Страница 9 от 32 ПърваПърва ... 789101119 ... ПоследноПоследно
Резултати от 121 до 135 от общо 479
Like Tree16Одобрявам

Защо се прави профилактика на климатиците?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

1. Тук е от
    Nov 2007

Re: Защо се прави профилактика на климатиците?

Цитат Първоначално публикувано от macenko
    peshooo,изключително компетентни отговори даваш! Благодаря.
    Можеш ли ми даде още един-кое е това нещо което кара вносителите да дават 3г.гаранция на кучите марки климатици,като сам казваш че това за което си платил това и получаваш.Разбрахме от изказванията тук че никой не иска да се занимава с гаранционно обслужване за повече от 1г.,и че от профилактика не се печели.Не е ли по добре да не се създава напрежение между вносители,монтажни фирми и не на последно място потребители.
    Погледни на климатика като на един по-мощен хладилник , защото той си е точно това. Само има добавен един вентил за промяна посоката на фреона . Предполагам всеки е виждал някога някъде стар хладилник на 20 год който още работи !!! И не са рядкост . По скоро ги сменят с нови модели . Какво означава това - хладилната машина ( хладилник/климатик) може да работи достатъчно дълго време . Разликата е , че хладилника го сглобяват в завод и работи в закрито помещение , а климатика го събира монтажна група и работи на открито изложен на значително по-тежки условия. С две думи това са 2-та фактора от които зависи дългия живот на машината. Ако изключим фактора "монтаж"(приемаме , че е изпълнен качествено) , остават атмосферните влияния. Вятърът носи всякакви боклуци и прах които затлачват топлобменниците. Проблема е по-ярко изразен по ниските етажи но е сериозен !!! В най-добрия случай се вдига консумацията на ток и пада ефективността на климатика , в лошия - климатика умира. Т.е. - за да си осигурим дълга и безпроблемна работа на климатика трябва да се поддържат топлобменниците ЧИСТИ . Затова производителите изискват тази профилактика през гаранционния период . По-горе дадох пример със смяната маслото на автомобила - през гаранционния период фирмата производител просто иска да е сигурна , че се осигуряват необходимите параметри за безпроблемна работа. И тук вече идва проблема с изпълнението на въпросната задача . Защото процедурата наистина отнема доста време , време което някой трябва да заплати защото не е включено нито в цената на климатика , нито в цената на монтажа.При сегашното положение си плащаш за леко почистване и печат върху гаранцията.Но кой е склонен да даде 100-150 лв за пълно почистване и изтегляне и презареждане на фреон ? Потърпевши са всички . И кучите марки климатици при правилна поддръжка могат да живеят доста време , затова е и тази 3год. гаранция. В общия случай обаче те са стара и нискоефективна технология . За да се постигне и по-ниска цена се влагат и по-евтини материали . Затова по-често дефектират. Напрежението между вносители , монтаж и клиенти може и да намалее ако всичко е включено в първоначалната цена . Т.е - плащаш веднъж и забравяш . Но това не означава , че няма да си платиш нито монтажа нито профилактиките. Просто цената ще 3 в 1 с отчитане на вероятната инфлация.

2.  

3. Тук е от
    Jan 2008

А защо сериозните производители не поставят изисквания за профилактика и това нее обвързано с гаранцията,нима това не важи за техните климатици:
    Цитат Първоначално публикувано от peshooo
    ...Ако изключим фактора "монтаж"(приемаме , че е изпълнен качествено) , остават атмосферните влияния. Вятърът носи всякакви боклуци и прах които затлачват топлобменниците. Проблема е по-ярко изразен по ниските етажи но е сериозен !!! В най-добрия случай се вдига консумацията на ток и пада ефективността на климатика , в лошия - климатика умира. Т.е. - за да си осигурим дълга и безпроблемна работа на климатика трябва да се поддържат топлобменниците ЧИСТИ .
    Не е ли това една от истинските причини:
    Цитат Първоначално публикувано от peshooo
    ...внасят каквито си искат болкуци с ясното съзнание , че на 2/3 от продадените и монтирани климатици ,по една или друга причина гаранцията няма да важи
    Аз имам "Daikin", нямам такива проблеми със задължителната профилактика.Даже фирмата вносител казва така-даваме ти 3г.гаранция,профилактиката не е задължителна през този период.След изтичане на този период ако искаш идваме вземаме климатика,почистваме всеки детайл т.е. правим го като нов и ти даваме още 3г. гаранция.В този случай и цифрата наверно ще е доста по голяма от псевдо профилактиката на която бях свидетел,но хората казват ако искаш,т.е. имаш избор ,а не те задължават.
    Защо и с кучите марки да не е така-даваме 1г.гаранция и ако искаш,след този период правим профилактика и ти даваме още една година,и така докато се съберат общо 3 г.

4. Тук е от
    Nov 2007

Не знам за Daikin , но пред мен е гаранционна карта на Toshiba (достатъчно сериозен производител) с включено условие за профилактика. Различни фирми , различна политика. При повечето го има ! Друг е въпроса , че поради икономическата неизгодност на профилактиката ( от нея фирмата я спечели 10лв я не) а отнема време колкото половин монтаж който е по-добре платен някои фирми просто не я правят. Пък ако стане нещо ще ударят печат все едно са ходили . А другия цитат който си извадил беше по друг повод. Конкретно става въпрос за К&К и за климите които внасят. Внасят и продават огромни количества , но за сметка на това са дали оторизация (право на монтаж) на 15-тина фирми в София , като част от тях дори и не се занимават с малки климатици. На всички останали които монтират техни клими гаранцията не важи . И се получава от 15 монтирани - 5 с гаранция , 10 без . Това крайния клиент не го касае - просто монтажната фирма си носи риска. А К&К си измива ръцете , и затова си позволяват да правят неща като "турската афера" ( партида панасоници с дефектни компресори ) , да продават самсунг с около 30-40% дефекти и т.н.

5. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2007

Цитат Първоначално публикувано от macenko
    Аз имам "Daikin", нямам такива проблеми със задължителната профилактика.Даже фирмата вносител казва така-даваме ти 3г.гаранция,профилактиката не е задължителна през този период.След изтичане на този период ако искаш идваме вземаме климатика,почистваме всеки детайл т.е. правим го като нов и ти даваме още 3г. гаранция.В този случай и цифрата наверно ще е доста по голяма от псевдо профилактиката на която бях свидетел,но хората казват ако искаш,т.е. имаш избор ,а не те задължават.
    ето това е правилния вариант.. в този случй съм съгласен да си платя като поп за профилактиката(ако я искам!!! забележете) всичко останало е ала-бала за крадене на пари.

peshooo а както някой правилно отбеляза това условие за профилактика в международната гаранционна карта на Toshiba на английски ли го прочете или в някой БГ версия на гаранционната карта

6. Тук е от
    Nov 2007

Цитат Първоначално публикувано от imrahil

peshooo а както някой правилно отбеляза това условие за профилактика в международната гаранционна карта на Toshiba на английски ли го прочете или в някой БГ версия на гаранционната карта
    В българската , но едва ли е направена на базата на свободни съчинения . Не съм виждал международна карта или поне не за климатик . Но имам на лаптоп Toshiba . И там е 3 год , но само първата е безплатна . Ако искаш още гаранция - за 2-ра година 90$ за 3-тата не си спомням колко беше. Просто си купуваш гаранция !

7. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2007

Ами купувайте си Daikin тогава не Toshiba друго не мога да кажа

8.  

9. Member
    Тук е от
    Oct 2001

И аз имам Daikin и профилактиката не е задължителна. Казаха просто чистете филтрите на две седмици и това беше.

А това че всеки можел да си монтира всички уреди, но климатика - не, ми се струва смешно твърдение. Кои са всички уреди ? - хладилник, пералня, бойлер, плочки в банята. Всеки нормален човек по белия свят наема хора за да монтира нещо от тези изброените, само тук всичко се слага от познати правели го поне един път. То аз като се замисля и климатик може да монтирам, какво му е - има инструкция за монтиране към всеки климатик. Инструменти предполагам се продават все някъде.

Lupus даваш примери, които се оборват, както си искаш.

10. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Цитат Първоначално публикувано от Suren
    А това че всеки можел да си монтира всички уреди, но климатика - не, ми се струва смешно твърдение. Кои са всички уреди ? - хладилник, пералня, бойлер, плочки в банята. Всеки нормален човек по белия свят наема хора за да монтира нещо от тези изброените, само тук всичко се слага от познати правели го поне един път. То аз като се замисля и климатик може да монтирам, какво му е - има инструкция за монтиране към всеки климатик. Инструменти предполагам се продават все някъде.

Lupus даваш примери, които се оборват, както си искаш.
    По белия свят знам, че е така. Там хората си казват: "На това не са ме учили в колежа, не се захващам" или "Абе може и да мога, ама за това си има негри (емигранти), защо да се цапам"
    Ние сме обаче в България и от личните ми наблюдения и от прочетеното в този форум за 5г съм се убедил, че българина е оправен човек и добре се справя с битовата си техника.
    Разбира се и в България има хора, за които моя съсед казва: "Хем ръцете са му наврени отзад, хем си е седнал на ушите".

11. Тук е от
    Jan 2008

peshooo,казваш че се внасят боклуци и това мене като краен клиент не трябва да ме тревожи.Да ама нали ние като крайни клиенти ще берем ядове с тази техника,и кой ще ни възмезди за причинените неудобства както се прави в белите държави.
    Все пак аз не разбрах защо 3г. гаранция а не 1г.-обяснение от рода кучите марки климатици при правилна поддръжка могат да живеят доста време някак си немога да я приема.

12. Member
    Тук е от
    Jan 2006

Всеки българин- ОСНОВЕН вносител!!!
    Всеки българин-ОТОРИЗИРАН дилър!!!

Всеки турчин-мазач,зидар,кофражист и т.н./ГОЛЕМИ СПЕЦИАЛИСТИ/

Всеки циганин-ЕМИ НЯМА ПРОФЕСИЯ ТУК,КОЯТО ДА МУ СЕ ОПРЕ!!!

КЪДЕ СА НОРМАЛНИТЕ ХОРА!!!!!!
    КАКВО ОЧАКВАТЕ ОТ ПАЗАР НА 100 000 ОБЩО ЩО ГОДЕ ПЛАТЕЖОСПОСОБНИ ЛЮДЕ В ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ В ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ!!!
    РАЗЦВЕТ НА БГ ИКОНОМИКАТА!!!ОГЛЕДАЙТЕ СЕ!!!!

13. Senior Member Аватара на VeleV.Klima
    Тук е от
    Dec 2007
    Живее в
    Pleven, Bulgaria, Bulgaria

Така сеага да кажа за кяра или изнудването наречено профилактика както го описват някой във форума. От тази профилактика не сме обалгодетелствани дори си е загуба защо ли? Защото ако си плащаш за профилактика и на втората година примерно ти блокита 4пътния клапан ще трябва де се извършат следните операций. 1.демонтаж на външно тяло 15лв. 2.Разглобяване и подмяна на клапана което е доста сложна процедура 60лв. 3.Зареждане с фреон примерно 50лв. 4.Монтаж на външно тяло 15лв. Е а кажете защо тия операций да ги правим за 35лв.

14.  

15. Member
    Тук е от
    Oct 2001

Защото сте поели гаранцията - отговора е толкова прост. Не ми казвай че умирате от глад

16. Senior Member Аватара на VeleV.Klima
    Тук е от
    Dec 2007
    Живее в

Риторичен одговор ами работим това което разбираме както предполагам ти работиш каквото умееш и получаваш пари. И с тия пари плащаме за услуги или стоки от вас. Гаранцията я дава вносителя а ние я осигуряваме с работа и части от вносителя. Доволен ли си колега съфорумец.

17. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2007

Велев, приятелю това са глупости, ако говорим за климатици трябва да признаем, че даже и да са мръсни топлообменниците, машината ако е читава освен да се намали ефективността няма какво друго да и стане.

18. Senior Member Аватара на VeleV.Klima
    Тук е от
    Dec 2007
    Живее в

Блу като ти се развалят след година две климите ще запееш друга песена ако беше редови клиент на фирмата за втора употреба защото ако са хубави тия климатици японците ще си ги държат у тях. Незнам каде си видял че съм писал за мръсни топлообменици.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 9 от 32 ПърваПърва ... 789101119 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Въздушен поток FTX GV-профилактика?
    От iwoto във форум Климатици Daikin
    Отговори: 10
    Последно: 07-08-10, 06:44
  2. Днес дойдоха за профилактика...
    От zz_stefanov във форум Профилактика и гаранция
    Отговори: 80
    Последно: 14-11-08, 02:03
  3. Профилактика на климатик
    От farkash във форум Профилактика и гаранция
    Отговори: 2
    Последно: 07-09-08, 22:10
  4. DIY препарат за профилактика
    От todor_l във форум Профилактика и гаранция
    Отговори: 6
    Последно: 29-05-08, 23:02
  5. Защо Pagemaker прави различни PDF?
    От neutralizer във форум Общ - софтуер
    Отговори: 3
    Последно: 23-01-06, 22:40

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе