Буфер би имал положителен ефект, ако котелът е с голяма мощност - така той ще включва по-рядко за да доподгрява буфера. Но нали предимството на газовия котел е в модулацията и управлението на горивния процес? Освен това къде да му търсиш място на един буфер 500л в един апартамент? Иначе - да много по-добре, отколкото да плащаш големи сметки.

, но за жена ми са идеални, така че правя компромис и ходя у дома по къс ръкав, за да и е комфортно на нея. Сметките ми тази година за зимните месеци не надвишават 140 лв., но наистина поддържаме по-високи градуси само, когато сме си у дома, иначе програматорът поддържа 18 градуса. Аз искам да отбележа един недостатък на стационарно закрепения програматор - той следи температурата само в едната стая. По съвет на инсталотора го поставих в най-обитаваната стая - всекидневната, но тя е южна и по мои наблюдения с най-малко топлозагуби. Докато другите две са северни и с по-големи топлозагуби. Те са по-малки като квадратура и много бързо се стоплят, но когато програматорът изключи котела и по-бързо изстиват. Така че се получава - във всекидневната температурата комфортна, а в спалните с 3-4 градуса по-ниска. Засега не ми е проблем, защото наистина прекарваме повечето време във всекидневната и в спалнята само спим, но ако има дете..... Сигурно ще пробвам съветите, които получих тук - да намаля термоглавата във всекидневната под зададената температура на програматора (всеки радиатор във всяка стая има и термоглава, които сега са сложени на 5), докато в другите стаи си остане на 5, или да си купя безжичен програматор, който да местя с мен в стаята, в която отивам. Просто исках да спомена, че различните топлозагуби в различните стаи също не се вземат впредвид при проектирането на инсталацията и избора на котел и радиатори. Така или иначе съм решил да увелича радиаторната мощност, без допълнително разкъртване, като сложа панелни радиатори 33 в спалните, но тъй като е свързано със средства, а и не знам какво да правя със използваните тип 22 след като ги заменя. Иначе съм доволен от сметките и получения комфорт на отопление с изключение на неудобството, което описах по-горе.