Здравейте отново.
Donicety, ∆т77 и температура на водата от 77 градуса са различни неща. Ако котела подава вода със 77 градуса, в радиатора влиза вода с темп. 77 градуса. От радиатора водата излиза с температура към 62-63 градуса,защото се е охладила, т.е.средната температура на водата в радиатора е 70 градуса(77+63=140 делено на две =70). Ако в стаята е 20 градуса, радиатора работи с ∆т50 (70-20=50). При ∆т50 мощността на радиаторите ми е 118вата/ ребро(от табличката, която публикувах, данните в линка, който си посочил са почти същите за ∆т50 при аналогичен размер ребра) или 45 ребра х 118 вата= 5,3 квт. Когато подава вода със 77 градуса(максимума е 80 градуса при пълна мощност от 24 квт), мощността на котела ми е към 20 квт., а мощността на радиаторите в същото време е 5,3 квт. При работа на мин.мощност от 9,4 квт. котела ми подава вода с температура 40 градуса, а не 77 градуса. В такова положение съм, както и много други, мощността на котела ми е прекалено голяма за мощността на инсталираните радиатори. И не може да се направи абсолютно нищо, за се разреши проблема както трябва. Възможностите са следните: да се добавят още жилища за отопление към този котел(при мен е невъзможно, в къща съм). Такъв котел като моя харчи газ за повече от 2000лв.месечно, би могъл да отоплява и 7-8 жилища наведнъж. Тогава ще работи с най-добро КПД и ще прави нисък разход на единица площ. Обаче възникват други проблеми – разправии между съседи кой колко топлина ползва и колко плаща. Но ако се намери начин за справедливо разпределение на сметката за газ, резултатите могат да бъдат много добри. Най-добрата възможност е да се смени котела с друг, с много по-малка минимална и максимална мощност, съответстваща на нуждите на жилището, което обаче е свързано с големи финансови загуби.