Разход 12 м3 за денонощие в он-офф режим и постоянна стайна темп. 22.5*С, темп. на водата 55*С.
Прехвърлих на модулация да видим как ще е при същите условия.
За 7 часа от сутринта изхарчи 3 м3 в режим модуллиране, 22.5*С стайна и 55*С на водата.
Същото като в он-офф режим с тази рзлика, че държи точно 22.5*С, докато при он-офф е от 22.7-22.3*С
Сложих една туба да видя колко конденз ще отдели до утре.
По кубиците изразходвана газ мисля, че не може да се ориентираш защото има много фактори които влияят и разлика от +-5% няма как да я засечеш. При използването на тубата и кондензата за 1м3 газ обаче се елиминират голяма част от тях и това е показателно за това в каква посока се изменя КПД-то на котела.
Петре а аз какво да кажа сам на втория етаж на къща отдолу никой от горе гълъбите ,,,,
Кажи какво направи с тая скорост на помпата че от тия проблеми ти са е запалила главата ...
За тубата мога да кажа - само че при мен е кофа нз колко литра 15 може би и за 24 часа се пълни малко под максимума.
Имаш ли настройка за режима на работа на помпата - пропорционален или постоянна ДТ. Моя е на постоянна ДТ 15. Преди малко гледах показанията на дисплея на котела подаваща темп 50 връщаща 44.
Този пост е редактиран от ico123; 02-12-17 в 21:55.
Викинг, ако си беше направил труда да изчетеш изцяло постовете в темата от къде е тръгнала и какво искаше Пепитов щеше да разбереш какво и защо се обсъжда. Ти вечер удариш някое питие и влизаш да раздаваш правосъдие. Пепитов искаше да постигне единствено по-голяма разлика между входяща и изходяща температура от радиаторите, за да бъде котела в кондензен режим при изходяща вода около 60-63гр. Не се е оплаквал, че му е студено. И ние съответно му отговорихме, че това може да стане с по-големи (мощни) радиатори или да се намали скоростта на флуида. Той каза, че не може да слага по-големи радиатори, защото няма много място, а и настоящите се справят с достигане на зададената стайна температура. Споменаха се различни начини за връзка на радиаторите. В един момент вече дискусията тръгна към ограничаване на максималната температура на изходяща вода (за сигурен кондензен режим) на 55гр. и проба с и без модулация от управлението.
И какво аз ти правя преразказ (без елемент на разсъждение), защото ти не четеш.
Този пост е редактиран от VanDan; 02-12-17 в 22:26.
Точно така, VanDan!
За 5 часа работа изхарчи 2.25 м3 газ и отдели ето толкова конденз.
Извинявам се, че това приложение само върти тези снимки.
Скоростта на помпата не съм я намалявал още.
Премерих температурата на връщата вода и е 35*С при 40*С на подаващата вода в момента на меренето, което ми се струва малко като dT.
За ico123: Твоят котел има датчик за температура на връщата вода и може да модулира по dT на водата. Моят няма такъв датчик и не може да модулира по тоя параметър.
Този пост е редактиран от pepitoff; 04-12-17 в 11:15.
Според мен котела ти работи идеално в кондензен режим, при разход 2,25 куб.м отделеният конденз е около 2 литра.
Пробвай с други термометри на входящата , колко е налягането в системата.
35 градуса на връщащата вода си е доста добре. Поздравления за експериментите. Чакаме да видим с помпата какво ще стане. Като направиш температурата на връщащата вода 30 градуса можеш да направиш тема със заглавие "Не че се хваля ама ми е много добра инсталацията!"
Ще сменя термометъра, да. На тоя не му вярвам съвсем (въпреки, че го залепих на входящия/връщаща вода/ холендър на котела и съм го увил в изолация). Ще сложа и един на подаващата вода на котела.
Налягането е 1.1 bar според показанието на манометъра на котела.
В системата е 1.5 bar според показанието на манометъра през който пълня системата /не я пълня през тръбата за пълнене на котела/. Но котела ми е на тавана и е на около 3.8 м над колектора на ОИ и е нормално да има разлика от 0.4 bar.
Този пост е редактиран от pepitoff; 03-12-17 в 00:21.
Моят котел колко е назад технически. Мисля, че помпата му е обикновен модел с ключ с 3 степени, а вашите са модулиращи с управление от електрониката на котела. Но пък от друга страна простите неща по-трудно се развалят.
Няма да е лошо да мина на нов котел, но финансовия момент не е много подходящ в момента за съжаление.
С един нов кондензен котел, все си мисля, че ще сваля леко разхода. Въпросът е с колко, защото с цената му ще плащам разликата няколко години.