Вносителят поставя условията за профилактика! И има няколко марки (в момента се сещам за две) - не от евтините - за които НЕ се изисква профилактика!
Вносителят поставя условията за профилактика! И има няколко марки (в момента се сещам за две) - не от евтините - за които НЕ се изисква профилактика!
Става дума, че климатика си има нормалната гаранция от производителя, обаче когато ти го продават, ти предлагат по-съществено и безгрижно за теб, обслужване на по-висока цена и то за 6 години.Първоначално публикувано от macenko
peshooo,аз даже си мисля че това за 3г.гаранция със задължителната профилактика е елегантен начин за отказ от гаранция след първата година.
Обяснявам защо-ако аз съм закъснял ,не съм ви извикал и не съм си платил точно на датата в която климатика прави 1г.,и няколко дена след това климатика спре какво правим.Имам или нямам гаранция вече? Или точно на това се разчита?
rsvr,казваш че климатика има нормална гаранция от производителя (която да речем е 3г.),значи ли че ако аз откажа това по съществено и безгрижно обслужване я губя тази гаранция.Първоначално публикувано от rsvr
Не я губиш, но просто никой не я иска, не знам защо, ама почвам да се досещам...сигурно като звъннеш че ти се е скапала машината и ще те "зарадват" че "в рамките на годината ще дойдат и при теб". Следващият път като ходя в чужбина и ще поразпитам туй-унуй по въпроса....Първоначално публикувано от macenko
Lupus аз поне едвам изкарах 2 семестъра икономика 3 пъти ме късаха ,че накрая едвам я взех с 5-ца , хайде стига с тези коментари като от учебник. Малко по конкрентно на въпроса от #141. Да го променя ако не е ясен : Как едни успяват да дадат 3 години гаранция без профилактика, а други искат допълнително пари? В твое мнение #18 по темата си го казал много точно и ясно..не мога да разбера защо продължаваш да се опитваш да оправдаеш фирмите които заблуждават клиентите-балъци(за второто не съм съгласен)
peshooo прегледах моят превод на упътването и гаранционната карта като го сравнявах с английската версия:
- има много препоръки и съвети, някои даже обидни за нормален човек
- никъде няма като т.2 в твоята гаранционна карта
следователно: Toshiba си е марка спор да няма, но тези тука които ти я продават са изнудвачи. Написано е 2 години защото толкова е максималния срок в който може да изявяваш претенции по закона за зашита на потребителя... това добре ...за още 1 година си плащаш допълнително...това пак добре , но като отиде да го купуваш колко гаранция ти дадоха 2 или 3 години или ти казаха точно и ясно: гаранцията е 2 години , ако си платиш става 3? Твоята гаранция си е 2 години както и да го погледнеш просто не могат да ти дадат 1 година и да те изнудят да плащаш именно поради този закон
Мисля, че в « Отговор #143 -: Вчера в 19:32:22 » обясних защо се случва така, а в « Отговор #148 -: Вчера в 22:15:37 » само допълних @peshooo колко още разходи има в една фирма. Ако само една година управляваш малка фирма с десетина души ще разбереш на гърба си всичко перфектно, без учебници по икономика. Така че, опитай се просто да вникнеш в нещата и да бъдеш обективен. А ако искаш да чуеш, че всички фирми, които се занимават със сервиз на климатици или въобще със сервиз и поддръжка на битова техника са мошеници, некадърници и кожодери ето ти едно определение по твой вкус "Всяка услуга се изпълнява с кожа от клиента".Първоначално публикувано от imrahil
![]()
Вчера като се рових из стари те си документи попаднах на гаранционнта карта на неработещият ми вече климатик.В тази карта изрично пише ,че гаранцията важи само при направена профилактика и никъде не пише цена .До тук добре!Но към картата има прикрепен от фирмата лист в който много точно и подробно се упоменава какво точно включва монтажа и най-важното кое как се доплаща!!!!
Тръбен път над 3 м. - толкова на лин. метър
Удължаване на захранваящият кабел - едиколко си на лин. метър
Слагане на вътрешен кабел канал - 30 лв. на лин. метър!!!!
Имаше и други.
Значи за тези работи може да има фиксирана цена , а за профилактиката не.
Да не говорим за за извършената профилактика .Състоеше се в опит за почистване на вътрешната пита , който се провали , защото "майсторчетата" не можаха да свалят пластмасовият капак на климатика!!И на практика ми почистиха само филтрите и ми турха печато на гараннционната карта! И това за 35 лв.
И как ли разбраха , че на климатика му нема нищо?
Lupus,понеже и аз твърдя че задължителната и платена профилактика в този си вид, е врътка на нашенски търгаши,мисля че обясних защо-та били обяснил в кои неща трябва да вникнем за сме обективни?Първоначално публикувано от Lupus
1. В състоянието на пазара за монтаж и поддръжка на климатици - писах вече за това. Пазара е гладен за услугата и фирмите диктуват правилата.Първоначално публикувано от macenko
2. Цената на услугата "профилактика" - от какво се формира и струва ли си да я платиш.
Реалностите ги изяснихме - въпрос на избор на всеки е дали да се съобразява с тях, да чака по-добри времена или да се опита да направи компромисния избор.
За това и от самото начало защитавам тезата, че потребителя трябва да има избора дали фирмата продавач на климатика да му направи монтажа и последващия гаранционен сервиз или друга фирма, на която това и е приоритетна дейност, а не продажбите.
Lupus,:
- нали вносителя определя правилата на играта-така че дори и да имаш избор на монтажна фирма на дали нещата ще бъдат по розови
- спора не е в цената на профилактиката, аз поне с такова впечатление оставам-спора е по начина по който те задължават с тази профилактика,и защо те задължават
- спора ако щеш е и затова колко години ти е гаранцията 1г. или 3г.-по горе обясних защо смятам че е 1г.,а и няколко човека ти обясниха защо дефакто не могат да пишат 1г гаранция и затова пишат 3г, като 1г ти е сигурна,а другите 2г са спорни.
Значи по въпроса за Отговор #143 ако БГ е с пазарана икономика то аз съм климатик с коп 10.0 и повече!!!! И това че пазарът регулирал всичко е същата работа и че държавата не би следвало да се меси. Ами вие отидете в тия "белите" държави и почнете да си измисляте такива схеми и ще видите какво ще ви се случи..и то много бързичко и без всякакви обяснения.
Проблема с профилактиките и гаранциите, май, в основната си същност е в това, че както винаги много обичаме да гледаме в канчето на другия или по-точно в което и да е канче само не и в своето. Не искам да ме разбере някой, че оправдавам вносителите и фирмите за монтажи, не. Искам климатика ми да е гаранционен - ще се съобразя със изискванията им за профилактика за да е валидна гаранцията ми. Искат да си правят профилактика всяка година? ок - няма проблеми. Искат такса за това - в право са си - и сиренето е с пари. Но ето с кое не съм съгласен: Да ме разиграват като маймуна. да си следя гаранционните карти, кога съм купил този или онзи климатик, да им звъня и да ги търся и т.н. Няма да им играя по свирката, а те ще играят по моята. Просто ще погледна в моето канче.
Ето какво ще направя при следващото закупуване на нов климатик с гаранция и изискване за профилактика:
- Искам да предплатя за +5 години профилактиката и удължаването на гаранцията в брой в момента на закупуване. 5х35= +175лв към цената за монтаж и цената на климатика.
( Ако искат да идват със шпрейовете веднъж годишно, веднъж на 2,3,5....тяхна грижа. Дали ще уважат това как мислите?И защо никой не оферира такава опция? Дали защото тайничко се надяват да пропуснеш с 2-3 дни и да те изклатят? ммм? )
В България и пазара и демокрацията са такива, каквито си ги направихме (или позволихме да ни ги направят). Няма на кого да се сърдим! Който може, се бори да се променят нещата, който не - търси начин да се приспособи. Тоя, който не може, си хваща шапката и си търси по-добро място под слънцето. Лузърите, които не могат да направят нищо от изброеното само плачат, колко лошо е устроен света. Ами господа, приемете че света не е създаден за ваше удобство и ще ви олекне.Първоначално публикувано от Climatronic
Така е! Наведеш ли се със затворени очи, винаги ще се намерят мераклии да те изклаткат....( Ако искат да идват със шпрейовете веднъж годишно, веднъж на 2,3,5....тяхна грижа. Дали ще уважат това как мислите? :default И защо никой не оферира такава опция? Дали защото тайничко се надяват да пропуснеш с 2-3 дни и да те изклатят? ммм? )
я вижте каква цена за монтаж взимат в ***** например
Я уже собрался покупать себе кондиционер, когда узнал, что за установку берут 20 процентов от стоимости, плюс какие-то комплектующие. Всего насчитали 370 долларов, не многовато ль будет?
- Нет немноговато. В большинстве солидных фирм за установку действительно берут не менее 20–25 процентов. В качестве утешения могу сообщить, что Японии и странах Европы с вас взяли бы в два-три раза больше, вплоть до 70 процентов от стоимости кондиционера.
VeleV.Klima,вие да не вземате по малко :
Ако климатика е на цена 500 лева които са масовите - 500х0,25=125 лева
А и наглостта вие безкрайна ако погледнеш цитата.Нестига че ще ви кредитираме безлихвено за нещо което не сте свършили, не се знае кога,как и дали въобще ще свършите ами и индексация още искате.Първоначално публикувано от peshooo