Страница 53 от 64 ПърваПърва ... 343515253545563 ... ПоследноПоследно
Резултати от 781 до 795 от общо 958
Like Tree2Одобрявам

Газов котел - мнения и препоръки 2010г

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
 1. Senior Member
  Тук е от
  Sep 2005
  Мнения
  1,408
  #781

  Re:Газов котел - мнения и препоръки 2010г

  Тц, тези изнесени управления с които работя поемат изцяло контрола в/у котела - нито бутони, нито потенциометри по котела работят. Температурите се променят само от термостата.

 2.  
 3. Moderator Аватара на Lazar
  Тук е от
  Aug 2005
  Живее в
  Варна
  Мнения
  5,024
  #782

  Re:Газов котел - мнения и препоръки 2010г

  Съгласен съм, че при всяка марка и модел е различно и пропуснах да го спомена сега, но друг път сме го говорили. Точно за това няма универсални модулиращи термостати, които да стават на всяка марка. При Вайлант и Бош, върху които имам наблюдения, функциите на бутоните от панела на котела се запазват, а стайният термостат само дава допълнителни възможности.

 4. Junior Member
  Тук е от
  Sep 2010
  Мнения
  24
  #783

  Re:Газов котел - мнения и препоръки 2010г

  Цитат Първоначално публикувано от espace
  Спокойно, и при безжичния термостат котела си модулира. При твоя модел може да се програмира с каква мощност да стартира, каква да достигне и за колко време да го направи. Дори да достигне максимална мощност, пак я сваля при достигане на зададената температура на водата. Регулируем параметър е и времето за запалване след изгасване.
  Сега се зачетох в книжката към котела и разбрах, че са направени следните настройки:
  - мощност на отоплението: минимална мощнос 0% Imax до 60% Imax, максимална мощност 0% Imax до 99% Imax. Заводската настройка е на максималната мощност в режим отопление.
  - Достигане на максимална мощност - може да се избира от 0 до 10 минути. Заводската настройка е на 10 минути.
  - Времеви интервал между включванията - от 0 до 10 минути. Заводската настройка е на 3 минути.

  Минимална или максимална мощност? Може би максимална, а чрез термостата котлето ще я променя и регулира???
  Добре ли е времето за достигане на макс. мощност да е по-дълго?
  Предполагам, че е най-добре да оставя настройките както са...или? Знам, че зависи от много фактори и въпроса ми сигурно не е съвсем котректен, но все пак....Опитвам се да си обясня като цяло принципите..другото ще го наглася по метода проба-грешка

 5. Member
  Тук е от
  May 2010
  Мнения
  347
  #784

  Re:Газов котел - мнения и препоръки 2010г

  Здравейте отново,
  От днес започнах да мисля вече за закупуването на жичен термостат за моя Вайлант 20, но имам следната дилема.
  Запознат съм бегло със възможностите, който предоставя Калорматика, НО преди да дам общо 320 лева /276 плюс 30-тина за монтаж - поне така ми каза сервизният, че той трябва Задължително да го монтира???/ вие да ме посъветвате за следното:
  Необходим ли ще е термостата при полужение, че имам син на 1.5 год. и съпругата е със него постоянно в къщи поне за тази предстояща зима???
  Ще мога ли да се възползвам напълно от неговите предимства т.е. ще се постигне ли икономия при полужение, че се очертава цяла зима да се поддържа твърдо 24 часа в денонощието температура от 21-23 градуса без промяна???
  Възоснова на отговорите Ви - да отложа ли тая не малка от финансова гледна точка инвестиция сега поради по-горе посочените причини с цел бъдещо изръсване или да правя изръсването сега, но при полужение, че се реализира икономия при поддържане на постояна температура във стаите 24 часа в денонощието???

 6. Moderator Аватара на Lazar
  Тук е от
  Aug 2005
  Живее в
  Варна
  Мнения
  5,024
  #785

  Re:Газов котел - мнения и препоръки 2010г

  Колкото повече се ползва котела, толкова по-бързо се изплащат инвестициите. По какъв друг начин смяташ да поддържаш постоянна стайна температура?

 7.  
 8. Member
  Тук е от
  May 2010
  Мнения
  347
  #786

  Re:Газов котел - мнения и препоръки 2010г

  Цитат Първоначално публикувано от Lazar
  Колкото повече се ползва котела, толкова по-бързо се изплащат инвестициите. По какъв друг начин смяташ да поддържаш постоянна стайна температура?
  Знам, че пак ще си ти, за което ще благодаря.
  Та да разбирам, че трябва си сложа още тая зима термостата??? Този път не си се обосновал, въпреки че си го правил доста преди това във обобщен вариант, но все пак ще се радвам ако ми разясниш подробно дали ако карам без термостат и поради постояната температура, коята трябва да поддържам и ненужното ми към този момент програмиране по-ниски температури щото няма никой вкъщи ще е по-скъпият вариант, от този сега да инвестирам 320 лева и да очаквам икономии???

  Поздрави

 9. Junior Member
  Тук е от
  Sep 2010
  Мнения
  41
  #787

  Re:Газов котел - мнения и препоръки 2010г

  Обръщам се към специалистите за мнение за избор на котел на газ. Ще посоча някои данни сигурно, може би недостатъчно, но все пак. Насочил съм се към марката WOLF, а модела е CGB35. Ще отоплявам къща или казано по друг начин нетна площ от около 220 кв. м., обем около 560 куб. м., брой на глидерите 258 модел GLOBAL MIX 600 mm. Къщата е с изградена много добра топлоизолация (фибран 5 cm, дървена дограма - стъклопакет, на първи етаж има поставена каменна и дървена облицовка на стените, изолация на покрива сътояща се от 5 cm фибран и около 12 cm каменна вата облечени в дървен пакет. Съществуващо котле на твърдо гориво VIADRUS U22 с номинална мощност 40.7 kW.
  От практиката до сега мога да споделя следното:
  Непрекъснато се отоплват първи и втори етажи и стълбище или около 124 кв. м.
  През по студените зимни месеци температурата на водта е в диапазона 55 - 66 градуса, през преходните месеци Октомври, Ноември, Март и Април температурата е в диапазона 50 - 56 градуса. Поддържана стайна температура в диапазон 22 - 24 градуса. Наличие на обемен 200 л бойлер.
  Възнамерявам обаче след инсталиране на газово котле да отоплявам постоянно и трети етаж, а понякога и приземния т.е. общата площ написана по горе. Трети етаж е с пллощ около 56 - 65 кв. м., а приземния около 45.
  Ще бъда благодарен за Вашето мнение и препоръки при избора на котел.

 10. Junior Member
  Тук е от
  Sep 2010
  Мнения
  41
  #788

  Re:Газов котел - мнения и препоръки 2010г

  Някои ще има ли възможност да помогне в избора на газово котле. Отдавна не е коментиран въпроса. Вече има повече натрупан опит, повече доволни и недоволни, от там и по точни преценки, препоръки и мнения.
  Може да съм пазакъснял, но при мен газта идва чак сега.

  Виждам, че има доста специалисти сред нас, нека темата не се забравя, мисля, че все още не е изчерпана.

  Благодаря на всички отзовали се.

 11. Junior Member
  Тук е от
  May 2009
  Мнения
  51
  #789

  Re:Газов котел - мнения и препоръки 2010г

  Не знам какво очакваш да получиш като информация. При така описаната инсталация и температура на водата ти явно е доста качественно и добре изпълнена. Направил си си добре изолирана къща с ниско температуран инсталация. Какъвто и котел да вземеш би трябвало да нямаш проблеми. Може да помислиш за кондензен но пък там имало проблеми с алуминиевите радиатори /така се говори/. През по голямата част от времето ще работи в кондензен режим и може би ще ти се възвърне инвестицията.
  Аз ползвам един ваиланд TurboTEC Pro 8-24 конвенционален за подобна квадратура и съм доволен. Преди бях с виадрус U22. Имам и 200 литра обемен боилер. Абе случката много прилича на твоята само дето съм в Варна и тук би трябвало да е по топло /изключвам миналата зима/. Няма какво да се говори, с газта съм си спокоен, че и да ме няма в къщи всичко ще е наред.
  Аз нямам и изолация към покрива защото последния ми етаж не е завършен и предполагам, че там има огромни загуби. Иначе другата ми изолация е като твоята.

  Ако нещо конкретно те интересува? Сметките ми за студените месеци при поддържане на 21 градуса и цена 0.74 за куб бяха 300-350 през преходните по 100.

 12. Junior Member
  Тук е от
  Sep 2010
  Мнения
  41
  #790

  Re:Газов котел - мнения и препоръки 2010г

  Мисля си за марката WOLF или De Dietrich дали да са 35 kW или 25 kW. Коя ли е по добра? Иначе това, което казваш е така вярвам ти сметките са приемливи. Едва ли обаче в Банско ще бъде така. В момента цената на газта е 1.35 лв за куб. метър.

  И какъв е проблема при комбинация конденс котле с алуминиеви радиатори, защото при мен ще бъде така?

  Поздрави.

 13. Junior Member
  Тук е от
  Sep 2010
  Мнения
  41
  #791

  Re:Газов котел - мнения и препоръки 2010г

  Всъщност параметрите и на двете марки са едни и същи, но дали работата, консумацията, електрониката, управлението взети заедно ще управляват котела еднакво и за двете марки?

