Благодаря за мнението, Лазаре. Стайния термостат е модулиращ да. Ще видя къде ми е грешката за кухнята и кабинета. Отново благодаря!
Благодаря за мнението, Лазаре. Стайния термостат е модулиращ да. Ще видя къде ми е грешката за кухнята и кабинета. Отново благодаря!
Към Пепито,
Поради естеството на тръбите и някои радиатори,всички колекторни и радиаторни вентили ги замени с тези:IMG_20170709_083336.jpg
IMG_20170709_083345.jpg
Имат и ъглови модели с къси дръжки.
На практика в битови системи са „вечни”.
Издържат на налягане 5-6 бара при температура на топлоносителя от 185° С .Но в случая е важно съпротивлението,което оказват в ОИ.
Този пост е редактиран от Viking72; 09-07-17 в 11:31.
Аз не виждам проблем с тръбите, ф16 е напълно достатъчен диаметър за тези мощности
Лазаре,досега Пепито се отплявал с пелетна камина и радиатори с по-малка мощност от обявената.Според мен в много студените дни е имал проблеми.
Според него причината е била в радиаторите.
Много фактори са оказвали значение за проблема му.
А би ли ми предложил подходящ едноконтурен Бош с подходящ стаен термостат за моята конфигурация? Да видя какво ще излезе като цена.
Въпреки че пак ми се появява пеоблем с Бош, защото в нашия град няма оторизиран сервиз за доставка, монтаж, поддръжка и профилактика на фирмата Бош.... [emoji22]
Мога, стига да не ставам банален. Показвам скрийншот от сайта на произволна фирма. Четирите какета са подходящи за твоето жилище. Можеш да се свържеш с Бош, за да те насочат към подходящ сервиз от съседен град, пък за в бъдеще все ще се появи някой и в твоя град.
А добре, този Condens 7000W, толкова ли е по-добър от 2500, че да си струва разликата в цената и по високия минимум. Изключвам факта къде е произведен - аз не смятам, че в съвременното автоматизирано прозиводство това е чак толкова голямо значение (има автомобилни заводи в Турция, които са с най-високо качество за съответната марка). Въпросът ми е най-вече към Lazar, той изглежда с това се занимава и ги познава добре. И също така - като как топ модела е с по-ограничен диапазон на мощността? Цената на 2500 е по-ниска от 12 квтовия на Имергаз, а аз реално се двоумя между тези 2 котела основно.
Визи имаше въпрос към мен.
При нас се смята площта на топлообменник,радиатори-по температура на топлоносителя, масата му и делта t.Доколко.
dt влияе върху това не знам.
Имаме топлообменници,които са отвън и изолацията им е около 5-7см.
Температурата на топлоносителя е фиксирана,както и масата му-разлика има във външната температура.
Кои сметки са правилни не мога да отговаря.
Аз попитах, защото pepitoff си е дал колко му е мощността при dt=30 по-горе, а даже и формулата за смятане и по тази формула се получава много по-малка от 13 квт мощност (около 7), което няма особено значение при него, тъй като загубите му очевидно са далеч по-малки от 13 кВт.
Затова си прав с тези изчисления.
Другото,което е интересно особено при камини котли на твърдото гориво/ дърва,въглища,пелети/ -е различните мощности при едни и същи нагревни повърхности-сигурно има разлика в обема и масата на
топлоносителя.
Изглежда,че всеки производител смята по различен начин-лично мнение.
Може и да греша.
Този пост е редактиран от Viking72; 09-07-17 в 13:43.
Condens 7000W е по-висок клас, по-добър, но според мен не чак толкова, колкото е разликата в цената. Но това е мое мнение и не искам да ангажирам с него. Освен това той е по-стар модел, доказал се във времето, въпреки по-високата минимална мощност, която не е толкова висока все пак. Condens 2500W е по-нисък клас, но е с по-нов софтуер Heatronic 3.5, който позволява по-ниска минимална мощност. Две зими, откакто го монтираме и още не можем със сигурност да говорим за някакви проблеми. Като по-базов модел е с малко по-орязани функции по отношение на управление на външна помпа, трипътен вентил, но тези неща рядко се ползват в една проста битова инсталация в апартамент. За по-сложни системи вече се решава индивидуално. Тъй че не мога да дам категоричен отговор, затова посочвам четири пакета. Наскоро правих една оферта и не включих Condens 7000W, но клиентът се оказа осведомен и се спрял точно на него, а де
Благодаря за отговора - изключително полезен е за мен. Въпросът е наистина дали си струва разликата в цената, защото за едно добре изолирано бг жилище 3,7 kW може и да се окажат над максималната необходима мощност (например ако съседите не са моржове и са налични). А комбинацията от стаен термостат и ниска мощностби позволила котела да работи постоянно без вариации в температурата, което си е комфорт.
Офф-Топик!
Лазаре, предложи на Пепито,добър котел-цена,качество.Момчето е на зор с малки деца.
В техният град,няма добри специалисти.
Това ,което е смятал по системата си -е за уважение от всеки специалист в тази област.
Още веднъж Браво за всичко,което е направил!
Към Визи,
Много е трудно да се каже добре изолирано БГ жилище.
В БГ няма определен стандарт.
Имаше някакво минимално изисквание,но не отговаря на зимните температури-лично мнение.
Този пост е редактиран от Viking72; 09-07-17 в 14:16.