Страница 26 от 57 ПърваПърва ... 16242526272836 ... ПоследноПоследно
Резултати от 376 до 390 от общо 850
Like Tree1Одобрявам

Газов котел - мнения и препоръки 2012

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #376

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2012

    Ами виж сега - има вариант да намалиш мощността на котела (чрез сервиза де) - тогава ще работи по-дълго на по-ниска мощност и пак ще изгори същото количество газ. Котелът изразходва толкова енергия, колкото е нужна за да компенсира топлозагубите на жилището. Правилния път оттук нататък е топлоизолация на жилището за намаляване на топлозагубите

  2.  
     
  3. Moderator
    Тук е от
    Nov 2011
    Живее в
    Петрич
    Мнения
    4,810
    #377

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2012

    При 45* темп на водата дали така поставените радиатори имат мощност от 11кВ. Според мен не повече от 4кВ.

  4. Member
    Тук е от
    May 2010
    Мнения
    394
    #378

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2012

    Колега oldfirehand - като малък бях голям почитател на Карл Май, но това е друга тема.

    Да видим дали можем да ти помогнем по лесно да преглъщаш "солените" сметки от газовото отопление, аз не можах за това вече съм с климатик. Пък дано след новите договорки
    То, че трябва да се инвестира във изолации и енергоспестяващи мерки трябва, НО така най-лесно прехвърляме вината от един проблем към друг - пак друга тема.
    Според мен трябва да направиш следното:
    При полужение, че в момента котела работи със 45 гр. на подаващият кръг то мощността на инсталацията ти се е сринала под минимума на котела. Предполагам е някъде около 7-8 кВт. Така, че сваляш мощността на котела колкото се може по-надолу. Не съм запознат със Вайлант ТурбоМакс, ако дадеш повече данни за управлението му ще е по лесно/софтуерно ли е/.
    Другото, което колегата Лазар рядко пропуска, НО и той е човек е дългото време на работа на помпата след спиране на горелката -5 мин. Напълно излишно и водещо до загуби поне според моите практики. Така че сваляш на минимум време за работа.
    Не съм запознат и със начина на управление на Термостата ти, ако дадеш повече инфо за възможностите му ще е по-добре. Аз съм със КалорМатик и ако са сходни като управление и функции ще се опитам да бъда полезен и там. Като за начало е дали няма опция с която да удължиш времето за работа на котела като респективно трябва да се надяваме, че и времето за почивка ще е по-голямо.
    На такива чести включвания - радиаторите успяват ли да се затоплят целите??? Мисля, че в тази посока трябва да бъдат насочени действията ти- по този начин ще използваш максимума от тях и респективно трябва да увиличиш работата и почивката на котела, НО дали това ще даде определена икономия честно казано ДА, НО НЕ колкото НИ се иска.

    Поздрави.

    ПП. С колегата Нейчев пак започнахме една дискусия и стигнахме само до старта. Тъкмо сега се опитвам да преглътна сметката си за Февруари - 6 дена отопление при най-ниските температури в този месец по 20 куб/ден и 29 дни БГВ и готвене - 148 кинта . Твърде малко се позатопли та да абдикираме толкова рано, не мислите ли???

  5. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2008
    Мнения
    49
    #379

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2012

    Здравейте и от мен!
    Поздрави за хубавия форум, за работата на модераторите и за активността на участниците!!!

    От 08.02.2012 г. съм потребител на Софиягаз. Котелът е Vaillant TurboTEC Pro 8-24 kW със стаен терморегулатор VRC 400 с външен сензор. Заради външния сензор управлението е по температурна крива. Въпросът ми е: ако демонтирам външния сензор може ли терморегулаторът да се ползва за управление само по стайна температура? Отговор #754 на инж.Нейчев: 21.12.2011, 14:48 от темата за 2011 г. описва добре работата на VRC 400, но при мен нещо не успях да превключа на позиции 1 или 2 и ми се струва, че функцията за превключване 1/2 е неактивна, защото е свързан външен сензор.@jorogm също има такъв терморегулатор ......?

    П.п. Скоро, като имам повече време, ще опиша подробно вида на моя обект и параметрите на системата. Тъй като в жилището все още се извършват довършителни СМР и не живея там, все още нямам достатъчно емпиричен опит и наблюдения върху работата на котела. Единственият показател е този на разходомера, който показва разход около 12-13 куб.м. за 24 часа.

  6. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2006
    Мнения
    23
    #380

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2012

    Колега JKanchev, благодаря за препоръките. Това със сметките за газовото отопление ми е пределно ясно от години. Тъй като и аз съм с ТУ/ВМЕИ, пресмятанията не са ми проблем. Относно намаляването на мощността - няма как да стане, тъй като при външна температура -10 -15 с тези 7kW ще съм заникъде. Това с намаляването на времето на работа на помпата отдавна се канех да го направя, но все отлагах. Днес го намалих и ефективността на системата като че ли не пострада, така че стъпката е в правилна посока. Но това е при работещи два или три от четирите радиатора. Би било добре ако някой даде информация какъв е дебитът на помпата, за да може да се съобрази времето й на работа с обема на системата. Относно термостата - инструкцията, която върви с него е като за олигофрени, колкото да има нещо написано. Калорматикът има сервизно меню, в което могат да се променят някои неща. И мен ме интересува точно това - дали и този, предишният има такава сервизна настройка. За съжаление инж. Нейчев не пише /засега/, а знае . Да, управлението на Турбомакса е изцяло софтуерно и при инсталирането на термостата, последният взема инициативата. Така, че, ако има какво да се направи, то е ще е чрез него.

    Поздрави!

  7. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2011
    Мнения
    100
    #381

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2012

    Цитат Първоначално публикувано от oldfirehand
    Че са големи - големи са. А другото, което означава, е че тази джаджа е суперчувствителна. Точността, с която поддържа температурата в стаята надхвърли очакванията ми. Току що засичах времената - горелката работи около 2.5 мин., водната помпа продължава да работи още 5 мин., пауза около 2.5 мин. и пак отначало. Цикълът е 10-минутен. Водата е ограничена на 70 градуса, но джаджата спира горелката още на 45.
    Най-вероятно ще се окаже, че джаджата командва изцяло парада и нищо не може да се променя.
    Нямам наблюдения точно върху тази марка, но смятам, че всички по-съвременни модели се базират на едни и същи принципи, и общо-взето имат подобни софтуери.

    На мен от всичките ви постове не ми стана ясно дали все пак се достига зададената стайната Т и с каква чувствителност е термостата, т.е. при каква Т включва и изключва котлето. Колкото до работата на помпата - от собствения ми жалък опит имам наблюдения, че уредите на Immergas имат разлика в самите модели на термостатите - On/off изключват помпата след всяко спиране на горелката, а модулиращия Amico - само при смяна дневния режим с нощен (или по-голяма температурна амплитуда - не е описано в книжката и аз лично не съм установила точната ралика). На мен не ми харесва, че няма как да влияя на помпата, но обяснението на техническите лица е, че е по-добре и не се губи толинна енергия.

    Цитат Първоначално публикувано от Lazar
    Изключва ли преди да е достигната стайната температура? За да включва често, значи че стайната температура пада бързо, което означава големи топлозагуби, не мислиш ли?
    Иначе, Лазар като добър познавач е посочил най-вероятните причини за свръх-големия разход.


  8.  
     
  9. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #382

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2012

    Моето мнение е, че при наличие на стаен термостат, продължителността на постциркулацията на помпата не би трябвало да оказва влияние върху честотата на включване. При управление по температура на водата - да съгласен съм, че като спре помпата, водата изстива по-бавно и котелът почива по-дълго, но при управление по стайна температура няма значение дали водата в системата изстива бързо или бавно, важно е стайната температура с каква скорост пада. Дори теоретично при работеща помпа стайната температура може да продължи да се вдига, което означава, че ще падне със закъснение

  10. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2006
    Мнения
    23
    #383

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2012

    Цитат Първоначално публикувано от Lazar
    Моето мнение е, че при наличие на стаен термостат, продължителността на постциркулацията на помпата не би трябвало да оказва влияние върху честотата на включване.
    Така е, не влияе. Цикълът при VRT 340f e 10-минутен. Времето за постциркулация се задава с параметър на котела.