 14. Moderator Аватара на Lazar
  Тук е от
  Aug 2005
  Живее в
  Варна
  Мнения
  5,024
  #792

  Re:Газов котел - мнения и препоръки 2010г

  Точно за тези 2 марки лично аз нямам опит и не мога да ти кажа нищо. За 220кв.м. 25кВт са на ръба - може би е по-добре 28 или 35кВт, но ти си знаеш дали ще се отопляват през цялото време. Ако смяташ да запазваш Виадруса за резерв, може да се направи така, че да работят в паралел в студено време и при пълна къща. Малкият котел ще е по-икономичен в преходните периоди и при частично ползване на къщата

 15. Junior Member
  Тук е от
  May 2009
  Мнения
  51
  #793

  Re:Газов котел - мнения и препоръки 2010г

  Не знам за това защо не е добре алуминиеви радиатори и кондензен котел, помня че наколко фирми ми казаха, че не е. Най-твърди бяха от газконфорт представителите на ваиланд "Ако няма да сменяш радиаторите забравяме за кондензен котел". Може да им звъннеш да ги поразпиташ така по от далечко. Отделяли нящо радиаторите при ниска температура което после прецаквало топлообменика на котела.
  Относно големината на котела зависи колко минимално очакваш да консумираш. Понеже 35кв ше е сигурно с 12кв минимална а 24 ще е с 8 ако се очаква да влиза котела в минималната /а то мисля, че се очаква при твоята яка изолация/ ще е по неикономичен. От друга страна пък инсталираната ти мошност е сериозна така, че.
  Твоите радиатори при делта t 60 ги дават 181 при 50 142 при твоето положени е както казваш че ползваш 55градуса вода то няма и 35 делта t и я останат 100w на глидер. При всичките постоянно работеши ще влезеш в 24кw, а те едвали ще работят постоянно, вероятно има термоглави. Аз нбих заложил на по малкия /ама то това на чужд ртъб/.

  За електрониката ти много ти е голяма къщата, различни етажи, как мислиш да го караш този котел. Ако ще в с стаен термостат трябва да ти е много балансирана системата и голяма еднаквост в нуждите на всички живущи. Аз за сега съм така ама утре детето като се върнр от училище и каже в моята стая искам баня ще сменям системата /то аз вече минах на термопомпа де и газта само за големия студ/. Ако ще е с поддържане на температура на водата а консуматорите ще си вземат своето тогава тя страшна електроника трябва да поддържа една температура на водата, сигурно секи производител много усилия е вложил да я поддържа по негов си начин

  Този които ти е правил инсталацията явно си е разбирал от работата, защо не го впрегнеш пак да мисли и да посмята.

  Като съм се замислил на темата отопления да не си помислиш, че нещо разбирам, аз съм консуматор. Дано да се появят знаещи да внесът яснота /ако са останали още хора дето се занимават с газификация/

 16. Junior Member
  Тук е от
  Sep 2010
  Мнения
  41
  #794

  Re:Газов котел - мнения и препоръки 2010г

  Благодаря. Аз също като теб съм консуматор, но нали всички четем по малко и все пак опит, някакви виждания и т.н.
  Ще се обадя да попитам. Наистина радиаторите няма да са натоварени изцяло това са 4 етажа, а аз т.е. семейството живее на два, което ще рече 125 кв. метра или 170 глидера + бойлер 200 л.
  По някога обаче на човек му се иска да се разположи да е топло на всякъде, пък и родата е голяма, имам предвид братовчеди баджанаци, балдъзи и зимата идват често. Не че съм хотел, ама нали са рода няма как.
  Досегашната инсталация е изградена от Рувекс. Доволен съм... вече около 5 години.
  Параметъра най ниска мощност и на WOLF и на De Dietrich е еднаква 8 kW. Това е, което пише по спецификациите. На практика незнам дали е вярно. Но може би везната ще наклони към 25 kW, хубаво е да се чуят още мнения.
  Поздрави.

 17.  
 18. Junior Member
  Тук е от
  May 2010
  Мнения
  17
  #795

  Re:Газов котел - мнения и препоръки 2010г

  Здравейте отново, някой по-запознат от форума дали би могъл, да ми препоръча фирма(с качествено обслужване) в София за закупуване и инсталация на котле Бош. Благодаря предварително.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 53 от 64 ПърваПърва ... 343515253545563 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

 1. Газов котел - мнения и препоръки 2012
  От eng.Neychev във форум Отопление
  Отговори: 849
  Последно: 01-01-13, 07:39
 2. Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г
  От zhivko83 във форум Отопление
  Отговори: 805
  Последно: 02-01-12, 07:36
 3. Газов котел - мнения и препоръки 2009г
  От Saint във форум Отопление
  Отговори: 821
  Последно: 29-12-09, 23:43
 4. Газов котел - мнения и препоръки 2008г
  От karim във форум Отопление
  Отговори: 115
  Последно: 26-12-08, 00:34
 5. Газов котел - мнения и препоръки 2005-2007г
  От lsabg във форум Отопление
  Отговори: 151
  Последно: 16-12-07, 18:04
SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе