А бе при кондензните може и да е малко по-добре положението - ARISTON GENUS PREMIUM нали е такъв. Имаш ли данни за него?
А бе при кондензните може и да е малко по-добре положението - ARISTON GENUS PREMIUM нали е такъв. Имаш ли данни за него?
И аз така мисля,
GMR 1024 -oertly, 24 кВт кондензен при палене продухва само 2 секунди, а при гаснене вентилатора спира мигновенно,това ме навежда на мисълта че загубите би трябвало да са незначителни.Не съм срещал подобна информация, но ще потърся.
Здравейте,
gog067 доколкото знам котлите са ни еднакви, но под различни марки. Аз съм с ДеДитрих MCR 24/28 MI. Термостата ми има два режима на работа: он/офф и "пропорционален на времето", като втория се препоръчва при отопление с радиатори. Като е зададена настройка "пропорционален на времето" термостата управлява много странно котела: включва го за 2мин и 4мин почива и така нон стоп. Искам да кажа, че термостата изключва котела, а не че котела изгасва поради прегряване. А кога режима на термостата е он/офф: котела работи 10-15мин, почива 30-40мин. При двата режима съм засичал разхода при едни и същи външни и вътрешни температури: при "пропорционален на времето" разхода е +1,5м.куб за 24ч. С една дума искам да кажа, че тези 1,5м.куб са отишли през комина от честите включвания и изключвания
tokata, благодаря, това е много ценна информация. Точно за такава информация ме питаше колегата Боби - наблюдение върху една и съща система, при едни и същи условия цифрово как се отразява честото включване. Ще го сезирам . Като каза +1,5куб газ, кажи точните цифри - например 5+1,5 или 15+1,5?Първоначално публикувано от tokata
Освен това искам да обърна внимание на всички, че в случая става дума за кондензен котел, при конвенционалните влиянието на режима "цък-цък" би трябвало да е още по-осезаемо върху разхода.
Това е много интересна и интригуваща информация, НО аз ще споделя следното мое наблюдение.
Тук за пореден път Вайлант пак се отличава и то пак в отрицателен аспект:
Оригиналният термостат на Вайлант - Калорматик в частност моя 360 F има функция Z/A с настройки "0"- двуточков режим и "1" - аналогов режим /при последният Калорматика изчислява с колко точно да нагрее водата за да достигне зададената стайна темп. примерно 57 гр. докато при "0" винаги дава команда 90 гр./.
Впечатленията са ми следните:
Когато е в режим "0", пълна мощност котела работи 5-6 мин. и толкова почива, а когато е в режим "1" котела работи доста повече между 10-15 мин. и също толкова почива.
При многократни засичания 100% съм установил, че при по-дълговременият режим на работа и почивка - функция "1" /по малко паления за час/ разхода ми е между 1-2 куб. повече на 24 часа. Тази функция е доста интелигентно софтуерно изобретена, НО не мога да си обясня защо за пореден път при мен се получава обратният ефект .
Поздрави.
Токата , смятал ли си колко е разликата , като време за 24 часа ? Работата е една и съща , това е ясно
Ако вземем за база 200 куб м / месец и 7 % загуби , то средно 15 куб м е загубата ?
tokata много благодаря за информацията.
Аз съм тоя любопитко дето търсеше цифрово изражение на ефекта. Сподели само колко е било общото количество газ.
При по-меко време /около и над +5гр./ разхода е 6 куб.м. При -14гр разхода беше 8,5 - 9 куб.м. Като тези "+1,5 куб.м" са константа, без значение дали външната темп. е +5гр или -10гр.Първоначално публикувано от Lazar
zhivko83, 30 дни x 1,5 куб.м = 45 куб.м преразход.
Разходът е следния:
декември 2010: 174 куб.м;
януари 2011: 199 куб.м;
февруари 2011: 167 куб.м.
ARISTON GENUS PREMIUM 35 : Загуба при спиране -0,1 - 0,2%; Загуба на равнището на дима горелка в действие - 1,7 - 2,0%
Токата , моя въпрос е дали в двата режима котела работи еднакъв брой часове и този 1,5 куб м разлика , дали идва само от честия он / офф ? Или в режима по време , котела работи 1 -2 часа повече и загубите от он / офф не са чак толкова големи .
Първоначално публикувано от velchev
И ето ни пак пред старата дилема:
Как е по-икономично-котела да работи на по-голяма мощност, и по-бързо да достига зад.температура и да изключва, или на по-малка мощност но по-продължително време.(изключвам варианта котела да изключва по прегряване).
JKanchev,
мисля че пропорционалния р-м е за по-голям конфорт-по-малки колебания на температурата на помещението.Но реално имаш по-продължителна работа на котела за едно денонощие.
Извинявам се че се включвам но ще споделя някои свои наблюдения.Сложих програматор „милукс”.Програматора е по-различен от обикновен термостат.около зададената стайна температура започва да изпълнява 15 минутни цикли.В един случай работи 2 минути почива 13, в друг работи 5 почива 10 но може да работи 10 и да почива 5.Извън този диапазон от +,- 0,3 градуса се държи като обикновен термостат , спи докато стайната спадне до зададената по-ниска ( при преминаване на нощтна температура примерно) или работи нон стоп докато повиши стайната температура до зададената по-висока. Примерно сутрин след проветрение .Явно създателите на програматорите им дават някакъв „ акъл” но за съжаление няма достатъчни описания за това.Имам и друго наблюдение над RKR18, в рамките на три градуса ( когато имитирам работа на термоглава, тоест рязко затворя един радиатор ) котела малко умува и игнорира до три градуса зададената от мен температура , тоест сам си повишава температурата на водата и се стреми да не се изключи.Когато после след часове рязко отворя същия радиатор котела сам сваля температурата на водата с три градуса и продължава да работи без да изключи.( това е при управление без термостат). При същата процедура с два радиатора вече се изключва по защита.
МИСЛЯ ЧЕ Е РЕДНО ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА КОТЛИ И НА ПРОГРАМАТОРИ ДА ДАВАТ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА СОФДУЕРА КОЙТО ВЛАГАТ В ПРОДУКЦИЯТА СИ.ТОВА МИСЛЯ Е ПРАВО НА ПОТРЕБИТЕЛЯ В РАМКИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ НО МАЙ НАС БЪЛГАРИТЕ ПАК НЕ НИ ВКЛЮЧВАТ В СМЕТКАТА !
Аналоговият режим, би довел до по-голяма икономия, само ако имаш инсталирана достатъчна мощност.Първоначално публикувано от JKanchev
Когато е в режим "пропорционален на времето" работи с 1 до 2 часа повече от режима "он/офф", при който котела работи 8 часа.Първоначално публикувано от zhivko83
Ако приравним броя часове при двата режима , излиза еднакъв разход , а преразхода от палене и гасене не е чак толкова голям ??? Просто пропорционалния режим ти е по - неизгоден , заради повечето часове работа .Първоначално публикувано от tokata