно и просто се свърза с инсталацията и се пуска и спира когато има6 нужда от него. Котлето дококото разбрах няма нужда от бойлер и работи като "проточно". Да спомена че котлето е около 3000 лв.

2. Във втората фирма нещата стояха по съвсем различен начин. Казаха ми, че за да се ползва ефективно кондензния котел трябва да има подово отопление. Човека от фирмата ми каза, че в моя слувай не е необходимо такова и за това ми предложи обикновен газов котел марка Имергаз за около 1300. Фирмата предлага и Висман, които са по-скъпи, но той ми предложи италианските Имергаз. Котлето пак работи като проточен бойлер, но към цялата инсталация може да се монтира и отделно бойлер който да работи и на електричество.
    Тъй като мивката в кухнята е малко далече от котлето, докато потече топлата вода ще трябва да мине известно време, което не е много приятно. За това ми предложиха и друг вариант. По-евтино котле и по-скъп бойлер. Котлето затопля водата в бойлера (става дума за вода за витови нужди само), т.е. от него отпада "механизма" за проточното затопляне на водата за битови нужди. Освен това се прави система с рециркулация която следи температурата на водата за битови нужди и когато падне под определено ниво се загрява. За това бойлера е малко по скъп тук (но и не е малук около 150 л). Това с рециркулацията ми звучи добре тъй като като пуснеш кранчето веднага ще имаш топла вода.

Мисля да посетя още 1-2 фирми тия дни. И все пак:
    1. Какво мислите в моя случай имам ли нужда от кондензен котел? Бихте ли ми препоръчали нещо друго евентуално.
    2. Какво мислите за Имергаз - цена, качество?
    3. Тази система с рециркулация как ви се струва? Казаха ми че това постоянно следене на темрературата няма да се отрази много на крайната цена на газ. Можело да се регулира на време или на определена температура да работи.

Много ви благодаря предварително

17. Тук е от
    Sep 2010

Здравейте, имам нужда от малко помощ...обръщам се преди всичко към Lazar с няколко кратки въпроса. разбира се, ще се радвам на всякакви препоръки...

Та, от няколко дни съм с монтиран газор котел Имергаз Еоло Стар 23 KW - двуконтурен, конвенционален в апартамент 90 кв.м. Монтиран е и е настроен от фирма АмаксГаз. Въпрос е:
    1. какви са нормалните настройки за температура на санитарна вода, за нормално ползване от 2-3 човека - в момента е 42 градуса (най-вероятно зависи от много неща, но все пак)
    2. температурата на водата за отопление е настроема на 65 градуса - нормално ли е и по скоро каква температура не се препоръчва да се надвишава.
    3. бих желал да поставя и стаен термостат (не ON/OFF), a такъв който да модулира мощността (без него мисля, че системата не е съвсем завършена...). Проблема е, че всичко вече е боядисано и няма как да положа кабел за термостат. Остава вариант безжичен такъв, та въпросът ми е има ли ефект от такъв или да мисля начин да прекарвам жичен?

Всякакви мнения ще са ми от полза, защото все още съм лаик по отношение на газовото отопление.

Поздрави..ще следя темата с интерес.

18. Тук е от
    Apr 2005

Здравейте,

след известа пауза в проекта вече идва време да избирам и инсталирам газово котле в апартамента (бях писал няколко страници по-напред в темата.)

Сега имам един интересен въпрос най вече към Лазар, защото той инсталира Бош а и разбира се към всички други. Мощността на системата която ще се постигне след увеливачаване на ребрата ще е около 9 квт. Харесал съм си котлите на Бош. Логичният избор би следвало да е модела 6-18 кВт. Това което ми казаха от фирма партньор на Бош в София обаче е че на котела 10-24 кВт може с настройките от по-малкия брат да се свали долната граница до 6 кВт като в този случай се запазва предимството от по-голяма мощност при производството на БГВ.

Въпроса ми е вярно ли е това твърдение и да рискувам ли с 10-24 или да вземам 6-18? Рзликата в цената от о/о 200 лв не е от значение в случая.

Поздрави

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 51 от 64 ПърваПърва ... 41495051525361 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Газов котел - мнения и препоръки 2012
    От eng.Neychev във форум Отопление
    Отговори: 849
    Последно: 01-01-13, 08:39
  2. Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г
    От zhivko83 във форум Отопление
    Отговори: 805
    Последно: 02-01-12, 08:36
  3. Газов котел - мнения и препоръки 2009г
    От Saint във форум Отопление
    Отговори: 821
    Последно: 30-12-09, 00:43
  4. Газов котел - мнения и препоръки 2008г
    От karim във форум Отопление
    Отговори: 115
    Последно: 26-12-08, 01:34
  5. Газов котел - мнения и препоръки 2005-2007г
    От lsabg във форум Отопление
    Отговори: 151
    Последно: 16-12-07, 19:04

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе