.
Вижте най-лекия кондензен котел в момента-само 18 кг.
на Де Дитрих-Ремеха Тзерра:
http://www.tzerra.nl/innovatief
От какво ли са спестили 10-15килограма
Приятел, не четеш внимателно. Отворил съм цяла тема за Bosh 7000-https://forum.setcombg.com/index.php/topic,54312.0.html...Първоначално публикувано от stefantsonev
Здравейте, нов съм във форума, но имам питане. Ударил съм око на котле Victrix x 12 2l на Immergaz. Апартаментчето е 60 м2, общата мощност на инсталираните радиатори и лирата е 9,197 kW, всички стаи са изолирани от вътре и навсякъде е ПВЦ, имам и бойлер Дипломат с серпентина. Мога ли да ползвам бойлера като обемен за БГВ, свързан с котлето.
Лазаре, можеш ли да ми пуснеш някакъв линк за онзи котел, Теси 3-12кВт. доколкото си спомням беше конвенционален, едноконтурен. Благодаря ти предварително!
Lazare, благодаря ти много! Може ли един въпрос? Става дума за газов котел Фероли-Домитоп. След два сезона работа само на БГВ, смених всички кранчета на колекторите /течаха/ и пуснах котела на отопление за проба, но не иска да запали. Помпата върти водата известно време /ок. 3мин/ и тя спира. На БГВ продължава да си пали нормално. На отопление не прави опит дори да запали, само помпата върти и спира.
Не изписва никакви грешки на дисплея, показва само темп на водата.
Здравейте, имам питане. Апартамента ми е 60 м2, общата мощност на инсталираните радиатори и лирата е 9,197 kW, всички стаи са изолирани от вътре, хола и тавана, и навсякъде е ПВЦ, имам и бойлер Дипломат с серпентина. Какъв газов котел бихте ми препоръчали. мога ли тоя бойлер да го свържа към котела.
Според мен тази мощност 9.197кВт не е коректно сметната за реалните темп. на водата. Може да бъркам, но сметнете я отново!Първоначално публикувано от ivaylo_y
Да наистина е така, защото мощността е по каталог при температура 90/70/20, и няма да работят в тоя режим. При 60 градуса мощността им пада на около 5 kW.
Незнам как се навивате да отоплявате на газ апартаменти от порядъка на 60м2. С два добри климатика ще го правиш баня тоз апартамент, на двойно по ниска цена.Първоначално публикувано от ivaylo_y
Но ако си решил, виж малко по нагоре линковете които ми даде Лазар за котлите Теси с бойлери /но не проточни/. Това за мен е най дория вариант за тази мощост. Сложиш ли някой от двуконтурните котли по около 22-25кВт, не искам да те мисля.
Колега, по принцип съм се ориентирал към Виктрикс 2-12 с обемен бойлер. НО събирам и други мнения. Той е кондензен, а обемн бойлер ще ми играе Дипломата който имам със серпентината.
Добър вариант, мисля че няма много други в тия мощности. Аз бих потърсил, ако има конвенционален котел, щото този трабва да работи на 50-55С, което си е малко за радиатори и топла вода. Ако работи на по високи темп. , се обезмисля даването на толкова пари за кондензен котел. Успех!Първоначално публикувано от ivaylo_y
Има варианти на Теси 3-12 и на Бош 3-16кВт, пак са кондензни. Кондензния режим е до температура 50-55*С на връщащата вода, което означава 65-70*С на подаващата, така че не може да се говори за обезсмисляне, още повече, че дори и във високотемпературен режим кондензния котел е много по-икономичен от конвенционалния. Наскоро ми се обади един клиент с жилище 60м2, на който оставих котел преди 4 години. Обади се понеже имал за първи път някакъв проблем с котела и не знаелновите телефони на сервиза на Вайлант. Попитах го за сметките тази зима и каза, че е изключително доволен че ми се е доверил за избора - котел 6-20кВт с Калорматик 330. Каза че го включва октомври и го спира април, стайна температура 22-24*С, най-голяма сметка тази зима 120лв. Във входа има още 4 котела, неподходящо подбрани, собствениците им навремето не ми се довериха и избраха по-евтините, но неподходящи котли и сега плащат с 30% по-големи сметки. Имам информация и от предните години. Чудех се дали да споделям този факт, за да не бъда обвинен в лъжа, ама не се стърпях, който не вярва - мога да доказвам .