Страница 45 от 57 ПърваПърва ... 35434445464755 ... ПоследноПоследно
Резултати от 661 до 675 от общо 850
Like Tree1Одобрявам

Газов котел - мнения и препоръки 2012

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2010
    Мнения
    36
    #661

    Отговор: Re: Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2012

    Здравейте! На път съм да се присъединя към "Газпром". В момента ремонтирам новозакупено жилище и съм пред дилема газ или климатици. Заради комфорта предпочитам газта. След доста четене във форума и интернет, успях да "изчисля" че топлинните загуби за моя апартамент ще са по-малко 7 kW, при външна температура от -15 градуса /въпреки, че е мезонет от 105м2/. Ще ползвам и топла вода от котела. За сега съм се спрял на кондензен котел Victrix 24 kW, поради изходящата минимална мощност от 4,7 Kw и модулацията 3-23,6 kW. Моля да ми препоръчате друга алтернатива и фирма за проектиране и изграждане на инсталацията. От Варна съм.
    Този пост е редактиран от petarned; 24-11-12 в 21:15.

  2.  
     
  3. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2012
    Мнения
    53
    #662

    Отговор: Re: Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2012

    5 пoста по-горе е човека /Lazar/ който би Ви свършил най-добре работа и е от Варна. Не го познавам лично, но четейки мненията му аз бих му се доверил>

  4. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2010
    Мнения
    36
    #663

    Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2012

    Фирмите правят ли точни изчисления за необходимата ми топлинна мощност или я карат по метода м2 или м3 умножени по "техни си" ватове.
    В интернет се натъкнах на следното - Как да определим необходимата ни отоплителна мощност? - Статии - Термосиликат ООД и на това http://www.klimatik.org/articles.php?article_id=149. Коректно ли е по този начин да си определя необходимите топлинна мощност и брой глидери?
    Друг проблем, с който се сблъсквам е че дневната от 25м2 има стълба към втория етаж и ще трябва да отоплявам и антре на втория етаж от 4,5м2. Притеснява ме, че топлината ще бяга нагоре. Служител на фирма за изграждане на отоплителна инсталация ми препоръча за дневната да ползвам конвектори, но не се обоснова защо.
    Изчислих, че коефициента на топлоотдаване за вътрешните ми стени / 3см мазилка, 25см стоманобетонна шайба, 3 см мазилка/ е U=2,58W/(m2*K), а в същото време топлозагубите ми от фасадните стени и дограма са много малки. Напълно вътрешен апартамент съм, т.е имам си съседи и топлозагубите са минимални и през вътрешните стени, тъй като все пак съседите ще поддържат мин 18 градуса.
    От всичко изчетено тези дни стигнах до следните приблизителни сметки:
    необходима топлинна мощност при 15 градуса външна температура - 2,80 kW
    необходима топлинна мощност при 5 градуса външна температура - 6,53 kW
    необходима топлинна мощност при -15 градуса външна температура - 12,13 kW
    тези стойности според мен са максималните за конкретните външни температури.
    При тези дадености, мога ли да изградя нискотемпературна система с кондензационен котел? И кой?

  5. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,260
    #664

    Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2012

    Точни изчисления (със или без софтуер) се правят ако си поръчаш проект на отоплителната инсталация, който е в писмен вид с чертежи и е подпечатан с печат на проектант с пълна или частична проектантска правоспособност, дадена му от КИИП. Такъв проект е желателен, но не е задължителен - инвеститора си решава сам, защото не е безплатен. Наличието на такъв проект не означава, че всичко е сметнато коректно и вярно.Виждал съм проекти с какви ли не дивотии, включително и във форума сме ги коментирали - предвидени по 6-7 глидера за стая. По време на бума на строителството всяка по-голяма строителна фирма явно си имаше проектант на заплата, който следваше послушно инвеститорските желания за ниски капиталовложения. А иначе всеки инсталатор би желал да работи по проект, спазването на който го освобождава от него едно нелеко бреме, което обаче той би трябвало да е готов да носи.

  6. Novice
    Тук е от
    Nov 2012
    Мнения
    3
    #665

    Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2012

    Здравейте, много хубав форум , доста работи попрочетох .
    Имам котел Immergas Zeus Superior 24, какъв стаен термостат ще ми препоръчате за него ?
    Иска ми се да е безжичен и от това което прочетох най-добре да е модулиращ, но нещо не намирам такъв .

  7. zh
    zh е офлайн
    Member
    Тук е от
    Nov 2009
    Живее в
    Добрич
    Мнения
    221
    #666

    Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2012

    Здравей, Lyubo!
    Immergas имат дистанционен интерфейс: Amico Universal, Super Amico, Super Car. За първите два съм сигурен, че са жични, за третия не зная. И трите са модулиращи. Има и един безжичен модел TYBOX 810 RF (седмичен програмируем термостат), не зная дали е модулиращ и дали е производство на Immergas, но го има в техния каталог. Виж тук в ценовата листа: Продукти
    Не съм погледнал твоя модел дали е с вграден бойлер - ако не е с такъв мисля, че Amico Universal ще ти върши работа. С дистанционния интерфейс можеш да управляваш котела, ако той се намира в друго помещение. За да не те подведа искам да кажа, че аз не съм специалист.
    Този пост е редактиран от zh; 27-11-12 в 20:29.

