Взимай 2500 и не го мисли - това към Визи, но същите котли, които показах са подходящи за всяко жилище до 150-200м2
Взимай 2500 и не го мисли - това към Визи, но същите котли, които показах са подходящи за всяко жилище до 150-200м2
Благодаря, Лазаре.
Към Viking 72 - в България има стандарти за топлоизолация (има си отделна част в проекта, която е само за това) и вършат работа - въпрос на изпълнение на конкретната сграда е дали заложените в проекта показатели ще бъдат постигнати, но все повече сгради се изпълняват качествено и съгласно проекта. Налични са и подходящите изолационни материали. Не коментирам старото строителство, където също е имало стандарти (доста по-ниски от сегашните), но не винаги са достигани поради компромис със сроковете на строителство и т.н.
PS: По мое мнение проблемите идват от проектирането и изпълнението на самата отоплителна инсталация - там контролът е по-занижен, а и много често се работи без проект и с цел минимална цена без значение от качеството.
Този пост е редактиран от Vizi; 09-07-17 в 15:09.
Много спам направих в тази тема ,но ще си позволя да отговаря на Визи.
Моля за извинение!
Изолацията има различни плътности-най-добрата е с плътност 28-32 кг на кубичен метър /EPS/.Отделно има изсквания-около дограмата ,да има специална изолация минимум 50см негорима.За високи сгради,също се правят пояси с определен размер,който прекъсва огъня при пожар.
Еее...къде да ги прочета тези норми в БГ?
За проект,качество на материали и цената
Си напълно прав!
Този пост е редактиран от Viking72; 09-07-17 в 15:25.
Не само че съм ги чел, но съм и виждал да се изпълняват сгради с ивици от вата за прекъсване на горенето (и то на 4 етажна сграда). Около прозорците също си има детайли, които се изпълняват - обикновено xps - до колко това е правилно е друг въпрос. Нашите норми (наредба е в същност) за пожарна безопасност (защото това е към тази част) са си аналогични на европейските и всичките тези неща са описани там. Отделно в самите европейски строителни стандарти си има референции към пожарната безопасност (в България от години те са вече в сила макар и успоредно с нашите). EPS с плътност 28-32 кг може да е здрав, но не е по добър изолатор от по-леките. Има си стандарти, има си сертификати - за изпълнението - зависи.
Само да разясня, че нямам предвид че проектите на отоплителната инсталация са лоши или не, а по скоро че по време на строителството, а и след това настъпват изменения във вида на отопление и става мазало.
Затова,че съм виновен за спам-реверанс.
IMG_20170709_144718.jpg
Филтър с полифосфатни кристали,който не дава на магнезиевите и калциевите йони да образуват кристали -котлен камък.
Тези кристали / фосфатни/ са към края- най-много месец.
След,което ги сменям-издържат около шест месеца.
Този пост е редактиран от Viking72; 09-07-17 в 16:32.
Момчета, благодаря на всички, които взеха моите проблеми присърце и се отзоваха със сметки, съвети и мнения! Помогнахте ми да се ориентирам правилно в обстановката!
И едно последно питане от мен:
При положение, че котела ще се намира точно над обемния бойлер на таванската стая (окло 3 м. тръбен път) и ще има кранове на самия котел на линийте за БГВ, проблем ли ще е ако на самия обемен бойлер не сложа кранове и обезвъздушител?
Прикачен файл 23763
Специално за Лукас дали имам практика ?
- - - - - - - - - -
Пепито -окомлектоваш бойлера по учебник!
Винаги има,някой по -добър от теб!
Древна мъдрост!
Този пост е редактиран от Viking72; 09-07-17 в 20:16.
Значи, си го обурдваш с вентили,обезвъдушител-това имах предвид.
Пепи- винаги съм готов,ако мога да помогна с нещо и да не е по мойта компетентност-има до кого да се допитам.
Догодина да се похвалиш с ниска сметка и топлина вкъщи!
Няма да имаш ядове и с италианския котел.
Макар ,че съм привърженик на германска техника.
В ТЕЦ-а инженери бол! Винаги има някой,който ще реши уравнение с пет неизвестни!
Този пост е редактиран от Viking72; 09-07-17 в 21:48.
Офф-Топик!
Утре очаквам уволнението от теб!✋✋
Голяма работа си ....с... ...,.,✋
И къде работя и какво разбираш ,Ти от мойта работа...с..?? -да си даваш мнението??-...
Аз поне се опитвам да помогна,а ти специалисте К'опраиш?
Поне на няколко колеги съм помогнал за два месеца!А ти?????
И ме наричаш Сврака,ако си 51 набор-Срамота!!!!
Я разгледай на кои колеги съм помогнал!?!
Аман от ...
При мен няма комерсиална цел-сигурно НЕ..
Когато не съм прав и греша-Може да кажеш :
Викинг имаш грешка,или не си прав-ама крайни изказвания,като тези е ..не знам какво да кажа..
И приказки да ме уволняваш...ставаш смешен!
И кажи нещо за мойта простотия?!?!
Иначе за пет години-по десет мнения с ..
Този пост е редактиран от Viking72; 10-07-17 в 00:18.