Страница 16 от 54 ПърваПърва ... 6141516171826 ... ПоследноПоследно
Резултати от 226 до 240 от общо 806
Like Tree3Одобрявам

Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
 1. Junior Member
  Тук е от
  Jan 2011
  Мнения
  27
  #226

  Re:Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

  Здравейте отново.
  Donicety, ∆т77 и температура на водата от 77 градуса са различни неща. Ако котела подава вода със 77 градуса, в радиатора влиза вода с темп. 77 градуса. От радиатора водата излиза с температура към 62-63 градуса,защото се е охладила, т.е.средната температура на водата в радиатора е 70 градуса(77+63=140 делено на две =70). Ако в стаята е 20 градуса, радиатора работи с ∆т50 (70-20=50). При ∆т50 мощността на радиаторите ми е 118вата/ ребро(от табличката, която публикувах, данните в линка, който си посочил са почти същите за ∆т50 при аналогичен размер ребра) или 45 ребра х 118 вата= 5,3 квт. Когато подава вода със 77 градуса(максимума е 80 градуса при пълна мощност от 24 квт), мощността на котела ми е към 20 квт., а мощността на радиаторите в същото време е 5,3 квт. При работа на мин.мощност от 9,4 квт. котела ми подава вода с температура 40 градуса, а не 77 градуса. В такова положение съм, както и много други, мощността на котела ми е прекалено голяма за мощността на инсталираните радиатори. И не може да се направи абсолютно нищо, за се разреши проблема както трябва. Възможностите са следните: да се добавят още жилища за отопление към този котел(при мен е невъзможно, в къща съм). Такъв котел като моя харчи газ за повече от 2000лв.месечно, би могъл да отоплява и 7-8 жилища наведнъж. Тогава ще работи с най-добро КПД и ще прави нисък разход на единица площ. Обаче възникват други проблеми – разправии между съседи кой колко топлина ползва и колко плаща. Но ако се намери начин за справедливо разпределение на сметката за газ, резултатите могат да бъдат много добри. Най-добрата възможност е да се смени котела с друг, с много по-малка минимална и максимална мощност, съответстваща на нуждите на жилището, което обаче е свързано с големи финансови загуби.

 2.  
 3. Junior Member
  Тук е от
  Dec 2010
  Живее в
  Пазарджик
  Мнения
  118
  #227

  Re:Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

  Цитат Първоначално публикувано от velchev
  В такова положение съм, както и много други, мощността на котела ми е прекалено голяма за мощността на инсталираните радиатори. И не може да се направи абсолютно нищо, за се разреши проблема както трябва.
  Добави още глидери

 4. Moderator Аватара на Lazar
  Тук е от
  Aug 2005
  Живее в
  Варна
  Мнения
  5,024
  #228

  Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

  Цитат Първоначално публикувано от МИК66
  На времето инж.Нейчев ми бе казал,че,колкото е по-кратко времето за достигане на зададената стайна t*(това се постига с високи градуси на водата)толкова икономията на газ е по-голяма !!! Да,ама този опит показва друго !?!! Ниска t*на водата до такава степен,че котела да не изключва,съобразена с отдаващата мощност на радиаторите.Котела ще работи по-продължително,но ще затопля водата на по-малко гр.за което е нужно и по-малко газ ! Мисля,че има логика и ако правилно съм разбрал,също ще пробвам.В един от старите ми постове бях казал,че човек,трябва да експериментира до постигане на обтималния за него вариант !!!
  Не бъркайте нещата - един котел може да работи на минимална мощност на 80*, а може да работи на максимална мощност при 40* изходяща температура. Зависи от инсталацията, от радиаторната мощност. Аз защо тръбя, че трабва да се слагат малки котли и големи радиатори?
  velchev, има начини за подялба на енергията и не са толкова скъпи. За смяната на котела - няма такъв двуконтурен котел с мощност 10 или 15кВт - просто няма. Най-малките са с мощност 18кВт. Ако е малка мощността на инсталацията - добявяш още глидери или конвектор, така че мощността на инсталацията да е по-голяма поне от минималната мощност на котела, ако е близо до средната - още по-добре. Когато радиаторната мощност е голяма, тогава имаш избор:
  1) Потенциометъра за отопление завъртян до максимална температура - в този случай котелът ще работи в режим близък до максимална мощност, бързо ще стопли стаята и ще изключи (ако е с он/оф регулатор).Тогава :
  - имате високо КПД, защото работи с мощност близка до максималната
  - получава се малко дискомфорт от спирането на радиаторите
  2) Ограничавате температурата на водата до някаква равновесна температура (случаят на donicety). В този случай имате:
  - по-ниско КПД в сравнение с първия случай
  - няма го дискомфорта от първия случай, защото радиаторите работят почти постоянно на по-ниска температура
  Така, че с големи радиатори имате избор, но с малки радиатори нямате никакъв избор :
  1) Потенциометъра в повечето случаи трябва да е на макс, за да топлят радиаторите и да не изключва котела
  2) Ако намалите изходящата температура на котела, то мощността на радиаторите става по-малка от минималната на котела, той започва да изключва и включва или т.нар. режим "цък-цък", при който хем стоиш на студено, хем плащаш големи сметки.

 5. Member
  Тук е от
  Jan 2011
  Живее в
  Стара Загора
  Мнения
  188
  #229

  Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

  Да Лазар така е! При мен радиаторната мощност не е малка(92 кв.м.-92 глидера H 500) Минималната мощност на котела ми е висока - 9 kw и затова гоня висока t*на водата за да може глидерите да я прехвърлят ! Но мисля,че мога да пробвам и с по-ниска температура !!!

 6. Member
  Тук е от
  May 2010
  Мнения
  347
  #230

  Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

  Цитат Първоначално публикувано от eng.Neychev
  Тази разлика, не е постоянна величина а функция от топлозагубите на жилището ти и респективно актуалната външна температура. Това ще рече, че при -15 градуса, тази разлика трябва да е най-голяма а при +15 градуса, най-малка.
  Напълно сте прав г-н Нейчев, НО след направеният опит и регулировка се убедих, че отоплителната ми инсталация е в добро, да не кажа отлично състояние относно топлоотдаването. Със тези 10 гр. разлика изпълних и една ваша стара препоръка /ако имате спомен/, че при външна темп. от около "0" гр. разликата трябва да е 10 гр, а при миунс 15 гр вън - да е над 15 градуса разлика между вх. и изх.
  НО до тук със хубавото - Нямам отговор на въпроса, защо след като имам радиаторна мощ, няма големи топлозагуби, топлоотдаващата система е като по книга, Терморегулатор за маса и пари с цел икономия - ИМАМ ВИСОК РАЗХОД???
  Е това е моята дилема?

 7.  
 8. Member
  Тук е от
  Jan 2011
  Живее в
  Стара Загора
  Мнения
  188
  #231

  Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

  Отговора ще е,че вън е много студено !!! Разхода ми за м.февруари е 290 куб.м.= на 260 лв. Ст.Загора .

 9. Novice
  Тук е от
  May 2010
  Мнения
  2
  #232

  Re:Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

  Привет на всички форумци!Най-напред искам да благодаря на Lazar, eng.Neychev и всички други ЗНАЕЩИ, за помощта ,съветите и безкрайното търпение към нас нуждаещите се от помощ потребители , а и на всички останали, които се включват с въпросите си ,търсейки разрешаването на своите проблеми. Реших да се включа в разискванията с единствената цел да разкажа за нашите перипетии и да споделя нашия опит.
  .Газифицирани сме от края на 2005 год. ,а котелът ни е ARISTON 24 UNO MFFI с мин. полезна мощност 9,6 квт и макс. такава- 24квт.Живеем в къща на ъгъл ,на голямо кръстовище.Жилището ни е 60кв.м ,краен апартамент, с южна всекидневна ,спалня и хол -северни, на втори етаж, като над нас и под нас никой не живее т.е.от никъде няма топлина-само ветрове.През годините опитахме почти всички видове отопление-от нафтова печка,акумулираща печка ,маслени радиатори,преди години и климатик сложихме и ,,духалки”също… и така до газификацията ни.
  През лятото на 2009год котелът направи повреда в платката за управление.Дойдоха техниците смениха я с нова ,преглътнахме си с моя съпруг ,но какво да се прави –по-добре да се отстрани аварията отколкото да стоим без топла вода в горещото лято.От там нататък започнахме да си задаваме въпроса (понеже техниците не можаха да ни дадат смислен отговор)каква е причината за тази авария и по този повод започнах да търся отговори в нета(аз имам повече свободно време от съпруга ми ) и стигнах до този форум.
  Започнах да чета по темата от самото начало ,за да открия интересуващия ни отговор,но точно същия като нашия проблем нямаше,но открих много други важни неща.Четох ,връщах се отново,разсъждавахме ,накрая реших и започнах темата пак от началото.Това,което ми се струваше важно като въпроси и последвалите ги отговори на Lazar и другите специалисти копирах и накрая принтирах.Събрах материал към 60 листа с най-различни случаи и съвети(повечето проблеми се повтаряха).Изчетохме ги с моя съпруг по няколко пъти(не разбираме от парни и газови инсталации ,а и не е нужно да разбираме-нали си има специалисти за това ),обсъждахме,анализирахме и най-накрая разбрахме,че имаме недостатъчна радиаторна мощност.
  Когато решихме през 2005 год.да газифицираме, монтажната група дойдоха ,писаха, брисаха и отсякоха :,,За вашето жилище 32 глидера са достатъчни”(32/600-шуменско производство-170 вт мощност на 1 глидер,а лирата е 500вт) обща мощност 6-7 квт с тръбите,които вървят по,,магистрала”,,И този котел е най-добрия за вас, а той ще работи най-добре около50*-60* ,от термоглавите ще си регулирате стайната температура (защото тогава не си монтирахме стаен програматор)”…
  И така по техните съвети : потенциометъра –на 3 ,най-много на 4(50*-60* градуса),а вечерно време на 1 . Термоглавите намаляхме ,когато няма никой в къщи и така…уж ни беше топло,но не съвсем (от стените лъхаше хлад). Котелът включваше и изключваше често ,но от къде да знаем че не това е правилният начин на работа за него…, до момента когато изгоря платката.
  Какво се оказа: имаме 32 глидера по 170вт (но на 90 градуса вх. темп.) и лира500 вт, общо към 6 квт ,но на 90* , а ние сме ограничили мощността до 60* .(6 квт : 90 градуса=0,6666квт за 1* ,а този резултат умножаваме по 60* (температурата ,с която работи котелът ни) и какво се оказа: 0,6666 квт . 60*=3,9999квт -ние сме подавали 4 квт радиаторна мощност на 9,6минимална мощност на котела.Не стига това,ами и ограничавахме температурата от термоглавите и с това фактически сме затормозили още повече работата на котлето.Като резултат от цялото това нещо изгоря платката за управление.
  След смяната на електрониката през 2009 год. решихме да добавим още глидери.Извадихме радиатора от всекидневната и разпределихме ребрата по другите 2 в останалите стаи,а там добавихме 10/800-още 2200 вт.,но тъй като познанието не идва изведнъж ,а по малко ,оставихме котелът да работи пак на 50*-60* ,а в най-студените дни 24,25 26 януари миналата зима вече се наложи да врътнем потенциометъра и на 5 ,защото външната температура стигна -20* .Като цяло добавянето на глидери се усети,работата на котела стана малко по-добра ,но все още нещо ни липсваше.
  През миналото лято пак се заровихме в бумагите и отново установихме,че въпреки добавените глидери мощността на радиаторите все още не съответсва на мин.мощност на котела,защото ограничаваме температурата на котела .Пресметнахме ,че ако котелът работи на максималната температура (в нашия случай е 82*)може да се доближим до баланса.Купихме и програматор с дистанционно управление,който поставихме в хола(най-голямата и студена стая).Поехме риска и не съжаляваме-сега ни е много по-топло,въпреки че все още не ни достигат радиаторни мощности ,за да сме спокойни съвсем,но това ще оправяме вече през лятото.При този режим котелът работи по-дълго до достигане на зададената температура,после по-дълго почива .В повечето случаи достига най- много до 60*-70*вх. темп.за поддържане на задаената стайна температура ,а до максималната- когато сме проветрявали .
  За м. 12.2010 год изгорихме 199куб.м газ(без коефициента за корекция),за м.01 2011г.-255куб.м.Режимът ,който сме си програмирали е: от 06ч.-18,5* ,при нужда за по-висока температура коригираме ръчно(през януари 20 дни имахме болни членове от семейството и поддъжаме през деня постоянно 19*), от 24ч-06ч-17,5*(понеже предпочитаме да спим на по-хладно).Не ходим по къси ръкави из къщи ,но не сме и навлечени с дрехи както преди ,приятно топло ни е навсякъде,стените също са топли и разхода ни падна малко ,за сметка на по- високата стайна температура.В началото на този месец ,когато бяха по-ниски температурите ,изразходвахме по около 10 куб.м газ,после през втората десетдневка се стопли и разходът беше 4, 5,6 куб.м .От средата на месеца вече застудя и съответно и разхода нарасна –от8, 9, а последните3 дни и по10 и 11 куб .м. Зная,че има какво още да се желае за подобряване на работата на котлето ,но за момента и на това сме доволни.
  От позицията на опита ,който имаме вече(макар и недостатъчен) апелирам към всички ,които четат този форум: пазете си котлетата,за да ви служат добре дълги години,прегледайте си радиаторните мощности и се вслушвайте в съветите на Lazar другите специалисти.Ако не бяха те още дълго щяхме да се лутаме и да търсим отговорите на нашите въпроси, за което още веднъж едно голямо БЛАГОДАРЯ!
  Постът ми стана много дълъг и съжалявам ,ако съм ви досадила ,но искрено ще се радвам ,ако поне малко съм помогнала на някой,като разказах за нашите преживявания,защото народът е казал:,,Не питай старило, а питай патило.”А ние всички тук сме от препатилите.
  Приятен и успешен ден на всички!


 10. Member
  Тук е от
  Jan 2011
  Живее в
  Стара Загора
  Мнения
  188
  #233

  Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

  Браво anndra ,ако и моята жена беше толкова дейна,щях да сваля разхода на 5 куб.м. на ден,но уви !!! Явно си усетила как стоят нещата,но трябва да слагате още глидери защото разхода ви е все още голям.Разположението при мен е същото,нямам и съседи,но ап. ми е с 32 кв.м.по-голям,а разходите ни са почти еднакви ! Успех !!!

 11. Junior Member
  Тук е от
  Dec 2009
  Мнения
  92
  #234

  Re:Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

  Браво за инициативата !
  И нашия котел горе - долу така работи и толкова харчи . Копчето обикновено е на 3,5 , ако го пуснем на Т макс по вода , ще изключи за 15 минути или 70 -80 гр заради седмичния програматор . Поддържаме 18 гр / 24 часа . Горе - долу и ние толкова отопляваме

 12. Junior Member
  Тук е от
  Jan 2011
  Мнения
  13
  #235

  Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

  Проблемът за нас ще се окаже,че просто газта е скъпа!Според мен спад от 1м3 на ден (30м3=30лв на месец не е много).
  Относно инсталациите искам да кажа,че след основната група,която изгради инсталацията,добавих още 30глидера и сега са 92 за 94м2.След това благодарение на колегите от форума,корегирах чрез секретните кранове дебита,като по-далечните развих,а в по-топлите стаи завих.
  Котела е Вайлант 24кв със стаен програматор.Поддържаните температури са 20.5градуса/24:00-16:30/ и 22.5/06:00-07:30 и 16:30-24:00/.За това топло съм платил 216лв.декември,258януари и сега според мен около 210лв.Котела гори между 5м3 в топлото/имаше период от февруари с положителни температури/,а сега когато са само отрицателни разходът варира от 9 до 11м2.Събота и неделя понеже топля цял ден горя по 12,5-13м2.
  Така,че според мен,колкото по-големи радиатори,толкова по-добре!

  Пожелавам Ви,повече слънчеви и топли дни и по-нисък разход!

 13. Moderator Аватара на Lazar
  Тук е от
  Aug 2005
  Живее в
  Варна
  Мнения
  5,024
  #236

  Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

  Значи има светлина в тунела . Щом има кой да чете и да се вслушва, значи има файда от всичките тези дискусии, които водим. А най-добре е, че утре идва Баба Марта. Да сложите и по една мартеница на котлетата, че да са здрави и послушни

 14. Junior Member
  Тук е от
  Feb 2011
  Мнения
  59
  #237

  Re:Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

  Уважаеми съфорумници, сега и аз имам въпрос:
  от проспекта на моя котел изрових ,че при температурен режим 50/30 градуса при 100% мощност КПД то е 107%
  при 30% мощност КПД то е 108,1%
  при температурен режим 80/60 градуса при 100% мощност КПД то е 98,3%
  при 30% мощност КПД то е 101,1%
  естествено уточняват че за 100% кпд е прието кпд то на конвенционален котел. Въпроса ми е че аз не получавам такава разлика от 20 градуса между входяща и изходяща вода.Да затормозявам системата с кранчетата ми се струва тесларски подход.Предполагам че това би се постигнало с циркулационна помпа от серията алфа ( с модулация и т.н.).Та въпроса ми е някой виждал ли е наживо в действие такава помпа.

 15. Moderator Аватара на Lazar
  Тук е от
  Aug 2005
  Живее в
  Варна
  Мнения
  5,024
  #238

  Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

  Няма нищо дърводелско да притвориш кран на изхода на центробежна помпа, напротив това я ратоварва, а не я затормозява.

 16. Junior Member
  Тук е от
  Jan 2011
  Мнения
  27
  #239

  Re:Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

  Честита баба Марта! Поне да сме живи и здрави, проблемите нямат край, по-малко да мислим за тях.
  Наистина един котел може да работи на 80 градуса, да подава вода с темп.80 градуса при минимална мощност, но само ако модулацията му е блокирана напълно и терморегулатора е на най-висока степен. (Или пък ако максималната мощност е ограничена до нула, модулиращия ток се направи 0%, т.е.максималната и минималната мощност се изравнят, станат еднакви). Но пък тогава КПД-то му спада много, защото при конвенционалните котли оборотите на вентилатора не се намаляват с намаляване на мощността, както при кондензните, и въздушния поток охлажда горивната камера. Ако котела е с действаща модулация, при работа на мин.мощност, което е възможно само при най-ниска степен на терморегулатора, когато достигне 40 градуса изключва горелката, и не може да достигне 80.
  За смяна на котела имах предвид смяна с кондензен едноконтурен, само при тях има достатъчно ниска минимална мощност от 2-3 квт. При мен може да има ефект и добавянето на още ребра, но няма да е достатъчен, колкото искам. Колко трябва да е разхода на газ за едно жилище? Опитвам се да разбера. От месец и половина започнах да засичам показанията на едни съседи, всеки ден по едно и също време. Живеят в еднофамилна двуетажна къща, към 200 кв.м., малко по-малко от 200, с външна изолация, ПВЦ дограми. Топлят всички помещения, антре, стълбище, коридори, всичко, поддържат 22-23 градуса, не се ограничават. Котела им е кондензен, с минимална мощност 7-8 квт. и максимална 25 квт. Ето какви резултати записах:
  при меко време, положителни температури през нощта 7-9 куб.м.на денонощие
  при средноденонощни температури около нулата – 10-12-13 куб.м.
  при студено време, отрицателни дневни температури, в най-големите студове – 15-17 куб.м.
  За последното денонощие напр.разхода им е 14 куб.м. И в сметката влиза и БГВ-то, ползват без ограничение, поне 1 куб.м.на денонощие, които трябва да се приспаднат от посочените стойности. И това за почти 200 кв.м.
  А при мен разхода е следния: При меко време 6 куб.м. При средноденонощни темп.около нулата 8 куб.м. В най-студените дни дори не съм правил проби, за да не се ядосвам допълнително(не ползвам котела за отопление постоянно, топля се по друг начин). И не слагам в сметката БГВ, почти не ползвам, ако ползвам, съм приспаднал разхода. Или: при тях разхода на 80 кв.м. при средноденонощни темп.около нулата е под 5 куб.м., а при мен 8 куб.м. Да не говорим, че топля само стаите, в коридорите и банята ми е студено, реално топля 60 кв.м, при съседите разхода за 60 кв.м. е под 4 куб.м. Така че сметката ми за газ е почти двойна, в сравнение с тяхната, и каквото и да правя, колкото и ребра още да слагам, не мога да я намаля чак толкова, котела ми е голям и няма как да гори по-малко(казвам това без да съм пробвал с още ребра, но не очаквам резултат като на съседите). Защо при едно жилище се постига такъв разход, а при друго да не може, жилищата ни са почти идентични, тухлени къщи с изолация и ПВЦ дограми.

 17.  
 18. Senior Member Аватара на bobivg
  Тук е от
  Feb 2010
  Мнения
  2,257
  #240

  Re:Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

  Аз не ползвам газ, но ви следя темата и от известно време се чудя един буфер на входа на котела няма ли да реши проблема с честите включвания (както се прави при чиларите). Някой има ли мнение по-въпроса? Става въпрос за конвенционални котли.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 16 от 54 ПърваПърва ... 6141516171826 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

 1. Газов котел - мнения и препоръки 2012
  От eng.Neychev във форум Отопление
  Отговори: 849
  Последно: 01-01-13, 07:39
 2. Газов котел - мнения и препоръки 2010г
  От eng.Neychev във форум Отопление
  Отговори: 957
  Последно: 31-12-10, 11:56
 3. Газов котел - мнения и препоръки 2009г
  От Saint във форум Отопление
  Отговори: 821
  Последно: 29-12-09, 23:43
 4. Газов котел - мнения и препоръки 2008г
  От karim във форум Отопление
  Отговори: 115
  Последно: 26-12-08, 00:34
 5. Газов котел - мнения и препоръки 2005-2007г
  От lsabg във форум Отопление
  Отговори: 151
  Последно: 16-12-07, 18:04
SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе