Страница 6 от 54 ПърваПърва ... 4567816 ... ПоследноПоследно
Резултати от 76 до 90 от общо 806
Like Tree3Одобрявам

Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Novice
    Тук е от
    Jan 2011
    Мнения
    3
    #76

    Re:Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Благодаря за съвета. Ще се опитам да поставя още глидери в спалнята и кухнята. За съжаление в хола не може да се направи нищо, защото радиатора е обхванал цялото свобовдно пространство под прозореца между вратата и стената. Друг вариант за който е сещам е да преместя стенния програматор от коридора в някоя стая и да затворя вратите към коридора. Това навярно ще доведе до намаляване на течението, което се получава при отворените врати, а и ще отпадне необходимостта от затопляне на допълнителния обем на коридора с наличните мощности. Ще помоля за и за отговор, дали ако вложа някакви средства за вътрешно саниране (имам в предвид таваните) ще огранича "бягането" на топлината към втория етаж, който също е неотопляем? Още веднъж благодаря. Дано времето да задържи така, докато увелича глидерите.

  2.  
     
  3. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,260
    #77

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Цитат Първоначално публикувано от Ивелин Иванов
    Ще помоля за и за отговор, дали ако вложа някакви средства за вътрешно саниране (имам в предвид таваните) ще огранича "бягането" на топлината към втория етаж, който също е неотопляем?
    Е, това за изолацията го знае всяко хлапе .
    Най лесно е да сложиш вентилаторен конвектор в хола, а сваления радиатор да разпределиш по спалните

  4. Junior Member
    Тук е от
    May 2009
    Мнения
    51
    #78

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Той чиляка му трябва някои лоу профил конвектор, не ша да е сложил тоз ниския радиатор там от хубаво, а и ще му станат много фешан останалите радиатори кат към 500мм-тров добави по някое и друго ребро 350мм.
    За изолацията на тавана, според мен един гипскартон с вата на таваните прави чудеса с температурата която иска да ходи се нагоре, а и някое фешан осветление може да си спретне човек.

  5. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2010
    Живее в
    Пазарджик
    Мнения
    118
    #79

    Re:Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Цитат Първоначално публикувано от Ивелин Иванов
    Ще помоля за и за отговор, дали ако вложа някакви средства за вътрешно саниране (имам в предвид таваните) ще огранича "бягането" на топлината към втория етаж, който също е неотопляем?
    Живея на втория етаж, под мен са пенсионери и отопляват само кухнята с климатик 9-ка Haier.
    При мен подовата настилка в кухнята и хола е гранитогрес. В хола плочките са ледени, а в кухнята все едно съм с подово, спокойно ходя бос. Според мен ефектът ще е голям.

    Предполагам не е нужно да уточнявам, че пенсионерите под мен са без изолация на тавана, за моя радост

  6. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,260
    #80

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Цитат Първоначално публикувано от deian_g
    Той чиляка му трябва някои лоу профил конвектор, не ша да е сложил тоз ниския радиатор там от хубаво, а и ще му станат много фешан останалите радиатори кат към 500мм-тров добави по някое и друго ребро 350мм.
    Да, пропуснал съм, че размерите са различни. Конвектора може да се сложи на съседна стена, не е задължително да е под прозореца. Радиаторът може да си остане. Друг вариант е подмяна с по-широк(дълбок)

  7. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2011
    Мнения
    28
    #81

    Re:Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Здравейте, аз всъщност намерих един начин котела ми да работи малко по-дълго още като го инсталираха и видях, че включва и изключва често. Блокирах му модулацията, но го направих по един съвсем примитивен начин – издърпах кабела, който влиза в комбинирания газов вентил/кабел с две кабелни обувки/, но еднократно, само за проба. Така котела се фиксира само на минимална мощност – 9,4квт.при мен, електрониката не може да управлява фината работа на вентила, да пуска повече или по-малко газ, и се пропуска само мин.количество газ, в съответствие с минималната мощност. Вентила продължава да се управлява само в режим пуск и стоп на газта. Сигурен съм, че котела работи само на минимална мощност, защото през кръглото прозорче със стъкло на горивната камера виждам, че пламъкът е съвсем малък, а при увеличаване на мощността и при действаща модулация пламъкът се увеличава. При блокирана модулация се появява едно такова предимство, че регулатора на температурата продължава да действа и ако е настроен на по-висока степен, по-висока темп.на водата, горелката изключва горелката чак когато температурата достигне 60-70 градуса примерно. И котела, работейки само на минимална мощност, с малък пламък на горелката, работи по-дълго време, докато достигне тези 60-70градуса. А ако е с действаща модулация, при настроена висока температура ще пуска повече газ, ще прави по-голям пламък и тези 60-70гр.ще се достигнат по-бързо и горелката ще изключи по-рано. Но тъй като нямам външен програматор, откъдето вероятно има начин да се блокира модулацията по цивилизован начин, не смея да оставя котела да работи с блокирана по примитивния начин модулация, за да не го повредя нещо, за да направя съответното сравнение как е по-икономичен – с блокирана модулация или не. Но при мен в момента разликата между мощността на радиаторите и мин.мощност на котела и много голяма и едва ли този начин ще има достатъчно голям ефект, но не е лошо да се пробва. Освен това моят модел не модулира оборотите на вентилатора, което не е предпоставка за добро КПД при работа на ниска мощност. Ако остана с този котел, ще си взема някакъв програматор, за да направя пробите как е по-икономичен, и наистина ще трябват още ребра на радиаторите. Но примерно ако успея да го сменя с друг, има подходящи модели – например Мора Проксима са с минимална мощност 5 квт, което е много по-добре от моите 9,4 квт.и не е много скъп, защото е конвенционален. Още по-ниска мин.мощност има при кондензните модели, но те са по-скъпи. Има много модели, но не съм имал никаква представа за газовите отоплителни инсталации преди да се хвана на хорото.

  8.  
     
  9. Member
    Тук е от
    Oct 2009
    Мнения
    302
    #82

    Re:Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Не бях чел скоро форума. Интересни дилеми ... Разчитайте на помощта ни с Лазар !!!

  10. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2005
    Мнения
    1,572
    #83

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Хубаво си блокирал модулацията на минимум дори и по този начин, но в този случай си губиш мощността нагоре,която ти е необходима в режим БГВ. А това, което си направил чрез ел. прекъсване на мотора 100% може да се направи по "по-цивилизован" начин, но не съм запознат как точно при този модел.

  11. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2010
    Мнения
    41
    #84

    Re:Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Здравейте всички.
    След като вече имам и аз някакъв стаж с отоплението на газ изкам да споделя някои неща.
    Първо по самото оборудване, което мисля, че съм направил окончателно. Котела е WOLF CGB 35 кондензен. Инсталирани са оригинални датчици за външна температура, както и вътрешно дистанционно безжично управление на котела с измерване на вътрешната температура. По информация и разговори с представители на WOLF в Германия управлението се извършва след като данните се анализират както по единия, така и по другия датчик, обработват се и котела работи оптимално с модулиращ режим. Това наистина е така.
    Относно поддържаната температура нещата стоят така: тъй като отоплявам къща температурите на четирите нива (етажи) се разминават с около 2 гр. (на втория и третия са по високите), като вътрешния термостат е на втория етаж. Поддържаната температура е около 22 - 24 гр. за втори етаж. Отопляемата площ е около 220 кв. м. или 550 куб. м. Идентично стои отоплението, ако се изключат най-долния и най-горния етажи. Съответно площа става някъде около 120 кв. м. или 312 куб. м.
    Къщата е с перфектна топлоизолация и хидроизолация с дървена дограма.
    Относно настройката на котела коригирана от мен след фирмата изпълнител на проекта: Настроена вътрешна (желана) температура 21 гр. Температурна крива на коефициент 1, температура на пестене (нощна) 18 гр. Режим на работа на котела от понеделник до петък вкл. 06:15 - изкл. 22:30, от събота до неделя вкл. 07:00 - изкл. 23:00 Тъй като през ноща температурата не спада под 18 гр. реално котела работи до 22 или 23 часа, след което се изключва и отново включва в 06:15 или 07:00. Зададена е и оптимизация на отплението на 60 мин., както и влияние на допълнителна температура на 5 гр. Оптимизацията означава най късното включване на котела така, че да бъде достигната желаната температура в часа на включване (06:15) след като котела преди това е бил изключен, т.е. котела реално се включва малко преди 06:15 часа.
    Относно разхода на газ. При сегашната ситуация на не много студено време (мека зима) разхода е около 10 - 12 куб/ден за първи, втори и трети етажи. Мисля, че ако отоплявам и етажа под първия разхода няма да се повиши значително, ако отоплявам обаче само първи и втори ще има по осезаема разлика в посока намаление.
    Цената на газта при мен е 1.364 лв/куб тъй като е компресирана, което ще рече сметки в диапазона 430 - 500 лв за един месец. Това е много, но както е казано някъде във форума "кеф цена няма".
    Сметката дори може да бъде и леко по висока, ако зимата беше по студена.

    За Лазар и инж. Нейчев, с които съм споделил проблема с битовата топла вода искам отново да споделя, че донякъде постигнах по висока темп. около 43 гр. след като повиших кривата на отопление от 0.9 на 1. Разбира се има начини за още по висока температура, но както Вие казахте след преработка на инсталацията.

    Незнам дали съм изчерпателен, но ще продължим да следим състоянието и проблемите. Нека и други да опишат подобни случаи за да направим сравнения. Това е важно.

  12. Member
    Тук е от
    Oct 2009
    Мнения
    302
    #85

    Re:Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    emch, благодаря за изчерпателната информация !

  13. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,260
    #86

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Браво, 10-12 кубика за 220кв.м. жилище е супер. Лошото при тебе е газа е скъп. Половин Варна ползва газ за 74ст (или 76, да не излъжа), т.е на половината от твоята цена.

  14.  
     
  15. Junior Member
    Тук е от
    May 2009
    Мнения
    51
    #87

    Re:Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Цитат Първоначално публикувано от Lazar
    Браво, 10-12 кубика за 220кв.м. жилище е супер. Лошото при тебе е газа е скъп. Половин Варна ползва газ за 74ст (или 76, да не излъжа), т.е на половината от твоята цена.
    Нека да го перефразираме така:
    Половината Варна и се предлага гас на тази цена но едва ли повече от 5% я ползват.
    Може и да греша.

  16. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,260
    #88

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Да, прав си, за голямо съжаление

  17. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2010
    Живее в
    Пазарджик
    Мнения
    118
    #89

    Re:Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Здравейте,
    има ли някой от форума, който е ползвал он/офф стаен термостат и е минал на модулиращ?
    Ако има, моля да сподели има ли разлика (в разхода основно, за комфорта е ясно) или просто да изкаже мнение по въпроса. И още нещо да питам: имам инсталирана радиаторна мощност 7кВ при дТ=30гр. Минималната мощност на котела е 6,3кВ. Ако огранича максималната мощност на примерно 8кВ, дали ще има осезаемо намаление на разхода?
    Сега е фабрично ограничен на макс. мощност оклол 18кВ?
    Знам, че това мога да го разбера с проба, но ако има някой минал по този път да каже и да ми спести топлинното счетоводство и всекидневното следене на газомера не че до сега не съм го правил де

  18. Member
    Тук е от
    Apr 2008
    Мнения
    224
    #90

    Re:Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

    Цитат Първоначално публикувано от Lazar
    Половин Варна ползва газ за 74ст (или 76, да не излъжа), т.е на половината от твоята цена.
    Да уточним че това е без ДДС !!!
    Цената която плащаме е 92.2 ст./м3 !!

    tokata,
    и аз съм пред същата дилема от 2009 насам,но не мога да прежаля 600 лв. за мод.термостат-това е годишната ми сметка за газ.
    От моите наблюдения мога да ти кажа че можеш да намаляваш макс.Р на котела докато започне да не успява да компенсира загубите на жилището-т.е. при вкл.да не може да достигне зададената от on/off програматора темп.Но това ще го усетиш като паднат темп. на вън на -20 гр.
    Тук се появява следната дилема:
    Теориите за ефективно отопление ни казват че за да имаме икономично отопление, трябва жилището да се затопля бързо а не продължително (т.е. при голяма мощност на котела), след което температурата само се поддържа.
    И това е дилемата-дали да ни работи котела с огр.можност за по-малък разход но пък по-продължително, или през по-къси интервали на по-голяма Р и с по-голям разход.


Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 6 от 54 ПърваПърва ... 4567816 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Газов котел - мнения и препоръки 2012
    От eng.Neychev във форум Отопление
    Отговори: 849
    Последно: 01-01-13, 07:39
  2. Газов котел - мнения и препоръки 2010г
    От eng.Neychev във форум Отопление
    Отговори: 957
    Последно: 31-12-10, 11:56
  3. Газов котел - мнения и препоръки 2009г
    От Saint във форум Отопление
    Отговори: 821
    Последно: 29-12-09, 23:43
  4. Газов котел - мнения и препоръки 2008г
    От karim във форум Отопление
    Отговори: 115
    Последно: 26-12-08, 00:34
  5. Газов котел - мнения и препоръки 2005-2007г
    От lsabg във форум Отопление
    Отговори: 151
    Последно: 16-12-07, 18:04

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе