Първоначално публикувано от
terziyski Здравейте,
изчетох горе-долу цялата тема, много полезни съвети за отопляващите се на газ.
Имам и аз няколко въпроса към специалистите тук:
Жилището ми е около 60 кв.м. (изцяло южно, вътрешен апартамент, ново строителство).
Купих го от строителя с инсталирани 11 глидера (Н420) в дневната 28 кв.м , 7 глидера (Н420) в спалнята 13 кв.м.
Алуминиев радиатор POL : TDT и лира (450/950) в банята 3 кв. м. -
Лира К - бяла, права : TDT.
Котелът, който строителя беше монтирал е SIME Mеtropolis DGT 25BF -
http://portale.sime.it/jportal/pcont...tension=182520
След прости сметки реших да удвоя радиаторите в спалнята и дневната - сега са съответно 22 глидера в дневната и 14 глидера в спалнята. По мои изчисления инсталираната мощност стана около 5 кВ., а котлето по спецификация ако не бъркам е 7.5 кВ.
Вносителя на котела Ромстал България ми препоръча термостат за него -
Salus-Controls - 091FL Programmable electronic room thermostat - weekly, който е on/off.
Въпросите са ми следните :
1.Дали за този котел има модулиращ стаен термостат, тъй като никъде не успях да видя дали котела поддържа такъв и дали ще е по-икономично с него ?
2.При пускането на котела техника използва диференциален маноментър за регулриране на газовия клапан и каза, че е наистроил максималната му мощностт на 19 кВ, следейки температурата на санитарната вода. В тази връзка има ли смисъл да намаля от конзолата на котела максималната мощност на отопление (Maximum power heating) в %, за да я докарам малко над минималната му или той работи на минимална и няма смисъл от това ?
3.Ще доведе ли до икономия на газ ако увелича от конзолата на котела забавянето за повторно запалване на горелката (Re-ignition Delay) от 3 на 10 минути - максимума, ако котела се изключва по прегряване ?
Благодаря предварително !