До колкото съм запознат с конденза, който изтича от кондензните уреди, той не може а и не трябва да се оставя да изтича навън. Имам предвид да се оставя да тече на тротоара или във водосточната тръба. При нас (в България) няма да има проблеми, можеш да го оставиш да тече навсякъде но в Европа е задължително да се отвежда в канализацията. Кондензната вода има киселинен характер и аз лично съм виждал на какво е способна тя.
При едно от обученията ми в Германия зададох въпрос, какво ще се случи ако конденза се остави да тече свободно навън. Отговора беше много интересен: ...имаш ли представа, ако някое животно отиде да пие от там какво ще ти се случи?????... ами ако точно в този момент минава човек от там и му капне на главата, какви глоби те чакат а може и да те осъдят... Аз им обеснявам, как при нас всички климатици капят навън и те не могат да го повярват... питат ме как го позволява държавата...
Съветът ми е: НЕ ОСТАВЯЙТЕ КОНДЕНЗНАТА ВОДА ДА ИЗТИЧА НА ДРУГО МЯСТО, ОСВЕН В КАНАЛИЗАЦИЯТА
Има много варианти за отвеждането й, дори и на места които са по-високо от котела.