Бе аз да кажа , че детерминираната хетерогенност на популацията си е едно много хубаво нещо пък останалото си е всичко наред....
Бе аз да кажа , че детерминираната хетерогенност на популацията си е едно много хубаво нещо пък останалото си е всичко наред....
Абе не се смятам за тъп, но само аз ли не разбирам какво говори Climatronic? Човече, имам чувството, че си от друга планета... Някой да изтрие това мое мнение. Май + горното обаче.
Не се притеснявай,не си единствен
Като стана въпрос за профилактика в тази тема - ето въпросчето ми: Някой знае ли дали мога да пръсна с нещо (някакъв спрей) пластинките на топлообменника на вътрешното тяло, че да се поизчисти финтата на вид сиво-черна прах. Забелязах че на последък като го пусна и в началото има мирис на прогорял прах (подобен на този около ТХО-тата по мониторите и телевизорите). Дали обаче само със спрей това ще се оправи или трябва и някаква по-сложна манипулация да замислям?
http://forum.setcom.bg/index.php/topic,34778.0.htmlПървоначално публикувано от Board_Man
Във всеобщата борба за клиента, платената гаранция е начин за сваляне на първоначалната цена и отърваване от дългата гаранция.Ежегодната профилактика правена от много фирми е пълна проформа. Профилактиката, която би трябвало да се извършва е след около 1,5 до 2г. след закупуване на съоръжението.Нуждата от такава си проличава и по работата на климатика/ не топли или не охлажда толкова добре сравнено с предходната година/.Основното замърсяване е по турбината на вътрешното тяло с ,което се влошава въздуообмена ,а от там влошаване на работата и излишно товарене на системата , с което се скъсява живота на климатика.Замърсяването е по силно при помещения в които се пуши или готви. Почистване на турбината е невъзможно в домашни условия,трябва да се свали вътр.тяло да се разлоби и измие с тех. препарат и отново да се монтира.Такава профилактика е нормално да струва около 60-80лв.и не може да се финишира в рамките на 24ч.
Напълно си прав , с изключение на това , че проблема не е в замърсяването на турбината , а в замърсяването на топлообменниците. Замърсяване на турбината би довело до леко изменение на дебита поради променения профил на лопатките , а при особено много натрупване на прах до дебаланс и съответно странни шумове и дефектиране на лагерите . Докато замърсяването на топлобменниците влошава топлобмена със всички описани от теб последствия .Особено много се проявява по ниските етажи , защото вятъра носи прах , листа , пухчета от тополи и всякакви други гадости които полепват по външното тяло. И това става понякога за месеци ! И затова питам : При това положение , ако машината си влоши работата и накрая дефектира , кой трябва да носи гаранционна отговорност ? Производителя ? Търговеца? Монтажника ? Иначе една пълна профилактика би трябвало да бъде : сваляне и измиване на външното тяло , разглобяване и измиване на турбината и топлообменника на вътрешното , източване и презареждане на везна на фреона . Процедурата би отнела около един ден и би струвала няколко стотин лева.Първоначално публикувано от milen72
Съгласен съм ,че трябва да има профилактика но тя трябва да е безплатна за клиента! Задължението на клиента трябвада е единствено да се обади на фирмата и да си уговори дата и час когато може да осигури достъп на фирмата до климатика.
Всичко останало трябва да е включено в цената.Както в ЕС!
GalinBelos точно точно ама я ми кажи какво у нас е като в ЕС?????
Добре , но ще платиш ли 300 -500 евро монтаж ? Тогава ще е като в ЕС . Каквото се плаща , това се получава.Първоначално публикувано от GalinBelos
peshooo моля какви 500 евра монтаж???? Дап не би да става въпрос за всичко а??? Щото там няма такова кино.Само в Унгария са два пъти по - евтини климите...
А ти каде видя че са по ефтини занеш ли какви са цените в унгария изобщо на запад то едно кафе е 2,5 евро за услугите просто не ми се говори.
VeleV.Klima има по сайтове ако намеря щети пратя мисля че руски сайт беше... ще ти пратя на лична линка
Прав си . Там всичко се прави от благотворителните дружества. И монтажа е безплатен , и профилактиката , а и климатик който не вземе го бият. А конкретно за ***** монтажа е около 300-400$. И аз мога да ти пратя линк.Първоначално публикувано от Climatronic