Някои да е използвал услугите на специалист от София ,как вървят цените ,нямам време да се занимавам да се уча и да си го правя сам ако някой от форума е правил тази операция ,да пише става дума за Панасоник Виера TX-P42st30e
Някои да е използвал услугите на специалист от София ,как вървят цените ,нямам време да се занимавам да се уча и да си го правя сам ако някой от форума е правил тази операция ,да пише става дума за Панасоник Виера TX-P42st30e
Здравеате, някой би ли ми обяснил какво означава "отместване на червеното,зеленото и синьото" в настройките на картината на СОНИ ЕХ500?И може ли някой да даде примерни настройки на картината?Като почна да ровичкам накрая нищо не се получава и пак я връщам в нулево положение.
Идеята е да се напаснат червеното/синьото/зеленото в точни пропорции. Без да имаш уред да мериш е почти невъзможно да подобриш нещо.
Демек-да не пипам дет не ми е работа?
От къде мога да разбера кои са оптималните настройки на ТВ самсунг le-46d550 свързан към компютър с HDMI?
В момента ми е контраст: 80/100, яркост 45/100, острота 5/100, цвят 50/100, подсветка 10/20
Тъкмо реша, че е ок и после като пусна google дето е на почти бяла страница и ми се вижда много светло или обратно с тъмното![]()
Най-лесно - намали подсветката още малко, докато ти хареса. Другия вариант е да потърсиш в нета готови настройки, а най-акуратно е калибриране с уред и софтуер. Тогава нещата изглежат различно![]()
И аз съм на същото мнение,няма ли някой колега който владее нещата да изпълнява услугата калибрация мисля, че не си струва да купувам уреди, софт и да чета 1 седмица форуми.Само за 1 калибриране на телевизора и после да ги захвърля в някое чекмедже.Предпочитам да си платя да дойде някои който се занимава с това .Първоначално публикувано от katlak
Няма универсално калибриране! Желателно е да си направиш поне 2-3 вида различни настройки на картината, подобрявайки наличните режими "Кино", "Спорт", "Игра" и прочее. Дори една и съща, наглед идеална, настройка изглежда коренно различно, в зависимост дали гледаш на дневна светлина или на лампа с привидно същата сила на осветяване. Още по-голяма става разликата при приглушено или никакво фоново осветление в помещението. Да не говорим, че голяма част от каналите на телевизиите вървят с някакви пресилени или бледи цветове, или сиво-кафеникави филтри при модерните филми на Blu-ray (много, много глупава практика стана това), които правят картината неприятна за гледане.
Самото калибриране е добре да се направи въз основа на поне 3 различни снимки, при които се търси идеалното съотношение между приятна картина и виждането на възможно най-много детайли в нея, с плавни светлосенки и задължително без рязкото преминаване от тъмно към светло, типично за динамичния режим.
Идеята на калибрацията да виждаш това, което е излъчва/ е записано. Щом режисьора е решил филма да е с някакъв филтър трябва да се гледа така. Няма как да искаш да гледаш филма 300 да изглежда като филм на Nat Geo.Първоначално публикувано от botev4o
При телевизията пък ако тръгнеш да изравняваш картината им ще се вкраш в приключение, Отдавна съм приел факта, че много от телевизиите нямат идея какво пускат и е абсурд да си разбъзиквам настройките заради тях.
Именно затова и писах, че е най-добре да имаш няколко калибрирани от теб режима, които да сменяш с едно цъкване на копчето на ДУ, според сигнала, който получаваш от кабеларката или свързаното външно у-во.
Колкото до цветните филтри в по-новите филми - би трябвало и сам да си забелязал, че в кино Замунда не е рядкост, когато един и същи филм се среща в няколко разновидности -без филтър и с такъв от сиво-кафеникавата гама. Последното важи най-вече за Blu-ray изданията от по 30+ ГБ, докато "обикновените" (но също HD) H.264 издания са по-цветни и без този кофти филтър, който ти прави картината мрачна като във въглищна мина. Наскоро така гледах няколко филма и определено предпочетох нормалните им пълноцветни версии в 720p пред мрачните такива в 1080p.![]()
Не знам какви рипове си ползвал, но на пълните BD си им няма нищо на картината.
Иначе си прав, че са нужни няколко различни настройки за различните условия на гледане и тип сигнал.
Аз имам един за SD, един за HD на тъмно и светло.
Като попадна отново на подобен филм с разлика в цветните филтри за различните издания, ще ти пратя адреса да сравниш двата варианта
Аз имам 4 настройки за картината:
1. Калибриран за показване на достоверна картина, без никакви "подобрители". Задал съм третата, най-слаба стойност на подсветката, за да не уморява очите. Поради това и съм качил стойността на цветността до 60%, вместо стандартните 50%, понеже при слаба подсветка картината избледнява и се налага наваксване с цветовете. Идеален режим за работа с програми, играене с конзола, гледане на филми от лаптопа или външно у-во. Става за малък процент от телевизионните програми, понеже съм изключил замазването на пикселите и всеки лош сигнал лъсва с цялата си "прелест".
2. Като горното, но съм увеличил цветността до 70%, подсветката е средна по сила и има 50% замазване на пикселите, за да не личи лошото качество на повечето канали.
3. Подобрен режим "Спорт" с включена на най-ниската измежду 3 степени настройка за пременливо различие (dynamic contrast), леки промени по цветността, увеличена докрай подсветка и средно замазване на пикселите. Това ползвам в силно слънчевите дни за гледане на филми, вместо режимът от точка 1.
4. Подобрен режим "Кино", на който съм му оставил съвсем малко от топлата температура на цветовете, за да не червенее при стандартната настройка. Цветност 65% и средна сила на подсветката. Идеално за продължителна работа с програми, както и гледане на филм вечер, а ако гледам на тъмно, само намалявам подсветката до най-ниското равнище с копчето "Energy saving" на ДУ на LG.
Загуби ме още на "подсветка".![]()
Настройването на подсветката е неделима част от калибрацията на всеки течнокристален телевизор (с изключение на някои модели, например на Панасоник, при които липсва тази възможност) и няма нищо нелогично в това, че и аз нагласям подсветката на 3 различни степени в 4-те ми основни режима на картината, съобразявайки се с околната светлина в стаята ми в различните части на денонощието.Нека не забравяме, че течнокристалните телевизори работят на принципа на избирателната пропускливост на светлината, излъчвана от подсветката! Тя е ключов фактор в калибрацията, поне 50% от нея. Наивно е да се мисли, че една "математически точна калибрация" със специализиран уред би предложила винаги достоверна картина в условията на: слънчев ден без щори, слънчев ден със спуснати щори, вечер на ярка бяла светлина от живачна или светодиодна крушка, вечер на яека жълта светлина от обикновена кружка с волфрамова жичка, вечер на меко фоново осветление, вечер без осветление... Няма как да стане с една и съща настройка на панела и подсветката.
Бях попаднал преди време във форума на линк към немски сайт, на който имаше готови профили за много различни модели телевизори. Само избираш марката и модела, и излизаха готови профили за различен сигнал, и си бях настроил моят 40XV733G (почти)по съветите на онзи сайт, и бях много доволен, но от кабелната бяха сменили честоти, и канали, и аз без да съобразя нулирах настройките. Вчера цял ден и днес търся линка към този сайт, ама не можах да го намеря. Настроил съм нещата горе-долу по спомен както бяха преди, но не мога да си спомня всички настройки, а сега не мога да докарам естествения цвят на кожата на хората, така както беше преди, както и бялото леко ми сивее.