Вижте момчета. На база наблюденията и опита ми съм установил, че най-големия проблем не е високата минимална мощност на някои котли, а основно ужасяващите топлозагуби в някои къщи и апартаменти. Тъста ми има газ живее в къща. Наблюденията ми са върху хол 16кв.м. с две външни стени без изолация с PVC дограма. Панелен радиатор с размери 1800х600 трябва да работи 10 часа с температура на водата 70гр. за да се вдигне температурата от 11градуса до 20градуса. Тоя същия радиатор ако го сложа само него в коридора на апартамента ми (60 квадрата чисто) по бързо ще ми стопли целия апартамент.
На котела на тъст ми съм пробвал всякакви настройки, има терморегулатор модулиращ, топлят се 4 стаи и баня. Мощността на радиаторите е повече от минималната мощност на котела. Е, и? Разходът му на газ за квадратен метър е двойно по голям от моя за апартамента ми при по ниски поддържани температури при него. При мен глидерите ми са по-малко от минималната мощност на котела ми, температурата я регулирам с термоглави, а не от изнесеното управление и въпреки това имам нисък разход. Това е - вътрешен апартамент тухла. При това под мен никой не живее. Представям си какво би било ако някой ме топлеше и отдолу. За февруари имам 150 кубика при поддържана температура 24 градуса денонощно.
VanDan ми е клиент. Написаното по горе от него е абсолютна истина особено частта с изолацията на таваните. Донякъде не мога да се съглася само с прокламираната от всички като панацея долна мощностна граница. Със сигурност проблемите на някои със голям разход няма да се решат от котел ниска мощностна граница. Топлозагубите на едно жилище са основния проблем. Не е проблема в това, че един котел ще направи 10 запалвания за 1 час вместо 2 примерно. Какво губим при тези извънредни паления - сумарно най-много 5 минутно обдухване на топлообменника със студен въздух.
Отделно си зависи къде живее човек. Не е все едно дали си в Бургас или в Плевен. Та не може и да се обобщава какъв е нормалния разход в пари за отопление на кв.м. Много са факторите.