  11. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2011
    Мнения
    100
    #384

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2012

    Цитат Първоначално публикувано от Lazar
    Дори теоретично при работеща помпа стайната температура може да продължи да се вдига, което означава, че ще падне със закъснение
    Това и аз си го мислех, разсъждавайки върху казуса. Помпата влияе директно на триенето, респ. правопропорционално на съпротивлението.

  12. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #385

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2012

    Това за триенето не го разбрах, извинявай. Всъщност вярно е, но в каква връзка го казваш?

  13. Junior Member
    Тук е от
    Mar 2011
    Мнения
    54
    #386

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2012

    Колега legalbg, когато изключиш външния датчик на екрана на програматора ти се изписва че външната температура е -40° и при зададена стайна температура 22° водата в системата се загрява до 64° и след това се понижава с 1-2°, при 23° до 68°, при 24° до 72°, при 25° сигурно ще бъде максимума от 75°, не съм го наблюдавал при тази температура. Тези данни са за температурна крива 1,5. При промяна на кривата например на 2,0 и зададена стайна температура 22° водата в системата се подгрява до 73°. Със или без външен датчик на температура програматора предлага голямо разнообразие от температури. Например сега, когато отвън температурата е 14°, котела би трябвало да таботи с температура на водата от 33-34°, което си е чиста проба разход на газ, защото котела работи доста под мин си мощност от 6,7 KW. A пък от друга страна да подгрява до 73-75° също ми се вижда доста нецелесъобразно. Абе въобще има набор от температури за задоволяване на всякакви капризи.

  14.  
     
  15. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2008
    Мнения
    49
    #387

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2012

    Благодаря!
    А на коя позиция ти е регулацията (0-RT) - на 1(модулация), на 2 (термостат) или на 0 (без модулация)?

  16. Member
    Тук е от
    Oct 2009
    Мнения
    302
    #388

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2012

    Изинявам се на всички, много по-лесно ще ми е да коментираме ситуациите по телефона. Нека всеки, който има въпроси да пише на лични а аз ще му изпратя телефон за връзка с мен. Не е уместно да го публикувам във форума.

  17. Junior Member
    Тук е от
    Mar 2011
    Мнения
    54
    #389

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2012

    На 2 - термостат

  18. Junior Member
    Тук е от
    Mar 2011
    Мнения
    54
    #390

    Re:Газов котел - мнения и препоръки 2012

    Здравейте,
    С риск поста да стане малко дълъг, но мисля, че си заслужава. В раздела за сметките за газ се цитираха цикли от по 30сек работа и 3 минути пауза. В събота реших да експериментирам върху управлението на котела по Т на водата. Мрачното време се оказа благоприятно, защото през цялото време от 9:00 до 19:00 Т отвън беше постоянна 3°, без слънце и без никой да ми се пречка из къщи. Действието се развива в доста разчленена къща. Наблюдавах работата на 2 котела Vaillant turbo tec plus 6.8-20kw.

    В ап1 – 70м2, без изолационни екстри, под него етажа се обитава, инсталирана мощност при 90/70/20 - 12.6kw които са смесица от алуминиеви и преобладаващи чугунени Калор 3, котела ограничен на 12kw.

    Ап2 – 70м2, изолиран, само под една от стаите има обитатели, инсталирана мощност 9.9kw, ал радиатори, в процес на ремонт, Т на помещението 10°, но за експеримента го подгрях до 20°.

    И така – Т в двете помещения е 20°. В ап1 зададох на програматора 30°, а в ап2 – направо изключих програматора. И на двата котела зададох Т на водата 40° и започнах да наблюдавам работата. На първия котел му трябваха от 19 до 22 мин за да изключи, а на втория от 14-15 мин. Датчика за водата показваше 44 и при достигане на 45°, котела изключи. След изключване се задейства блокировка на горелката, т.е. котела може да запали отново след изтичането на точно определено време, което е в зависимост от зададената температура, но може да се променя. След втория цикъл зададох времена за блокиране на горелките съответно 20, а на другия 15 мин, т.е. съотношението работа/почивка да е 1:1. И се започна едно циркулиране от моя страна между котлите с тефтер, молив и хронометър. Времето за блокировка беше ясно, това за работа варираше между 19-22 и съответно 14-16. След два часа циркулация между котлите се отказах да засичам. Машинките си работеха с необходимата точност. В края на експеримента изчисления предварително разход се различаваше от реалния с 0.2м3, което сие съвсем в реда на нещата. А сега малко за работата на котела – първия цикъл на котлите беше малко по-дълъг, понеже стартирах от студени радиатори. Пали на мин мощност, увеличава я до максимална и после пак до минимална. Това се вижда от пламъка в камерата и оборотите на разходомера. При следващите цикли пак пали на мин, и така остава до края на цикъла, понеже за 15 и 20 минути водата в системата не изтива напълно. Най-малкия разход на газ е 100 литра за 7.5 мин, което си е 0.8 м3. Това е минимума на горелката. Веднага може да се сметне консумацията за час, ден, седмица. По-важното за мен беше как 45° на водата ще се отразят на стайната температура. Отговора дойде с края на експеримента. Към 19:00 в ап1 стайната температура се запази абсолютно същата, докато в ап2 се беше повишила с 2.5°. Значи за ап1 при изградената за него система, при външни 3° и съотношение раб/почивка 1:1, 40° на водата е равновесната температура. За ап2 или трябва да се намали Т на водата или да се увеличи времето за блокиране на горелката, но сколко ??? Това не е толкова интересно, при друг експеримент... По-интересно е следното: при 45/33/20, ∆Т=19, радиаторите работят с 21% от мощноста си, инсталацията от 12.6 пада на 2.6kw и съответно от 9.9 на 2.1kw, което си е 2.5 - 3 пъти под минималната на котела. А котела има най-голямо КПД при мах мощност. Парадокса е, че предишните два дни, четвъртък и петък бяха с 2-3° по-високи дневните Т, а общия разход на газ за денонощието е с 1.1м3 повече от експеримента с 40 градусовата вода. ( в този период е нямало други консуматори на газ и разходомера се засича на 24 часа). Вчера пак оставих единия котел да работи на равновесните 40° и резултата е същия – 1.1м3 по-малко, отколкото при работа по стайна температура и 60-65° на водата.
    В процеса на работа на котела наблюдавах,че когато се появи пламъка, тогава започва да върти разходомера, когато загасне пламъка – тогава спира и разходомера, т.е. няма въртене на разходомера и извърляне на газ на вятъра. Бих казал, че мита за цък-цък режима е разбулен, въобще няма изхвърляне на газ напразно през комина. Това се отнася за този котел, за други не мога да твърдя. Пиша само проверени неща.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 26 от 57 ПърваПърва ... 16242526272836 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Газов котел - Избор и Цени
    От legaltk във форум Отопление
    Отговори: 2476
    Последно: 08-08-17, 23:52
  2. Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г
    От zhivko83 във форум Отопление
    Отговори: 805
    Последно: 02-01-12, 07:36
  3. Газов котел - мнения и препоръки 2010г
    От eng.Neychev във форум Отопление
    Отговори: 957
    Последно: 31-12-10, 11:56
  4. Газов котел - мнения и препоръки 2009г
    От Saint във форум Отопление
    Отговори: 821
    Последно: 29-12-09, 23:43
  5. Газов котел - мнения и препоръки 2008г
    От karim във форум Отопление
    Отговори: 115
    Последно: 26-12-08, 00:34

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе