Страница 45 от 54 ПърваПърва ... 354344454647 ... ПоследноПоследно
Резултати от 661 до 675 от общо 806
Like Tree3Одобрявам

Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2011
    Мнения
    100
    #661

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    И при мен беше така - заварено положение, така постъпват инвеститори и строители - на никой не му пука каква е ефективността на системата и какви разходи ще има потребителя. За лоши проекти на газова инсталация не съм чувала да има глобени или осъдени, но ако си конструктор и не си оразмерил правилно колони, плочи и пр., можеш и в затвора да лежиш.

    Както и да е, аз смених котела с кондензен, добавих глидери и си сложих модулиращ термостат. Стария котел харчеше ок. 10 - 12 м3 (може и повече да е, не съм го пускала за 24ч.), с новата система, котел и термостат разхода ми за предното денонощие е 4,4.

  2.  
     
  3. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2011
    Мнения
    10
    #662

    Re:Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Благородно ти завиждам ! Доколкото прочетох за Еве-то,не е скъп котел и сигурно оттам тръгва проблема. Не знам колко струва един хубав котел,но не виждам как да се прибавят ребра при нас,ако щеш вярвай,но така са сложени че около тях няма достатъчно място за още!А това 4.4 е за 24 часа ли? ако е така,значи може,но като гледам как трудно ги докарвам едни техници...не знам дали ще се справя и с радиаторите. Както и да е,правя опити.

  4. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2011
    Мнения
    100
    #663

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Цитат Първоначално публикувано от Mona_11
    А това 4.4 е за 24 часа ли? ако е така,значи може,но като гледам как трудно ги докарвам едни техници...не знам дали ще се справя и с радиаторите. Както и да е,правя опити.
    Да, за 24ч. За радиаторите можеш да повикаш водопроводчик, стига да имаш куража да си ги сметнеш сама.
    Техниците не знам какво очакваш да свършат. Могат да намалят максималната мощност на котлето, за да не се включва и изключва толкова често, и до там. Оптималния вариант е котле с по-ниска минимална мощност, каквито са кондензните. Разлика в цените на различните марки има, но не е фрапантна, и са от порядъка на 2 - 2,5 хил. лв. Но ако ще слагаш кондензен котел, трябва да имаш достатъчно глидери, така че да може да работи при ниска Т на водата. Иначе няма смисъл. Тук пишат хора, които ползват конвенционални котли и пак са оптимизирали разхода, така че не е невъзможно. Аз лично предпочитам топлината от радиаторите пред климатик, освен това и топлата вода е на проточен принцип, а и готвя на газ.

  5. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2011
    Мнения
    10
    #664

    Re:Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    От 6 месеца сме в този апартамент, и аз готвя на газ и отначало мн се радвах че ще сме с газ,звучеше ми някак икономично и екологично. Би ли ми дала линк да започна да чета за кондензни котли,също и сметките на ребрата трябва да клонят към средната мощност на котела,или кубатура на стаята *60W?Аз сега разбирам защо техника иска да ме отсвири от 4 дни.

  6. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,260
    #665

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Модулиращ стаен термостат едва ли ще има за тези котлета Уникал, най-вероятно ще се задоволиш с он/офф, но пак ще е много по-добре от сега, защото при тази радиаторна мощност котелът трябва да работи на максимална температура и да изключва при достигане на зададената стайна температура. При тебе това е изпълнимо и разходът ти ще падне доста.

  7. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2011
    Мнения
    10
    #666

    Re:Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Lazar, Но аз до сега го пусках за малко повече от 24 часа на максимум и разхода си беше 24куб.м. за 24 часа и както се казва не ми издържаха нервите и взех да експериментирам без успех,т.е. аз не виждам как да се намали и урегулира такъв разход до бленуваните 5-6 куб.м на ден. Дали въобще е възможно без да сменя котлето и прибавяне на ребрата,както ме посъветваха по-горе? Гледам ,че май не съм написала чистата вътрешна площ на жилището-125кв.м.


    _________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1323263593[/time]_________________________________________________

    Все пак да добавя че ако има начин да се сложат още ребра,май ще го правя,само се чудя,дали може да се добавят ребра с външни меки връзки от единия радиатор-към новоприбавения и с мека връзка обратно към изхода,защото който ги е слагал е за пребиване-място около тях няма за още ребра!

  8.  
     
