http://www.klimageraete24.de/shop2/i...u_Inverter_Wan Някъде из германията - 1399 евро (може би да е и с включен монтаж)
http://www.klimageraete24.de/shop2/i...u_Inverter_Wan Някъде из германията - 1399 евро (може би да е и с включен монтаж)
същият някъде в България - 1469-1499 лв . Дори го има и за 1399 лв. Без монтажа . Открийте разликата.Първоначално публикувано от Climatronic
Разликата е, че е е твърдо там всичко пък тук си се върти кой как му изнася. За качеството мълча, то разбира се е едно и също.
Lupus,пак се изказваш неподготвен.Как мислиш дали в продажната цена няма включени пари за гаранционно обслужване (или като ти казваш за смяната и монтажа на скоростната кутия).И кой уважаващ себе си производител ще откаже да замени дефектирала част по време на гаранционният период на автомобила.Първоначално публикувано от Lupus
А да си чувал за фючерсни сделки?
Ще си позволя да добавя една мисъл:
"Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен" - Алберт Айнщайн
Още малко ако продължи спора в тази насока и по добре да викна счетоводителя да седне тук и да пише вместо мен.
Lupus времената на хиперинфлацията отминаха! Спора е не дали трябва да се прави профилактика и на каква цена, а поне за мене защо фирмите я поставят тази профилактика ( и монтаж) малко като извиване на ръце. Никой, пак казвам няма да ти намали от цената на монтажа ако тръбния път е минимален, на нито един сайт не видях накоя фирма поне да каже че докато е в гаранция климатика трябва да се профилактира от фирмата за някава цена(каквато и да е тя). Смело се пишат 2-3 години гаранция ама поне с малки буквички в някой ъгъл(задължителна профилактика всяка година срещу някакви пари) ако ги притеснява че труда поскъпва цената да я вържат с мин раб. заплата, лихвения процент и прочие др. глупости ама да го кажат предварително , да го сложат на главно място на сайтовете си. Все си мисля , че една подобна фирма трябва да печели най-много от продадени климатици, а не от висока цена на монтиране и измислени профилактики (освен ако не са наложителни)
имам климатици от 4 години .. до сега 1 лев не съм дал за профилактика ,няма и да дам .. не го пише в гаранционните ми условия ,и няма начин да не ми уважат гаранцията заради това - за такива тарикати има и КЗП .. обаждали са ми се но ги отрязах - климите си работят ,топлообменниците си ги чистя сам и със сигурност по старателно от тях
Ти правиш ли разлика между смяната на скапаната от употреба скоростна кутия с нова и гаранционно обслужване или се стремиш да докажеш мисълта на Айнщайн на всяка цена???Първоначално публикувано от KonanVarvarina
@imrahil,
Като ти правиха монтаж, ти подписа ли договор? Ако си подписал - чете ли го преди това внимателно или се подписа като турски кмет? Ако си го чел внимателно и си го подписал значи си приел тези условия. Има ли неспазване на договора - съд! А ако си се навил да ти свършат работата на "честна дума" от какво се жалваш?
Lupus когато ти питаш искаш конкретни отговори !
Когато някой те запита теб отговаряш на въпроса с въпрос, малко е неучтиво смятам аз!
Почвам да си мисля , че задължително трябва да се плаща за тази прословута профилактика и за табе това е единственото правилно решение.
(Сега кажи , че не продаваш климатици ( не се заяждам просто не те познавам))
Ако искаш да получиш точни отговори, формулирай точни въпроси. Аз не бягам и от трудните въпроси стига да са в моята компетентност отговорите.Първоначално публикувано от imrahil
Климатици не продавам , не сервизирам и не обслужвам. Инженер по електроника съм и се занимавам с научно-изследователска и развойна дейност в областта на комуникациите и системите за събиране на информация.
Въпросът е защо някои фирми те задължават с профилактика срешу заплащане, а други не? (не е адресиран директно към Lupus , а към всеки който може да ми отговори разумно.Аз попаднах на вторите, но като чета какво пишат хората тук направо ме хваща яд. Реално за 3 години гаранция му плащаш още между 100 и 150 лв на тоя климатик. Накой да седне да ти обясни как и с какви препарати да се почиства редивно , както се оптват да обяснят в една друга тема тук и това е... техник да идва само когато има проблем. В гаранция според мен не трябва да ти вземат пари за каквото и да било. Щом този уред не може да работи 3 години без допълнително обслужване и профилактики , които на всичкото и от горе се заплащат допълнително...ами решението е просто: няма да се биеш в гърдите , че даваш 3 год. гаранция) Това в скобите са си само мои мисли, въпроса е в началото
P.S. колкото и да съм почитател на приказката : Едно нещо работили не го бутай, знам от опит че за да работи трябва да се поддържа...
Май наистина глупоста човешка няма граници.Първоначално публикувано от Lupus
Нали говорим за гаранция и гаранционно обслужване.Или ти говориш за нещо друго?
В последно време забелязвам в този форум само спам и нищо полезно за хора с нужда от консултация. Направо е за заключване.
@imrahil
Първо на въпроса ти, нищо че не е адресиран директно към мен:
Взаимовръзката между гаранционен срок и профилактика е въпрос на фирмена политика.
Някои фирми предпочитат да не се занимават с профилактики, да ти дадат гаранционен срок 1 г и повече да нямат вземане-даване с теб. Ако обаче ти гръмне компресора или платката с електрониката на 367 ден от монтажа си плащаш всичко като поп - резервните части, труда по ремонта, консумативите.
Други, които продават по-надеждна техника казват така: ние ти даваме 3 години гаранция, но при условие, че в края на първата и в края на втората година наши техници ще направят профилактика. Идвайки, техниците освен че правят обслужването, оценяват и техническото състояние на машината и ако забележат нещо обезпокоително гледат да го отстранят, преди гафа да е станал тотален и основния ремонт да е за сметка на фирмата. Да, ти си плащаш профилактиката, но то е един вид застраховка, като КАСКО. Ако стане гаф, друг поема щетите, които могат да надхвърлят значително цената на платените профилактики. Никой не те кара на сила да избираш едното или другото решение - когато подписваш договора си преценяваш. Ако завишената гаранция срещу задължителната профилактика не те устройва, отиваш при тези които не те карат насила да си плащаш и да правиш профилактика, но ти дават къс гаранционен срок. Но хем туй в онуй, хем душата в рая не става!
Добавено:
Абсолютно си прав! Да беше прочел внимателно поста ми (може би) щеше да схванеш контекста. Нищо, ще повторя дано има резултат.Първоначално публикувано от KonanVarvarina
Къде тук става дума за гаранции и гаранционно обслужване?Защо не бива да се включва монтажа в цената на стоката аргументирах по-горе. Това най-малкото Ви дава правото на избор, кой да ви го монтира. Ако трябва да смените скоростната кутия на колата цената на монтажа включен ли е в продажната цена? Магазина, от който си я купувате монтира ли ви я?
И след като забъркахме и автомобилната индустрия нека дам един пример : приятел си купува VW от магазина . За да му важи гаранцията смяната на маслото се извършва задължително в сервиза на VW . Там смяната струва над 300лв.! И VW ли са рекетьори след като ако си направиш смяната сам ще ти излезе 70-100лв ? Или искат да са сигурни , че за гаранционните години/километри автомобилът ще бъде правилно обслужван? Те ли трябва да носят отговорност ако Господин Х не си смени маслото 50000 км или сложи някаква помия в двигателя , че е по-евтино ? Защото такива случаи не са единици . Така е при автомобилите.
На мен ми се струва че това беше основният въпрос,и не се опитвай да се изплъзваш.Първоначално публикувано от Lupus
А относно срока на гаранцията,мисля че имаше стандарти и закони у нас които казват какъв трябва да бъде той за всяко конкретно изделие.
И ако за климатичната техника е 3 години(уточнявам че,аз не го знам колко е),никой няма да ги остави да продават с 1 годишен срок,и затова се мъчат да се изплъзват по този начин.
А относно автомобила,аз съм имал щастието да си купя такъв от магазина.Там също имаше прегледи на определени километри.На тези прегледи се проверяваше състояниетона автомобила,но никой не ми е взел и стотинка за това.
А това че имаш право на избор,кой да ви го монтира е" ала бала"-в такъв случай какво става с гаранцията?