  8.  
     
  9. Novice
    Тук е от
    Nov 2012
    Мнения
    3
    #667

    Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2012

    Аз говорих с тях по телефона още преди седмица и доколкото разбрах от жената която ми обяснява (тя май не беше много наясно с модулациите) дистанционните им интерфейси са жични всичките , а TYBOX 810 RF не бил модулиращ и го нямаха наличен , чак след семица.
    Иначе е с вграден 60 л. бойлер, мислиш че може да е проблем ? Мен ми трябва само за парното и май не ми се занимава с прекарване на жици и по-неудобно ще е, от друга страна пък жичните май можело да регулираш и гледаш всичко като на дисплея на котела .

  10. zh
    zh е офлайн
    Member
    Тук е от
    Nov 2009
    Живее в
    Добрич
    Мнения
    221
    #668

    Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2012

    Това, че е с вграден бойлер не е проблем. Имах впредвид, че някои марки, чрез дистанционния си интефейс разполагат с програми за регулиране на темп. на водата в бойлера (кой ден, в кой час да подгрява водата и т.н.). При жичните може да регулираш и гледаш всичко като на дисплея на котела, но ако е дистанционен интерфейс. Те всички съвременни котли модулират, но ако си със седмичен програмируем термостат тип on/off, модулациятя не е по стайна температура, а по температурата на водата (за последното може и да греша).
    Щом държиш да е безжичен има универсални модели, но не са модулиращи, като COMPUTHERM Q7 RF, REMEHA, honeywell и др. Lazar от форума препоръчва ето този: ТЕСИ ООД / Продукти / Аксесоари / Управления за газови котли / Безжичен седмичен програматор EG 2921.
    Ти сам си решаваш - жичен модулиращ или безжичен немодулиращ. Ако някой колега знае за универсален безжичен модулиращ, нека да сподели. В пъти по-добре е да си с немодулиращ седмичен програматор, отколкото без никакъв.
    Успех в избора!

  11. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2011
    Мнения
    60
    #669

    Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2012

    Здравейте,
    От около година следя темата активно и се опитвам да съставя план за това как да оптимизирам моята инсталация с цел ефективност (икономичност). Закупих апартамент с изградена инсталация и сега само мога да пробвам да я оптимизирам. Тук всеки съвет или мнение са добре дошли. Та с няколко думи да опиша с какво разполагам и какви стъпки планирам, пък кои с каквито съвети може да помага, ще съм безкрайно благодарен.
    Апартамент 115 кв.м, всекидневна 35м2 (френски прозорец 11м2), 1 спалня и 2 детски, добра PVC дограма и вътрешна изолация. Отоплителна инсталация ~ 14-18 kW (не съм сигурен конвектора как да го смятам). В приложения файл съм се опитал да пресъздам сегашното положение. Котел MoraTop 35КТ (14/35 kW), нямам стаен терморегулатор, разход при сегашното положение ~15 м3 за денонощие (задавам 55 оC на водата и в стаите e ~ 22 oC), но и вън си е доста топло. Обмислям следните стъпки:
    1. Котела ми е с висок минимум - мисля да го подменя, като съм се насочил към Bosch Gaz 7000 W - 6,3-21.0 kW. Към него да добавя FR100. А от там на сетне да продължа с финните настройки.
    2. Да пробвам с някакъв стаен трморегулатор (on/off) и сегашния котел. Опасявам се че ще похарча 200 лв за стяен регулатор, ще платя през сезона високи сметки и в края на сезона пак ще стигна до вариант 1, но с похарчени 600 – 700 лв без да има насреша нищо.
    Та въпроса ми е: По кой вариант мислите че е по-правилно да тръгна? Благоадря предварително за всяко мнение
    Прикачени изображения Прикачени изображения

  12. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,260
    #670

    Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2012

    Сложи обикновен стаен термостат за 20-30лв и увеличи температурата на водата на макс, така че да не изключва по температура на водата, а чак след като стопли стаите.

  13. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2011
    Мнения
    60
    #671

    Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2012

    Лазар, ценя високо мненията ти. Вариант за 20-30 лева за проба ми звучи доста добре - поне ще видя до къде може да сваля с настоящия котел. Можеш ли да ми посочиш някакъв такъв термостат - предполагам че ако отида и взема парвия на рафта ще е ОК? Имаш ли очакване, че с този котел е възможно да вляза в някакъв приемлив разход? Все пак минимума е 14kW...

  14.  
     
  15. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,260
    #672

    Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2012

    Ако имаш съответното количество радиатори няма да има проблеми, единствено при по-мощния котел остава дискомфорта от неработещи радиатори. Колкото до термостата - да, дори и най-евтиния би свършил много по-добра работа отколкото да намаляваш температурата на водата

  16. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2011
    Мнения
    60
    #673

    Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2012

    Лазар, а имаш ли очакване, че ако мина на посочения Bosch, ще сваля разхода до около 10 - 11 м3? Ако тръгна в тази посока, този модел ли е подходящия избор Bosch Gaz 7000 6,3-21,0 kW? Все пак е ново поколение, модулиращ, с добро управление и т.н. или просто си търся повод да си го купя? С настоящия котел лятото плащам по 45 лв само за БГВ...
    Този пост е редактиран от etalon21; 02-12-12 в 07:38.

  17. Member Аватара на legaltk
    Тук е от
    Sep 2012
    Живее в
    София
    Мнения
    436
    #674

    Отговор: Re: Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2012

    Според мен, ако минеш направо на т.1 при тези плюсови температури ще имаш под 8 куб.м./денонощие. БГВ може да е на границата на достатъчното, но по-скоро достатъчно.

    Съдя от собствен опит (с терморегулатор с външен датчик) - на 22 градуса отоплявам 110 кв.м. с височина 2,80 м., нямам отникъде съседи, имам и 3 външни стени (на едната стая) и мин.мощност на котела ми е 9,6 кВТ. За ноември имам средно 7,4 куб.м. на денонощие, а водата през лятото не надмина 28 лв. (с жена и 2 малки деца) Аз също си мисля за т.1 (за същия котел), но .......... ще реша догодина.
    Този пост е редактиран от legaltk; 05-12-12 в 09:21.

  18. Member
    Тук е от
    Oct 2009
    Мнения
    302
    #675

    Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2012

    Цитат Първоначално публикувано от etalon21 Виж публикацията
    Здравейте,
    От около година следя темата активно и се опитвам да съставя план за това как да оптимизирам моята инсталация с цел ефективност (икономичност). Закупих апартамент с изградена инсталация и сега само мога да пробвам да я оптимизирам. Тук всеки съвет или мнение са добре дошли. Та с няколко думи да опиша с какво разполагам и какви стъпки планирам, пък кои с каквито съвети може да помага, ще съм безкрайно благодарен.
    Апартамент 115 кв.м, всекидневна 35м2 (френски прозорец 11м2), 1 спалня и 2 детски, добра PVC дограма и вътрешна изолация. Отоплителна инсталация ~ 14-18 kW (не съм сигурен конвектора как да го смятам). В приложения файл съм се опитал да пресъздам сегашното положение. Котел MoraTop 35КТ (14/35 kW), нямам стаен терморегулатор, разход при сегашното положение ~15 м3 за денонощие (задавам 55 оC на водата и в стаите e ~ 22 oC), но и вън си е доста топло.
    Задавал ли си си въпроса, какво количество вода е необходимо да преминава през конвектора за да отдаде тези 9.3kW? А каква мощност може да "носи" пексалова тръба 16мм? Какво ще стане, когато в стаята стане топло и котела спре а конвектора започне да духа студено? Въпросите, които трябва да си зададеш са много и след като намериш отговорите, премини към смяна на котел или каквото и да е друго.
    С какъв размер и какви тръби е изградена връзката от котела до колекторите? Какъв е размера на самите колектори? Каква е дължината на тръбите от колекторите до радиаторите? Имат ли радиаторите ти секретни кранове? На какво положение са отворени? И т.н. и т.н.

    - - - Обновено - - -

    Някой задава ли си въпроса, защо през лятото сметките за газ са почти еднакви на повечето потребители? Сезонът, в който котлите се използват само за БГВ, никой не се оплаква. Започне ли отоплителният сезон, започват и оплакванията за висок разход. Това е така, защото няма намеса на "майстори" на отоплителни инсталации. Разхода зависи само и основно от отоплителната инсталация.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 45 от 57 ПърваПърва ... 35434445464755 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Газов котел - Избор и Цени
    От legaltk във форум Отопление
    Отговори: 2476
    Последно: 08-08-17, 23:52
  2. Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г
    От zhivko83 във форум Отопление
    Отговори: 805
    Последно: 02-01-12, 07:36
  3. Газов котел - мнения и препоръки 2010г
    От eng.Neychev във форум Отопление
    Отговори: 957
    Последно: 31-12-10, 11:56
  4. Газов котел - мнения и препоръки 2009г
    От Saint във форум Отопление
    Отговори: 821
    Последно: 29-12-09, 23:43
  5. Газов котел - мнения и препоръки 2008г
    От karim във форум Отопление
    Отговори: 115
    Последно: 26-12-08, 00:34

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе