Страница 5 от 54 ПърваПърва ... 3456715 ... ПоследноПоследно
Резултати от 61 до 75 от общо 806
Like Tree3Одобрявам

Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
 1. Member
  Тук е от
  Dec 2009
  Мнения
  150
  #61

  Re:Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

  Цитат Първоначално публикувано от Ивелин Иванов
  Глидерите на радиаторите при 60 градуса на водата трябва да отдават около 7.5 kW.
  Колега Иванов,

  Би ли обяснил малко по-конкретно - стая еди колко си кв.м, височина /ако не е стандартна/ , брой на глидери и тяхната височина.Явно има някакъв разчет, но явно има и някакъв проблем. Какво означава, че котела е настроен на 40% от мощността си, да не би това да ограничава максималната му мощност в тези граници???

  Има достатъчно добри специалисти тук, които ще те посъветват какво да направиш.

 2.  
 3. Moderator Аватара на Lazar
  Тук е от
  Aug 2005
  Живее в
  Варна
  Мнения
  5,024
  #62

  Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

  Защо не кажеш просто колко глидера имаш инсталирани, пък ние да си сметнем мощностите? И каква площ е жилището?

 4. Member
  Тук е от
  Dec 2009
  Мнения
  150
  #63

  Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

  Здравей, Лазаре!

  Как ти се струва сега, след като обясних по-подробно за жилището и инсталацията, разхода на газ?
  Просто ми е любопитно.

  п.с. Надявам се да не съм те засегнал по някакъв начин с шегите ....

 5. Moderator Аватара на Lazar
  Тук е от
  Aug 2005
  Живее в
  Варна
  Мнения
  5,024
  #64

  Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

  Не си ме засегнал разбира се, нося и на майтап, не само на пиене . Колкото до разхода - доста неточно е да сравняваш 1 октомври с декемврийските студове, така че 7куб/ден е малко подвеждащо. 640кубика за тези 3 месеца не е най-малкия разход, който съм виждал, но не е фрапиращо голям - явно съседите и те дърпат по малко . Какво значи, че котела не е настройван от специалист - кой го пусна в експлоатация? Настройките най-малкото се проверяват.

 6. Member
  Тук е от
  Jan 2011
  Живее в
  Стара Загора
  Мнения
  188
  #65

  Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

  До Ивелин Иванов.Само за сравнение,защото апартаментите ни са сходни по разположение,при мен разликата от 3*между нощна и дневна я достигам точно за 35 мин.Ако стайния ти програматор е направен да модулира,котела не трябва да спира докато не се достигне зададената температура,а потенциометара на котела за темп.на водата да е в крайно положение !При мен максималната темп.на водата достига до 78*(фабрично е така) и затова смятам мощността на глидерите върху този градус.
  _________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1294995000[/time]_________________________________________________

  До бирения фен.И с теб имаме сходни ап.,котела ми е абсолютно същия,бр.на ребрата също,а и сметката ми за 12.2010 е 220куб.м.=210лв.Само където ти държиш с 1*-1.5*по-топло от мен.
  1 - по първия въпрос.Разбира се,че разлика ще има в разхода.От моите двумесечни наблюдения и проби стигнах до извода,че разликата от 1*повече надува сметката от 11-14% (при едни и същи външни температури,засичах разхода за 24h, при стайна темп.20*,21*и 22*) Разликата идва от това,че котела се стреми да поддържа зададената му темп.,като компенсира темп.разлики между вън и вътре в апартамента.Колкото по-голяма е тази разлика,толкова по-голям е разхода на газ,а от там и сметката! Искам да добавя и още нещо без да обиждам никой,дори напротив! Лазар и инж.Нейчев(когото познавам лично)вършат страхотна работа,кото ни отделят от времето си за съвети и професионално мнение,но и двамата не са на отопление на газ.Затова в този ред на мисли,всеки сам трябва да се нагоди на обтималния за него вариант като експерементира ! Няма формула и всеки ап.е индивидуален сам по себе си(град,етаж,съседи,изолация,вътрешна темп.и др.),затова,както казва народа '' в пробата му е майката'',а теорията,мисля,че на всички ни се изясни ! Трябва всеки да открие обтималния вариант за себе си.На мен лично ми костваше по 1-2мин. на ден да засичам разходомера и да пробвам с различни градусите.
  Много е важно също да се знае,че при новото строителство ефекта от изолацията е много по-голям,защото е санирана цялата сграда! При мен от 12ет.блок във вх.само аз имам изолация,да помага,но на парче го няма този ефект!!!
  2-по втора точка.При работа с модулиращ програматор се получава малко този ефект,отколкото при on/of ,но е по-икономично !
  Успех на всички и дано зимата да не е толкова люта,че всичко зависи от външните температури !!!

 7.  
 8. Junior Member
  Тук е от
  Jan 2011
  Мнения
  27
  #66

  Re:Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

  Към написаното от espace:
  В техническия паспорт на моя котел, който е съставен от немския производител(само е преведен на български), има една табличка с индекси за калоричността на природния газ и на пропан-бутана в киловати и в мегаджаули. За природния газ е посочено 12,7 до 15 киловата на куб.метър газ. В Германия газта може да е по-калорична(ако има и други съставки освен метан), там вземат газ не само от Русия, както ние в България. Затова стъпих на тези данни, които може и да се разминават с българските.

 9. Senior Member
  Тук е от
  Sep 2005
  Мнения
  1,408
  #67

  Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

  В посочения диапазон 12,7 до 15kW се вмества калоричноста на 1кг.(не литър) пропан-бутан, като може да варира в зависимост от съотношението на двата газа. За калоричността на природния газ писах по-горе.

 10. Junior Member
  Тук е от
  Nov 2009
  Мнения
  23
  #68

  Re:Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

  До Лазар

  Б Л А Г О Д А Р Я !

 11. Moderator Аватара на Lazar
  Тук е от
  Aug 2005
  Живее в
  Варна
  Мнения
  5,024
  #69

  Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г


  От Коледа Mima.gaz вече има.газ, а от днес е със стаен терморегулатор, ще чакаме за резултати.
  Най-бързия ми обект досега
  - първи ден - къртене, пробиване, изграждане на газова инсталация и проби
  - втори ден - отоплителна инсталация, приемане от надзор, оформяне на документи, захранване с газ
  - трети ден - други мои ангажименти
  - четвърти ден - пуск и настройки на котела и инсталациата

 12. Novice
  Тук е от
  Jan 2011
  Мнения
  3
  #70

  Re:Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

  Благодаря на отзовалите се.Почнах да пиша, но се наложи да прекъсна.Извинете.Прегледах, какво съм написал вчера, действително е малко неразбрано.В отговор:
  Отоплявам:хол 22м2,южно изложение без санировка, с радиатор 21 глидера х 350 мм височина;
  всекидневна- 19м2,северно изложение,санирана,с радиатор 16 глидера х 600мм височина;
  спалня - 9м2, северно изложение, санирана, с радиатор 10 глидера х 500мм височина;
  баня - 3м2, с лира 80 х 40 см;
  коридор - 6м2, без радиатор.
  височината на стаите - 2,65м.ПВЦ дограма.На първи етаж. Неотопляем втори.
  Първоначално бях с термоглави на радиаторите, поставени на 3, котела - 1 минута работи, 1 минута почива.Разход 12-13м3 на денонощие.
  По съвет на приятел смених термоглавите със стаен термостат монтиран в най-студената стая /спалнята/с надеждата ,че по-бързо ще вдига температурата поради малката квадратура и по малко ще работи котлето.Да, ама не. За да вдигне температура от 1 градус работеше почти непрекъснато около час.Преместих термостата в коридора и отворихме всички врати.При режим на работа от 16.00 до 22.00 часа на 19,5 градуса и 18,5 градуса през останалото време намалих разхода на 8м3.Времето за промяна на температурата от 1 градус остана същото.Температурите навън са положителни, радиаторите не могат да се пипнат от горещина а в къщи е кучи студ.
  На какво се дължи това? Недостатъчно отдавана мощност от радиаторите?Ако добавя още един радиатор/ или колко/, това ще позволи ли повишаване на температурата поне до 22 градуса/ при минусови температури навън/, много ли ще се увеличи потреблението на газ?

 13. Moderator Аватара на Lazar
  Тук е от
  Aug 2005
  Живее в
  Варна
  Мнения
  5,024
  #71

  Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

  Трябва да добавиш още доста радиаторна мощност, а разходът на газ напротив - ще падне

 14. Member
  Тук е от
  Dec 2009
  Мнения
  150
  #72

  Re:Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

  ...

 15. Junior Member
  Тук е от
  Jan 2011
  Мнения
  27
  #73

  Re:Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

  deian_g, коментираш, че не са ми виновни тези които са ми проектирали инсталацията, а тези които ми дават заплатата. По-добре изкоментирай нормално ли е при мощност на радиаторите от 5-6 киловата да се постави котел с минимална мощност от 9 квт (която не може да се намалява,както може да се намалява максималната), каквато поразия са направили при мен, и тогава коментирай кой е виновен.

 16. Senior Member
  Тук е от
  Sep 2005
  Мнения
  1,408
  #74

  Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

  Деян иска да ти каже, че и котел с долна граница 3kW да ти сложат разликата в разхода няма да е 30% надолу, а вероятно около 5 максимум 10% надолу при същите температури.

 17.  
 18. Junior Member
  Тук е от
  May 2009
  Мнения
  51
  #75

  Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г

  Не съм искал да те засегна, Велчев, а да насоча вниманието ти към очакваната икономия от евентуална смяна на котела което би те въвлакло в разходи с неясна икономическа изгода. Малко ми е съмнително да има котел с такава голяма разлика между минималната и максималната мошност. Се едно да си купиш порше 4 литра двигател да му смениш инжекторите и да се чудиш що хем не върви хем пак не гори като голф 2. Тои може и да е с такава минимална мошност но какво кпд има при нея аз лично не знам. Да не се окаже, че при влиза в постоянен режим ама гори повече от твоя които включва и изключва. Не знам дали няма да ти е по изгодно да си повишиш радиаторите.
  Интересно как седи въпроса с малкия обем вода в в инасталацията. При мен инсталацията е доста голяма, добре изолирана, но има голяма топлоемкост и си е сравнително инертна. Ако котела често се пали и изстива няма ли освен, че се очаква преразход и да се повреди скоро порави постоянната температурна атака върху матеряла.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 5 от 54 ПърваПърва ... 3456715 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

 1. Газов котел - мнения и препоръки 2012
  От eng.Neychev във форум Отопление
  Отговори: 849
  Последно: 01-01-13, 07:39
 2. Газов котел - мнения и препоръки 2010г
  От eng.Neychev във форум Отопление
  Отговори: 957
  Последно: 31-12-10, 11:56
 3. Газов котел - мнения и препоръки 2009г
  От Saint във форум Отопление
  Отговори: 821
  Последно: 29-12-09, 23:43
 4. Газов котел - мнения и препоръки 2008г
  От karim във форум Отопление
  Отговори: 115
  Последно: 26-12-08, 00:34
 5. Газов котел - мнения и препоръки 2005-2007г
  От lsabg във форум Отопление
  Отговори: 151
  Последно: 16-12-07, 18:04
SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе