Каква може да е причината?
Обратен наклон на комина, понеже преди това е имало конвенционален котел. При кондензните наклона трябва да е към котела и конденза се събира в него и се отвежда в канализацията.
Коминът е сменен (стария беше метален), предполагам че е проверен наклона, но ще се обадя да попитам. Други някакви предположения, ако не е проблема в наклона? А нормално ли е да излиза пАра, примесена с изхвърляните газове?
Magnolia, при мен е същото - коминът ми уж беше за кондензен котел, а наклонът му леко надолу и прокапва по малко. А и димът е бял като пара. Не съм се замислял дали е проблем.
Водната пара е най-нормалния продукт на горенето. Сигурно питаш по-скоро дали не трябва тя да кондензира в кондензния котел? Ами - не винаги всичката водна пара успява да кондензира - зависи от много фактори.
Аз пък получих СМС-а със сметката за ноември-228,31 лв,като махна ДДС-то излизат към 190 кубика газ,значи малко над 6 кубика на денонощие(интересно по моите сметки излизаше по 8),това за 4 стаи с доста голямабаня/тоалетна+къпане(4 човека) и темп. на водата 50 градуса-достатъчна за да стане за нула време в помещението от 19 на 21 градуса като се прибера от работа.
Доволен съм при положение,че живея в къща и никой не ме топли отникъде,като нямам и топлоизолация,къщата е тухлена, измазана отвън,с петкамерна пластмасова дограма,като в никоя от стаите температурата не е падала под 19 градуса,предполагам като купя програматор сметката ще падне още...абе и аз да питам,нормално ли е в помещението,където е котела,да има много повече,ама много повече конденз по прозореца от колкото в другите стаи,досега по този прозорец не е имало конденз,а сега е много и как може да се избегне това.
Да, и се чудех дали е нормално.Първоначално публикувано от Lazar
Сега вече съм спокойна, благодаря за инфото.
Здравейте на всички форумци!
Oт два дни съм се присъединих към хората отопляващи се на газ.
Собственик съм на газов котел Vitodens 100 - разбира се кондензен котел
Апартаментът ми е с 4 стаи, баня и отделна тоалетна. Радиаторите са 1 бр панелен радиатор H500/2400mm - 4841W, 2 броя панелни радиатори H500/1600mm - 3227W, 1 брой панелен радиатор H500/1400mm - 2824W, лира за банята 1500 W (баня 5 квадрата).
Котелът се управлява с програматор Аuraton 2005 economic (кабелна връзка) - стационарно разположен до котела.
Апартаментът е 102 квадрата PVC дограма и пълна външна изолация фибран, а на някой от стените и с вътрешна изолация фибран.
Програматорът е с настройки от 23 до 05 часа 20 градуса, от 05 до 23 е на 21 градус, като на всички радиатори има термоглави отворени на максимум, само радиаторът в стаята , в която е котела няма термоглава. Всичко е свързано с полипропиленови тръби.
Температурата на водата за къпане е 45 градуса.
Въпрос 1. Правилно ли е оразмерен апартамента като отоплителна обща мощност и какви грешки са допуснати?
Въпрос 2. Как да настроя така радиатора при котела, че да се затоплят добре другите стаи до 20 и 21 градуса при условие, че радиатора при котела е само със стоп кран без позиции?
Въпрос 3. всякакви други препоръки за по-ефективна работа на котела и системата.
Предварително се извинявам за постното обяснение, но съм много НЕ на Ти с това, което съм изградил.
Аз тръгвам на работа, предлагам Магнолия да направи разбора за Витоденса
Felipe с какъв котел се отопляваш и какви са настройките на котела за да имаш тези добри според мен показатели?
pitam честно да ти кажа не ги знам,когато е идвал техника от Вайлант да пусне котела аз отсъствах от къщи и бях оставил жената,колкото да му отключи.
Днес като се замислих среднодневния ми разход дори може да е под 6 куб.м. понеже просто от цялата сума вадя 20 процента ДДС и смятам 1 куб. м. газ за 1 лев и от там получавам 190,а то реално газта е малко по скъпа,а и нямам в предвид коефициента на трансформация.
Иначе котела ми е Vaillant turboTec Plus 6,4-20 KW и работи непрекъснато от около 15 октомври,предполагам ако го изключвам през деня, когато всички сме на работа и огранича работата на лирата в банята(много голяма м/у другото,размерите и са 60Х120 см.) сметката ще падне още доста надолу.
Лирата обаче ме е страх да я пипам, защото когато всички термоглави са затворени котела единствено през нея върти водата иначе предполагам си харчи 30-40 лв..
Аз обаче не знам мощностите на панелните радиатори, а и нямам време сега да търся. Имам да чистя и да готвя.Първоначално публикувано от Lazar
Само да вметна, че още с поставянето на поста съм дал мощностите на панелните ми радиатори
1 бр панелен радиатор H500/2400mm - 4841W, 2 броя панелни радиатори H500/1600mm - 3227W (за двата мощността излиза 6454W), 1 брой панелен радиатор H500/1400mm - 2824W, лира за банята 1500 W (баня 5 квадрата).
Само да вметна, че за 2 дни и 2 нощи потреблението е 16 кубика, което ми се струва доста голямо потребление. Ще допълня, че сме 3-ма възрастни, които ползват всяка сутрин банята за къпане има и малко бебе.
На мен ми е интересно защо махаш ДДС-то !!?? Спорад мен имаш към 220 м3. :rolleyes:Първоначално публикувано от felipe
190m3 Х 1 лв + 20% ДДС от 190 =228,ако бяха 220 м3 сметката щеше да е 264 лв.
Прави сте в грешка съм,просто си мислех,че 1 м3 е 1 лев без ДДС.