До колкото съм запознат с конденза, който изтича от кондензните уреди, той не може а и не трябва да се оставя да изтича навън. Имам предвид да се оставя да тече на тротоара или във водосточната тръба. При нас (в България) няма да има проблеми, можеш да го оставиш да тече навсякъде но в Европа е задължително да се отвежда в канализацията. Кондензната вода има киселинен характер и аз лично съм виждал на какво е способна тя.
При едно от обученията ми в Германия зададох въпрос, какво ще се случи ако конденза се остави да тече свободно навън. Отговора беше много интересен: ...имаш ли представа, ако някое животно отиде да пие от там какво ще ти се случи?????... ами ако точно в този момент минава човек от там и му капне на главата, какви глоби те чакат а може и да те осъдят... Аз им обеснявам, как при нас всички климатици капят навън и те не могат да го повярват... питат ме как го позволява държавата...
Съветът ми е: НЕ ОСТАВЯЙТЕ КОНДЕНЗНАТА ВОДА ДА ИЗТИЧА НА ДРУГО МЯСТО, ОСВЕН В КАНАЛИЗАЦИЯТА
Има много варианти за отвеждането й, дори и на места които са по-високо от котела.

. Не е задължително клиентът да ги знае тези благинки, нито дори да е технически грамотен, просто трябва инсталаторът да познава уредите и техниката с които работи и да информира клиента на разбираем език за всички тези възможности, които предлагат съвременните уреди, а не да кара като в миналия век - котел-радиатори-автоматични обезвъздушители (абсолютно ненужни*)-термоглави (абсолючно ненужни*) - ай' честито, дай парата
) - идва колега от друга фирма (оторизиран сервиз) да сервизира пелетен котел, който беше с проблем.Най-напред се чуди половин час на трипътния термостатичен вентил, който съм сложил и който е задължителен за този тип котли (пише го и в паспорта на котела). Не можа да отгатне за какво служи "тоя байпас" и срам-несрам ме попита. Обясних му, ама не съм сигурен, че ме разбра. След това разбра, че към котела има и стаен термостат и веднага ми препоръча да го махна, защото много лъжел котела!?! Попитах в какъв смисъл, а той почна да ми обяснява, че термостатът мери температурата само в едната стая и спира котела, а другите стаи остават студени

Така,че не падам от небето ! И за да ти докажа,че чета всичко във форума,смятам да споделя твоя опит от миналия отоплителен сезон за "равновесната температура",като премина на режим on/of и намаля температурата на водата до такава степен,че котела да не изключва.Времето се застудява и сега е момента! Разхода ще коментирам след опита !!!