Първоначално публикувано от
Aleksandar90 Здравейте, от скоро търся газов котел за нов двустаен апартамент 65 кв.м.в София, двуконтурен за самостоятелен комин.Имам поставени 2 панелни радиатора и лира в банята от инвеститора.След оглед на фирма ми казаха,че ще са достатъчни за квадратурата на апартамента.Апартамента е с изцяло южно изложение,вътрешен на висок етаж,което предполагам също е сметнато преди да се поставят радиаторите.
Бях се спрял на BOSCH 2300iW,но ми препоръчаха фирма към Овергаз за да направят оглед и след огледа ми предложиха ДВУКОНТУРЕН ГАЗОВ КОНДЕНЗЕН КОТЕЛ ROMSTAL HABITAT 25K, 21/25KW.По техни препоръки това е италианска марка с много добро качесто и компонентите му били едно към едно с тези на Viessmann,защото въргу него работели инженери от Viessmann.И двата са с 3 години гаранция,като при Боша минимална мощност е 3,а при другия е 2.7.До колко това ще даде разлика в икономията не знам.Има разлика в цената между BOSCH 2300iW и предложения ROMSTAL HABITAT 25K в полза на втория,но не мога да открия никаква информация и отзиви от клиенти,които го ползват и дали са доволни.Също така ме интересува и поддръжката и на двата модела,до колко може да се разчита на адекватни сервизи и резервни части за двата модела.Също така исках да попитам какво ви е мнението за детектор за изтичане на газ с клапан,който автоматично да спре газоподаването към апартамента.Предложиха ми го като опция с доплащане,но не съм запознат и бих искал да разбера какви са ползите от това и има ли смисъл да се слага след като не е задължително.
Благодаря ви предварително за отговорите и търпението.