  9. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2011
    Мнения
    100
    #667

    Re:Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Цитат Първоначално публикувано от Mona_11
    Би ли ми дала линк да започна да чета за кондензни котли,също и сметките на ребрата трябва да клонят към средната мощност на котела,или кубатура на стаята *60W?Аз сега разбирам защо техника иска да ме отсвири от 4 дни.
    Конкретен линк не мога да ти дам, защото не си спомням с подробности къде съм влизала. Четох на много места, вкл. и тук - темите от тази и от миналата година, ползвах основно търсачка, и където попадна на подходяща информация - наред. Кондензните котли са с най-ниски минимални мощности и най-високо КПД, но понеже работят в нискотепературен режим, отделят кондензна вода (както климатиците напр.)

    За ребрата е хубаво да намериш проекта за отоплителна инсталация на жилището и да увеличиш глидерите (ако преизисляваш системата за работа при ниска Т) пропорционално на тези в проекта. Или пък, ако си избереш марка котел, да се свържеш с фирмата, която ще го монтира, за да ти ги изчислят. Доколкото знам имат програмка, в която се вкарват площите на помещенията, каква част се пада на прозорци и пр. Аз си позволих да си ги смятам сама, малко по-назад съм пуснала линк към формулите по които се призчисляват мощностите при различните dT, но вече имах опит от отоплителните тела. Знаех къде трябва малко да се добави и къде повече, за да се уеднаквят горе-долу температурите на стаите. И пак не е идеално, защото едната от спалните е с 2 външни стени, и докато радиаторите греят, дори е по-топло там, но когато котлето почива, стаята изстива по-бързо от тази, в която е термостата. Но дори и така, ситуацията сега е в пъти по-добре от това, което беше. Разбира се, черешката на тортата беше модулиращия термостат - от него най-съществено ми паднаха разходите, след като бях пробвала какви ли не настройки. Толкова му се радвах снощи като гледах как котлето модулира и с колко ниски темератури на водата е в състояние да работи без да изключва.

  10. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2011
    Мнения
    10
    #668

    Re:Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Много се радвам, че си успяла,ще се зачета сериозно в интернет,само проблема с добавяне на ребра да видя как ще се реши.

  11. Member
    Тук е от
    Jan 2011
    Живее в
    Стара Загора
    Мнения
    188
    #669

    Re:Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Mona_11 Гледам ,че май не съм написала чистата вътрешна площ на жилището-125кв.м.
    Каквото и да направиш,при тази квадратура не разчитай на по-малко от 10 м3 на денонощие и сметка 300 лв. !!!

  12. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2011
    Мнения
    10
    #670

    Re:Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Да,разбирам това,не пиша тук за да си губя или да губя вашето време,борбата е да се докарат до 300 лв,защото сега е топло,а като свие студ,ако си позволя да пускам да работи цял ден,500-600 лв не ми мърдат при тази консумация дето я наблюдавам всеки час. Честно казвам,сега съм го спряла,техник от топлик не идва,ей така да кажат поне на мястото на това котле кондензно може ли да се сложи,тази вода къде отива(до мивката е в кухнята и това може би ще се реши) и така,сега седя на компютъра и чета.
    Благодаря .
    _________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1323271165[/time]_________________________________________________

    Може ли някой да даде мнение подходящ ли е за моя случай Bosh -Condens 3000W ZWB 28-3C A23?
    Благодаря.

  13. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2009
    Мнения
    130
    #671

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Magnolia, за съжаление не мога да помогна по последния ти въпрос към мен. Нямам идея как се ограничава максималната мощност на котела, но знам, че се мери диференциалното налягане и също се настройва в някакви рамки. Така че може би не е само от сервизното меню. При мен никой нищо не е ограничавал. Както го купих така го пуснаха и котелът си работи без проблем. Цяла година правих експерименти и стигнах до следния прост извод - за ниски сметки най-ефективно е много добра изолация и отопляващи съседи. Аз нямам нито едното, нито другото. В най-студените зимни дни съм стигал над 15куб.м. газ на денонощие (отоплявам около 70кв.м.). Стайният термостат наистина дава не лоша икономия. Аз също съм си задавал въпроса дали не е по-добре по-бързо да се достига зададената максимална температура на водата и така да работи системата до достигане на определената стайна температура. Това може да стане от сервизното меню, но не съм гледал подробности и не съм го пробвал. Така наистина котелът по-бързо ще затопля до желаната стайна температура и ще работи с по-високо КПД, но и с по-висока мощност. Или с други думи - по-кратка работа с по-висока мощност и съответно по-висока консумация. Като краен резултат едва ли ще има съществена разлика в разхода при двата начина на работа. Но все пак това са теоретични разсъждения. Добре е да се експериментира, но честно казано не ми се занимава вече. Ако имаш желание пробвай го. Относно помпата мисля, че при мен спира, когато котелът не работи, но не веднага след изгасяне на горелката. Това също се настройва от сервизното меню - дали да спира или да работи непрекъснато.

  14.  
     
  15. Novice
    Тук е от
    Dec 2011
    Мнения
    6
    #672

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    По темата. Разходът на газ е твърдо на 5 кубика в момента.
    Програматорът е настроен през деня на 21 през ноща на 20.
    Първият радиатор при котлето е отворен с 1 пълен оборот на секретния винтил. Втория подред радиатор в системата е отворен на 5 (термоглавата е на позиция 5), третия радиатор е на позиция 4, последния радиатор е на позиция 3 в спалнята, защото не обичам да спя на топло. В банята лирата е отворена с по 1 пълен оборот на секретния винтил.
    Котлето е ограничено до 50.5 градуса за радиаторната вода и на 52 градуса за водата за къпане и миене.
    Котлето работи 15 минути в режим с горелка, като спира горелката, когато температурата на стаята е 0,5 по-ниска от зададената на програматора. Тоест ако програматора е настроен на 21 градуса на 20,5 горелката спира и след около 5-10 минути си догонва половината градус до 21 градуса.
    Котелът има постоянна индикация ECO и не излиза от този режим. Пред ECO има стъпаловидна индикация, която обикновено се пълно от 0 до 4 при максимално 6 позиции. Друго не съм правил.
    апартамента е краен, първи етаж, 100 квадрата, 2 френски прозореца с размери 3х1.60 един прозорец 4х1.50. една остъклена тераса 6х2 метра зазидана (на нея е единия френски прозорец и котлето), още една остъклена тераса с дограма - неотопляема. 4 стаи една баня и коридор - неотопляем.
    Друго не се сещам.
    Всъщност се сещам.
    В апартамента сме аз-мъж, 2 жени и едно бебе. На жените препоръчително им е казано да пускат водата в кухнята, когато са готови всички съдове за миене, тоест мият се наведнъж по време на вечеря, наведнъж по време на закуска и така на обяд. Избягва се пускането на водата само за една лъжица или нож и така нататък. Къпем се всяка сутрин тримата. Малкия е на 9 месеца и иска по-често миене
    Забравих да кажа, че стриктно спазвам 3 препоръки на човека монтирал ми котела: 1.Стаите да се затварят през възможно по-голямата част от денонощието, тоест да не се допуска всички радиатори да отопляват едновременно целия апартамент като цяло, всеки да си топли неговата стая., 2 разликата на дневен и нощен режим на програматора да не е повече от 1 градус (в момента ми е 21 дневен, 20 нощен режим). , възможно най-много манипулиране на програматора за работа в нощен режим, ако се намирам в дневен режим 21 градуса и ми се налага излизане веднага манипулирам програматора да влезе в нощен режим. Лесен е за работа, защото ако искам нощен режим натискам бутон луна, ако искам дневен бутон слънце, без да променям други настройки.
    _________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1323281708[/time]_________________________________________________

    Имам и един въпрос все пак едни предлагат по висока температура за по-кратко време, други по-ниска за по-дълго.
    Имам следното разсъждение поне за моя котел, който е кондензен и все си мисля, че за да създаде повече конденз му е необходимо по-дълъг режим на работа, а от там и повече окономия. второто ми разсъждение е, че ако имаме по-продължителна работа на котела ще имаме и по-голям обем въздух, който ще се завърти през радиаторите и оттам по-добре загряване на всички слоеве не само тези близки до тавана, където веднага отива нагорещения въздух, едно е да загрееш 70% въздушни молекули друго е да са само 50%.
    И последно мнение, дали да не се обясни по на жените по-рядко да мият по една лъжичка в кухнята, когато може това да стане като се натрупат повече съдове, защото забелязах, че котела веднага се пали и почва да затопля водата за миене и ако измиеш само една тенжера, то той загрее до 50 градуса да кажем и после водата останала по тръбите почва да изстива на халос. Едно е да се прави 4 пъти в деня, друго е да се прави 50 пъти през деня.
    Ако не съм прав за тези неща, то поне ми обяснете, кое е по-правилно.

  16. Junior Member
    Тук е от
    Mar 2011
    Мнения
    54
    #673

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Здравейте,

    Имам принципно питане относно ограничаване мощността на котела. Защо се ограничава мощностт на котела на база изчисленията на отоплителната инсталация при ∆Т=60°С (90/70/20), при положение, че максималната температура на водата е ограничена на 75°С. Тогава в най добрия случай се получава ∆Т= 45°С (75/55/20). При такова ∆Т радиаторите отдават с около 1/3 по-малко, или тяхната мощност пада до 66% от тази която имат при ∆Т=60. Нека хипотетично приемем че имаме едно жилище със 100бр. алуминиеви глидери Н500 които при ∆Т=60 имат мощност 165w, а при ∆Т=45 имат мощност 110w, то на каква мощност би следвало да се ограничи котела – на 100*165 което е = 16.5KW или на 100*110=11KW и защо? Този котел посмъртно неможе да работи на по-висока температура, т.е. може и да може, но това не е препоръчително. Още повече, че котела който ползвам има софтуер и сам определя температурата на изходящата вода на база външна температура и желана стайна такава. От температурната крива при която съм избрал той ще подава вода с температура 75°С чак при -15°С. Но никога с 90°С.

  17. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2011
    Мнения
    100
    #674

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Цитат Първоначално публикувано от Vitodens 100
    Имам и един въпрос все пак едни предлагат по висока температура за по-кратко време, други по-ниска за по-дълго.
    Кондензните котли имат най-висока ефективност когато работят на най-ниска темература. Ако имаш модулиращ термостат, може да ограничиш максималната Т на водата, така че котела да не излиза от кондензен режим, иначе той си модулира и загрява до такава температура, че да може да поддържа зададената стайна. (по този повод ще си позволя една корекция – в радиаторите не циркулира въздух, а вода). Аз съм сложила моя на 55*С, сигурно можех и на 50, но по-бавно ще достига разликата от 3*С между нощна и дневна Т, които съм зададла от програматора. Не знам защо техникът ти те е посъветвал разликата да е 1*С, на мен лично не ми е комфортно да спя на чак толкова топло.

    За миенето на чиниите си прав - не е икономично за всяка една чашка или лъжичка да се пуска БГВ.

    _________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1323337740[/time]_________________________________________________

    Цитат Първоначално публикувано от eng.Simeonov
    Magnolia, за съжаление не мога да помогна по последния ти въпрос към мен. Нямам идея как се ограничава максималната мощност на котела, но знам, че се мери диференциалното налягане и също се настройва в някакви рамки. Така че може би не е само от сервизното меню.

    ..........................................
    Ако имаш желание пробвай го. Относно помпата мисля, че при мен спира, когато котелът не работи, но не веднага след изгасяне на горелката. Това също се настройва от сервизното меню - дали да спира или да работи непрекъснато.
    Опитах да вляза в сервизното меню снощи, но не ми показва подменю s (само t и p), въпреки че в книжката пише, че в 3-те подменютата се влиза с натискането на определен бутон. Показва ми останалите 2 подменюта, а това - не.

    Ако някой има идея защо е така, моля да сподели.
    Tokata, ти как променяш тази настройка?

    За помпата и аз се чудя, виждам че спира при смяна на режимите, т.е. когато ще почива по-дълго, но иначе не спира, макар понякога горелката да не включва ок. час. Това нормално ли е и от какво всъщност зависи?
    _________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1323339900[/time]_________________________________________________

    Цитат Първоначално публикувано от jorogm
    Имам принципно питане относно ограничаване мощността на котела. Защо се ограничава мощностт на котела на база изчисленията на отоплителната инсталация
    И аз се включвам към това питане. Принципно нужно ли е, в случай че котлето е подбрано добре и мощностите на системата отговарят на тези на котлето? Ако да - каква е презумпцията?

  18. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2010
    Живее в
    Пазарджик
    Мнения
    118
    #675

    Re:Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    От сервизното меню определям оборотите на вентилатора, а оттам се променя и мощността на котела.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 45 от 54 ПърваПърва ... 354344454647 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Газов котел - мнения и препоръки 2012
    От eng.Neychev във форум Отопление
    Отговори: 849
    Последно: 01-01-13, 07:39
  2. Газов котел - мнения и препоръки 2010г
    От eng.Neychev във форум Отопление
    Отговори: 957
    Последно: 31-12-10, 11:56
  3. Газов котел - мнения и препоръки 2009г
    От Saint във форум Отопление
    Отговори: 821
    Последно: 29-12-09, 23:43
  4. Газов котел - мнения и препоръки 2008г
    От karim във форум Отопление
    Отговори: 115
    Последно: 26-12-08, 00:34
  5. Газов котел - мнения и препоръки 2005-2007г
    От lsabg във форум Отопление
    Отговори: 151
    Последно: 16-12-07, 18:04

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе