Сложете в баницата късмет "нови топлолюбиви съседи".
Сложете в баницата късмет "нови топлолюбиви съседи".
Този отдолу за същия апартамент като моя иска 150 хил. лв.
Дали ще иска да го купи някой, а?!?!?!
Другия до мен се изнесе преди 2 години и идва само на Коледа да гърми пиратки. А пък докато обитаваше апартамента се грееше на ток (с духалка) и сметката му беше 35 лв. в най-студените месеци. Представи си само за какво иде реч
Аз съм писал, котелът не изразходва газ само, когато не работи. Работи ли, колкото и да е икономичен прави разход. За да не работи дълго време котела се изисква добра изолация, за да няма топлозагуби и ниски поддържани температури. Щом твоят котел работи без да изключва, значи е сметнат правилно по всички правила на специалистите в газовите теми. Инсталацията ти изразходва повече от минималната му мощност. Следователно имаш подобни топлозагуби. За да ги наваксаш трябва определено количество гориво да изгори и достави тази топлина.
За съседите не се оплаквайте - аз какво да кажа с къща с 10-на външни стени, отдолу и отгоре природа.
Не съм аз човека, който може да раздава оценки. Просто в обсъжданията в газовите теми така разясняваха специалистите, че правилно подбрания по мощност котел спрямо инсталацията, не трябва да изключва, а модулирайки да си променя мощността според конкретните топлозагуби и задание. Също както работата на добре оразмерен инверторен климатик. Друг въпрос е, че повечето от нас гледат основно разход и сметки и за това въртим нещата към това котела да не работи, колкото се може повече.
Не гледай колко глидера имаш на квадратен метър, а загубите (те обаче не са постоянно число за съжаление). Например един прозорец 4 квадрата със сравнително добра дограма има топлинни загуби около 5 пъти повече от една добре изолирана външна стена също 4 квадрата (представи си какво е като не е добра дограмата - става x10 или x20). Загубите през стените към съседите ти може да са няколко стотин вата в съответната стая, а тези към другите стаи на жилището са около 0. Отделно ако имаш стоманобетонна неизолирана стена към стълби и неотопляващи съседи там загубите са по 2. А за пода и тавана предполагам си знаеш, но там е пропорционално на квадратурата стига да няма някъде изолация.
Целта на заниманието ми е да има равномерно разпределени радиаторни мощности, когато всички стаи бъдат приведени в едни и същи условия на топлинни загуби...
А може пък и да греша...
Обява: Търся съседи за етажа под нас , ще помагам с изолацията ... 50к му искат и още толкова поне за ремонт.
- - - - - - - - - -
[QUOTE=Jack Krauser;851445]Не казвам, че е грешно свързана, а че според мен е неподходящо спрямо кондензен режим. За нормален режим няма голямо значение как е свързана.
Не схващам каква е логиката всеки радиатор да бъде на отделен кръг.
Примерно, ако целта ми е да гоня максимално ниска температура на връщащата вода за максимална кондензация, бих свързал радиаторите последователно само на два клона. Така и при голям дебит на първи радиатор ще има 55° изходяща температура, 50° градуса на следващия и 45° на последния(примерно).
моите са свързани така но до най далечния ми и най-голям имам около 30 + метра тръби ... и познай той е и най студения.
Търси, търси ... може и да намериш кандидати за комшии на първи етаж над мазета
Иначе вземи та си регулирай системата от секретните кранове и си направи последния радиатор да ти грее като хората..
https://www.youtube.com/watch?v=TI36JOBHZWU
Този пост е редактиран от pepitoff; 19-12-17 в 09:19.