Аз пък ги разбирам.Понеже знам какво е да нямаш.
Това, което Jack е обяснил е вярно и е по-скоро валидно за конвенционален климатик.
При инверторите в зависимост от управлението са възможни и крайни ефекти.
С 50-100 грама разликата ще е малка, но примера с 300-та грама може да е фатален
Възможни са следните сценарии:
1)повишено налягане - например при топло време и режим на отопление. Тогава външното тяло лесно ще изпари всичкото количество агент, но концензатора няма да смогва да го втечни (особено на ниска степен на вентилатора), в резултат налягането и температурата в цялата система ще са над нормалните, тогава със сигурност живота на компресора намалява, а може и внезапно да умре; може да се спука тръба
2)разхода на електричество при всички случаи ще е повишен, ефективността по-ниска - производителя е изчислил кога системата е най-ефективна; в противен случай духалката може да се окаже по-ефикасно решение
3)шума на външното тяло също ще е повишен заради по-високите налягания (компресора ще "се мъчи")
4)температурата на изпарение във външното тяло (в режим отопление) се повишава - оттам ще мръзне по-малко, но и по-малко количество топлина ще се абсорбира от околната среда, в резултат ще топли по-малко
/по принцип целта е да се поддържа температура на изпарение по-ниска от околната; ако машината е конвенционална с капилярна тръба (без EEV/EXV) и голямо презареждане това може да се окаже невъзможно; в такъв случай машината започва да топли "само на компресор" - липсва хладилен цикъл, а топлината, която излиза от вътре е само в резултат на компресирането на газа и последващото му охлаждане вътре (липсва фазов преход); при инвертор с EXV нещата се получават дори с презареждане
Ако целта е да се съживи стара Мидея, по-скоро бих препоръчал обратното:
1)да се зареди с малко по-малко фреон - така температурата на изпарение е по-ниска, ще харчи по-малко, ще топли повече, но ще мръзне повече
2)с парите от спестения ток паралелно да работи конвектор, например на 500 или 750W степен заедно с Midea-та
3)подпомогнат от тези да кажем 500-700W конвектор няма да мръзне толкова, дори може би по-малко от преди
Благодаря на всички включили се и помогнали!!
Изясниха ми се нещата. Благодаря!
П.П
към tony34al
Лесно е да се говори когато имаш пари и не ти пука!
Приятелите са за това да си помагат най-вече в трудни моменти!
Имам един въпрос ,мисля че това е точния раздел в когото трябва да го постна.Става дума за следното - разбрах че някои модели климатици имат вградени трансформаторчета,които успешно се справят с токови удари,разни колебания и т.н...Разбира се ,не някакви трясъци брутални,като да ти влезе мълния в стаята,но поемат някакви пикове на напрежението.На мой познат от два конвенционални климатика единия гори,другия,който е с такова трафче му няма нищо.Аз съм наясно,че най добрата защита е изключване от контакта,но в повечето случаи когато почне да трещи и гърми сме някъде си далеч,и не сме в в състояние да реагираме веднага.
@ponyasd: Взимаш това и си решаваш проблема.
Sono Комбинирана гръмозащита с автоматичен изключвател WP230 W
Аз съм сложил на хладилника и фурната, климите са вкопани и засега държат.
@ponyasd:
Само да имаш предвид, че при примигване на тока, захранването се възстановява след 2 мин., като през това време писука тихичко.
Този пост е редактиран от tony34al; 23-08-17 в 16:41.
При примигването на тока може и да се възстанови захранването,но климатика може и да е отишъл вече при Свети Петър
Ми нали за това се слага SONO-то.
Соното е най-доброто, което може да се купи от БГ за тези пари. Представлява активна и пасивна защита. Активната следи напрежението и ако е под 185 волта или над 255 за над 50ms и изключва. Не съм сигурен дали следи и честотата, но за конвенционален климатик или хладилник е пагубен пуска при под 180 волта,защото компресора не може да превърти и започва да работи като реотан!
пасивната защита е срещу токови удари и е изпълнена с варистори и предпазители. Добра е машинката. Вкъщи 6 климатика и 2 хладилника са защитени с 230W и няма проблем с години. А токови удари и мълнии в Банкя и Западната част на София много...
Малко свежи кадри, за любителите на евтината профилактика( разбирай на стената с найлони!). Опитното зайче е моделът FTXG на Дайкин, познат също и като UX1. Доста наблъскана, с трошливи части , машина със слим дизайн и вдигащ се преден панел. Имаше колеги от форума, които не знаеха кои са трите отводнителни вани, на снимките би трябвало да ги видят. Състояние на машината- изключително мръсна и миришеща на ...(censored)
Та въпреки всички найлони, покривки и химически гащеризони си е най-сигурно пълното разглобяване!
Изпратено от моят MI 5s с помощта на Tapatalk
Прилича на хотелски климатик.